Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
A hűtővel az a baj hogy induláskor amikor megmozgatja a gázt nagy áramot vesz fel. Ezt nem tapasztaltad? Nekem amikor a 800W-os agregátorról megy induláskor lehet hallani hogy szépen megrántja az agregátort. A másik gond hogy mindenképp szinuszos inverter kéne mert a kvázit szinuszos (négyszög) táplálást nagyon nem szeretik a villanymotorok ahogy olvasom...
Kíváncsian várom hogy mire jutsz mert nagyon jó lenne ha ilyen egyszerűen meg lehetne oldani a dolgot!
Nem a számolással van gondom!
Az inverterek és napelem cellák árával sokkal inkább. Ezért gondolkodom közvetlen generátoros betáplálásban (nem kell inverter és a fordulat stabilizálás is megoldódott).
sziasztok, hozzájutottam 3db IRKT136/12 Típusú kettős tirisztorhoz. Hozzá tartozó vezérlő áramkörökkel együtt, a kérdésem fellehetne használni egy(esetleg több 1/3 fázisú) inverter építéshez? köszönöm az építő válaszokat
kérésre képeket is tudok felrakni! Bővebben: Link
Ha jelenleg van hálozati áramod,számold őssze,mennyi pénzt fizetsz évente.És számold ki mennyibe kerül egy szigetrendszerü szgenerátor,mindenestül,aksik,inverter,esetleg napelemek,stb.Ebből a két adatbol kőnnyen kiszámolható a megtérülési idő.Ez alol,csak a kizárolag szigetrendszerből ,,,élők,,, a kivétel,ahol az üzembehelyezés Pillanatában megtérült minden kőltség.(végre rászabadultak az áramra,petroleum lámpa helyett)
Trend azért van, évi 10%-s növekedés.
Nagyságrend érdekelzt volna - 5-10 év, 15-20 év a két inverter és napelemek miatt.
Erről mi a véleményetek?? Esetleg használt mér valaki ilyen 10,5 voltról kezdödő invertert..??
Akkor egy cipőben járunk! Nekem pont ez a problémmá ami miatt elkezdtem nézelődni. A Duna parti kis faházunkba telepítettem egy kis napelemes rendszert 2x75Ah-ás zselés akksikkal amikről egy belkin 300-as inverterrel teljesen jól megy a világítás, rádió TV minden. Viszont a 60L-es hűtőt már nem képes elindítani, arra kénytelen vagyok agregátort használni mert az inverter ugyanúgy túlterhelést jelez mint neked.
Ahogy néztem egy 800-1000W-os toroid viszont 20-22ezer forint amiből viszont simán meg lehet venni szerintem egy 1500W-os használt szünetmentest is amiből viszont van színuszos is! Mindezektől függetlenül érdekel a dolog majd tudósíts mire jutottál, legfeljebb felhajtok valahol valami nagyobb teljesítményű trafót, a PIC égetés meg szintén nem akadály.
Sziasztok, egy egyszerű FETes feszültség átalakítő kapcsolási rajzát keresem, hobby elektronikában, vagy a rádiótechnikában láttam régebben, de nem tudom ,melyikben. Egy autós erősítő leírásánál volt.
A linken láthatóhoz hasonló, csak FETES Bővebben: Link. Ha jól emlékszem a trafóját sorkimenőből csinálták. Na szóval ennek a rajzát keresem, vagy annak a száma is elég amiben benne volt Remélem tud valaki segíteni
Eonnál vagyok.
Betáp: SB2500 inverter +10db 180W-on napelem, Wb3300 inverter+ 2kW szélgenerátor. Mind a két inverter 1 fázisú, de külön fázisra dolgoznak. (a szélgenerátor csak október vége felé lett beüzemelve) A többletet visszafizetik. (Adó szempontból nem érdekel, van valami olyan szabály hogy hogy éves szinten 100.000-ot nem meghaladó egyszeri jövedelem után nem kell fizetni, de ennek a részleteit nem ismerem, ha valaki ismeri, adja közre. Ha meg szívóskodnak akkor télen a kikalkulált többletet elfűtöm és szakadjanak meg ) A fogyasztásom viszonylag kevés mert a fenti 2 rendszeren kívül van egy sziget üzemű rendszer, ami teli akku esetén leválasztja a házat. (4000ah autóakku, 5db fd-300 szélgenerátor, 12db cellákból készített 130Wos panel.) Kb 5 éve kezdtem el építgetni, az első lépés egy használt autó akku és egy asi12 napelem
Hurrá!
Ez az én irányom is. Légyszíves írj címszavakban a mikéntekről: - áramszolgáltató? - betáplálás módja (inverter, közvetlen generátoros, 1, vagy 3f)? - beépített teljesítmény? - a szaldó után visszakéred a többlet betáplált árát (adózás?), vagy egyszerűen nem fizetsz a betáplált mértékéig? Számomra az adózás még rejtély. Az APEH-nél sem tudták megmondani 1/2 évvel ezelőtt a Pest-megyei hivatalban (teljes homály a részükről, azt is alig értették meg, hogy miről beszélek). Az áramszolgáltató számomra is biztató, készséges választ adott. Ezzel nem igen lesz gond.
Biztos vagy benne ,hogy nincs kép vagy csak esetleg a kijelző háttérvilágítása nem megy? Ha a megvilágítás nem megy akkor jó esély lehet rá,hogy az inverter hibásodott meg. Nézd át az inverter panelon az esetleges SMD biztosítékokat,zéner diódákat.
Mi a probléma? Csak egy inverter kell és már kötheted rá a dvd-t.
Erről az inverterről mi a véleményetek, egyszerűnek nagyszerűnek néz ki. ( PIC nélkül )
7400 az négy darab kétbemenetű NAND kapu. 7404 az hat darab inverter. A 74194 az már egy érdekesebb darab, kétirányú shift regiszter olyan tulajdonsággal, hogy párhuzamosan is feltölthető adattal, nem csak a soros bemenetein keresztül.
Ilyet csináltak a régi frekvenciaváltókban is, de ha fékezéskor vissza szeretnél táplálni, akkor a szokásostól nagymértékben eltérő DC/DC átalakító kell, ami képes arra, hogy az inverter oldaláról az aksikba visszatáplálja az energiát.
"keringetőszivattyú ne álljon meg, igaz még nekem is négyszöges ocsó inverter van hozzá "
És milyen invertert használsz hozzá? Ezt azért kérdezem, mert egy-egy huzamosabb téli áramszünet után 2-3 db "occó" átalakító kerül hozzám javításra. Aki viszont megvette a drágább valós szinuszos invertert, egy megfelelő akkuval akár órákat képes járatni a keringtető szivattyút minden probléma nélkül.
Hát, nem igazán. A Dani azt mondta, hogy a negyedszinuszt oszd fel 16 lépcsőre! Óriási a különbség!
Ezt a kaszkádolást javasoltam az elején. Ez jó lenne, de azért ezzel is van baj. Ez még a szűrők után is egyenfeszültségű szinuszt csinál, vagyis a szinusz csak nulla feletti értéket vesz fel. Nem biztos, hogy ez baj, ezt a TL494-gyel együtt nagyon át kell gondolni. A másik, hogy nagyon sok pontos ellenállás kell hozzá. A mostani értékek nagyon nem jók, borzasztó szinuszt csinál... Igen, HC164 kimenete 1-be megy, ez nem jó, mert nem tudod tápfeszre kötni. A TL494 DT-vel nem lehet megcsinálni azt, hogy a generált PWM jel alapharmónikus tartalmának az amplitudója a frekvencia függvényében változzon. Ehhez az kell, hogy a szinusz amplitudója változzon mielőtt még a TL494 belsejében összehasonlításra kerül a fűrészjellel. Ha máshogy nem, hát analóg szorzóval meg lehetne csinálni, a szorzó egyik bemenetére kerül a szinusz, a másikra meg a VCO feszültsége. A szorzó kimenetén már megjelenik az U/f viszonynak megfelelő szinusz. Hátránya, hogy nem árt bele egy ( illetve 3 db ) pontos analóg szorzó, ami jó drága... Talán lehetne azt is, hogy van egy ellenállás, aminek egyik vége fel van kötve a VCO hangolófeszültségre. A másik végét kell szinuszos súlyozású ellenállásokon keresztül lehúzogatni, amit a HC164 vezérel egy inverteren keresztül, mert ugye nulla kell, hogy az ellenállások osztóként működjenek. Meg kell egy dióda az inverter kimenetével sorba, hiszen a plusz 5 V nem juthat ki. Ez sem az igazi, hiszen az inverterek különböző képen vannak megterhelve, más maradékfeszültség lesz rajtuk, tehát, hiába számolod ki pontosra az ellenállásokat, nem lesz igazán pontos és valamennyi hőfokfüggése is lesz. Miért olyan probléma a nyáktervzés? Autorouter... egyik oldalon vízszintesen, másikon függőlegesen mennek a fóliák... aztán sok-sok via... ( csak ne nekem keljen ilyet csinálni...) ![]() Nincs valami cél ic, ami lépcsősen csinál szinuszt? Abból 3 db kellene és PLL-lel össze lehetne hangolni őket 120 fokra. De miért nem jó ez analóg módon? Az ICL 8038-al szerintem 1...2 % pontosra meg lehetne csinálni és az még elég lehetne.
Szia!
én úgy tudom, hogy a napelemes rendszert veszel ahoz adnak szinuszos invertert, szünetmentes tápot én is csináltam 2 relé van benne és kész bár ez nekem arra van ha el megy a villany a keringetőszivattyú ne álljon meg, igaz még nekem is négyszöges ocsó inverter van hozzá viszont ami a számitógépekhez van ups az is módositott szinuszos..
Szia!
Ha jól értem, gyakorlatilag egy frekvenciaváltót akarsz, aminek a bemenete nem 230/400VAC, hanem kb. 48VDC. Én frekvenciaváltók javításával foglalkozom, de analóg áramkörökből összeépített megoldást csak egy régi VKI-s hajtásban láttam, de az még tirisztoros áramirányítóról táplált oltókörös tirisztoros inverter volt. Ma már mindenki mikrokontrollert használ az IGBT-k vezérléséhez. Egy közbenső megoldás volt (pl. a Procon régi frekvenciaváltóiban) az, amikor egy EPROM-ba előre letárolták a háromfázisú hidak vezérlő jeleit, amiből egy logikai áramkör "léptette" ki megfelelő sebességgel a megfelelő amplitúdóhoz tartozó kapcsoló jeleket. Szerintem más úton kellene elindulnod. Keresni/szerezni kellene egy olyan nagyobb teljesítményű frekvenciaváltót (akár hibásat is), amit könnyen át tudsz alakítani a számodra megfelelően. A "nagyobb teljesítményű" azért kell, mert a kisebb feszültség miatt valószínűleg feteket célszerű használnod, és azok mérete, meghajtási igénye a nagyobb IGT-nek felel meg. Pl: SEMIKRON SKM313B010 modul lehet hogy már jó neked, de ilyen tokozású IGBT a kb. 20kW-os frekiváltókban van. Ha nem ragaszkodsz a 48V-hoz, akkor egyszerűbb lehet, ha sorba tudsz annyi akut kötni, hogy kb 300V legyen a feszültségük. Erre simán rákötheted a 230VAC bemenetű frekvenciaváltót. Ha vissza is akarsz táplálni, akkor körültekintőbbnek kell lenni, de általában az is megoldható, de típus függő a megoldás. Egyébként ha kint voltál a legutóbbi Magyar Regulán, láthattál egy ilyen aszinkron motoros hajtású autót. 2db motor volt benne, elektromos differenciál művel, Lipo aksikkal. Egy magyar mérnök építette alumínium vázzal.
Ha kellő ismerettel rendelkezel,akkor kiszámolod, ha nem,akkor egy oszcilloszkóp mindenképpen szükséges a kísérlethez. A soros induktivitás lényege hogy az áram felfutási meredekségét csökkenti,ezért a szünetmentes kimeneti védelme nem fog megszólalni az egyfázisú motor indulásakor. Az egyfázisú motor segédfázis kondija okoz ilyen galibát, mivel a négyszög jellegű hullámformával rendelkező inverternek a kondi rövidzárt jelent;- ahol nincs segédfázis kondi, ott pedig a segédfázis tekercs viszonylag kicsi ohmos ellenállása okoz problémát. A soros tekercs a négyszög jellegű tápot kissé "szinuszosítja",bár nem sok köze lesz a szinuszhoz,de nem lesznek sarkok a jelalakban. Az oszcilloszkóp(1:100-as mérőfejjel, leválasztó trafóval vagy akkus táplálással) azért kell,hogy a fogyasztó tápfeszültségének jelalakját tudd ellenőrizni,és ha az induktivitás lengéseket okozna,akkor ezeket a lengéseket
+ elemekkel(R-C tagok) kompenzálni kell. Ezzel az eljárással nem kevés veszteség is keletkezik, mivel az induktivitáson esni fog a feszültség. Emiatt aztán a táplált fogyasztó leadott teljesítménye is csökkenni fog valamelyest. Olyan induktivitást kell készítened,amelyik több megcsapolással rendelkezik, és a vasmag légrése is változtatható. Arra kell törekedni,hogy a lehető legkisebb legyen a feszültségesés a tekercsen, de az inverter védelme még induláskor se szólaljon meg. Én ezt a megoldást keringtető szivattyúnál alkalmaztam, hűtőgépnél nem tudom, hogy fog működni, mivel a motor ott kompresszort hajt, emiatt aztán a sűrítés pillanataiban nagyobb a teljesítmény igény.
Egy jól illesztett soros induktivitás elképzelhető hogy megoldaná a problémát,ugyanis a trapéz vagy a négyszög a segédfázis kondi miatt probléma. De ezzel a veszteségek természetesen nőnek. A legjobb a valós színuszos inverter. Létezik olyan típus is ami alkalmas motorindításra is. Csak sajnos a típusát nem tudom.
Épp ezaz amit tudok csak ezt szeretném valahogy felerősíteni!! Arra gondoltam hogy egy inverter jo lenne csak az 220V-ot ad le 12 V-ról és az erősítőm pedig nem bírná.
Ezért kellen egy megoldás ha tudtok írjatok!!
Szia!
A belkin az sinuszos inverter? Négyszögjeles inverterhez mit szólna a hűtő? nem akarlak elkeseriteni, de szerintem nem nagyon lehet meg hekkelni a meglévőt ha van lehetőséged vegyél egy nagyobb teljesÍtményű invertert, a módositott szinuszosok azok nem olyan drágák...csak a hűtő motorja mit szól hozzá, azt nem tudom, a hagyományos motorok nem igazán kedvelik a módositott sinuszt a hűtő motorja nem tudom miképp müködik, még nem bontottam szét ilyet.....
Szia!
Ha már ezt használod, a 74LS05 -öt érdemes lenne 7406 / 74LS06 -ra cserélni. A 74LS05 megengedett maximális kollector feszültsége 5.5V (absolute maximum - a tönkretétel határa), a 7406 -é és a 74LS06 -é 30V. A Q1 bázisát hajtó inverter kimenete 13V -ra van felhúzva. Az LVP bemenetet 10K -val a földre kellene húzni. Ld. programozási adatlap. A Oshonsoft tiszteségesebb (nem csak az 74LS06 miatt), a Vdd -t is kapcsolja. A "Vpp First Programming Entry is megvalósítható vele. "Nem utolsó sorban a két LED -en keresztül a töltések gyorsan tudnak távozni a Vdd és a Vpp lábakról. A Vpp bemeneten nincs belső védelem a PIC-ben, könnyen tönkre lehet tenni ezen a lábon egy túlfeszültséggel.
Az aksivédelmem megoldott, de ebből a kapcsolásból tudom hasznosítani a túltöltés elleni védelmet, habár az is van a rendszerben. Az pont a célnak megfelelő. Közben én ezt a kapcsolást gondoltam. Két áramkört építenék relékkel működne,az egyik kisebb fesz.nél egy aksit kapcsolna a második nagyobb fesz.nél mindkettőt. Egyébként ezt használom az inverter kapcsolására is.
Vélemény?
Ekkora áramot csak indulásnál vesz fel 1-2 másodpercig, de ez nem haladhatja meg az inverter rövid idejű max. teljesítményét. Annyit ki kell bírnia az aksinak, mert inverterhez választasz aksipakkot és nem fordítva. Ezért nem 100Ah-s aksipakkal fogunk porszívózni mert azt tényleg hamar hazavágja.
Eszembejutott, hogy ez így téves gondolat, mert ott a trafó ami 3,5 A-t ír a normálisra, de a max az 10 A is lehet. Hát akkor lehet hogy télleg nem sokáig bírja mert még gondolom az inverter miatt is sokat visszaesik. Hát nem tudom akkor hogy csináljam.
Igen, és így néznek ki általában :
(alumínim fóliás) elektrolit kondenzátorok
Sziasztok!
Sok más sorstársamhoz hasonlóan én is kérném segítségeteket egy LCD monitor ügyében (külső 12V-os tápos 15 colos LG; 563LE, kb. 10 éves) A végigolvasott rengeteg hozzászólás és tanács alapján inverter hibára gyanakszom jómagam is: egy-egy bevillanás utána nincs kép, LED zölden világít. Néha kábel ki és bedugdosás, pihentetés után megy fél óráig is, jó a fényerő, szép a kép. Az inverteren csak(?) két elkót találtam, nincs égett alkatrész (lásd kép). Lehetséges lenne, hogy ezek kiszáradása okozza a problémát? Cserét javasoltok? Előre is köszi.
Igaz, az általánosítás nem volt szép és a többivel is egyetértek.
Csak sokszor olvassa az ember az ekkora akkora szikrát a hozzá tartozó tárolt energiával, de ha kiszámoljuk a tárolt energiát és mondjuk 30ezerV körül van a nagyfesz. kimenetünk egy gyújtótrafóval, akkor a karámban tuti nem a számolt energia lesz, hanem csak töredéke, ami persze a rossz hatásfok miatt és a leszigetelés lehetetlensége miatt lesz szerintem. Lehet nem ezeket az inverter+gyújtótrafó megoldásokat kellene erőltetni, hanem tényleg a szabványhoz hasonló paraméterekkel megáldott szerkezetet összehozni és valahogy megcélozni azt az 5-8 ezer volt környékét azzal az 1J körüli tárolt energiával. Esetleg valaki próbált már gyári nagyfesz. trafókat, annak idején valaki belinkelt azt hiszem amerikai pót trafókat Fi-shock vagy valami hasonló márkajelzéssel, azokat néztétek már? |
Bejelentkezés
Hirdetés |

kérésre képeket is tudok felrakni!
) A fogyasztásom viszonylag kevés mert a fenti 2 rendszeren kívül van egy sziget üzemű rendszer, ami teli akku esetén leválasztja a házat. (4000ah autóakku, 5db fd-300 szélgenerátor, 12db cellákból készített 130Wos panel.) Kb 5 éve kezdtem el építgetni, az első lépés egy használt autó akku és egy asi12 napelem