Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
A PC táp trafó ferritmagos, tehát jóval nagyobb frekiről lehetne hajtani, illetve, ha az eredeti meneteket megtartjuk, úgy is kéne. 50-100kHz? Kb. millió féle kapcsolóüzemű elrendezés van, ide amennyire néztem a push-pull lenne a legjobb, de szinte bármiből össze lehet gányolni.
Ha a méret nem fontos, felesleges a nagy freki, és a ferrit trafó. Egy 500Ft-os 9/230-as trafó bőven elég, feszkétszerezővel a másik felén. Ezek még elketyegnek 1kHz körül, és így nem is kell spéci félvezető hozzá. Nagyfrekire ugye nagysebességű diódák kellenének, nem elég a sima graetz. Egyébként egy EE25-ös picike ferritre simán megvalósítható egy 10W-os inverter, kis ellenállású mosfetekkel meghajtva. Ez jó lenne villanypásztorba is, de bonyolultabbá teszi, a spéci alkatrészek drágábbak, és az egész kapcsolás érzékenyebb.
Hát igen nem mindegy,hogy pc táról vagy pc tápból, kitermelt trafó van alkalmazva az adott kapcsolásban és ne velem vitatkozz légyszi hanem akkor vázold fel,hogy mindenki meg értse.
Pc táp impulzus trafója átalakítás nélkül nem alkalmas ezen kapcsolás inverter körében. Az addig ok,hogy egy pc táp 12 voltjáról képes üzemelni, de mi értelme mikor egy 300ma adapter képes ellátni megfelelő energiával a kapcsolást.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek, látom sok hozzáértő emberke van itt Szakdolgozatomat szélerőművekből írom, az alap dolgokkal megvagyok, de csak úgy fogadják el, ha valamilyen vezérlést, kapcsolást, megépítek, jellemzek, elemzek, kimérek, szimulálok, stb, valamit csinálok az a lényeg. Lehet az inverter, frekvenciaszabályzó, viharban fékezésvezérlő, ilyesmik közül valamiről kellene kapcsolás esetleg dokumentáció vagy szimuláció! Aki tud valamilyen segítséget nyújtani kérem tegye meg, az életemet mentené meg vele Előre is köszi szépen! Üdv. Heby
Földhurok lehet a probléma oka! Az inverter valószínűleg leválasztott, és a kimenetét a DVD-n keresztül visszacsatolod a betápra! Szerintem a galvanikus elválasztás segítene a problémán!
Kedves Sanyi!
Én látatlanban, mint lehetséges okot említettem a hosszabbító anomáliát a Master_of_the_web fórumtársnak, és igazolva látom a tippet. Olvass vissza, nem 1,5mm2-es kábelról írtam,hanem 0,75mm2-es Tescosról. És valóban le kell tekerni az utolsó menetig a dobról. Egyébként -úgy emlékszem talán Erdgab írta jó régen, hogy több mint 100m-es hosszabbító végén volt az általa épített inverter Nagykanizsa határában végzett hegesztésnél. A hangsúly a hosszabbító keresztmetszetén és a letekert állapotán van. Én a 180A-es gépemet naphosszat szoktam használni 50m-es hosszabbítóról, persze a keresztmetszete 2,5mm2, és akkor is teljesen letekerem, ha csak 6-8m-t kellene használnom róla.
Azért nem ilyen egyszerű!Az impedanciát figyeli at inverter.Tehát ha a már kiépített vezetékre csatlakoztatod az invertert és közben pl egy kompreszort elinditasz az inverter ki áll hibára,kívétel ha eléggé túl lett méretezvea vezeték átmérője illetve nem hosszú a szakasz.A Tervet is csak ugy fogadják el ha külön vezeték van az inverterhez.
Nálam is nagyobb van terven,mint valóságban igy a későbbi bővítés egyszerűbb.
Tapasztalatom szerint eddig még egyetlen esetben sem védte meg az inverteres hegesztőt a PWM IC "undervoltage"védelme. 10 esetből 9-szer a kevés tápfeszültség okozta az általam javított inverterek halálát.
A tulajokat kérdezve mindig a 25-30m-es 0,75mm2-es TESCO-s hosszabbító kábel végén "lógott"a tönkrement inverter.Ha van szabályozható toroid trafód, szimuláld le ezt a hibát. Én megtettem. Ezért írtam le ,mint lehetséges okot. Aztán lehet még az áramfejlesztős üzem, de aki ezt a fórumot átolvasta, az nem használja aggregátorról a gépét. A másik lehetőség a snubberköri hiba. De ez már korábban jelentkezett volna.
Én a kép alapján úgy látom hogy a tápcsatlakozó az inverter panelen van. Tehát nekünk csak egy enable lábat kéne keresni.
Ha jól látom ,akkor ez külső tápos monitor. Az inverter és a meghajtópanel között van egy csati, 4 érintkezővel. Egyik a test, ezt egy csavarhoz ki tudod sípolni, a másik 3 közül 1 meg a táp lesz. Ezt neked kell kimérni. A műszer negatívját ráteszed a testre, a máikat valamelyik érintkezőre és bekapcsolod a monitort. Amelyiken a legmagasabb feszt méred az lesz a táp.
Egyébként a külső tápja mennyi feszt ad ki? Ha pont jó lenne, akkor majd direktben be lehetne kötni az inverterre és semmi nem kellene majd neked az egészből csak az inverter és a táp. Ha majd esetleg a vezérlőt eladnád, akkor lehet vevő lennék rá. Hopp jobban megnézve a képet meg is van a két tápláb. A 4 érintkezőből nagy valószínűséggel a felső a pozitív és az alsó a negatív. Ezekre mérj rá multival, hogy mekkora feszt mérsz itt.
Kérnénk egy képet a szétszedett állapotról. Ami megy az inverterre kábel, azt kellene megnézni, hogy melyik vezetéken kapja a tápfeszt és mennyit. Ezek általában ha csak tápfeszt kapnak, akkor elindulnak max fényerőn. Már több invertert is próbáltam így és eddig mindegyik ment csak tápfesz rákapcsolás után.
Szerk.: Az is segít, ha a kijelző típusszámát megtudnánk. Ez valahol a kijelző hátulján van, a fémmel takart részen. A kijelző adatlapjában benne szokott lenni az inverter is, így könnyű lenne életet lehelni az inverterbe.
Sziasztok.
Szétkaptam most a monitort. A belsejében 2 elektronika van az egyik a videojelért felelős a másik az inverteres. Ha lehúzom a videojeles elektronikát akkor az inverter be sem kapcsol.
Hello!
Nem lenne egyszerűbb csak a táp inverterét és a fénycsőveket használni? A VGA, DVI panelre amin a proci is van nincs is szükség. Tehát magyarúl bőven elég lenne a világító felület a fénycsővekkel meg az inverter a táppal. Szerk:gr89-el egyre gondoltunk egy időben. ![]() Gergő
Helló!
Úgy, hogy lebontasz minden elektronikát róla, csak az invertert hagyod meg, ami a fénycsövekre megy. De előbb nézd meg, hogy az inverter melyik lábára és mennyi tápfeszt ad. Tudom nem egyszerű, mert lekapcsol. de ha ez megvan, akkor csak arra kell adni megfelelő feszt és világítani fog folyamatosan.
Engem is érdekel egy ilyen hasonló szabályzó. A problémám az, hogy van egy 200W-os szélgenerátorom.
Eredetileg 24 V-os akkura táplált, de én most hálózatra termelő inverterrel alkalmazom. Az inverter 14V alatt nem terhel, ami jó, mert könnyedén indul a kerék. Igen ám, de ha 28V fölé nő a feszültség, akkor ismételten nem terhel, vagyis a generátor képes megfutni. Az inverter 300W-os, és tudja az MPP szabályzást, ha a feszültségemelkedés lassan történik, nincs baj, mert rá tud szabályozni, de ha a szél gyorsan jön, akkor képes megszaladni az egész. Pillanatnyilag ezt úgy oldom meg, hogy egy 24V-os rélé tekercsével sorba kötöttem annyi zenner diódát, hogy 28V-nál húzzon, és bekapcsol egy 500W 220V-os halogén izzót, ami ilyenkor szépen felizzik, az inverter utoléri magát, ráterhelve marad. Ilyenkor is előfordul még, hogy lekapcsolódik az inverter. Talán még beteszek még egy relét, ami 2-3V-al feljebb húz meg, és még ráterhel egy újabb égőt. Ehhez kellene egy kapcsolás, ami ezt a ráterhelést folyamatosan tudná. Valami FET-es kapcsolásra gondoltam, és természetesen 1-2 ezer Ft-ból. Ha nem túl bonyolult akkor meg is tudom építeni.
Mivel ez Pure Sine Wave inverter, gyanítom mikrovezérlővel állítják elő a szinuszt előállító FET vezérlőjeleket (négyszöget, melynek integrálja szinuszt ad). Gyanítom visszacsatolás is van benne (szekunder vagy primer oldalról mindegy).
Így a tápfeszültség figyelése is benne van az ilyen típusú inverterekben. Persze nem tudhatunk semmit biztosan, típus ismeretének hiányában. Ez csupán az általánosan elterjedt tervezési szempont.
Említettem már Neked is, hogy eddig én gépekkel foglalkoztam. Az hogy PFC topológia vagy UPS egyáltalán nem tudom mi lehet, inverter, töltésszabályzó szó már ismerős. A generátor dologba csak belekontárkodtam. Annyit már tudok, hogy pl. ezt a gerjesztéses figurát meg tudnám barkács szinten úgy oldani, hogy stabil feszt adjon le. Én csak azt értem, ha elmondod, hogy az áram felhasználáskor kell egy ketyere, ami 100 voltot ad le, ha rákapcsolják a szélgép generátorát. Ha a ketyere 300 wattra mondjuk 15000 Ft, én a generátor elkészítési árának növekedését megnézem, és kiderül, mi a jó irány.
Ebbe az egészbe meg úgy keveredtem bele, hogy kissé soknak tartottam egy nagyobb neodym mágneses generátor árát, és nézegetem, hogyan lehetne leolcsósítani.
Új fejlemények... Sikerült tápot csinálni a néma riasztónak. Egy kis elektronikai cégnél dolgozom, ahol tápegységeket javítunk - "nehogy már ne tudjak csinálni 2.5V-os 1A tápegységet" alapon összedobtam egy TPS75701 SMD IC-vel egy tápot... Ez az IC sajnos közkereskedelmi forgalomban nem igazán kapható, helyette ajánlom az LM317-es IC-s kapcsolást, azzal is tökéletesen működik.
Konkrétan egy 3210-es telefont használtam fel a szent cél érdekében, aminek az akksija 2.4V-os. Mivel nem kaphatól LiIon akksi hozzá, hanem csak a jó öreg NiMH, ezért folyamodtam a külső megtápláláshoz. (1.kép) Egyszerű dolgom volt, mert a 3210-nek nincs "extra" akkucsatija. Nézzük a működését: Az autó akksija 12V-os, két lépcsőben oldottam meg a telefon táplálását. Az egyik panelon egy bordára rögzítettem fel egy 78S05-ös IC-t, a megfelelő körítésével (2db smd 100nF kondival a ki és bemenetén) és a TPS75701 IC-t. (ennek a max. bemeneti feszültsége 5.5V) A TPS ic tipikus alapkapcsolását használtam fel, a kimenetére pedig tettem egy 6.3V 10000µF-os kondit, hogy bírja a telefon hirtelen áramfelvételeit. A másik panelon (kicsit kaotikusan) található az időzítő/inverter/relé áramkör. A riasztó triggerjele egy reed reléről érkezik - csak mágneses mezőre záró típusom van, ezért bele kellett eszközölnöm egy kis digitális elektronikát is. Nem volt kéznél SN7404-es ic, hanem csak CD4001-es négyes NOR kapus IC. Két kaput párhuzamosan kötöttem, hogy bírja a kapcsoló tranzisztor áramát. 5V-os relét használtam a mérete és a kis áramfelvétele miatt. (3.kép) A relével párhuzamosan kellett tennem egy kondit, mert valamiért ki-be kapcsolgatott... Biztosan jobban is meg lehetett volna oldani, de az egyszerűségre törekedtem. A telefon 8-as gombját kivágtam szikével és két vékony vezetéket vezettem ki a telefonból (2.kép) Csináltam telefonnal egy videót, működés közben megtekintés céljából: youtube videó Még folyik a több napos folyamatos terhelés próba, eddig 2 napig ment kikapcs nélkül
Az én gépem egy TIG 200S-II. Az üresjárati feszültsége mindössze 60 v. 7,1 kw-os teljesítménnyel. Ha az awi gyujtás jó ehhez akkor ha jól értelmeztem az eddigieket akkor egy plusz 60v-ról 300v-ra inverter közbeiktatásával lenne egy plazmavágó? Ha igen akkor jövő héten neki is ugrok, hely még lenne ebben a készülékben és az első olyan hegesztőkészülék amitől semmi pénzért nem válnék meg.
Annak semmi baja nincs, de az inverter bemenetén a 12V-os oldalon van a zárlat.
Üdv.
Hali, szerintetek tönkremehet egy Szinuszos inverter attól, hogy a kimenetén nincs terhelés, csak egy multiméter???
Mert sikerült jó áron beszereznem egy Pure Sine Wave invertert eBay-en keresztül. Tiszta uj közvetlenül a gyártótól. Megjött kipróbáltam müködött egy 230V 60W-os izzó volt a kimenetén. kb 1 perc mulva lehúztam az izzót és csatlakoztattam a multimétert ami szépen 230V-ot mutatott. Ekkor Ki kellet ugranom az udvarra igyhagytam a cuccot majd amikor jöttem vissza kb.2-3 perc mulva egyszer csak egy kis pukkanás szaladok oda nem világit a power LED. Gyorsan lekapom az akut ami már a vezetékkel együtt jó meleg volt. Zárlatos lett a cucc bemenete. Ja az akksi egy 1,3Ah NIMh akkus csavarozó aksija volt. Valószínűleg ezért nem volt nagyobb a pukkanás. Szerintetek igy tönkre mehet egy korszerű inverter, vagy gyári hibás lehetett??? Előre is köszi.
4049 IC helyett használható 4069? Persze odafigyelve a lábkiosztásra?
hestore.hu szerint mind a kettő hex inverter.
Azért tévedsz a minőséggel kapcsolatban. A rádióban dolgoztunk csöves adóvevőkkel, (PYE, R/S) amikkel élő riportokat, sőt teljes műsort (csúcsforgalom, másfél órás! műsor) közvetítettünk utcasarokról. Kivágtak volna vele, ha az inverter zaj behallatszódott volna. (néha előfordult, de akkor ugrott a prémium)
Hello!
- Ha féltápfeszültséges üzemmódot választod, akkor minden IC kimenetének a féltápfeszültségen kell lenni. Tehát úgy kell megoldani, hogy a neminvertáló bemenetre Ut/2 feszültséget kell kapcsolni, és az IC egyenáramú erősítése egyszeres legyen.. (ez alól egy kivétel van) - Mikrofon erősítő fokozat: Működőképes, de ha van VCC/2 feszültség, arra lehet kötni a 3-as lábat. Ha nem illik hidegíteni egy kondival, mert becsatolja a tápról a zajt, amit az IC felerősíthet. Kimenetén, a 100ohm-100nF szükségtelen. Ott a mikrofon jel, és 6VDC lesz. C9 helyett nagyobb kondi kell, mert alsó határfrekvencia így 300Hz körül adódik. Így a 160Hz-es szűrőnek értelme nincs. - Aktív szűrő: A szűrő egyenáramú erősítése egyszeres. De C3 és C22 kondi miatt, az invertáló láb egyenáramilag "lóg a levegőben". Ha C3 elmarad, akkor már a 6V munkapontját, a mikrofon erősítőtől megkapja. Viszont Line bemenet felől nem, a C22 kondi miatt. Tekintve, hogy a szűrési karakterisztikába R23 beleszól, a mikrofon felől ténylegesen R23 értéke lesz, de a Line bement felől R13 értéke (és a Line kimenet meghajtó ellenállás) hozzá adódik R23 értékéhez. Tisztességes módszerhez, a Line bemenethez, egy egyszerű egyszeres erősítésű elválasztó fokozatot illene készíteni. Ez munkapontját, is kaphatná a VCC/2 pontról, így ennek kimenetén is 6V DC lenne, amit az aktív alul-áteresztő szűrő, mint munkaponti feszültséget megkaphatná, ha a Line bemenet van kiválasztva. (C10 mehet a GND-re) - Kompresszor fokozat: R33 ellenállás felesleges, a kis ellenállású meghajtást, biztosítani fogja az előző IC-k kimenete. Viszont R32-vel sorba, egy kondi kell egy 100nF, hogy a Fet ne kapjon az előző fokozatoktól egyenáramot, csak a váltófeszültség jelet. Nincs értelme az 5V tápfeszültségnek, mert csak csökkenti az IC kivezérelhetőségét. A JFet zárásához szükséges feszültséget, a 12V-ból osztóval is előállíthatod. R29 szükségtelen, R30 alsó fele ne a GND-re, hanem a VCC/2-re menjen. Itt is a TL072 alkalmazása a célszerű. (Egyébként nem látom értelmét a kompresszor áramkörnek. Csökkenti a dinamika változásait, ezzel a kijelzés dinamikáját is. Igaz, így nem kell állítgatni, ha csak a látvány a fontos.) - Erősítő fokozat: Tekintve, hogy egyenáramú erősítése is van a fokozatnak, (ráadásul változtatható is) az R4 ellenállással sorba, egy 10µF-os kondi is szükséges. Kimeneti 1kohm felesleges. - Csúcs egyenirányító: Nem készülhet TL072-ből, ide kell az LM358, mert féltápfeszültségű üzemmódban működik. R6 potival, csak a kijelzés időállandója változtatható. A vele sorba kapcsolt 50ohm túl kicsi. Az időállandó, maximálisan 2ms, így a csúcsegyenirányító időállandójának 500Hz alatt nincs értelme. - LM3914 fokozat: Tekintve, hogy a csúcsegyenirányító felől egyenfeszültséget kap az IC. Az előző fokozatoktól viszont váltót, amihez a munkaponti 6V is társulni fog, JP31/ és JP11/2 lába közé, egy RC-tagot (100nF/100kohm-os felül-áteresztő szűrőt) kell bekötni. Az LM3914 kimenete és az LPT port közötti kapcsolatot felül kell vizsgálni. LPT port kétirányú, leterhelheti az LM kimeneteit. Ott a GND felé áramgenerátorok vannak, vélhetően nem fogják lehúzni az LPT lábait "L" szintre, mert az áramgenerátornak nagy a kimeneti maradék feszültség tartománya. Felfelé, meg nem húzza az inverter, vagy a port bemeneteit semmi. Egyébként az egész véleményem szerint túl van lihegve. Töredékét sem fogod kihasználni.. üdv! proli007
A sebesség áttéte kérdése, de a szabályozáshoz inverter kell.
sziasztok én egy olyan inverter kapcsolási rajzot keresek ami a 12dc -ből nekem 220v 1.5-2kw csinál
Véletlenül ránéztem a Microchip oldalán az újdonságok fülre és egy ilyet találtam:
Grid Connected Solar Micro inverter 220V System Design Package Egész jó dolgok vannak benne leírva - igaz, angolul - de a benne levő rajzok azért magukért beszélnek.
Mivel egy inverter, ha tápfesz (közel) van a bemenetén, akkor 0V lesz a kimenetén, ha 0V van a bemenetén, akkor közel tápfesz a kimenetén.
Üdv Inhouse
Ha minden igaz a az inverternek semmi baja. Ez a kék led dolog csak a régi probléma (volt már szervizben ugyanazzal a felállással, akkor csak a kondik javítása szerepelt a garancia papíron, még garis volt, de mostanra már leesett róla). Az ezután bekövetkezett fehér led és képernyő majd kikapcsolás jobban zavar, félek valahol mélyebben gyökerezik a probléma mint az inverter vagy a rossz kondik. De mindenesetre azért megnézem hátha csak az.
Megjavítva.
Háttérvilágítás működik, kép van. Hiba: az inverter nem kapott elegendő feszültséget, áramot. A tápegységben hibás valami, ami külsőleg nem behatárolható. Orvoslás: átkötöttem a +12V main-re, mivel nem láttam értelmét annak a FET-el leválasztott inverter tápágnak, a main pedig próba alapján lebírja a plusz terhelést.
Sziasztok! Szeretném megépíteni a Maci nevű invertert. A probléma az, hogy csak E80-as ferritet tudok szerezni (jelenleg). Az adatlapját összehasonlítottam az E65-ével, és ennek (E80) kisebb a keresztmetszete és kb. fele az Al értéke. Elég lesz ez a mag is ahhoz a teljesítményhez, amit az inverter tud, vagy mindenképp szerezzek be E65-ös magot? Köszönöm!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

A 4 érintkezőből nagy valószínűséggel a felső a pozitív és az alsó a negatív. Ezekre mérj rá multival, hogy mekkora feszt mérsz itt.