Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Csak az a baj hogy a monitorhoz így is kell egy külön inverter... Nem nagyon van vele kisegítve a kolléga!
Egész addig működőképes, amíg a vezérlő működik. Saját tapasztalatból javaslom hogy az inverter vezérlését célszerű egy külön mélykisütés elleni védelemmel vezérelni, mert ha a töltésvezérlő bedöglik akkor az akkupakk töltés és az inverter vezérlése is egyszerre leáll. (nálam volt olyan meghibásodás is hogy a töltésvezérlő a kimenetet kb 2 másodpercenként ki be kapcsolgatta, gondolom nem kell részleteznem mennyire nem szeretné ezt egy rákötött inverter)
Ez is megoldás (sixstep inverter, a vonali feszültsége 6 lépcsőn megy keresztül), de rosszul gondolod, ez roszabb a PWM nél (több a felharmónikus), kis frekvencián nem nagyon használható, névleges frekin még csakcsak elmegy.
PWM nél szinte mindig 3 fázison folyik az áram!
Üdv
Itt érdemes szétnézni, nem olcsók, de tuti működnek. Nekem amugy volt PC a kocsiban, én simán egy 150wattos szivargyújtós inverterrel működtettem egy atx tápot. 4-5 amperrel megúsztam az inverter bemenetén mérve. Bővebben: Link Ez a legelső verzió képe, később átkerült a vinyó vezérműszíj darabra. Még a mélyláda mellett is elviselte az életet. A képernyőt egy hordozható dvd-ből bontottam, s-video kimeneten volt hajtva, nem volt tól szép a képe, de a célnak megfelelt. Egy trackball volt a fő kezelőszerv, meg egy kisméretű billentyűzet is szükség esetén.
Üdv.
Van egy polimer kristályos napelemem +12V (ha van fény már tölt) és van egy 12V-os autó akkum(45 Ah). PC-t szeretnék erről üzemeltetni amit jelenleg egy 350W-os táp hajt meg. A feszültségek amire ehhez szükségem lenne: +12V 4szer; 3.3V 4szer; +5V 6szor; -12V; -5V; GND 7 szer Az aksi folyamatosan elbír 400-450 Wattot. Gondolkodtam szünetmentes tápegységen, de akkor kell az is ,meg inverter is, a veszteségekről nem is beszélve! Tehát szeretném megoldani a 12V-os aksiról, nyáklapon kondikkal, ellenállásokkal, biztosítékkal és trafó NÉLKÜL! Kapcsolási ötletek és rajzok kellenének. Nagyon köszönöm, hogy benéztél! :yes:
Hali!
Hasznos: a doboz Lehet belőlle nyák levilágítót csinálni. Tápja lehet még hasznos, a cső, az inverter, a léptető motor, meg a tükrök laseres kísérletekhez. Többi az hulladék.. a fénycsövet óvatosan szedd ki, mert a ropi hozzá képest betoncső ![]() Alkatrészeket elrakni nem nagyon érdemes, HP minden gépe más. Előfordul, hogy multifunkciós scanner része megegyezik egy sima scannerrel, de ezért felesleges pakolni a lomokat. Nem gyűjtök pontokat Csak hegyekben álltak annó a scannerek, és önképeztem magam.Szia!
Köszönöm szépen a segítséget. Valahogy hardveresen nem lehetne megnézni, hogy mégis melyik modul az, ami még használható belőle?
Ha nem, akkor elteszem, vagy szétszedem, és talán az inverter meg a cső még jó játék lehet. Meg azért az optika sem semmi benne. Másik kérdésem: Mivel a feladat nem lett megoldva, így nem tudom, hogy miként kéne pontozni. Viszont minden képpen honorálni kéne a segítségedet. Hogyan lehetne a maximális 50pont egy részét jóváírni számodra?
Hm... nem szedted szét egy régebbi szünetmentesemet? Azokban így volt megoldva a szinuszos alapjel. C164-gyel. Volt egy PLL ic, aminek a négyszögkimenete hajtott egy flip-flopokból álló osztót, ami előállította a 3 fázisú négyszögjelet. Ezekre a négyszögekre szinkronizált rá szintén egy PLL, méghozzá fázisonlként, ha jól emlékszem, a négyszögkimenete 800Hz-et adott, ez ráment a C164-re, ez előállította a lépcsős szinuszjelet. Ezután volt egy másodrendű bessel szűrő, ami nagyon szépen kisimította a lépcsőket, így a szinusz torzítása kisebb volt mint 0,2 %. Így állt elő a 3 f-ú szinusz alapjel, ez volt az alapjele az invertereknek, amik tulajdonképpen egy-egy nagy teljesítményű D-osztályú erősítők. Ezzel már elő is állt a 3 f-ú inverter. Az első PLL-re azért volt szükség, mert egy ilyen invertert hozzá is kell tudni szinkronizálni a hálózathoz. Egyébként, ez már nem a hobbi szint, ez tényleg egy alkatrésztemető, de egy ilyen inverter a maga 100 kVA teljesítményével 7 számjegyű összegbe került. És nem egyessel kezdődött... Két darab europa kártyán volt ez az egész alapjelképzés, de kisebre is meg lehet csinálni, de akkoriban még a rack rendszer volt a divat, tehát, "kártyáztunk".
Végül is meg lehet csinálni, talán úgy is, hogy a 164-esből 120 fokban eltolva, szinuszos súlyozású ellenállásokkal lehet előállítani a 3 f-ú lépcsős szinuszt. Ezt jól át kell gondolni, ha egy 164-es nem elég, akkor lehet valahogy kaszkádolni is őket. ( gondolom én... ) Eddig még nem olyan bonyolult, de nem lenne baj, ha viszonylag sok lépcsőből állna a szinusz, mert ezt meg kell szűrni és túl nagy időállandót nem lehet betenni, mert ugye a motor fordulatszám szabályozásnak azért gyorsnak kell lennie. De, arra is lehet gondolni, hogy nem kell feltétlenül megsimogatni a lépcsős jelet, mert ha elég kicsik a lépcsők, akkor ugyanezt csinálja meg az inverter ( inverterek ) a kimenetükön, a motort nem nagyon fogja zavarni, hogy nem igazi szinuszt kap. A 164-est meg egy négyszöggenerátor vezérli, ennek a frekvenciáját állítod a gázpedállal. Valahogy a PWM jel kitöltését is meg kell csinálni, hogy az U/F viszony konstans legyen. ( beteszel egy kettőspotit: az egyik a frekit, a másik a feszültséget állítja... azért valami sokkal pontosabb dolgot kell kitalálni, mondjuk a négyszöggenerátor legyen VCO, akkor egy poti is elég és a poti nemcsak a VCO-t szabályozza, hanem a feszültsége állítja a lépcsős szinusz amplitudóját is. Ekkor nem kell bele analóg szorzó. Szóval, ezen azért lehet gondolkodni. ) De lehet azt is csinálni, amit írsz, hogy a TL494-et használni, az állítaná elő a PWM jelet. Ennek a kimenete hajtana meg 3 db félhidat, amik végül is csak a teljesítményt növelnék meg a kellő szintre. Ha 24 V, akkor még nem is olyan veszélyes a dolog, viszonylag egyszerűen meg lehet csinálni, persze az 1 kW-nál valószínű jóval nagyobb kell. De a 100 V-os N és P csatornás FET-ekkel egész jót lehet csinálni. Vagy van erre a célra egy rakás motormeghajtó ic. Pl: HEF4752 a Philipstől. Van 3 f-ú hídmeghajtó ic is, IR2130. De kell bele áramkorlát, megint előjön az áramérzékelés problémája, szóval, én biztosan nem vágnék bele... nem egyszerű. Nem igazán értek az aszinkron motorhoz, de ha a forgórész tekercselés nincs kivezetve, akkor egyszerűen a feszültségek arányában kell kevesebb menet az állórészre. Természetesen annyira vastag legyen a drót, hogy még éppen beférjen a helyére. Végül is, így lesz ugyanannyi a motor fluxusa. ( olyan, mint egy trafó )
Üdv Mindenkinek.
Keresem a carpoint inverter (12DCV-220ACV/600W) kapcsolási rajzát. Köszönettel
A jó töltésvezérlőnek az a feladata, hogy a napelemből mindíg a lehető legnagyobb energiát hasznosítsa az akkumlátor töltéséhez. A terhelés (inverter) az akkumlátorra csatlakozik, megfelelő mély kisütés elleni védelemmel. Ha az akkukapacitás elegendően nagy, akkor nincs túlcsorduló energia. A söntszabályzó töltésvezérlő elég pazarló megoldás, ezért van mikrovezérlős megoldás.
De az inverter vagy bármilyen más terhelés amivel töltés közben akarok az energiát ki veni azt nem a töltés vezérlő kimenetén keresztül kell kivennem mert az töltés állapotban lekapcsolja azt a kimenetet. tehát az akisira párhuzamosan kell kapcsolni a terhelést és a töltés vezérlőt? + a töltés vezérlőhöz egy terhelést amit a túlcsorduló energiát emészti fel?
de ha az akit tölti a napelemek akkor azért tudom használni a rendszert? tehát ekkor is tudok ki venni energiát az aksikból?
De akkor az aksira kötött pl inverter veszi ki ugye?
Majd szétszedem mégegyszer. De egyébként két sík- tükör volt. Egy hosszú, és rá 45°-ban volt egy rövid tükör, amiről már az optikába ment a fény. Onnan egyenest a CCD panelra. (amit sajna sikerült levennem, mert muszály volt; a kábeleket másképp nem tudtam letakarítani. Nem lehetett kihúzni a szalagkábelt. Sőt, az inverter DC bemenetét sem lehetett kihúzni :S)
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy valaki próbálkozott már nagy teljesítményű 230 V - 110 V inverter megépítésével? Amerikai szerszámok működtetésére szeretném használni. Boltban vettem olcsó fajtákat 5 perc után lefüstölnek a komolyabbak meg drágák.
Miért lenne kötözködés? Te állítottál valamit, amire én rákérdeztem, hogy miért?
( Egyébként ha pl. a Macira gondolsz, az nyitóüzem, de a te teljes hidasod is az. Egyikbe sem kell légrés, ezt már nagyon régen leírtam. És az, hogy rákérdezek, hogy mit értesz nyitóüzemű alatt, nem véletlen. Elég nagy összevisszaság van az "inverter, konverter" kifejezések között is... )
Sziasztok.Szükségem lenne ennek a tápegységnek a kapcsolási rajzára,vagy esetleg kis segítség,mert az inverter részre nem adja ki a feszültséget.
Schaub Lorenz Lcd tv-ben van::beko z1j.194-04
Sziasztok!
Itt van nálam egy TOP-DC 2500 elnevezésű inverter, amiben az L6386 nevű IC repedt. Bekapcsoláskor némi füst jelenlétében a környezet igazolja, hogy elhalálozott. Szeretném megjavítani, de nem találtam a szokásos helyeimen a fenti áramkört. Ha valaki tudna beszerzési helyet, illetve helyettesítéséről lehetőséget azt szivesen fogadnám. Esetleg a teljes PWM kör kiváltását is, ha rendszeresen beszerezhető alkatrészekből áll A kapcsolási rajzot mellékelem.Zsolt szerk: Elég kicsire sikeredett a jpg kép, mellékelem a pdf-et is.
Jó estét, Sziasztok!
Tudtok abban segíteni, hogy hogyan derítsem ki milyen inverter jár egy monitortápba?? Rajzot még nem találtam. Ja, és hogy hol lehet ilyet beszerezni.
Szia! A klimákban, legalábbis a kisebbekben, amik 230V AC-ról üzemelnek , ott 3 fázist csinál az inverter a kompresszor motorjának. Plusz a frekvencia is változik. A 3 fázis az alacsony fordulaton is szükséges nyomaték miatt kell.
Hirtelen inkább a Te rajzodat módosítottam...
Gondolom 4093 akart lenni az IC, mert 2 bemenetű NAND kaput rajzoltál, a 4013 pedig D flip-flop. Lényeg, hogy schmitt-trigger inverter legyen, a határozott billenés miatt.
Szia Zozo!
Ha megkérlek elmagyaráznád kicsit részletesebben? Az a jumper amiről beszélsz hasonló egy winyo jumperéhez? Vagy esetleg valamit forrasztani kell? Meg az adapteren az egy kapcsoló? Képet esetleg tudnál felrakni a táp inverter panelodról? Vagy nálad nem egy panelon van? itt a kép
Egy nagyon nagy és brutális inverter ha pontosak akarunk lenni
Ráadásul XOP15 már nem használ kondenzátort, hanem simán megy a hálózatra.
Ha ez kérdés, akkor nem javaslok benne semmiféle mérést. Azért ha hozzányúlsz egy ilyen berendezéshez, illik tisztában lenni egyenirányítókkal, a cserélt kondik szerepével, helyével, és egyáltalán, a NYÁK alapvető felderítésével, huzalok nyomon követésével. Ehhez szervizdoksi biztosan nem kell, csak akarat és nagyon csekély logika. Úton-útfélen előkerül, hogy az LCD tápjában van 12 (15), és 5V, néhol 3,3V is. Ezeket nyilván a puffereken éred el. A 12V elmegy az inverter felé, ez a tápja a meghajtásnak, oda el kell jusson tehát, ezt le lehet panelen is követni. 5V olykor elmegy a meghajtást vezérlő PWM-re, valamint kap engedélyezést és fényerőt a scaler felől, előbbi logikai szint, utóbbi analóg szint, maximum 3V körül mindkettő. Ezeket nem kell pontosan tudni, mérhetőek, bekapcsolás után megjelennek, elég kevés láb van ahhoz a csatlakozón, hogy ne okozzon gondot kitalálni.
Ja , igazad van. Jövő heten megyek Lipcsébe ,ha sikerül csinálok pár képet róla,biztos van olcsóbb autómárka ahol ezt a megoldást alkalmazzák. Már nem is kell inverter csak a vezeték keresztmetszete lesz a cinkes. Az X1 esetében 2m en 10mm2, de még mindig olcsóbb mint az inverter, töltésszabályzó, akupakk.
Szerintem meggondolandó.
Én szerintem pont az inverter-nél vannak elszurva.Az én verziom fetes inverterel megy nagyfrekin és igy 300mA vesz fel 12V-on és nagyon kicsibe összehozhato olcson.
Hello!
Persze.. De nem ez volt a kérdés. De nem csak kondi, hanem előtte egy inverter (mondjuk egy tranyó) is szükséges. Hiszen akkor kell indítani, a késleltetést ha a bement magas szinten van. Gondolom én " ha a vezérlő jel megszűnik" ebből.. üdv! proli007
Szia !
Lehet én fogalmaztam spongyolán de mindig szerettem volna arra utalni, hogy a kijelző háttérvilágítása időben kapcsol be , magyarul amire céloztál az a hiba nem áll fenn (indításkor van LCD de esetleg csak később háttérvilágítás). A POST pillanatában a fénycső felvillan (már amennyire ezt lehet követni)csak abban a pillanatban már át is vált külső monitorra . A gondom az , még , hogy ebben az időpillanatban nem tudom mit csinál a külső monitorral , mivel az asztali monitorok csak késleltetéssel kapcsolnak be a jel érzékelése után. Mivel a funkció billentyűt kétszer kell megnyomni, hogy csak a saját LCD n legyen kép így feltételezhetően minden esetben a kizárólag külső monitoros üzemmóddal indul (nem a 2 monitoros móddal) , annak ellenére , hogy nincs beállítva az a funkció. Még megpróbálom azt, hogy 2 napig veszem ki az összes akksit és ha nem javul akkor frissítek egy bios t. Valahol mintha olvastam volna azt is , hogy a laptop dokkolóval való használata után tudnak ilyen kavarások is lenni, de ennek az egésznek ellentmond az , hogy ha a bios t teljesen "kiéheztetem" akkor utólag ennek már semmi jelentőségének nem kellene lennie. Amennyiben az újabb "full reset" is eredménytelen akkor csak az általam eredetileg feltételezett hiba (inverter , vga valamilyen érzékelés hibája , lCD kábel , átmeneti zárlat stb.) irányába kell mennem és pont erre szerettem volna egy választ egy olyan személytől aki már tapasztalta ezt a jelenséget konkrétan. Sajnos nincs sem LCD m , sem kábelem és inverterem pluszban ezért szívesen fogadok bármilyen jótanácsot ami segít a hiba felderítésében. üdv
Szia ! Próbáltam válaszolni a kérdésedre , mint a leírásban is szerepelt az LCD hibátlan a háttérvilágítás tökéletes "csupán" nem hajlandó a saját lcd re kitenni a képet indításkor. Akksik 1 napra kivéve előtte gyári reset stb....épp ez a probléma lényege , csak azt szerettem volna megtudni, hogy melyik vezetékeket kellene leellenőrizni ezen a típuson zárlat vagy egyéb szakadást keresve ha valóban mások szerint is esetleg VGA vagy inverter hiba lenne......
Biztosan van neki benne inverter, mert 12 voltról max 40 wattot lehet kihozni híddal. Kérdés, hány voltra emel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Lehet belőlle nyák levilágítót csinálni. Tápja lehet még hasznos, a cső, az

Ráadásul XOP15 már nem használ kondenzátort, hanem simán megy a hálózatra.