Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   188 / 262
(#) Peter65 válasza Ideiglenes hozzászólására (») Ápr 20, 2011
Nem tudom, pontosan hogyan számoltad eddig a bekapcsolási időket, de ellenütemű vezérlésnél 50%-os kitöltési tényező tartozik a nulla kimeneti feszhez, tehát nullátmenetnél innen kell indítani, és az egyik félperiódusban az egyik irányban, a másik félperiódusban a másik irányban eltolni a kitöltési tényezőt szinuszosan (ha nyolc bites a PWM, akkor a kitöltési tényező a 8bites előjeles szinuszérték).
Érdeklődtem a hűtő motor felöl, illetve itt az oldalon a "Lehel hűtőgép" fórumban részletesen megtalálható a működése. Ezekből kiderült, hogy a feszültség csökkentéses lágyindítás vagy a frekvenciaváltoztatás is csak akkor jó, ha sikerül olyan szintről indulni, hogy a segédfázis reléje még éppen behúzzon.
Még egy ötlet; mi van ha az indítás a normál hálózatról történik, és az elindított motort táplálja az inverter? Valószínűleg úgy is kell átkapcsoló áramkör, ha lemerült az aksi.
(#) moparman válasza svebis.zoltan hozzászólására (») Ápr 19, 2011
egyébként ha csak "kihagy" a kép és elsötétülés után visszajön és minden megy tovább akkor - már amennyiben LCD monitorról beszélünk - CCFL cső vagy inverter hiba ez jellemzően. egy próbát megér a javíttatás, de jellemzően alkatrészcsere - 15-25k huf - a vége.
(#) btoti válasza lehar hozzászólására (») Ápr 19, 2011
Igen, a közvetlen generátoros betáplálás házi kategóriában nem egy elterjedt variáció. Remélem nem előttem még ismeretlen műszaki oka van (a nagyobbaknál működik, itt is kellene). Jogi, áramszolgáltatói akadálya nincs. Ezt már leleveleztem.
Ha működik, egy irányadó lehetőség lehet másoknak is. Aszinkron generátornál a szinkronozásnak is csak +/- 5%-s frekvenciaegyezés a feltétele.
Nincs méregdrága inverter, akkutelep, amik már első olvasatra elveszik az ember kedvét nagyobb 10-20kW-s szélerőmű megépítésétől.
(#) dizi válasza istvancs hozzászólására (») Ápr 19, 2011
Hi
Mivel az impulzust az egyik ic szolgáltatja valószínűleg, így természetesen a led villog azaz az ütem adó jó,de nem tudom,hogy az inverter része működik e azaz hallani lehet e valami halk sípoló hangot,mert ha igen akkor tovább kell menni azaz a 4 db dióda irányába,itt kell meg nézni,hogy van e feszültség ha nincs vagy nem elégséges akkor ki kell venni a tirisztort lehet,hogy az a zárlatos szerintem a típusa BT139 vagy TIC126M D,de szerintem érdemleges információval,burkoltan,de jelentkezni fog a készülék gyártója. :yes:
Üdv
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 19, 2011
Hello!
Lerajzoltam kissé módosított verziót.
- Itt a táp bekapcsolásakor a C1 kondi kisütött állapotban van. Így a 40106 kimentén törlő jelet kapnak a tárolók.
- Így az első tároló Q' kimenet magas szintű lesz. A 330kohm-onkeresztül, kb. 3sec alatt feltöltődik a kondi. Megszűnik a RESET jel, kezdődhet a nyitás.
- Ha az első jó gombot megnyomjuk, akkor az első tároló Q kimenete magasra vált. Természetesen a Q' kimenet meg alacsony szintre. Megkezdődik a C1 kisütése.
- Ha a 3sec alatt nem írtuk be a helyes sorrendbe a "kódot", akkor a tárolók törlődnek, és kezdődhet a dolog elölről.
- Természetesen ha közben bármikor helytelen gombot nyomtunk meg ami a törlő bemenetre van kötve, akkor a C1 kisül, és 3sec ideig lehetetlenné teszi a beírást.
- De ha jó gombsort írtunk be, akkor a zár nyit. De ennek nyitó parancsát is törli a 3sec-os időzítő. Hiszen 3sec idő múlva, hogy az első helyes gombot megnyomtuk, mindenképpen törlődik a tároló sor.
- Ez lehet egy kis hazárd is a működésben. De ha így nem megfelelő, akkor a szabadon maradt inverterrel, megoldható, hogy helyes beírás esetén, a zár tovább nyitva legyen, mint ahogy a törlés megtörténik. (Jelenleg ez az inverter, csak egy felesleges villogónak álcázza magát.)
(A 4013-nak nem látszik a tápja a rajzon, de az természetesen a 7 és 14-es láb)
üdv! proli007
(#) Ideiglenes válasza Peter65 hozzászólására (») Ápr 19, 2011
Ezt az ellenütemű vezérlést úgy érted, hogy amikor az egyik kapcsoló kikapcsol, a másik legyen bekapcsolva? Volt olyan kísérletem is, de valamiért nem vált be. Azért azt még csak kipróbálom a 100VA-es trafóval is.
Az előbbi hosszú listáról egy tapasztalat csak kimaradt, amit szerettem volna leírni, mégpedig a 30VA-es trafóval. A mérések szerint a kimenő oldalon ugyanaz a feszültség jelent meg, de a módosított szinusz alkalmazásánál a ventilátor morogva és lassan járt, míg a PWM-es jelalakkal aránylag jól felpörgött, még a levegőt is megmozgatta rendesen.
Az alulgerjesztett trafónál jól gondolom, hogy a kivehető teljesítmény jóval a névleges transzformátorteljesítmény alatt várható?
A későbbi tervem, de ahhoz már kell egy jó szkóp a nagyobb frekvenciák miatt, a DC/DC/AC átalakítású inverter. Tehát először a 12V dc-t felpumpálni 320-350V-ra ( vagy akár 400V-ra is ) és abból teljes híddal előállítani a szinuszos kimenetet. Itt azért már jól kell választani a kapcsolóelemeket, mert két átalakítás is történik. Ha viszont a nyugalmi árama jóval alatta marad a nagytrafós változatéhoz képest, akkor már érdemesebb ezzel foglalkozni.
(#) ludus válasza Ideiglenes hozzászólására (») Ápr 18, 2011
Én is úgy gondoltam hogy azért a felesleges sallang kihagyható a kapcsolásból! Viszont ide teszem neked a project elérhetősőgét mert azért a fetes vezérlést érdemes megnézni sőt a vezérlő progi is ott van c-ben hátha segít!
Bővebben: Link
(#) örökagyaló hozzászólása Ápr 18, 2011
Üdv! Segítséget szeretnék kérni!
Egy MS300 tipusú 12/230 V-os inverter már egy 60 W-os izzó terhelésnél is pár másodpercre elkezd működni,ki sem nyít teljesen sípjel kiséretében leállítja magát.
15 W-os izzót már elvisel a kapcsain.
Elképzelhető hogy van valami állítható áramkorlát az agyában?A panel bal oldalán a 12 voltos oldalon van egy kék tégla trimmer,324 jelü (talán műv.erősítő?)IC-re csatlakozik.
A panel jobb alsó oldalán egymás felett két kerek 10 kohmos trimmer van.
(Sajnos így tudtam körülírni ,nem tudom hogyan kell fényképen jelölni)
Valamelyik potival lehet áramkorlátot beállítani,vagy valami más hibája lehet?
Köszi ,ha valaki segítene.
(#) Ideiglenes válasza calibra hozzászólására (») Ápr 17, 2011
Köszi szépen, de a hűtőszekrényem nagyon jól elvan a konyha sarkában és nem szeretné, ha lecserélném.
Az este egy kicsit töprengtem és kísérleteztem, de csak ma reggel derült ki, hogy a hangkártyás szkóp illesztőmben lemerült az egyik elem, ezért kaptam a várt helyett igen fura ábrákat.
Szóval a fentebb említett kapcsolásra alapozva gondolkoztam, hogy nem sima négyszögjelet, hanem szinuszosan változó PWM jelet használnék a fetek kapcsolására. A vezérlőjelről egy ábrát csatolok. A program felváltva hol az egyik hol a másik vezérlőlábon ad ki egy fél szinusz-t.
Kíváncsi lennék rá, hogy az elképzelésem gyakorlatban működik-e.
Egy visszajelzést várnék, ha valaki kipróbálná a mellékelt kis programot, hogy milyen tapasztalat adódik.
Ha lenne egy picit több időm rá, akkor nekilátnék most, de sajnos most nincs.
A hivatkozott kapcsoláshoz képest annyi eltérés van a programomban, hogy a portb alsó négy illetve felső négy portján jön ki a vezérlőjel ( nem a porta kivezetéseken ). Elvileg így négy-négy fetet lehetne párhuzamosan működtetni, de lehet, hogy ez sem állná meg gyakorlatban a helyét.
A kapcsolófrekvencia 1600Hz körül adódik, ez esetleg zavaró lehet, ha a trafó ezt a hangot kiadja. Lehet, hogy majd még elgondolkozok azon, hogyan lehetne egyszerűen feljebb vinni ezt a frekvenciát.
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 16, 2011
Bütyköltem egy kicsit. A kapcsolás már tökéletesen működőképes, majd berajzolom ide is. Jelenleg fotoellenállással van megoldva, de ezzel drága lenne a szerkezet (100FT/db, és 24db kellene...). Szóval tovább gondolkodtam, egy 2N2222 tetejét már leszedtem, csak még nem teszteltem le, mennyire működőképes. Próbáltam LED-et használni érzékelőnek, nem jött be... Aztán valamit kötözgettem, és az egyik műv. erősítő bemenetén lógott egy vezeték, az követőként volt alkalmazva, ezután pedig egy feszültség változást érzékelő rész (fentebbihez hasonló) jött. Ahogy közeledett az ujjam a lógó vezetékhez, elkezdett világítani a zöld LED, ahogy távolodtam tőle, átváltott pirosra, majd elaludt, tehát tökéletesen működött a kapcsolás. És itt kezdtem el gondolkodni, hogy nekem bőven elég lenne egy közelítés érzékelő kapcsolás, SŐT! Még jobban is járnék vele, mert a fotoellenállásra hatással lenne az alatta felvillanó zöld és piros LED is. Legrosszabb esetben elkezdene oszcillálni... Nézelődtem, mindegyik közelítés érzékelő elhangolódott rezgőkörön alapszik sajnos. Touch sensorokat is néztem, ezekhez meg inverter, és hasonlók kellenének, és "rengeteg" alkatrész. Mivel 24x kell megépíteni, ezért a minimalista kapcsolást keresem Már csak ki kellene találnom, hogyan oldjam meg a kéz közeledését feszültséggé alakítását valami primitív módon, műveleti erősítővel (55Ft-ért találtam 1tokban 4db-ot). Kipróbálok majd egy olyan kapcsolást, amikor kb. 3-4db nagy bétájú tranzisztor van egymás után kapcsolva, hogy megfelelő lenne-e, de ekkor kellene 24x3=72 tranzisztor... Alkatrésztemető Ha van ötlet, szívesen fogadom!
(#) ludus válasza Ideiglenes hozzászólására (») Ápr 16, 2011
A hűtővel az a baj hogy induláskor amikor megmozgatja a gázt nagy áramot vesz fel. Ezt nem tapasztaltad? Nekem amikor a 800W-os agregátorról megy induláskor lehet hallani hogy szépen megrántja az agregátort. A másik gond hogy mindenképp szinuszos inverter kéne mert a kvázit szinuszos (négyszög) táplálást nagyon nem szeretik a villanymotorok ahogy olvasom...
Kíváncsian várom hogy mire jutsz mert nagyon jó lenne ha ilyen egyszerűen meg lehetne oldani a dolgot!
(#) btoti válasza lehar hozzászólására (») Ápr 16, 2011
Nem a számolással van gondom!
Az inverterek és napelem cellák árával sokkal inkább. Ezért gondolkodom közvetlen generátoros betáplálásban (nem kell inverter és a fordulat stabilizálás is megoldódott).
(#) ferkoo hozzászólása Ápr 16, 2011
sziasztok, hozzájutottam 3db IRKT136/12 Típusú kettős tirisztorhoz. Hozzá tartozó vezérlő áramkörökkel együtt, a kérdésem fellehetne használni egy(esetleg több 1/3 fázisú) inverter építéshez? köszönöm az építő válaszokat kérésre képeket is tudok felrakni! Bővebben: Link
(#) lehar válasza btoti hozzászólására (») Ápr 16, 2011
Ha jelenleg van hálozati áramod,számold őssze,mennyi pénzt fizetsz évente.És számold ki mennyibe kerül egy szigetrendszerü szgenerátor,mindenestül,aksik,inverter,esetleg napelemek,stb.Ebből a két adatbol kőnnyen kiszámolható a megtérülési idő.Ez alol,csak a kizárolag szigetrendszerből ,,,élők,,, a kivétel,ahol az üzembehelyezés Pillanatában megtérült minden kőltség.(végre rászabadultak az áramra,petroleum lámpa helyett)
(#) btoti válasza pudding1 hozzászólására (») Ápr 16, 2011
Trend azért van, évi 10%-s növekedés.
Nagyságrend érdekelzt volna - 5-10 év, 15-20 év a két inverter és napelemek miatt.
(#) westhorses hozzászólása Ápr 16, 2011
Erről mi a véleményetek?? Esetleg használt mér valaki ilyen 10,5 voltról kezdödő invertert..??
(#) ludus válasza Ideiglenes hozzászólására (») Ápr 16, 2011
Akkor egy cipőben járunk! Nekem pont ez a problémmá ami miatt elkezdtem nézelődni. A Duna parti kis faházunkba telepítettem egy kis napelemes rendszert 2x75Ah-ás zselés akksikkal amikről egy belkin 300-as inverterrel teljesen jól megy a világítás, rádió TV minden. Viszont a 60L-es hűtőt már nem képes elindítani, arra kénytelen vagyok agregátort használni mert az inverter ugyanúgy túlterhelést jelez mint neked.
Ahogy néztem egy 800-1000W-os toroid viszont 20-22ezer forint amiből viszont simán meg lehet venni szerintem egy 1500W-os használt szünetmentest is amiből viszont van színuszos is!
Mindezektől függetlenül érdekel a dolog majd tudósíts mire jutottál, legfeljebb felhajtok valahol valami nagyobb teljesítményű trafót, a PIC égetés meg szintén nem akadály.
(#) Lacika001 hozzászólása Ápr 15, 2011
Sziasztok, egy egyszerű FETes feszültség átalakítő kapcsolási rajzát keresem, hobby elektronikában, vagy a rádiótechnikában láttam régebben, de nem tudom ,melyikben. Egy autós erősítő leírásánál volt.
A linken láthatóhoz hasonló, csak FETES Bővebben: Link. Ha jól emlékszem a trafóját sorkimenőből csinálták. Na szóval ennek a rajzát keresem, vagy annak a száma is elég amiben benne voltRemélem tud valaki segíteni
(#) pudding1 válasza btoti hozzászólására (») Ápr 15, 2011
Eonnál vagyok.
Betáp: SB2500 inverter +10db 180W-on napelem, Wb3300 inverter+ 2kW szélgenerátor. Mind a két inverter 1 fázisú, de külön fázisra dolgoznak. (a szélgenerátor csak október vége felé lett beüzemelve)
A többletet visszafizetik. (Adó szempontból nem érdekel, van valami olyan szabály hogy hogy éves szinten 100.000-ot nem meghaladó egyszeri jövedelem után nem kell fizetni, de ennek a részleteit nem ismerem, ha valaki ismeri, adja közre. Ha meg szívóskodnak akkor télen a kikalkulált többletet elfűtöm és szakadjanak meg ) A fogyasztásom viszonylag kevés mert a fenti 2 rendszeren kívül van egy sziget üzemű rendszer, ami teli akku esetén leválasztja a házat. (4000ah autóakku, 5db fd-300 szélgenerátor, 12db cellákból készített 130Wos panel.) Kb 5 éve kezdtem el építgetni, az első lépés egy használt autó akku és egy asi12 napelem
(#) btoti válasza pudding1 hozzászólására (») Ápr 15, 2011
Hurrá!
Ez az én irányom is. Légyszíves írj címszavakban a mikéntekről:
- áramszolgáltató?
- betáplálás módja (inverter, közvetlen generátoros, 1, vagy 3f)?
- beépített teljesítmény?
- a szaldó után visszakéred a többlet betáplált árát (adózás?), vagy egyszerűen nem fizetsz a betáplált mértékéig?
Számomra az adózás még rejtély. Az APEH-nél sem tudták megmondani 1/2 évvel ezelőtt a Pest-megyei hivatalban (teljes homály a részükről, azt is alig értették meg, hogy miről beszélek).
Az áramszolgáltató számomra is biztató, készséges választ adott. Ezzel nem igen lesz gond.
(#) pitro válasza zotyo91 hozzászólására (») Ápr 14, 2011
Biztos vagy benne ,hogy nincs kép vagy csak esetleg a kijelző háttérvilágítása nem megy? Ha a megvilágítás nem megy akkor jó esély lehet rá,hogy az inverter hibásodott meg. Nézd át az inverter panelon az esetleges SMD biztosítékokat,zéner diódákat.
(#) pcroland válasza navtsicz hozzászólására (») Ápr 14, 2011
Mi a probléma? Csak egy inverter kell és már kötheted rá a dvd-t.
(#) Stalki hozzászólása Ápr 14, 2011
Erről az inverterről mi a véleményetek, egyszerűnek nagyszerűnek néz ki. ( PIC nélkül )
(#) potyo válasza trik03 hozzászólására (») Ápr 13, 2011
7400 az négy darab kétbemenetű NAND kapu. 7404 az hat darab inverter. A 74194 az már egy érdekesebb darab, kétirányú shift regiszter olyan tulajdonsággal, hogy párhuzamosan is feltölthető adattal, nem csak a soros bemenetein keresztül.
(#) Peter65 válasza gulyi88 hozzászólására (») Ápr 13, 2011
Ilyet csináltak a régi frekvenciaváltókban is, de ha fékezéskor vissza szeretnél táplálni, akkor a szokásostól nagymértékben eltérő DC/DC átalakító kell, ami képes arra, hogy az inverter oldaláról az aksikba visszatáplálja az energiát.
(#) mpisti válasza Urbán László hozzászólására (») Ápr 12, 2011
"keringetőszivattyú ne álljon meg, igaz még nekem is négyszöges ocsó inverter van hozzá "
És milyen invertert használsz hozzá? Ezt azért kérdezem, mert egy-egy huzamosabb téli áramszünet után 2-3 db "occó" átalakító kerül hozzám javításra. Aki viszont megvette a drágább valós szinuszos invertert, egy megfelelő akkuval akár órákat képes járatni a keringtető szivattyút minden probléma nélkül.
(#) (Felhasználó 46585) válasza rozsda hozzászólására (») Ápr 12, 2011
Hát, nem igazán. A Dani azt mondta, hogy a negyedszinuszt oszd fel 16 lépcsőre! Óriási a különbség!

Ezt a kaszkádolást javasoltam az elején. Ez jó lenne, de azért ezzel is van baj. Ez még a szűrők után is egyenfeszültségű szinuszt csinál, vagyis a szinusz csak nulla feletti értéket vesz fel. Nem biztos, hogy ez baj, ezt a TL494-gyel együtt nagyon át kell gondolni. A másik, hogy nagyon sok pontos ellenállás kell hozzá. A mostani értékek nagyon nem jók, borzasztó szinuszt csinál...

Igen, HC164 kimenete 1-be megy, ez nem jó, mert nem tudod tápfeszre kötni. A TL494 DT-vel nem lehet megcsinálni azt, hogy a generált PWM jel alapharmónikus tartalmának az amplitudója a frekvencia függvényében változzon. Ehhez az kell, hogy a szinusz amplitudója változzon mielőtt még a TL494 belsejében összehasonlításra kerül a fűrészjellel. Ha máshogy nem, hát analóg szorzóval meg lehetne csinálni, a szorzó egyik bemenetére kerül a szinusz, a másikra meg a VCO feszültsége. A szorzó kimenetén már megjelenik az U/f viszonynak megfelelő szinusz. Hátránya, hogy nem árt bele egy ( illetve 3 db ) pontos analóg szorzó, ami jó drága...

Talán lehetne azt is, hogy van egy ellenállás, aminek egyik vége fel van kötve a VCO hangolófeszültségre. A másik végét kell szinuszos súlyozású ellenállásokon keresztül lehúzogatni, amit a HC164 vezérel egy inverteren keresztül, mert ugye nulla kell, hogy az ellenállások osztóként működjenek. Meg kell egy dióda az inverter kimenetével sorba, hiszen a plusz 5 V nem juthat ki. Ez sem az igazi, hiszen az inverterek különböző képen vannak megterhelve, más maradékfeszültség lesz rajtuk, tehát, hiába számolod ki pontosra az ellenállásokat, nem lesz igazán pontos és valamennyi hőfokfüggése is lesz.

Miért olyan probléma a nyáktervzés? Autorouter... egyik oldalon vízszintesen, másikon függőlegesen mennek a fóliák... aztán sok-sok via... ( csak ne nekem keljen ilyet csinálni...)

Nincs valami cél ic, ami lépcsősen csinál szinuszt? Abból 3 db kellene és PLL-lel össze lehetne hangolni őket 120 fokra. De miért nem jó ez analóg módon? Az ICL 8038-al szerintem 1...2 % pontosra meg lehetne csinálni és az még elég lehetne.
(#) Urbán László válasza ludus hozzászólására (») Ápr 12, 2011
Szia!

én úgy tudom, hogy a napelemes rendszert veszel ahoz adnak szinuszos invertert,

szünetmentes tápot én is csináltam 2 relé van benne és kész bár ez nekem arra van ha el megy a villany a keringetőszivattyú ne álljon meg, igaz még nekem is négyszöges ocsó inverter van hozzá

viszont ami a számitógépekhez van ups az is módositott szinuszos..
(#) Peter65 válasza rozsda hozzászólására (») Ápr 12, 2011
Szia!
Ha jól értem, gyakorlatilag egy frekvenciaváltót akarsz, aminek a bemenete nem 230/400VAC, hanem kb. 48VDC.
Én frekvenciaváltók javításával foglalkozom, de analóg áramkörökből összeépített megoldást csak egy régi VKI-s hajtásban láttam, de az még tirisztoros áramirányítóról táplált oltókörös tirisztoros inverter volt. Ma már mindenki mikrokontrollert használ az IGBT-k vezérléséhez. Egy közbenső megoldás volt (pl. a Procon régi frekvenciaváltóiban) az, amikor egy EPROM-ba előre letárolták a háromfázisú hidak vezérlő jeleit, amiből egy logikai áramkör "léptette" ki megfelelő sebességgel a megfelelő amplitúdóhoz tartozó kapcsoló jeleket.
Szerintem más úton kellene elindulnod. Keresni/szerezni kellene egy olyan nagyobb teljesítményű frekvenciaváltót (akár hibásat is), amit könnyen át tudsz alakítani a számodra megfelelően. A "nagyobb teljesítményű" azért kell, mert a kisebb feszültség miatt valószínűleg feteket célszerű használnod, és azok mérete, meghajtási igénye a nagyobb IGT-nek felel meg. Pl: SEMIKRON SKM313B010 modul lehet hogy már jó neked, de ilyen tokozású IGBT a kb. 20kW-os frekiváltókban van.
Ha nem ragaszkodsz a 48V-hoz, akkor egyszerűbb lehet, ha sorba tudsz annyi akut kötni, hogy kb 300V legyen a feszültségük. Erre simán rákötheted a 230VAC bemenetű frekvenciaváltót. Ha vissza is akarsz táplálni, akkor körültekintőbbnek kell lenni, de általában az is megoldható, de típus függő a megoldás.
Egyébként ha kint voltál a legutóbbi Magyar Regulán, láthattál egy ilyen aszinkron motoros hajtású autót. 2db motor volt benne, elektromos differenciál művel, Lipo aksikkal. Egy magyar mérnök építette alumínium vázzal.
(#) mpisti válasza ludus hozzászólására (») Ápr 12, 2011
Ha kellő ismerettel rendelkezel,akkor kiszámolod, ha nem,akkor egy oszcilloszkóp mindenképpen szükséges a kísérlethez. A soros induktivitás lényege hogy az áram felfutási meredekségét csökkenti,ezért a szünetmentes kimeneti védelme nem fog megszólalni az egyfázisú motor indulásakor. Az egyfázisú motor segédfázis kondija okoz ilyen galibát, mivel a négyszög jellegű hullámformával rendelkező inverternek a kondi rövidzárt jelent;- ahol nincs segédfázis kondi, ott pedig a segédfázis tekercs viszonylag kicsi ohmos ellenállása okoz problémát. A soros tekercs a négyszög jellegű tápot kissé "szinuszosítja",bár nem sok köze lesz a szinuszhoz,de nem lesznek sarkok a jelalakban. Az oszcilloszkóp(1:100-as mérőfejjel, leválasztó trafóval vagy akkus táplálással) azért kell,hogy a fogyasztó tápfeszültségének jelalakját tudd ellenőrizni,és ha az induktivitás lengéseket okozna,akkor ezeket a lengéseket
+ elemekkel(R-C tagok) kompenzálni kell. Ezzel az eljárással nem kevés veszteség is keletkezik, mivel az induktivitáson esni fog a feszültség. Emiatt aztán a táplált fogyasztó leadott teljesítménye is csökkenni fog valamelyest. Olyan induktivitást kell készítened,amelyik több megcsapolással rendelkezik, és a vasmag légrése is változtatható. Arra kell törekedni,hogy a lehető legkisebb legyen a feszültségesés a tekercsen, de az inverter védelme még induláskor se szólaljon meg. Én ezt a megoldást keringtető szivattyúnál alkalmaztam, hűtőgépnél nem tudom, hogy fog működni, mivel a motor ott kompresszort hajt, emiatt aztán a sűrítés pillanataiban nagyobb a teljesítmény igény.
Következő: »»   188 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem