Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   202 / 262
(#) proli007 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 25, 2010
Hello!
- Ha féltápfeszültséges üzemmódot választod, akkor minden IC kimenetének a féltápfeszültségen kell lenni. Tehát úgy kell megoldani, hogy a neminvertáló bemenetre Ut/2 feszültséget kell kapcsolni, és az IC egyenáramú erősítése egyszeres legyen.. (ez alól egy kivétel van)
- Mikrofon erősítő fokozat:
Működőképes, de ha van VCC/2 feszültség, arra lehet kötni a 3-as lábat. Ha nem illik hidegíteni egy kondival, mert becsatolja a tápról a zajt, amit az IC felerősíthet. Kimenetén, a 100ohm-100nF szükségtelen. Ott a mikrofon jel, és 6VDC lesz.
C9 helyett nagyobb kondi kell, mert alsó határfrekvencia így 300Hz körül adódik. Így a 160Hz-es szűrőnek értelme nincs.
- Aktív szűrő:
A szűrő egyenáramú erősítése egyszeres. De C3 és C22 kondi miatt, az invertáló láb egyenáramilag "lóg a levegőben". Ha C3 elmarad, akkor már a 6V munkapontját, a mikrofon erősítőtől megkapja.
Viszont Line bemenet felől nem, a C22 kondi miatt. Tekintve, hogy a szűrési karakterisztikába R23 beleszól, a mikrofon felől ténylegesen R23 értéke lesz, de a Line bement felől R13 értéke (és a Line kimenet meghajtó ellenállás) hozzá adódik R23 értékéhez. Tisztességes módszerhez, a Line bemenethez, egy egyszerű egyszeres erősítésű elválasztó fokozatot illene készíteni. Ez munkapontját, is kaphatná a VCC/2 pontról, így ennek kimenetén is 6V DC lenne, amit az aktív alul-áteresztő szűrő, mint munkaponti feszültséget megkaphatná, ha a Line bemenet van kiválasztva. (C10 mehet a GND-re)
- Kompresszor fokozat:
R33 ellenállás felesleges, a kis ellenállású meghajtást, biztosítani fogja az előző IC-k kimenete. Viszont R32-vel sorba, egy kondi kell egy 100nF, hogy a Fet ne kapjon az előző fokozatoktól egyenáramot, csak a váltófeszültség jelet.
Nincs értelme az 5V tápfeszültségnek, mert csak csökkenti az IC kivezérelhetőségét. A JFet zárásához szükséges feszültséget, a 12V-ból osztóval is előállíthatod.
R29 szükségtelen, R30 alsó fele ne a GND-re, hanem a VCC/2-re menjen.
Itt is a TL072 alkalmazása a célszerű.
(Egyébként nem látom értelmét a kompresszor áramkörnek. Csökkenti a dinamika változásait, ezzel a kijelzés dinamikáját is. Igaz, így nem kell állítgatni, ha csak a látvány a fontos.)
- Erősítő fokozat:
Tekintve, hogy egyenáramú erősítése is van a fokozatnak, (ráadásul változtatható is) az R4 ellenállással sorba, egy 10µF-os kondi is szükséges. Kimeneti 1kohm felesleges.
- Csúcs egyenirányító:
Nem készülhet TL072-ből, ide kell az LM358, mert féltápfeszültségű üzemmódban működik. R6 potival, csak a kijelzés időállandója változtatható. A vele sorba kapcsolt 50ohm túl kicsi. Az időállandó, maximálisan 2ms, így a csúcsegyenirányító időállandójának 500Hz alatt nincs értelme.
- LM3914 fokozat:
Tekintve, hogy a csúcsegyenirányító felől egyenfeszültséget kap az IC. Az előző fokozatoktól viszont váltót, amihez a munkaponti 6V is társulni fog, JP31/ és JP11/2 lába közé, egy RC-tagot (100nF/100kohm-os felül-áteresztő szűrőt) kell bekötni.
Az LM3914 kimenete és az LPT port közötti kapcsolatot felül kell vizsgálni. LPT port kétirányú, leterhelheti az LM kimeneteit.
Ott a GND felé áramgenerátorok vannak, vélhetően nem fogják lehúzni az LPT lábait "L" szintre, mert az áramgenerátornak nagy a kimeneti maradék feszültség tartománya. Felfelé, meg nem húzza az inverter, vagy a port bemeneteit semmi.

Egyébként az egész véleményem szerint túl van lihegve. Töredékét sem fogod kihasználni..
üdv! proli007
(#) Stewe válasza zozz12 hozzászólására (») Okt 23, 2010
A sebesség áttéte kérdése, de a szabályozáshoz inverter kell.
(#) horika111 hozzászólása Okt 23, 2010
sziasztok én egy olyan inverter kapcsolási rajzot keresek ami a 12dc -ből nekem 220v 1.5-2kw csinál
(#) Ideiglenes hozzászólása Okt 23, 2010
Véletlenül ránéztem a Microchip oldalán az újdonságok fülre és egy ilyet találtam:
Grid Connected Solar Micro inverter 220V System Design Package
Egész jó dolgok vannak benne leírva - igaz, angolul - de a benne levő rajzok azért magukért beszélnek.
(#) Inhouse válasza zsa hozzászólására (») Okt 21, 2010
Mivel egy inverter, ha tápfesz (közel) van a bemenetén, akkor 0V lesz a kimenetén, ha 0V van a bemenetén, akkor közel tápfesz a kimenetén.

Üdv
Inhouse
(#) Robertoz válasza ColT hozzászólására (») Okt 21, 2010
Ha minden igaz a az inverternek semmi baja. Ez a kék led dolog csak a régi probléma (volt már szervizben ugyanazzal a felállással, akkor csak a kondik javítása szerepelt a garancia papíron, még garis volt, de mostanra már leesett róla). Az ezután bekövetkezett fehér led és képernyő majd kikapcsolás jobban zavar, félek valahol mélyebben gyökerezik a probléma mint az inverter vagy a rossz kondik. De mindenesetre azért megnézem hátha csak az.
(#) inci88 válasza inci88 hozzászólására (») Okt 20, 2010
Megjavítva.
Háttérvilágítás működik, kép van.

Hiba: az inverter nem kapott elegendő feszültséget, áramot. A tápegységben hibás valami, ami külsőleg nem behatárolható.

Orvoslás: átkötöttem a +12V main-re, mivel nem láttam értelmét annak a FET-el leválasztott inverter tápágnak, a main pedig próba alapján lebírja a plusz terhelést.
(#) csjoska hozzászólása Okt 19, 2010
Sziasztok! Szeretném megépíteni a Maci nevű invertert. A probléma az, hogy csak E80-as ferritet tudok szerezni (jelenleg). Az adatlapját összehasonlítottam az E65-ével, és ennek (E80) kisebb a keresztmetszete és kb. fele az Al értéke. Elég lesz ez a mag is ahhoz a teljesítményhez, amit az inverter tud, vagy mindenképp szerezzek be E65-ös magot? Köszönöm!
(#) Doncso válasza sromi hozzászólására (») Okt 18, 2010
Oda kell egy inverter, ami feltolja a 12v-ot 16-ra. Nade. Én nem látom ennek értelmét, 12v és 16v tápfeszből füllel alig hallhatő különbséget fogsz észlelni a hangeő tekintetében. Szóval, ahol most van a 16v oda nyugodak teheted simán a 12v-ot. Ahol meg a 7-8v-ot mérted, azt pedig úgy kellene megoldani, hogy beteszel egy 7808-as stabilizátort. Nem kell ezt túl bonyolítani.
(#) inci88 válasza inci88 hozzászólására (») Okt 18, 2010
Olvasom folyamatosan a topicot, keresgélem a megoldást.
Eddig azt tudtam meg, hogy a tápban a 100µF 400V-os pufferkondi adta be a derekát (230V AC-n lévő greatz után), és megvált az egyik lábától. ezt cseréltem egy ugyan olyan paraméterűre.

Jelenleg már nem villanik fel a legelején a cső. De látható a kép, ha rávilágítók a kijelzőre.

Amit mértem: ha bekapcsolna a háttérvilágítás (vagyis ha bekapcsolom a monitort), a tápegységből jövő +12V_INV ágon drasztikusan leesik a feszültség. A +12V_MAIN ágon, nem ilyen nagy a feszültségesés.

Tehát a tápegységet nézzem át inkább, vagy az invertert? Ha nincs a tápegységre kötve az inverter és vezérlő, akkor is leesik a fesz. Ránézésre nincs hibás kondi a tápban.
(#) dizi válasza borvendeg hozzászólására (») Okt 17, 2010
Na ez benne a turpisság, minek építeni mikor a szutyipiacon 500Ft-ért a fejedhez vágnak egy ilyet
ennek belsejét felhasználva és pár extrával meg fűszerezve ilyen szupi cuccot rak össze az ember.
Ma volt a premier az inverter 4 óráig bírta igaz csak olyan 50 watt volt rajta.

Inverter.jpg

(#) kadarist válasza Szebence hozzászólására (») Okt 17, 2010
Az LCD-monitoros topicban már foglalkoztunk ezekkel a problémákkal eléd sokat. Valahogyan növelni kell a csövekbe folyó áramot. Az inverter kimeneti fojtójának ellenállásos átkötésével, a soros (kék színű) kerámiakondik értékváltoztatásával (növelés), vagy esetleg az áramérzékelés változtatásával lehet javítani a helyzeten. Én most is egy ilyen módszerrel javított monitort nézek (Xerox XA7-17i). Ennél a fénycsőinverter trafók utáni kimeneti fojtók 150 ohm-os átblokkolása segített. Azelőtt állandóan kikapcsolt a háttérvilágítás 3-4 másodperc után. Azt hozzáteszem, hogy nem mindegyik modellnél van fojtó, azoknál más módszer kell.
(#) borvendeg válasza dizi hozzászólására (») Okt 17, 2010
Hello!
Grat hozzá szép munka
A 220V-os inverter kapcsirajzát el tudnád küldeni?
KÖSZ.:b.m.
(#) dizi hozzászólása Okt 16, 2010
Hi
Ritkán szoktam feltenni az agymenéseim termékét,de már régóta szerettem volna építeni egy VÁNDOR tápegységet.
Íme elkészült,amit tud fix 12volt DC 10 amperen illetve egy 6 amperes 0...12 voltig szabályozható táp és végül egy 220 inverter ami 200 wattot bír némi DIZÁJNNAL fűszerezve, és amit két 5,5 Ah zselés etet,ami persze helyet kapott a dobozba, nehezen bár de belefért.
Teljesen praktikus olyan helyeken ahol nincs áram és forrasztani kell és esetleg más tápfeszültségre is szükség lehet.
(#) borvendeg válasza euroset2 hozzászólására (») Okt 16, 2010
Hát az RCA kábel elméletileg árnyékolt de lehget hogy mégse... Akkor az inverter által keltett zavarok a kábelbe belekerülhetnek. Vagy a külső dvd-tápja ne olyna jól szűrt és az nem viseli el az invertert de a tv igen.
(#) euroset2 hozzászólása Okt 16, 2010
FONTOS kérdés - bárkihez.

Van egy olcsó - módosított színuszjeles - 12-200 V inverterem. Egy LCD tévét kötöttem rá : hibátlanül megy. a kép tökéletes. Ám amikor egy DVD lejátszót kötök rá (ami 12 voltos, és ugyanazon az akkunk van, amin az inverter), akkor a kép szaggatottan ugrál. Hozzáteszem a 12 voltos DVD lejátszón van saját LCD kijelző, és ott a kép tökéletes, ám az RCA kábelen átvitt videojel az LCD tévén már szaggatottan ugrál.

Ki kellene zárnom ezer százalékra a hiba okát, anélkül hogy vásárolnék egy 50 ezer forintos - nem módosított színuszos invertert - .

Tehát lehet az inverter az oka, ha egyébként a TV képe nem ugrál (mikor pld. a menüt behívom), de amint video forrást kötök rá, akkor a kép ugrál ?

Köszönöm a válaszokat.
(#) euroset2 hozzászólása Okt 16, 2010
FONTOS kérdés - bárkihez.

Van egy olcsó - módosított színuszjeles - 12-200 V inverterem. Egy LCD tévét kötöttem rá : hibátlanül megy. a kép tökéletes. Ám amikor egy DVD lejátszót kötök rá (ami 12 voltos, és ugyanazon az akkunk van, amin az inverter), akkor a kép szaggatottan ugrál. Hozzáteszem a 12 voltos DVD lejátszón van saját LCD kijelző, és ott a kép tökéletes, ám az RCA kábelen átvitt videojel az LCD tévén már szaggatottan ugrál.

Ki kellene zárnom ezer százalékra a hiba okát, anélkül hogy vásárolnék egy 50 ezer forintos - nem módosított színuszos invertert - .

Tehát lehet az inverter az oka, ha egyébként a TV képe nem ugrál (mikor pld. a menüt behívom), de amint video forrást kötök rá, akkor a kép ugrál ?

Köszönöm a válaszokat.
(#) zoli555 válasza sprofan hozzászólására (») Okt 15, 2010
Na igen, pont ilyen infókra vadászom!
Nem értek hozzá és nem akarom megsütni a routert.

Amennyire után olvastam olvadó biztosító nem jó túlfesz ellen.

Bármilyen infónak örülnék, a cél az hogy wrt54gl 12V/1A szivargyújtóról vüzemeljen menet közben autóban.

B, tervként esetleg 230V inverter a veszteség ellenére és menjen gyári hálózati kábelről, csak nehogy meghaljon.
(#) BarnaPili válasza X Sügi X hozzászólására (») Okt 15, 2010
Alapvetően két dolog végett épül ez az inverter.1: Az építés öröme,tanulás.2: Meg kellene lassan tanulnom hegeszteni,mert amit most annak nevezek,az mások szerint "kotlósz*r".Bár a satupadom még nem hullott széjjel...De nem lehet filléreskedni,megyek,szétnézek a vaterán.Kösz a tippeket.
István
(#) pudding1 válasza laklaci2 hozzászólására (») Okt 15, 2010
Külön van egy sunnyboy a napelemes rendszerhez és egy windyboy a szélgenerátorhoz. Mindegyik több bemenetes, de nem tudom mennyre venné zokon ha a napelemes inverter másik bemenetére szélgenerátort kötnék. Ma 8 órát ment a szélgenerátor, de leállítottam mert az egyik lapát rendetlenkedett, így most ledöntöttem ismét az oszlopot. A termelése 1,5kWh volt összesen és 5-től 980W-ig mindenféle értéket láttam a kijelzőn. (A max szélsebesség csak 16km/h-volt)
Csatolok videókat is. Az egyiknél feltettem egy kérdést, remélem tudja valaki a választ és a megoldást.
mi nyikorog?
2kW-os szélgenerátor 6 lapáttal
Windyboy 3300

2010okt15.jpg

(#) kadarist válasza saraha hozzászólására (») Okt 13, 2010
A guglit próbáltad már? inverter
(#) mpisti válasza guliver83 hozzászólására (») Okt 10, 2010
Röviden: nem.
Teljesen más felépítésű az elektródás hegesztőinverter, más feladatra készült.
De ha építesz egy CV(konstans feszültségű)invertert, az minden további nélkül beleépíthető az eredeti Co dobozba. :yes:
(#) saraha hozzászólása Okt 7, 2010
Sziasztok.
Ennek mekkora üresjárati áramfelvétele lehet egy jól méretezett toroiddal?
(#) dave500 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 7, 2010
Rendben! Megrendeltem minent a 220V-os inverterhez, szerintem 2 nap alatt összedobom. Egy nagyon ciki kérdés. egy vonal és egy 3 szög a végén a GND ugye?
Bővebben: Link
(#) mpisti válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 7, 2010
Szia!
Ha füllel hallható volt a sípolás akkor nem trafó összerakási problémád van,hanem a lemágnesezés nem megfelelő. Bár nem követtem a fórumon,hogy milyen gépet építettél meg, de azt tudom,hogy ha az inverter sípoló hangot ad,akkor a snubber körben keresendő a hiba. Ha a főtrafót kellő szilárdsággal nem rögzítetted össze,akkor úgyis megeszi a kapcsolótranzisztorokat, mielőtt belelendülnél a hegesztésbe. :kalap:
(#) saraha hozzászólása Okt 7, 2010
Sziasztok.
Készítenék egy nagy teljesítményű UPS-t.Az inverter és a töltő része már megvan.Már csak valami jó kis átkapcsoló elektronika kéne.Tud nekem ajánlani valaki valami jól bevált kapcsolást erre?
(#) Transztyuszeres válasza szati77 hozzászólására (») Okt 7, 2010
Azzal lett kezdve.
A kisfesz. rész rendben van, az inverter betáptól "lefelé" van valami gond.
(#) sbali hozzászólása Okt 6, 2010
Sziasztok!
Megvan valakinek a genesis 134 es hegesztő inverter kapcsolási rajza? Remek darab és szeretnénk tovább használni, de elromlott és a javítása csak a teljes kapcsolási rajzzal oldható meg.
Előre is köszönöm a segítséget!
Sándor Balázs
(#) dobo válasza mpisti hozzászólására (») Okt 6, 2010
Kicsit hosszú a link

Bővebben: Link
(#) sbali hozzászólása Okt 6, 2010
Sziasztok!
Megvan valakinek a genesis 134 es hegesztő inverter kapcsolási rajza? Remek darab és szeretnénk tovább használni, de elromlott és a javítása csak a teljes kapcsolási rajzzal oldható meg.
Előre is köszönöm a segítséget!
Sándor Balázs
Következő: »»   202 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem