Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Egy meglévő hegesztő készülékhez kellene az inverter? Ha igen, ha nem, valószínűleg célszerűbb azt az utat járni, amit erbe ajánlott.
Az akkumulátor telepnél miért nem lehetséges a feszültségszint emelése (feltételezem, sok párhuzamos aksi van, amit sorba is lehetne elvileg kötni)?
Nos az este kísérletezgetem egy kicsit, és következtetéseket vontam le.
1. az inverter helyett, készítek egy egyszerű, egy tranzisztoros meghajtású tápot, hasonló a sorkimenőhöz, kisebb menetszámú. 2. A kapcsolót be kell még járatni, és csak egy hibát találtam, a középső felhúzó rúd elgörbült, tehát erősebbre kell cserélnem. 3. már nem csökken kondibank fesz (hálle-lújjá).
Köszönöm a válaszod éreztem, hogy nem fogalmaztam pontosan és, hogy nem jó az, ha csak egy rajz részletet készítek.
Szóval pontosítok: 1. sötét. Ez rendben van. 2. villan. (nem villog). Amikor szakít az érzékelő akkor villan a led ill. világít amíg szakadás van. (ez a mozgás intenzitásától függ). 3. Világít amikor átbillent a tároló. És itt most önkritikát gyakorlok valóban igazad van egy lényeges dolgot nem közöltem: A RESET is vezérelve van. Aktív/inaktív állapot. Tehát az teljesen rendben van, hogy a tároló azonnal átbillen, ha érzékel a mozgásérzékelő és a LED folyamatosan világít. Villani mozgásra csak akkor fog, ha a tárolót tiltom. A kérdésem arra irányult, hogy nem okoz-e gondot, ha a tároló kimenetéről jön a H szint így világít a LED és közben jön egy-egy H szint az inverter felől is. Ezek szerint ez nem jelent problémát. Későbbiekben törekszem a minél pontosabb rajz készítésére! Sajnos nem vagyok a szavak embere ill. nem tudom a gondolataim írásban vissza adni. Ezen sürgősen próbálok javítani. Ha legalább egy ismerősöm lenne akit ilyenkor megkérdezhetnék és ő elmagyarázná sokkal előbbre lennék és nem irkálnék marhaságokat. Ez így egyedül elég nehéz. Köszönöm, hogy ennek ellenére válaszoltál! üdv.: BlackDog
Hello!
Bocs, hogy ilyeneket írok, de jóindulatból teszem. Az igazság, hogy a legtöbbször olyan rajzot teszel fel, ami hiányos, és logikailag így nem értelmezhető. Aztán szólnak, hogy így nem jó, mire kiderül, hogy gyakorlatban nem is így van kötve a dolog. Mire a segítők le/kifáradnak, és közben nem is a lényegi részről van/volt szó.. Jelenleg is ez a helyzet. Mert sem az inverter, sem a tároló bemeneti nem lóghatnak a levegőben. De nyilván valóan nem is lógnak, csak így éppen a működést, nehéz felfogni. Mert ami itt látszik, az egy diódás VAGY kapu, ami a Led-re megy. Bár honnan kap feszültséget világítani fog. De a három állapot (sötét-villog-ég) nem fog összejönni, hiszen ha a mozgásérzékelő egyet villantana, a tároló azonnal bebillen, és már is állandóan égni fog a Led. Ahhoz, hogy villogjon, mikor jön a mozgás, a tárolónak később kell billennie. Tehát vagy egy időzítő, vagy egy számláló kellene az inverter és a tároló közé. De azt csak Te tudhatod, hogyan szeretnéd hogy működjön, mert arról nem esett szó. Egy kivétel lenne, ha a tárolót folyamatosan RESET alatt tartod, ekkor mozgásra villogna, ha pedig elvennéd a RESET jelet, akkor meg "elfogná az első riasztást. Tehát az első amolyan TESZT üzem lenne, a második eset pedig az ÉLES. (Vagy nappal/éjjel vagy nem tudom..) Ahhoz, hogy a tároló "elfogja" a jelet, a D bemenetnek fix logikai magas szintet kell adni. Ekkor a Clock bemenetre érkező felfutó élre a Q kimenete magas szintre vált, és ott is marad, akárhány felfutó érkezik ezután. Így tényleg RESET-re törölhető. De az ábrádon a Q-negált kimentet vezetted a diódára, ahol RESET jelre egyből ég a dióda, aztán a mozgáskapcsoló már azt tesz amit akar. De hogy a kérdésedre is válaszoljak: Nem veszik össze a két jel, hiszen ha a D2 diódán jel érkezik, azt a D3 nem vezeti vissza, és fordítva is ez a helyzet üdv! proli007.
inverter mizéria most megoldódott. Valami kontakthiba volt.
A vírust kizárnám. Manapság nincsen olyan vírus, ami tönkre vágja a rendszert. Ma már kőkemény piacgazdaság a vírusok üzemeltetés.
A cél botnet hálózatok létrehozása, adatlopások stb. Sőt, hogy ha valami jobb féle botnet vírusod van, akkor az már sok esetben vírusírtóként üzemel a többi botnet vírussal szemben. Írjál ki egy live linuxot. Tedd be, hogyha arról bebootol, akkor megúszhatod hdd vagy memória cserével. Lehetséges, hogy a memória fáradt el, vagy a merevlemezen pont olyan rész halt meg, ami kellene a windowsnak. Javaslom továbbá a memtest86 nevű program lefuttatását, ami memória hibákra derít fényt. Fontos, hogy egyszerre csak egy dimm legyen a foglalatban, akkor add csak pontos eredményt. Ha a memóriával nincsen gond és a live linux bebootolt, akkor a merevlemez tartalmát mentsd le olyan gyorsan amilyen gyorsan csak tudod, mert jó eséllyel teljesen meghalhat bármelyik pillanatban. Sőt, szerintem ezzel kezd, hogyha bármi fontos van azon a gépen. Ja igen, hogyha a kép totál fekete és sosincsen rajta kép, de külső monitorról megy, akkor a fentiek nem érvényesek. Akkor inverter csere lesz valszeg.
Most a délután ki is próbáltam, de következő gondok léptek fel.
1. 270 V a 350V helyett. 2. Amint lekapcsolom a töltés, csökken a kondibank fesz. 3. A töltésre szánt inverter túlterhelést jelez, mikor 140W-s 4. a védő diódák melegszenek (pedig "buzogány típusúak). Tippeket kérnék hogy hol, és mi a baj? Előre is köszönöm.
Hello.Lenne egy fent emlitett LCD monitor,amiben elszállt néhány kondi meg az inverter IC-k.Sikerült mindent pótolni,de sajnos nincs háttérvilágítás.Gondoltam megmérem a tápot,+5V o.k,de viszont a +13V helyett +20V van.Lehet,hogy túl sok az áram és ezért nem megy az inverter?
Szia!
A hagyományos erősítőkben, a hálózati transzformátor után diódás hídra kötött pufferkondenzátorok szoktak lenni, amelyek kb. a csúcsfeszültségre töltődnek fel. Az inverter kimeneti feszültségének csúcsértéke jelentősen kisebb is lehet ennél. Ettől még akár működhet is a rendszer, mert a végerősítők általában elég tág feszültség határ között képesek elüzemelgetni. Egyszer egy egyszerűbb inverterről kellett volna egy hangosítási rendszert kipróbálni. Na az erősítők egy része azért ne működött, mert a koppanás gátló áramkör nem érzékelt elég magas feszültséget, és nem kapcsolta rá a kimenetre a hangfalat. Szóval a szinusz fesztültség nem olyan fontos, de ettől még kétesély; vagy jó lesz vagy nem.
Hello
Az egyik barátom a lecserélt házimozi mélynyomóját szeretné használni a kocsijában. Az üzletben kapható 12V/230V inverterrel meg lehetne egyszerűen oldani a táplálást? Valószínűleg a mélynyomóban nem kapcsolóüzemű táp van, nem lenne gond, ha az inverter nem szinuszos feszültséget állít elő? Üdv.
Értem! Szerintem (bár ez sok mindentől függ) Négyzetméterenként kb 200W ha minden jól sikerül(ez csak vélemény)! Számítani kell a veszteségekre is (áttétel, akku, inverter) itt elmehet az elméleti teljesítmény igen nagy százaléka.De vannak itt fórumtársak akik konkrétabb választ tudnak majd neked adni. Sok sikert ,majd számolj be a tapasztalatokról!
Már a nehezén túl vagyok, már csak a kondi bank és az inverter van hátra, valamint a kapcsoló védő burkolata.
A kondibankról még valami, éppen hogy csak befért. Itt az újabb képek.
Ha a gépet a maximális teljesítmény közelében használod,akkor indokolt, mivel a pufferek töltése nem a névleges,hanem egy magasabb áramon történik,ami ráadásul nem szinuszos jelalakú. Emiatt indokolt a magasabb biztosító érték választása. Ha elfogadsz egy jótanácsot: 3 fázisú inverter elé mindenképpen 3 sarkú megszakítót tegyél, ne pedig 3 db egysarkút. Így a megszakító leoldásakor a legkisebb az esély a végfok halálára.
Sziasztok egy érdekes kérdésem lenne hozzátok.
Kezeitek között sok inverter megfordult már és biztos tudtok nekem válaszolni. Van egy Jasic 350-es inverteres hegesztő aminek az adatlapján az van hogy 21 Amper az üzemi árama (szerintem fázisonként értendő mert a gép 3 fázisú) Ezzel nincs is nagy baj mert ithol 3x25 amper van. Az adatlapon van még egy olyan adat hogy ajánlott biztosíték méret 40 Amper amit kicsit sokallok. A gép teljesítménye 14 KVa. Szerintetek indokolt a 40 amperes bizti?
Nem akarlak lebeszélni róla nincs is semmi közöm hozzá De én másképp csinálnám. Ha neked víz kell a kútból akkor szélenergiával egyből a szivattyút kell meghajtani! Ez lehet membránszivattyú vagy dugattyús is mindenképp olyan legyen ami kis fordulaton is működik! Így aztán nem kell generátor nem kell akku, nem kell inverter. Egyből megspórolsz vagy ötven ezer forintot, és kiküszöbölsz egy csomó hibalehetőséget, és veszteséget. A vizet lehet tárolni tartályban, és amikor kell felhasználod.
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Van nekem egy inverteres hegesztőm, aminek a típusa SEAK SL130 EURO inverter. Ez a gép nagyrészt tesla alkatrészekből épül fel. Ahogy elnézem igen régi lehet. Nos én a kapcsolási rajzát keresem, de sehol semmilyen dokumentumot nem találok róla. Kérlek titeket ,ha valaki ismeri a típust vagy van rajza, ossza meg velem. Előre is köszönök mindent. A kép miatt elnézést kérek!
Szia!
Hát a baj az inverternél kezdődik szerintem az lesz a legdrágább a dologban mert kb 1200W-os inverter kellene hozzá, ha letudod az inverter problémát jöhet a generátor csere is szerintem mert az inverter kb 80-100A-t is elfogyaszt majd szerintem. Hát nem tudom menyiért lesz olyan generátor ami lead folyamatosan 120A-t mert ugye világítás és a kocsi többi elektronikája számára is kell áram. (az inverter árama az változó attól függ milyen típusú az inverter ez egy közelítő érték amit reálisnak találtam) Javaslom előbb szerezz be egy invertert és mérd le az áramfelvételét és utána keress megfelelő generátort
Sziasztok! Egy egyszerűnek tűnő ötletemet szeretném végiggondolni a segítségetekkel. Nagyon csekély műszaki ismerettel rendelkezem, tehát a kivitelezéshez már szakértő segítséget keresnék, de előbb el kéne dönteni, hogy van-e értelme.
Van egy öreg, dobozos VW transporterem. (Szinkró, meg nem válnék tőle, de azért őszintén szólva már nem sokat érdemes ráköltenem és nincs is miből.) Van ezen kívül egy használaton kívüli vastag gégecsöves mobil klímám. Adatlapja szerint hűtéskor (230 V) 5.1 A áramot igényel. Szóval klímáról álmodok az autóba... :hawaii: A megoldandó feladat az elektromos táplálás. Gondolom, hogy az autó gyári generátora közelébe sincs a szükséges teljesítménynek. Igy van? Reális megfelelő teljesítményű generátort keresni bontóban? (Mit kérjek a bontóstól?) Az átszerelés egy autószerelő számára megoldható lenne, ugye? Az inverter is komoly probléma lehet, de itt főként az ár a bonyodalom. Ha lehet, ezzel kapcsolatban is adjatok jó tippeket! Előre is köszönöm! Tamás
Van az öcsémnek egy ESAB LHQ150-es inverteres hegesztője. Jó pár évvel ezelőtt vette, valami horribilis áron. Igazából ez már nem hobbigép, ennek megfelelően nagyon jó kis inverter ez. Mostanában lett vele két gond i. Az első az, hogy a potival csak 60-90 Amper között lehet szabályozni a hegesztőáramot, a egyéb tartományokban egyszerűen nem hegeszt a gép, csak kicsit szikrázik amikor ívet akarunk vele fogni. Ezt mi okozhatja? A másik gond meg az vele, ha véletlenül letapad a pálca, azonnal "kiold" a gép, és többet nem is hajlandó dolgozni mindaddig amíg pár másodpercre (kb 10) ki nem kapcsoljuk a hálózati kapcsolóval. Utána újra semmi gond vele, de ezt régebben nem csinálta sosem! Körülbelül 6-7 éves leehet a hegesztő. Van hozzá egy szervízdoksi, azt felteszem, de sajnos hiába részletes, nem nagyon értem a magyarázatokat, mivel a sok nyelv közül csak a magyar az "erősségem". Kérem aki tud segítsen, mivel a hegesztő napi szinten van használva, így nagy szükség lenne rá.
Szia!
- A legegyszerűbb megoldás a táp csökkentése és max3232 -vel való illesztés a PC hez. - PIC/AVR -> GPS / feszültség osztó, GPS -> PIC/AVR egy 5V -ról üzemelő 74HC1G08 / 74HC1G32. -: PIC/AVR -> GPS egy 3.3V -ról üzemető, 5V toleráns, nem invertáló kapu, GPS -> PIC/AVR egy 5V -ról üzemelő 74HC1G08 / 74HC1G32. - Mindkét irányban 2 tranzisztoros inverter, a GPS irányában a 2. 3.3V tápról, a PIC/AVR irányában a 2. 5V -os tápról járatva. Sok PIC esetében a Rx bemenet ST típusú, 0.8*Vdd magas szint minimum feszültség előírással. topikja
Hello!
Közben lerajzoltam, hogyan lehet sorosan átvinni 16 bit információt (PIC nélkül). Biztosan nem fogod megépíteni, de lehet tanulságnak jó lesz. - A CD4060 egy ütemadó, és az ezt követő bináris számláló. Ennek kimenete szolgáltatja az órajelet, valamint a multiplexer címző jeleit. - A multiplexer a számlálónak megfelelően szép sorrendben kapcsolgatja az OUT kimenetére, a bementi 16 bit információját. - A multiplexer, mindig az órajel lefutó élére vált át, a beolvasás, pedig az órajel felfutó élére történik. (Mikor az adat már stabilan áll a kimeneten) ez biztosítja a helyes írás olvasás ütemét. A Q9 alacsony szintje mellett, pörög a multiplexer, magas szintje esetén az OUT kimenet fixen alacsony szinten áll. Ekkor az R4 ellenáláson keresztül kinyit a Q1 tranyó, és nem engedi a kimenetre az órajeleket. - Az adónak két kimenet van, az SCL az órajel kimenete, az SDA a soros adatjel. Ezt kell a vevőhöz átvinni. (Meg persze a tápfeszt.) - Az adó két kimenetét kis impedanciával, két tranyó hajtja meg, ami invertál is egyben. (Ha messzebbre szeretnénk vinni az információt, akkor a kimeneti vonalakat meg lehetne erősíteni egy-egy 555 meghajtóval.) - Minden 16 bit kivitelét, 16 bitidejű szünet követ. Egy bitidő, közelítőleg 10ms idejű, így egy teljes adatátvitel, kb. 320ms alatt fog létrejönni. Vagy is másodpercenként háromszor. - A vevő figyeli az órajeleket/szünetet és szinkronizálja a működést. És minden órajel felfutó éle, indít egy újraindítható monostabil multit. (Ezt alapvetően az U5a-U5b inverter képzi.) Amíg az órajelek ütemesen érkeznek, a D1 rendszeresen kisüti a C4 kondit. Ha megszűnik az órajel sorozat (mert szünet következik) akkor az R12 feltölti a C4 kondit, és U5b kimenete alacsony szintre vált. Ebből a váltásból a C5/R13-al egy impulzust képzünk, ez lesz a Shift regiszterek Strobe beíró jele. - A multiplexelt adatok, az órajel ütemében lépnek be a Shift (v. toló) regiszterbe. Tekintve, hogy a regiszter csak 8 bit hosszúságú, kettő van egymás után felfűzve. De vezérlő lábai azonosak. - A regiszter, a D adatbementet az órajel felfutó élére bemásolja az első tárolóba, miközben minden tároló ban elhelyezkedő adatot "egyel hátrébb tolja". - Ha a 16 adat beolvasásra került, akkor a regiszter kimenetein megtalálható az információ. De hogy a kimenetek a regiszter működése közben ne változzanak (ahogy az adatok hátra tolódnak), van az áramkörben egy "háttér tároló". Ez őrzi meg az információt a beolvasás alatt. - Ha a 16 órajel végigfutott, akkor kb. 10ms múlva érkezik meg a Strobe jel, ami a regiszter aktuális állapotát, átmásolja a háttértárba. - A háttértár kimenetét ki lehetne kapcsolni (magas impedanciás lenne, de erre nincs szükség, ezért az OE bemenet fixen magas szintet kap. - Sajnos a regiszternek nincs törlő bemenete (elfogyott a lába) ezért bekapcsoláskor a regiszter véletlenszerű állapota fog a kimeneten megjelenni. De ha ez Led-eket kapcsol, akkor nem gond, mert ez az állapot, kb. 0,5 sec ideig áll fenn, majd megjelenik a helyes adat. - Tekintve, hogy a regiszterben az adatok az órajel ütemében "hátra tolódnak" a multiplexer által bevitt első bit, az utolsó regiszter bitjében lesz található. - A busz vezetékeket "jelformálja" az U5f/U5d Schmitt niggeres inverter, ami egyben vissza is fordítja a tranyók által invertált jeleket. - U5e inverter egy Led-et hajt meg az órajel ütemében, itt követhető nyomon, hogy van-e adatátvitel, vagy sem. Na nem gondoltam, hogy ilyen hosszú lesz, de most már mindegy.. üdv! proli007
Ezzel az orosz elrendezéssel is az a baj, hogy a soros rezgőkör miatt állandóan folyik az áram a tranyókon és ez nagy veszteséget okoz. Szerintem, jobb megoldás a párhuzamos rezgőkör, ez rezonancián működtetve csak annyi energiát vesz fel a hálózatból, ami a rezgőkör veszteségeit fedezi, meg a munkadarabot melegíti.
A sima Royer oszcillátor azért nem tetszik, mert ezt nagyobb teljesítményben megépítve kell hozzá egy nagyteljesítményű táp, aminek a kimeneti feszültségét változtatva lehet változtatni a hevítő teljesítményét. Ennek a tápnak elég ronda lesz a hálózatból felvett árama. A Royer oszcillátor nagyon ügyes, csak az a baj, hogy 300 V-os betápnál már 900 V körüli fesz lesz a tranyókon. Amire gondoltam, hogy megtartom az önrezgő kivitelt, vagyis mindig rezonancián működjön, ez a terhelésről vezetett inverter. Legyen félhíd, vagy teljes híd, a primer oldalon lenne a rezgőköri kondi, a trafó szekunder oldalán pedig az induktor. Természetesen nagyon kicsi szórási induktivitást kell a trafóban megvalósítani, különben nagyon esik az egész elrendezésnek a teljesítménye. A trafó több darabból állna, az oroszhoz hasonlóan, egy menet szekunder rézcsőből, a primerek pedig sorbakötve, így nem kell túl nagy menetszámegy trafóra. Mondjuk 3 db 40 mm körüli ferritgyűrű, talán 4...5 kW is kijönne belőle. A szekundert, meg az induktort együtt lehetne hűteni folyadékkal. A teljesítményszabályozást a betápfesz változtatásával csinálnám. A Royer oszcillátor példáján kiindulva, az inverter egy fojtótekerccsel kezdődne. ( vagyis, ez egy áraminverter ) Tehát: fojtó ( viszonylag nagy, amin többnyire egyenáram folyik, aztán egy teljes híd, aminek a kimenetén párhuzamosan van a rezgőköri kondi, meg a trafó(k) primer tekercse, a trafó(k) szekunderén pedig közvetlenül az induktor. A hálózatból az egyenáramot tirisztoros egyenirányító állítaná elő. Mondjuk egy félig vezérelt híd. ( két tirisztor, két dióda ) A tirisztorok gyújtásszögével lehet állítani a kimeneti áramot, így az inverter teljesítményét is. Az inverterben elvileg átfedéssel kell vezérelni a tranyókat, mert a bemeneti fojtó árama nem szakadhat meg. Szimulátorban megnézve erre a célra pont jó egyformán vezérelni a tranyókat ( természetesen az egymás alattiakat inverzben ), nem kell bele sem holtidő, sem átfedés. Ha túl nagy az átfedés, akkor az a baj, hogy a rezgőköri kondit is rövidrezárják a tranyók, úgyhogy ez kerülendő. ( Ez a Royer oszcillátornál automatikusan teljesül, de félhídnál, vagy teljes hídnál nem lehet azt a vezérlést használni.) A tirisztoros egyenirányító hálózatból felvett árama ha jó nagy a kimenetén levő fojtó, akkor négyszög. Ez még mindig jobb, mint a tüskeáramok, amit egy kapcsitáp felvesz. Esetleg harmónilus szűrökkel a 3. 5. 7. harmónikust ki lehet szűrni, akkor már egész jó teljesítménytényező adódik. És van még egy előny: nem kell bele egyáltalán pufferkondi. Mi a véleményetek?
Akkor próbáld meg esetleg ezt az utóbbit... viszont ebben a kimeneten nincs jelformálás (hex inverter)
Nekem felvételre kellett a kártya, és először a külön áramkört inverter nélkül építettem meg, és hangra jó volt a próbaképp cd játszóról felvett hang, viszont RMAA programmal mérve nem volt olyan jó az átvitel... Meg szkópon nézve se volt szép a jel... Az inverter beépítése után viszont teljesen jók lettek a mért eredmények is... meg talán még szebb lett a hang... Szóval ha egyszerűt akarsz vedd meg ezt az utóbbi kártyát, ha tudsz forrasztani és akarsz kicsit jobbat akkor veheted a vaterásat is, és a tüskesorra elkészíted a fenti linken lévő áramkört és úgy is jó
Köszönöm a pontot!
Amúgy találtam egyet, szerintem ez pont az ami nekem van, csak én kb a feléért vettem: Bővebben: Link A kép ne tévesszen meg először engem is megtévesztett a boltban ért a meglepetés, hogy nincs is rajta optikai ki és bemenet, hanem csak egy koaxos kimenet, onnan gondolom hogy itt is StLab gyártmányúnak írja a kártyát, szóval ebből elvileg az az egyfajta van ami nekem is van... viszont ha meg nem gond megépíteni azt a kis áramkört ami lényegében csak egy HEX inverter IC-ből meg egy 7805 stabilizátorból áll, akkor talán jobb kimenetet kapsz, ugyanis az én kártyámat néztem szkóppal és hát az a gyári koax, azon nem túl szép a jel... Szóval a vaterás kártya is így pont megfelelő lesz... annyi hogy a 8768-as chip tud 96kHz-s kimenetet a 8738 legfeljebb 48kHz-t tud... bár digitálisan nem tudom mit tud...
Mostanában élég mélyen szántottatok,de utóbb szó volt a tetőtéri rögzítésről,a tető fölötti szélkerekemet már láttátok most a tetőtéri rögzítésről csináltam pár képet.Az első képen nagyjából minden látható,első ránézésre kusza,de valójában nem az.Hosszában négy szarufa van vasakkal összekötve és koszorúba betenozva,fogópántok szintén vassal erősítve és a két középső szarufa hosszában is megvasalva(ezt utólag csináltam egy komolyabb vihar tesztelés után).az egész talpa 2t vasbetonba lerögzítve.Közben felszereltem az áttételeket,a második képen az alsó kerék a Savoniusé a felső nagyobb kerék a H-rotoré.A harmadik képen a Savonius kétfelé bontott áttételének első fokozata,a köv.képen a második fokozat már a generátorra megy.Ennek vákonyabb lehet szíja,a generátor fogaskereke aránylag olcsón változtatható.Az 5. képen egy profi erőmérő,amit kölcsön kaptam,így egy régi restanciámat letudom.A generátor indítónyomatéka 1,2Nm,a savoniusé a teljes áttétellel és generátorral együtt 12Nm,így kb.2-3m/s-nál indul.Megkaptam az invertert is,csináltam egy provizórikus mérési összeállítást,(6.kép)de még nincs adat.Az inverter 50-100v között MPPT-ik,kb. 4m/s-nál léphet be,20-1200W között képes betáplálni,ha lessz pár adatom,megírom.
Üdv.mindenkinek!
inverter ügyben érdeklődenék,hogy van e valakinek egy jó ütős rajza(vagy esetleg működőképes prototipusa) egy pár ezer wattos készülékhez? Vannak gyári cuccok viszonylag jó áron amik tudnak 3000 wattot,de nekem kéne még hozzá egy kicsi.. Esetleg egy ilyen gyárit tudna valamelyiktek tuningoni?? :miaz:
Másik problémám. Elakadtam egy időzítővel.
Eddig 555 IC-vel próbálkoztam, de nem akar sikerülni. Amit szeretnék: Ha az időzítő bemenet magas szintre kerül vagy kap egy impulzust akkor a kimeneten a beállított ideig alacsony majd magas szint legyen. Ez monostabil módban menne is 555-el a kimenetre csak egy inverter kell, de a bemenet nem oké. Ha csak impulzust kap akkor nincs gond, de ha magas szinten marad akkor már nem jó mert mindig kezdi elölről az időzítést. Van erre valakinek ötlete?
Töltsd le a users manualt, például innen:Bővebben: Link
A háttér világítást meg csak gondolom formán úgy csinálnám, hogy beszerelném a LED-eket és az inverter tápjáról hajtanám meg őket.
Kész a teszt!
A deszka model eléggé Darkman-iasan néz ki a fiam szerint de működik. Egy digis feszültség mérőt kötöttem a hálózati szakaszra, a fázist pedig egy kismegszakítón (16C) keresztül tudtam bontani. A lekapcsolható szakaszon az összes fénycsöves világítást fölkapcsoltam, hogy legyen kapacitív terhelés. A "motor generátor" és a hálózat közé egy hagyományos "villanyórát" kötöttem, detektálni az áram irányát és nagyságát. Az aku egy 12v/90A-es indítózásra már alkalmatlan példány volt. Le is eset a feszültsége 10,6 V-ra. Alig 15 percig bírta ezért. De működött a szerkezet. Az inverter frekijét finoman változtatva lehetett a hálózatra táplált teljesítményt változtatni. Hevenyészett gyors méregetés alapján 60%-os a hatásfok. Kipróbáltam amit említettél, hogy legerjed e a generátor. A hálózatról jövő ágat megszakítva minden esetben azonnal bontott a hálózat figyelő mágneskapcsoló. Akkor is amikor a"motorgenerátor" segédfázisán állandó üzemű kondi is be volt kötve. Kell egy rendes akkumlátort kerítenem ,hogy pontos méréseket tudjak végezni. Minden esetre a dolog egyszerű eszközökkel kivitelezhető és elsőre biztonságosnak tűnik. Azért az a 300W termelés jól jönne rendszeresen az esti órákban, legalább megfelezné a villanyszámlát! Az áramszolgálltatónak meg nem kötöm az orrára, hogy van részben saját energiám is, ezért csökken a fogyasztásom.Minden esetre ,ha este bekapcsolom majd a rendszert kevesebbet kell a hálózatból vételeznem és így pénz marad a zsebben. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Az áramszolgálltatónak meg nem kötöm az orrára, hogy van részben saját energiám is, ezért csökken a fogyasztásom.