Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   21 / 96
(#) Skori válasza zsolt58 hozzászólására (») Feb 7, 2021
Attila forrasztóállomása 13 évvel ezelőtt készült, és bár feltételezem, hogy jól működik, én manapság valamilyen mikrovezérlős megoldást választanék inkább.

Nekem személy szerint a JBC tetszik, az szerintem még használtban is jobb mint egy új solomon páka. Nagyjából olyan az arány mint egy vadi új Trabant, és egy 10 éves Ford között. Mindkettő teszi a dolgát, az utóbbi talán még drágább is, de mégis más érzés használni.

Nem túl rég építettem meg a saját tervezésű forrasztóállomásomat, bár lehet (nem tudom, csak tipp), hogy ez most még egy kicsit sok lenne neked elsőre.

Attila forrasztóállomása is jó gyakorlat, és tudnál vele forrasztani, de hosszú távon valószínűleg nem érdemes leragadni annál. Ugyanakkor az ebay-en kapható olcsó forrasztóállomások elgondolkoztatnak, hogy érdemes-e egyáltalán házilag nekiállni. Az ára miatt biztosan nem. Hobbiból, tapasztalat szerzési céllal, vagy az építés és a sikerélmény miatt viszont mindenképpen.
(#) zsolt58 válasza zsolt58 hozzászólására (») Feb 7, 2021
De ezt a pákát néztem ki magamnak. Ehhez akarok valami jó kis állomást csinálni.
Bővebben: Link
(#) zsolt58 válasza Skori hozzászólására (») Feb 6, 2021
Igazábol a nullárol kezdeném. Szóval még semmim sincs hozzá.
(#) Skori válasza zsolt58 hozzászólására (») Feb 6, 2021
Szerintem jobbak lennének az esélyeid, hogy értelmes választ kapj, ha megírnád milyen pákához akarod használni. Ugyanis a hőmérséklet érzékelés módja, és érzékenysége, a fűtőfeszültség stb... típusfüggő lehet.
(#) zsolt58 hozzászólása Feb 6, 2021
Sziasztok. Szeretnék egy forrasztóállomást csinálni.
Erre a tervre gondoltam. Bővebben: Link
Mi a véleményetek róla? Vagy van jobb terv amit ajánlatok?
Üdv.
(#) pipi válasza brazdas hozzászólására (») Jan 27, 2021
Én csináltam egy pic10f20x piccel csipogót, kb 2 percenként csippant, ha be van kapcsolva páka
Ha kell valakinek felteszem a progit
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2021
(#) brazdas hozzászólása Jan 27, 2021
Sziasztok! Van egy ETC-RW900D forrasztó állomásom, már évek óta, alapjaiban meg vagyok elégedve vele, kivéve azt, hogy gyakran bekapcsolva hagyom, és túl sokat megy feleslegesen. Nincs "idle timer" funkciója. Gondoltam, csinálok egyet pótlólag, egy PIC felhasználásával. Mikor szétszedtem, akkor láttam, hogy a vezérlés is PIC-el van megoldva (bosszantó, hogy benne van minden adottság hogy időzítve kikapcsoljon, és mégsem...) A kérdésem, az hogy nincs meg valakinek a forrasztóállomás assembler programja? Egyszerüb lenne módosítani, mint egy másikat betenni pluszban..
(#) oatis válasza proli007 hozzászólására (») Jan 20, 2021
Köszönöm!
(#) proli007 válasza oatis hozzászólására (») Jan 19, 2021
Hello! Egy LM358 lesz az, álarcban.. ZD937
(#) oatis válasza oatis hozzászólására (») Jan 19, 2021
Van egy ST által gyártott ic EZ519 358, de nem tudom milyen ic ez. Én erre gyanakszom. Ez a hőfok érzékelő jelszál körül van.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2021
(#) oatis hozzászólása Jan 19, 2021
Üdv!
Van egy ZD937-es forrasztó állomásom, ami megbolondult. Nem méri a hőfokot rendesen, letilt. Betétet már többször cseréltem, nem az a gond. Esetleg valaki találkozott már ezzel a hibával?
(#) KissAttila válasza KissAttila hozzászólására (») Nov 26, 2020
Elsőre indult és jól működik.
Mégegyszer köszönök mindent.
(#) KissAttila válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 25, 2020
Köszönöm szépen, megyek éleszteni.
(#) Ge Lee válasza KissAttila hozzászólására (») Nov 25, 2020
Tessék.
(#) KissAttila válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 25, 2020
Üdv.
Sjnos a hegy bekötésénél elakadtam, nem tudtam rájönni hova kell kötni a GND és a Fet D lábát.
Ezért újbóli segítségedet kérném.
Köszönettel.
(#) sdrlab válasza TAttila77 hozzászólására (») Nov 24, 2020
Én sem tartottam valószínűnek, hogy létezne, de gondoltam inkább kérdezek...
(#) TAttila77 válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 24, 2020
Nincs. Az én tudomásomra még nem jutott, hogy létezne ilyesmi. Metcal bármely tipusánál nincs is szükség hőelemes érzékelésre. Az enyémben a kijelző is hőfok helyett az adott hegy leadott teljesítményét jelzi ki. Ez roppant jó dolog, mert látom, az adott forrasztási pont- helyzet mennyi teljesítményt igényel. Pláne többrétegű furatgalvános érzékeny forrszemeknél, stb... Indukciós pákában a legmagasabb szinvonalat a Metcal viseli. Nemhiába védelemmel van ellátva a gyengébb koppincs Thermaltronic hegyek ellen.
Engem momentán nem idegesít, sosem, hogy az adott hegy amit épp beteszek hány fokos, tegye a dolgát és azt nagyon jól. Nay jó azért mikor kiválasztom a használni kívánt hegyet, azt persze tudom kb. hány fok körűli hőmérsékletű. Meg van adva a sorozat átlag hőmérséklete, de ez az adott tipusú hegyeknél 10-20 fokokat is változik.
(#) sdrlab hozzászólása Nov 24, 2020
Van olyan pákahegy, mely indukciós elvű, de van benne hőérzékelő is?
(#) X-Wing válasza TAttila77 hozzászólására (») Nov 24, 2020
Ezt még nem láttam, megnézem mit tud.
Köszi!
(#) TAttila77 válasza X-Wing hozzászólására (») Nov 24, 2020
Valóban.
Üdv. Az új narancs színű Metcaltismered??
http://www.e-tronics.hu/v4/e69bc5c4-143b-4e1a-8b00-6e75fc4558c9/ima...00.jpg
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2020
(#) sector99 válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Nov 24, 2020
Szia ! Szeretnék Neked PM-et küldeni, de nem engedi a rendszer. Bocs az offért
(#) X-Wing válasza TAttila77 hozzászólására (») Nov 24, 2020
Az MX-500/500P/500P21/5000/5200-as állomások 13,56MHz-en, a régi SP-200-as állomások
440kHz-en működnek. Az 500-as, 5000-es sorozathoz az STTC/SMTC sorozatú hegyek passzolnak, az SP200-as állomáshoz pedig az SSC sorozat.
(#) TAttila77 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 23, 2020
Igen ez az analógMX kapcsolási rajza. T2 egy kicsiny fehér toroid trafócska a kimenőtrafója. Rajta úgy emlékszem az enyémben piros és zöld zománcozott összecsavart majd így feltekert olyan 0,6-osnyi huzalból a primer és szekunder tekercsek. Ilyen szuper nagyfrekis gyűrűmagot tizen éve sehol nem kaptunk, így elvesztt a project, mert a legkritikusabb dolgok a két kis trafócska.
És igen írom skorynak is, hogy tévedtem, nem tudom mi oknál fogva emlékezhettem másfél mega körűli frekire, hisz ebben is ott a kvarc ami Skoryt igazolja.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2020
(#) Ge Lee hozzászólása Nov 23, 2020
Az MX500-ról nekem ilyen rajzom van, eszerint 13,56 megán megy.
(#) TAttila77 válasza Skori hozzászólására (») Nov 23, 2020
Látom, ez az új MX500-as reklám papírja. Ez azz új tápom, de én a régi analóg MX500-asét kerestem. Annak doksijából emlékeztem erre a frekire. Mindegy majd megkérdezem Miklóst a forgalmazónál és megmondja.
Mindjárt nézem. még nem figyeltem mit linkeltél. Közben kint a műhelyben kerestem volna az eredeti MX500-as szervíz leírását és abban minden le van jegyezve, de valószínű nem ithon leledzik.
(#) Skori válasza TAttila77 hozzászólására (») Nov 23, 2020
Akkor azon az adatlapon amit belinkeltem, mire vonatkozik a megadott freki?
Nem nem. 1,570MHz környéke az. A nagyon békebeli Metcal kis tudású pákatápocskák a 200-asok royer oszcillátorosak voltak. Azok a tápok még din pákacsatlakozósak voltak, békebeli darabok. Nagy ritkaság, de Ebayen hébe-hóba még fellelhetők. Amerikai eladással főleg. Azokba nem is STTC,SMTC hegyek illettek, hanem valamei más békebeli sorozat.
Majd úgyis beszélnem kell a Metcalosokkal mert fogytán az Indium folyasztószerem és pontosan megkérdezem neked a frekvenciaértéket. Az új digit. tápokban biztosan nem változik egy tizedet sem a frekvencia, csak a régi régi említett kis tápoknál. A hegyek ötvözete úgy van kialakítva, hogy "Kürí pontig" melegít, azt jelenti, hogy ameddig nem rendeződnemk át a fémben a kristályok mágneses szempotból. Ez az a hőfok pont, ameddig mágnesezhető a beállított ötvözetű hegy bevonata. Belűl nem mágnesezhető vörös réz mag van. A húsz menetes tekercs a hegyen belűl egy 3mm-es 2mm átmérőjű kis csonkon van két rétegben üvegszál szigetelésű kb.0.2-es átmérőjű ezüst huzalból.
(#) Skori válasza TAttila77 hozzászólására (») Nov 23, 2020
Valahogy nagyobb frekvenciára emlékeztem mint másfél megára. Aztán megnéztem az MX-500 adatlapját, ott 13,56MHz-et írnak. Mondjuk ma már nem lenne gond egy ilyen Royer oszcillátort sem összedobni, de ebből a fekvencia megadásból arra gondoltam volna, hogy eléggé stabil frekire van szükség, a Royer frekije meg mászkál, nagyjából úgy, hogy mindíg ohmos legyen a terhelése. De ezek szerint, ha neked jól működött így is, akkor nem olyan kritikus a frekvencia pontos értéke. Egyszer majd, ha lesz rá lehetőségem, kipróbálok egy Metcal-t is.

Annak idején amikor a vezeték nélküli ledmeghajtással játszottam, összedobtam egy két fetből álló oszcillátort 3,5MHz-re. Simán átment rajta 10...20W különösebb melegedés nélkül, rendes hűtéssel valószínűleg még több is ment volna. Bővebben: Link Mai modern félvezetőkkel meg....
(#) TAttila77 válasza X-Wing hozzászólására (») Nov 23, 2020
Így igaz, ahogy azt leírtad. És még mi mindenben jobb. Lehetne oldalakon át irni. Lehet azt hobbira is használni. Mint pl. én.
Következő: »»   21 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem