Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   196 / 262
(#) Ződfülű válasza istván010 hozzászólására (») Jan 22, 2011
Sziasztok!
istván 010:
fentébb abcdabcd és dizi is jól mondta a válaszokat, én az utántöltésnél tudok esetleg segíteni.
Az akkupakkod valóban 20db 44Ah ás akksi? Csak mert ahhoz kell ám kraft, hogy utántöltsd: 20x 44Ah = 880Ah.
Ha ezek leseggelnek, ugye max a névleges Ah érték 10% ával szabad , de max 10h keresztül tölteni. Az csúcson 88A-ert jelent, amit 250-300 V Dc-n produkálnod kéne, ha kb. 10h / fél nap alatt fel akarod tölteni az akksikat. Erre még lazán nyomhatunk egy 1.2-1.3 as szorzót az akkutöltési, inverter önfagyasztási, stb veszteségek miatt.
HA ezt összeszorzod, leseggelsz...250 V dc x 88A =22.000W = 22kW. Javítson ki valaki, ha tévedek.Egy 5kW os szélgenerátor viharban tölt 40A el
video ( 45 őt láttunk, de akkor már nagy para volt ) szóval ehhez neked Szükséged lenen minden nap 10órás folyamatos, egyenletes viharos erős szélre, és egy 20kW os szélturbinára. Ez meg min. 3,5 mil.
Tehát szerintem felejtős az a hűtő. Sok vevőmnél ugyanez az igény, erre megoldás: vagy marad nálad aggregátor, és pöfögsz vele sokat, vagy amit jwaldha ír:[quote]838488 as hozzászólásában: PB gázos hűtőt használok.

Egy a lényeg, hogy neked 250-300V dc- fesz tartományt kell összehoznod az akkuk töltésére, ha 20db van sorba kötve. Ugyanezt napelemből pl: 7-10db 180W os monokristályos modulból tudsz össszehozni munkaponti fesz x db szám ).ebből tudok olcsóbb megoldást is, mint a hivatalos, és a töltőt is meg lehet hozzá csinálni. árak. Itt viszont az a baj, h ezt összeszorozva még mindig csak pl: 10db napelem, 10 x 5 A max! az = 50 A, és ebből ugye a duplája kéne, tehát 20db napelem, ja, és ugye fél napos egyenletes csúcsnapsütés, ami nyáron is lehetetlen...Tehát, akárhogy is számolom... kb kisebb teljesítményeknek több napokig kell tudja tölteni folyamatosan az akkupakkot. Mind a kettőből tudok olcsóbb megoldást is, ha pl. magad építed a tornyod, tartókeretet, stb...
(#) gaben62 válasza hapro hozzászólására (») Jan 22, 2011
Gondolom arra van szükséged, hogy áramszünet idején is menjen a sz.gép. és ne kapcsoljon ki,pl.1-2mp.áramkimaradás esetén sem.
Ezt un.szünetmentes táppal szokták megoldani hivatalokban iskolákban, ami nem más mint egy inverter.
Egy nagy dobozban van egy vagy 2db.12V akku, erről működik az inverter, ami akkor is megy ha van 230V, vagy éppen ha nincsen, tehát folyamatos ellátást biztosít a gépeknek.
(#) koga2 válasza mps hozzászólására (») Jan 21, 2011
Szerintem rossz a csö. Akkor megy el a világítás amikor a led is elhalványul?
Minden kondit kimértél? Én szerintem a cső a rossz mert az az inverter állapot jelző led ha nem megy a csö valószínüleg a led se világít.
(#) motom hozzászólása Jan 20, 2011
Szia balami
Attól függ hogy csak biztosíték baja van, vagy más is, hogy mennyire van túlméretezve a biztosíték.
Ha nagyon határon van elképzelhető hogy gyengül a neoncső, és egyre nagyobb feszültségen gyujt be. Ezért az inverter egyre több áramot igényel. Ezt egy kicsivel nagyobb bizti megoldja.
Ha viszont komolyan túl van méretezve, valószínűleg a teljesítmény része zárlatos. Ezt érdemes ellenőrizni.
Álltalában 1-3A között szokott lenni.
(#) Gyozo92 válasza dean01 hozzászólására (») Jan 20, 2011
Ez gyári erősítő? Autós cucc? Ha gyári, milyen típusú? Egyébként nem kevés, bár ez a teljesítményétől függ, de valószínűleg nem ez a baja Kivéve, ha autós erősítő, és inverter is van benne, az okozhat zavarokat, ha nem megfelelő a szűrés.
(#) hapro válasza kaszu hozzászólására (») Jan 19, 2011
Esetleg a világítótest beszerzésekről írhatnál egy kicsit hol hogyan és mennyiért, ha nem publikus akkor jöhet privátban is.egyébként 230V-os kompaktot használok, bár most kisérletezgetek a 12V-os kompaktal is, amihez én készíteném a gyújtást. 7w-os a 230V-os kompaktom, és amivel kisérletezek az is 7W-os 12V-ról. Fogyasztásuk gyakorlatilag ugyanannyi, csak az inverter fogyasztását kell még hozzá adni.
(#) Temela válasza mpisti hozzászólására (») Jan 17, 2011
Hát arra:
- alacsonyabb feszt tudnál elképzelni az építhetőség okán- (de más szempont az "élettani hatás")- csak aza a gondolat nagyobb fesz persze átütési gond/a kár a félvezetőben/ nagyobb áramnál vezetőképességi és melegedési probléma
- az inveter építő is árammal- hálózati árammal/feszültséggel dolgozik, az érintésvédelmi előírásokról, problémákról is kell némi említést tenni- ,mert szerintem néha kiderül a feltevésekből az is, hogy ilyenekkel sincs mindenki tisztában és néha mejdnem fontosak talán a szakmai kérdésektől- ezt remélem megérted.....
- brake danca: viccesen milyen könnyen megcsesz aza bizonyos áram-feszültség
- úgy gondolom hozzá nem értő lévén, ha az elektromos hálózat valahogy annak idején úgy kezdett volna kiépülni, hogy a 0 és a föld nem lenne azonos ill. összekötve, egészen konkrétan a földbe vezetve(hanem minmt a fázis önálló,független vezetéken)- ez által mondjuk nem tudna rajtunk keresztül záródni aza bizonyos áramkör, ...akkor kevesebben haltak volna/halnának meg áramütésben.........
inverter építéshez azért kapcsolódik,mert a rendelkezésre álló hálózati feszre méreteztek adott gépet- így az alkatrészek áramtűrése- nemcsak a névleges teljesítménye is számít,
- továbbá bármennyire is profi az építő emberke azért mégis egy "bírkózógép" születésén bábáskodik és bizony....
- viccesen: mi különbség van a tanga és a cirkula között?............Hát semmi, nem figyelsz oda és két ujjad mindgyá ap-ba vész!
Nem akartam én a szót szaporítani, meg játszani az okosat.......................................................
(#) mpisti válasza Temela hozzászólására (») Jan 17, 2011
"ez már szintén kapcsolódik az inverter építéshez.... élettani hatás miatt valahol 42V alatt kellene meghúzni a határt, de akkora áramokkal???- a hálózati bajt én abban láton(ez már nem változik), hogy a fázis a levegőben(vezetékben)koccol, míg a párja (o) tulajdonképpen a földön, ahol állunk......- így könnyű a brake dance " Itt konkrétan mire gondoltál?
(#) Temela válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 17, 2011
én nem a sorrendre gondoltam, csak arra, hogy nálunk nem tudja bekötni 3x230V-ra (vagy mégis...?), mert itt 3x400V van 1x230V (ja persze, ha transzformálod- dehát akkor a bútor köré a házat?), meg arra hogy, ha azt gépet az árama miatt 400V-ra(3x400V-ra) építették, akkor nem sokra megy egyébként sem az 1 fázissal- egyébiránt az általam talált adattábla már nem is úgy írja, mint amiről elindult az eszmecsere!

Ha csökkentjük a feszkót, akkor növeljük az áramot- ugye? - P=UxI - bizonyos teljesítményeknél a megnövekedett áramokat is kell valahol vezetni - ez már szintén kapcsolódik az inverter építéshez.... élettani hatás miatt valahol 42V alatt kellene meghúzni a határt, de akkora áramokkal???- a hálózati bajt én abban láton(ez már nem változik), hogy a fázis a levegőben(vezetékben)koccol, míg a párja (o) tulajdonképpen a földön, ahol állunk......- így könnyű a brake dance
(#) Temela válasza sanya26 hozzászólására (») Jan 16, 2011
Ha végig olvasod, ha az itt tárgyalt MACI-t, "erdgab"tervet, s leírás szerint valósítod meg, tanultál is elektronikát - szerintem siker élményed lesz, de a bolti sima inverter sem túl drága márkásabb sem, már... kinek a papné.......
A fórumon sok szép épített gépeket mutattak be - étvágyhozó...
(#) sprofan hozzászólása Jan 15, 2011
Egy érdekes megoldás (legalábbis nekem az, mert ilyen invertert még nem nagyon láttam) Minap járt nálam egy Serena APU-210A 300VA inverter ami javítás után (kontaktos volt a főkapcsoló ) Tökéletes lesz kocsiba. A 12V-ból először kb. 300VDC-t csinál a kapcsolás, majd ezt így alakítja át 230 váltóra. 200W-al terhelve a picike borda ami benne volt épp csak langyosodott. Gondoltam felteszem hátha valaki hasznára válhat
(#) Ghoost válasza silenthill2 hozzászólására (») Jan 15, 2011
szia!

Kerulout nem letezik!
Elkepzelesed ELVIEKBEN mukodhet, de gyakorlatban szerintem nincs ertelme.

Egy feszultseg atalakito [legyen az transzformator vagy inverter] mind 2oldalan ugyanazon teljesitmeny jelenik meg, es itt most nem veszem figyelembe a veszteseget.

Tehat az alap
220V
3500w;
ez ~16A. [kimenet]

nezzuk akkor a bemenet igenyet.
Az 12V es
mint tudjuk itt is a 3500W jelenik meg,
ami mar ~300A (291.6A).

Mar csak egy olyan betaplalast talalj ami tudja ezen parametereket, es akkor indulhat a kert projekt megvalositasa.
(#) Zuzmo_farok válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 15, 2011
Ha találtál valami hibát, kérlek részletesebben írd le.

Amennyiben ez az:
Rosszul rajzoltam az inverter és a többi bemenet bekötését, ez az irányváltás tesztelőm volt.
Alapvetően úgy volt megcsinálva, hogy lehessen semlegesen is tartani, a jelen kapcsolással amit feltöltöttem csak + vagy GND kimenet lehetséges, 2 között nincsen
De így is működőképes, nem FETgyilkos.

Rendes kapcsolás:
Szkóppal meglestem nincs bajuk.
terhelés nélkül 30mA-t fogyaszt 2 félhíd.
ami 350mW.
Szkóppal valami 1us alatti volt az összenyitási idő,
Természetesen az összeset megnézem tápra kapcsolás előtt.

Persze, ha kimenne az egyik fel, vagy lehúzó, nah az csúnya lenne...
Alapvetően köszönik jól vannak.

Nem célom világítani, a villanykörtét kihagyom ,
ám köszi a tanácsot!
(#) Hetope válasza mpisti hozzászólására (») Jan 15, 2011
OK druszám . Én is úgy terveztem és vettem 10 darab fettet de miután szóról szóra végig olvastam ebben a topikban mindent volt szó arról is hogy nem muszáj egy sorozatból lenni a fetteknek úgy gondoltam egy próbat megér 1 fett és megreszkíroztam . Most jó lett lehet hogy csak véletlen (habár az elektónikában nem hiszek a véletlenekben) de az inverter kiválóan működik. Hívtam hegesztő szakembert hogy letesztelje több fajta pálcával és csak annyit mondott hogy adjam el neki ! Persze nem fogom mert ilyen portabilis készülek nekem is kell. Csináltam már egyen áramú hegesztőt de az diódás 300 Amperos az a baja hogy nagyon nehéz. Közben gondolkodtam a kis mérő adapteron és azt talaltam ki hogy aki nagyon pontosan akar vele mérni az vegyen 100 darab 10 kilós 1%-os elenallást kösse párhuzamosan őket . Utánna kösse sorba az áram generátorral és addig cserélgesse a elenállásokat az LM317-en míg a 100 ohmos 0.01% etanolon mem mér 10 Volt feszültséget na persze akkor már nem elég a 9 Voltos elem. Szerintem ha az áram pontosan 100 mA akkor a mérés is pontos lessz és nem kerül sokba !
(#) erbe hozzászólása Jan 14, 2011
Kezembe került egy Einhell 1000/1 hegesztőinverter.
Panasz: Korábban már közelítésre ívet fogott, most meg csak hosszas kopogtatásra, és akkor is gyenge.
Klbontva egyből láttam, egy 100-as feliratú fojtó alatt 2db N530AD között felrobbant 2 egymás mellé forrasztott SMD kondi. Máshol is van hasonló páros, de érték nincs rajta. Végigméregetve sehol más hibás alkatrészt nem találtam a meghajtó blokkon. Tud-e valaki értéket?
(#) CUNGI44 hozzászólása Jan 14, 2011
Tisztelt Szakértő Urak!
Lenne egy kérdésem, amire szeretném ha válaszolna az, aki már épített a kérdésben szereplő generátorhoz hasonlót.Tehát a kérdés a következő: megépíthető-e egy olyan légmagos generátor, amit egy állandó 100-120-as fordulatszámu mechanika hajt meg és amihez Q40x10x5mm-es/ NDFeB/van és az elvárt teljesítmény 220-240v 2KW / frekvenciaváltó, inverter és akkumulátor nélküli kivitelben/Milyen átmérőre milyen vtg-ságu és menetszámu tekercs és mennyi mágnes kellene hozzá?!
Csak ennyi lenne, köszönettel.... a laikus érdeklődő
(#) Phile80 hozzászólása Jan 13, 2011
Akit érdekel van egy rakás bontott gyári inverter alkatrészem (hűtőbordák, panelek+hozzá rajz, trafók, tekercsek)
(#) erdgab válasza batkamano hozzászólására (») Jan 12, 2011
Valahol itt a fórumon van program joule számításra,meg kellene keresni,az megmondaná mekkora kondi kell,ha jól emlékszem.Hát nem tudom,hogy egy autótrafóból ki lehet e hozni 4 joule energiát,mert hiába jó az áramkör első (töltő inverter) része,ha a vége gyenge,de próbálkozni lehet.Érdemesnek tartanám,ha időd engedi,átolvasni a fórumot,én is ezt tettem anno,sok Okosság van itt,ami jól jöhet az építésnél.
(#) Gyuresz hozzászólása Jan 12, 2011
Sziasztok
Lenne nekem egy olyan kérdésem, hogy neme tud valaki olyan inverter rajzot ami univerzális... Láttam valakinél egyet , de az az Istennek sem akarja ideadni. A rajz olyan, hogy megvannak az alkatrészek számozva, és az szerint amiről akarod amire akarod feszültség, és árramerösség , behlyetesíted az értékeket és megkapod minek miennek kell lennie.
Nekem szemely szerint egy megbizható rajz kellene 12V-ról dolgozik és variálni lehesen a kimenő feszültséget +/- 30V tol akar +/-100V ig is, legaláb 5 A-en
(#) Daemon09 hozzászólása Jan 11, 2011
Sziasztok!

Van egy 19"-os belinea tft monitorom. Tápkábelt bedugva nem csinál semmit. Led sem világít. MI lehet a baja? Biztosíték jó, kondik jónak tűnnek.

Illetve van egy 19"-os samsung is, amin csak villogott a bekapcs gomb. 5 pupos kondi volt benne, azokat kicseréltem, most a háttérvilágítás megy el pár másodperc után. inverter részen minden éppnek látszik.
Ellenállást hogy tudok mérni multiméterrel, hogy jó-e vagy sem?

Előre is köszi a segítséget.
(#) mpisti válasza kralikandras hozzászólására (») Jan 10, 2011
Szia András!
Egy ideje töröm a fejem azon a kártyán,amit a múlt héten tettél fel a fórumra,mint ismeretlen gép kártyáját. Azt hiszem, nem inverter vezérlőkártya,hanem vagy Fronius vagy WEMI előtoló szabályzó kártya. Az a 18 lábú IC nem TDA4718 típusú? Megadhatnád az IC-k illetve a 2 db
TO 220 tokozású alkatrész típusát. Talán előbbre jutnék a rejtvényfejtésben.
(#) tápos válasza erbe hozzászólására (») Jan 10, 2011
Hello!
Igazatok volt, én voltam a béna ! Rosszul kötöttem be a trafót,már működik, (60 W-os izzó halványan világít, egy kb.40-50W-os motor meg érezhetően remeg) 112 V-ot ad le az inverter, gondolom nem 12 V-os trafó hanem 9V-os kéne mint ahogy írtad!
Még arra leszek kíváncsi hogy meddig bírja az áramkör mert nem volt 10W-os ellenállás csak 5W-os és azt raktam bele!
Érdemes megépíteni ehhez egy Tesla switch-et és ha igen akkor azt hogy kell?
Nem találok sehol pontos leírást róla!
Köszönöm a segítséget mindenkinek!
(#) erbe válasza gergobmwe30 hozzászólására (») Jan 10, 2011
A bemutatott 3 KVA-s szünetmentes azon az áron nagyon kedvező. Ekkora méretet megfelelő minőségben nehezen hoznál ki.
50 Hz szinuszos inverter hagyományos (analóg) módon optimális esetben valahol 75% körüli hatásfokú lehet. Nagyon sok a kapcsolóeszközökön eső veszteség a lineáris működés miatt.
A szünetmentesek 2 módszert használnak a jó minőségű szinusz előállítására.
Már a kisfeszültségről PWM-mel hajtják a böhöm nagy trafót, ami a kimeneten szinuszos jelet ad. Néhány mikrofarad kondival, esetleg fojtóval is szűrve.
Ahogy te is írtad, "legyártják" a csúcsközeli feszültséget. Ehhez pici kis trafó is elég. Ebből teljes híddal PWM-mel állítják elő a szinuszos kimenőfeszültséget, a kimeneten megint kiszűrve a nagyfrekis komponenst. Ez nagyon jó hatásfokú módszer, a kettős átalakítás ellenére is 90% fölött lehet.
Ha PWM helyett lineáris meghajtást használnál, megint 75%-nál tartanál.
(#) Mate78 válasza mex hozzászólására (») Jan 9, 2011
Igen, ez egy főtengely hőkezelő berendezés, a futófelület felső 2-3mm-ét edzi.13db 150kW-os IGBT-s inverter dolgozik benne, ebből 11 a hajtókarcsap + főcsap félkör alakú induktorokkal,és 2 a főtengely vége kör induktorokkal(csap + karima).
Nem hinném hogy a Curie pont fölé menne a hőfok,csak kissé megnövekszik a bevitt energia,és az energiamérő elektronika leállítja a hőkezelést emiatt.

Amúgy köszi a válaszaidat.

üdv
(#) cimopata válasza gergobmwe30 hozzászólására (») Jan 9, 2011
Szükséges magokat kapsz a ret-nél.

A 24/400 inverter hasonló egy autóhifis táphoz érdemes ott körülnézni.
(#) gergobmwe30 hozzászólása Jan 9, 2011
Hali.

Segítséget szeretnék kérni.
Aki jár a szélgépes topicban, tudja hogy építek egyet. Szinte mindent úgy akarok, hogy ne kelljen készen boltban drágán megvenni. Ilyen az inverter is. 1500-2000W teljesítményt szeretnék 24Vról. Fontos, hogy a ház villamos rendszerét rá szeretném kötni. Nem visszatáplálni, szigetüzemben csak. Gondolom szinuszosat kellene, a módosított szinusz nem jó. Nem akarom vele tönkrevágni a készülékeimet. Igaz jobbára kapcs.tápos cuccok, tv-k, pc, kompaktcsövek. Kevés sima trafós dolog van köztük.
Azt nem tudom, milyen módon állítsak elő szinuszos feszt 2kWon. Amin gondolkoztam:
1. Kapcsitáp 75kHzen 400V-ot csinál, majd H-híd FETekkel, szinusszal vezérelve.
2. Sima táp 50-100HZen sima 24/230 trafóval egyenirányítva 400v, H-híd...
3. 50Hz szinusszal hajtva a sima trafó és kész
50Hzes trafóm van, 75kHzre nem tudom honnan szerezhetnék ekkora magot, ami elvisz 2kWot.

Ja, mégegy lehetőség, veszek egy ilyet vagy hasonlót.

Na, mit gondoltok?
(#) proli007 válasza albedo hozzászólására (») Jan 9, 2011
Hello!
Nem kell elhinni mindent, minden gomb prellez! Ez alól kivétek a Hall nyomógombok, mert abban hiszterézises áramkör van. Tehát igen, egy sima nyomógombbal így kell "vacakolni". Pontosabban segíthet a nyomógombbal párhuzamos kondi, mert akkor a felhúzó (vagy lehúzó) ellenállás nem képes a feszültséget felrántani, ha már egyszer a gomb zárt. De ekkor is lehet gond, mert egyes számlálók, nem kedvelik a lassú órajelet.
Tehát a jó megoldás kétféle lehet.
- Integrátor kondi, és utána hiszterézises bemenetű inverter (vagy kapu)
- RS tárolóval működtetett nyomógomb, de ennek hátránya, hogy a nyomógombnak egy záró és egy bontó érintkezőjének is kell lenni.
Mikroprocesszor esetén is van prellgátlás, csak az szoftveresen van megoldva, ezért nem kell külön plusz alkatrész. (mielőtt még megkérdezed..
üdv! proli007
(#) mpisti válasza Gee hozzászólására (») Jan 8, 2011
A réz menetes szálak nagyon fontosak,ugyanis az acél menetes szálak ferromágneses anyagból készültek,(mint a vasmagként szolgáló ferrit)és elképzelheted hogy a trafó belsejében azok hogy érzik magukat a másodpercenként 35000-szer megváltozó mágnesezési iránytól. Jó esetben csak észreveszed hogy a színe kezd elváltozni,rosszabb esetben csak a végeredményt,a megsült tekercselést látod. A rozsdamentes menetes szálat is megpróbálhatod, úgy tudom az nem mágnesezhető. De a legjobb a sárgaréz. Gyári hegesztőgép nagyfrekis gyújtás trafónál volt acél összefogatás ugyanilyen vasnál,15 perces üzem után a csavarszárak végein forrt az odacseppent víz. Pedig az nem volt úgy meggerjesztve szerintem mint egy inverter trafója.
(#) Gee hozzászólása Jan 7, 2011
Sziasztok!
Beálltam én is az építők sorába. A Maci inverter csinálgatom, a legutolsó módosított Erdgab féle terv alapján.
Most kezdem éleszteni a dolgokat. A vezérlő panel működik, jó a lágyindítás a késleltetett relémeghúzás, a visszajelző ledek működnek, a hővédelem relé működésekor a vezérlés megyszűnik ezt jelzi a hővédelem led is, az antisticket is próbáltam az is működik. Grafikus szkóppal mértem a vezérlő jelalakot, 32 KHz körül jár, 48%-os kitöltéssel. A fórumban olvastam hogy a kitöltésnek 43-45% -nak kell lennie, jelent e problémát hogy ez nálam magasabb,esetleg kell e módosítani, mely alkatrésszek határozzák meg a jel kitöltését? A freki jó, viszont a jelforma nem valami szép négyszög,az alsó él nem valami jó, ez okoz e zavart a működésben? Lehet hogy a Tp1-es trafóval nem stimmel valami? Ezt EE-25 ferritből csináltam, légrés nélkül.
Végül is összekötöttem a vezérlő panelt a végfokozattal a BZX13-as zéneren 5,4V-t mértem gondolom ez kb. jó is (5,1-5,3 körül írtátok). A végfokban IRG4PC50U-k vannak 3-3 darab. A Tp2-es trafót 6 pár U57-esből készítettem, 20 menet prim. és 6 menet szek. 0,35-ös zománchuzallal, 30 szál primernek, 180 szál szekundernek. A fojtó 2pár U57-re készült fazonhuzalból.
Gondoltam csinálok egy főpróbát, mindent összekötöttem figyelve a tekercs kezdetekre végekre. A vezérlés külön trafóról megy külön tápegységgel 12 V-os stabkockával, ahogy Erdgab terveiben is szerepel. Nem adtam egyből 230-at a főáramkörnek hanem fokozatosan toroidról, közben mértem az üresjárati feszt,230V betápnál 50 V-körül mértem. Kezdtem örülni hogy minden ok, nem volt hangja semminek, a poti tekergetésekor sem változott semmi viszont a 47ohm 10w-os ellenállások melegedtek. Nem tudom ezeknek nem mennyire szabad melegedniük? Nem akartam egyből pálcával tesztelni, hanem 4db 12 voltos fényszóró izzót sorba kötöttem és ráakasztottam a kimenetre, a feszültség ekkor visszaesett 30V körülire, pedig az áram csak néhány amper volt (40 W-os izzók),a poti tekergetésekor se emelkedett, a trafónak meg érdekes visító hangja volt. Ekkor gondoltam hogy az áramváltót nem jól köthettem be (PC- tápból sárga porvas, 80 menettel, ahogy a tervben), megfordítottam a bekötést ekkor se változott a helyzet talán a trafónak még rosszabb hangja lett. Majd egyszer csak gondolt egyet a játék leverte a 16A-s kismegszakítót és csönd lett. Érdekes hogy a 400 V-os táp penelon a 470µF-os kondi is melegedett, ide 3 helyett csak 1-et forrasztottam be a próbára. Viszont élesztéskor nem volt leföldelve a segédtáp GND-je, lehet hogy ez is gond volt. Most itt tartok hogy szét kellett szednem a végfok panelt, ebben zárlatos lett 1-1 IGBT a felső és alsó ágból, valamint elszállt a pozitív ágra kötött HFA15-ös dióda. A többi félvezető megúszta. A rajzon a nagyáramú panelen szereplő 2.2uF630V helyett 400 V-ost építettem be, ez megfelelő e, valamint a dióda híd (KBPC) is 400 V-os, bár ezek gondolom nem okozhatták az igbt-k halálát. Teszek fel pár képet a panelokról is. Előre is köszönöm segítségeteket.
(#) erbe válasza tápos hozzászólására (») Jan 7, 2011
Hova kötötted a függvénygenerátor jelét? Nincs is helye, hiszen a két LM 358 külön ellenütemű jelet kap. Az inverter négyszögjelűre készült, hiszen astabil multivibrátor (CD4047) nem fog neked szinuszjelet adni.
Egyáltalán mit szeretnél?
Következő: »»   196 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem