Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   205 / 262
(#) Tirex hozzászólása Aug 13, 2010
Ez lenne az: HQ inverter 1700 W / 24V
Hátha az adatok mondanak valamit.
(#) Stewe hozzászólása Aug 12, 2010
Egy nedves fűtőbetétnek elég nagy a hőtehetetlensége, akár másodpercekről is szó lehet. Ez nem mérte véletlenül valaki?

Kérdések: egy inverter kimenete hogy viselné azt, hogy a fölös energia megjelenésekor (mondjuk az akkutelep 95%-on, és van bejövő teljesítmény) a fűtőbetétet egy diódán keresztül indítsuk, és azt 3-5s után zárjuk rövidre?
Mit szól az inverter a fázishasításos teljesítményszabályozáshoz? Egy szilárdtest relé és pár alkatrész átsegítheti a bekapcsolási nehézségeken?
(#) Proci_85 válasza Stewe hozzászólására (») Aug 11, 2010
Hetek óta olvasom a topikot. Csak mint alternatív lehetőséget mondtam az éppen felmerült bojleres témára.
Még ha nem is Neked, hanem Tirex kolléga hozzászólására kellett volna nyomnom a "Válasz" gombot. Ez utóbbi miatt elnézést.
Mindamellett értem, fúj a szél, energia pocsékba megy, tenni kell valahova, sok inverter leold, stb. Olvastam
(#) Tirex válasza pudding1 hozzászólására (») Aug 11, 2010
Ez azért ad némi okot a fejfájásra.
Ezt szem előtt tartva akkor mekkora teljesítményű inverter kellene az 1200W-os főtőszálhoz?
Már hónapok óta megy a generátor és tölti az aksikat (ha fúj a szél). Aztán megy pocsékba a sok megtermelt energia
(#) cimopata válasza erbe hozzászólására (») Aug 11, 2010
Az első linkben szereplő inverter "módosult színusz hullámú" aminek tulajdonképpen semmi köze a szinuszhoz.

A csatolt képen szereplő inverter is ilyen elvileg 1500W ez sem egy olcsó darab kb olyan árban mint az első liken szereplő.
Bővebben: Link
Talapszalat: Nem ér sz..t sem!

Egyszerűen a módosult színuszosak nem bírják az induktív , és bármilyen nem ohmos jellegű terhelést.
Egy laptoppal és egy fénycsővel 30 perc után kikapcsolt a túlmelegedés miatt.

Pedig elnézve a felépítését nem lenne indokolt.

A színuszos inverterekben PWM-el rakják össze a jelet ezt a kimeneten szűrik egy nagy L-C taggal.

Részben a kimeneti nagy kondcenzátor miatt sokkal de jobban e tudja nyelni a meddő áramokat mint egy "módosult négyszög (színusz)" inverter.

üdv!

aaa.jpg

(#) erbe válasza Tirex hozzászólására (») Aug 11, 2010
1200W csúcs 2400 VA1200W csúcs 1800 VA
Mint a mellékelt linkek is mutatják, az inverterek fel vannak készítve az induló áramokra. Az 50-100%-os rövididejű túlterhelhetőség megszokott. Javítottam olyant is, aminek rövidzárvédelme is van.
(#) Tirex hozzászólása Aug 11, 2010
Mi a véleményetek erről az inverterről? Van esetleg valakinek tapasztalata? El vinne esetleg egy családi házat? 2.5kW szinuszos inverter
(#) Stewe válasza DuuD hozzászólására (») Aug 11, 2010
Laptophoz nem inverter kell, hanem egy DC táp... Ha kihagyod a hálózati cuccot, és a DC bemenetre az oda írt stabil szűrt feszültséget adod, mindent megoldottál, 230V nélkül
(#) örökagyaló válasza vbodi hozzászólására (») Aug 10, 2010
Kösz a választ,de ha szeretnék beépíteni nagyfesz egységet ,akkor kell az inverter munkaáramkörbe ferritmagos fojtó?
A gyári trafós AWI-ban van.
Lehet,hogy azt a néhány hegesztést, ami otthon előfordul meg lehetne csinálni HF gyújtás nélkül is?
(#) nagy_david1 hozzászólása Aug 9, 2010
Üdv!
Kapcsolóüzemmel lenne a kérdésem, de nem hálózati. Minap kaptam egy felső kategóriás autó erősítőt javításra. Az tünt fel benne, hogy az inverter részének vezérlésére rengeteg nagy teljesítményű FET-et felhasználtak. A végfok kb 300-400W-ot igényelne. Errefel a meghajtó FET-ekből felhasználtak 3-3 nagyteljesítményű FET-et (46A, 250W). Minek ennyi nagyteljesítményű FET? És még a csúcs terheléséről nem is beszéltünk a FET-eknek. Kicsit nem túlzás ekkora meghajtó fokozat a trafónak? Vagyis ha sok nem baj, de álltalában ki szokták inkább spórólni. Most akkor, hogy is van ez? Főleg, hogy kapcsolóüzembe dolgoznak a fetek, ezért sokat nem is diszipálnak. Ha logikusan gondolkoznék akkor egy darab 46A-s FET is el kéne tudjon kapcsolgatni ekkora terhet. És még így is a "peak" áramfelvétele ennél is jóval nagyobb.
Ha tévedek akkor hogyan kell számolni a meghajtófokozatot alkotó FET-ek paramétereinek meghatározásával?
(#) zolika60 válasza westhorses hozzászólására (») Aug 9, 2010
Nagyjából 30 óra, persze ez függ az inverter hatásfokától, meg a használt "50W-os cucc tól" is. Mert ha az egy égő más értékek adódnak mintha mondjuk az egy 50w-os erősítő.
(#) Imi69 válasza örökagyaló hozzászólására (») Aug 8, 2010
Nem plazmavágó, normál inverter...
Láttam a képek egyikén, hogy egy kis darab vezeték és egy dióda van a forr oldalon. Az enyémen is átalakította valaki (használtan kaptam), de nem tudom, hogy milyen célt szolgál. Tudja esetleg valaki? Lehet az oka, hogy tartósabb, teljesen felvett áram mellett ezért halnak meg az IGBT-k benne (IRG4PC40UD)?? Most még a gate kör is elfüstölt..
(#) sztrovacsek81 válasza Stewe hozzászólására (») Aug 8, 2010
Szia!

Az akkupakkot már rég elvetettem. Vettem egy olcsó hálózatra visszatápláló invertert, ami 24-52V között üzemel.
Pár oldallal előrébb a generátor oldali DC átalakítás mellett döntöttem, a magas DC áram menne végig a kerten, és az inverter előtt lenne leszabályozva max50V-os szintre.
Akkor a magas fordulatszám lesz az elsődleges cél, viszont a lapátos kérdésem még mindig fennáll.
Melyik a jobb megoldás szerintetek:
- 6-8 lapátos, alacsony végsebességű de magas nyomatékú konstrukció, ami egy nagyobb áttételt is meg tud hajtani, így biztosítva a megfelelő generátor fordulatszámot
- vagy egy gyors 3 lapátos konstrukció nagy átmérővel (3,5-4m), ami magasabb sebességet tud elérni, viszont nagyobb az indulósebessége, és valószínüleg kisebb a nyomatéka mint a soklapátosnak, így csak kisebb áttételt tud meghajtani

Nekem az első tetszik a kisebb feszültségtartomány, és a jobb viharral szembeni ellenállóság miatt. De ha a tapasztalat mást igazol írjátok meg.
Köszi!
(#) Imi69 hozzászólása Aug 7, 2010
Üdv Mindenkinek!

Szükségem lenne a XENTA100 inverter doksijára, rajzára, stb. Minden olyan anyag érdekel, ami segít a javításában.

A mai nap délutánját kereséssel töltöttem, de nem jártam sikerrel. Találtam egy rar fájlt, de abban a képek mellett egy TIG180 rajz szerepel......

Köszi előre is!

Imi
(#) apa70 hozzászólása Aug 7, 2010
hali robi1962!
van nekem az a Thomson 30"lcd tv (30lcdb03b)-ém amint tudod hogy szenvedek az inverte miatt! a napokban sikerül szereznem egy THOMSON (37M61NH21) tv-ét aminek a kilyelzője törött !A kérdésem a következő lenne ,a kettőböl lehet egyet csinálni vagy az inverter jó az én tv-be?vagy melyik tipusnak ugyan olyan a kilyelzője mint az én törött thomsonom-nak?mert más tipushoz tudok szerezni, de thomson-hoz nem ! előre is köszönöm, üdv
(#) jopi66 hozzászólása Aug 6, 2010
Hali!Érdeklődéssel olvastam végig a topicot és megépítettem Cav inverteres pásztorát. Az inverter egyből elindult de a nagyfesz oldalon csak olyan120v váltófesz mérhető.A kapcsolásban a but tranyó helyett 2n3055-öt használtam, a trafó pedig 230/2x9v 0.8A csak az egyik 9v -os tekercset használva.Más eltérés nincs, még nem kötöttem rá a tirisztorra mert keveslem a feszt.Hol hibáztam???
(#) örökagyaló válasza Pety_ hozzászólására (») Aug 5, 2010
Köszönöm a választ.
Továbbra is érdekelne a HF es ívgyújtás és a ferrites fojtó,már csak azért, mert van egy ilyen kütyüm.Igaz annak is valami tápot kell csinálni mert nem 220 V-os.
Vagy nem érdemes kockáztatnom az IGBT és egyéb alkatrészeket az inverterben,egy kis kényelmes gyújtásért?
A piros wolfram menni fog, de ilyen gázcsapos pisztolyról még nem hallottam.Csak gondolom ,hogy nem szelep ,hanem egy kis gömbcsap lehet.Megnyítom jön a gáz ,elzárom nem jön a gáz.

Ha jól értettem ,tulajdonképpen a 80 A-os inverter így ,ahogy van alkalmas lenne AWI- ra, ha a hegesztés megkezdésekor egy megfelelően szabályzott nyomású argonfüggönybe öltözött ,piros végű wolfram a negatív elektróda?

Induló alapáram,fel-lefutási idők,gázutánfolyás időzítés és hasonló finomságok nem fontosak a hátsó udvarban évente 5 heftelésnél?
(#) apa70 válasza robi1962 hozzászólására (») Aug 5, 2010
hali robi1962!
van nekem az a Thomson 30"lcd tv (30lcdb03b)-ém amint tudod hogy szenvedek az inverte miatt! a napokban sikerül szereznem egy THOMSON (37M61NH21) tv-ét aminek a kilyelzője törött !A kérdésem a következő lenne ,a kettőböl lehet egyet csinálni vagy az inverter jó az én tv-be?vagy melyik tipusnak ugyan olyan a kilyelzője mint az én törött thomsonom-nak?mert más tipushoz tudok szerezni, de thomson-hoz nem ! előre is köszönöm, üdv
(#) erbe válasza obero hozzászólására (») Aug 4, 2010
Alu hegesztéshez áram kell. Sok áram!!!
Gondolom, nem 1-es alulemezt akarsz hegeszteni, mert annyit tudna az inverter a maga 80 amperjával. Ami elég sima egyenáram ahhoz, hogy alut lehessen vele hegeszteni.
Vékony lemez hegesztéséhez meg gyakorlat és ügyesség kell. 2-es pálcánál vékonyabbat soha nem használtam, de a 0,5-ös lemezt simán meghegesztem 2,5-ös pálcával "pöttyögetve". A vékonyabb pálca hamarabb átfújja.
Azt meg senkinek nem javaslom, hogy gyári invertert a garanciális idő lejárta előtt nekiálljon átalakítgatni. Ez általában azt szokta eredményezni, hogy a kábel rossz végén száll fel a füst.
(#) Hp41C válasza tuty hozzászólására (») Aug 3, 2010
Szia!

7407: Nyitott kollektoros meghajtó. Teszteléséhez a vizsgált kimenetet 1k-val a tápjára (14. láb) kell húzni. Ha a bemenete alacsony szint (0 .. 1V) a kimenete is alacsony (<0.4V), ha a bemenete magas szint ( 2..5V), akkor a kimenete magas (az ellenállás 5V-ra húzza).

Régebbi alaplapokon a keyboard illesztő és a din keyboard csatlakozó között (elekromosan) 74(ls)07 vagy (74(ls)06 nyitott kollektoros inverter) volt a meghajtó.>
(#) obero hozzászólása Júl 30, 2010
Szevasztok!

Végigolvastam ezt a topicot, a fejem már olyan, mint egy méhkas, viszont nagyon megkívántam egy invertert a meglévő HETRA 100 trafómhoz. Előre bocsájtom, nem iparszerűen használom - mint a trafó korából is kiderül - kitünően is működik, de a vékony lemezek hegesztése a probléma, vagy nem fog ívet, vagy átégeti a lemezt. Kaptam egy barátomtól négy diódasort, amit rátettem a szekunder oldalra, a helyzet nem változott.
Az üresjárati fesz 40V. Három fokozat kapcsolható.
A lényeg, ehhez a trafóhoz kellene egy EGYSZERŰ inverter, mert már ezzel szeretném az unokámat megtanítani .
Az igazi egy olyan doksi lenne, ami után meg lehet csinálni nekem is, mint hozzá nem értőnek.
Előre is köszönöm
(#) Gergő81 válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 29, 2010
Privátban megírtam a 60W-os, a 370W-os motorok, és az 550W-os inverter árát is.
(#) Gergő81 válasza Dzsos hozzászólására (») Júl 29, 2010
Sztrovacsek generátorának feszültségét nem kell növelni, elég magas, 100m-es távokra is tökéletesen továbbítható az energia !
3 fázisú, 2000/perc fordulatszámon 3*270V, terheletlenül, és 2 kW-ig terhelhető. (10-12 Nm maximális nyomaték) Itt majd az 50....600/ 50V-os DC/DC konverter lesz bonyolult, főleg, ha ezzel valósul meg a tervezett gyorsjárási tényező a legjobb kihasználtság érdekében. ( "inteligens" inverter)
Van még egy ugyanilyen generátor, az előző vevőjelölt hónapok óta csak ígérgeti, hogy jön, és elegem van a "jövő héten" mondatokból ! Ha érdekel valakit, írjon privátban, a generátor Solymáron van.
(#) klimás56 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 27, 2010
Van ilyen is -olyan is . Az olcsóbbak relével oldják meg a szabályzást , a drágábbak újabban fokozatmentesen, sőt alárendelve akár az inverter állapotának.MINDENT az energia megtakarításért és a mágikus COP érték növelésért. Szerintem helyesen.
(#) sztrovacsek81 válasza mjoy hozzászólására (») Júl 27, 2010
Szia!

Elég nagy és drága ez az inverter, nem szívesen tenném fel a toronyra, vagy a torony alá. Szívesebben tárolnám a garázsban, zárt helyen, ott be is tudom dugni egyből a konnektorba.
A torony alatt mindenképp valami vízálló, zárható szekrényre lenne szükségem, ilyenem pedig nincs.
(#) mjoy válasza sztrovacsek81 hozzászólására (») Júl 26, 2010
Szia !
Miért nem kerül az inverter a toronyra ? Minimális lenne a veszteség .
(#) sztrovacsek81 válasza Barret hozzászólására (») Júl 26, 2010
Köszi, ennek akkor még utánajárok. Azt tudom csak laikusként, hogy magas feszültségű, alacsony áramerősségű váltóáramot lehet gazdaságosan szállítani, és a trafóknál kerül átalakításra alacsony feszültségre és magas áramerősségre.
Az AC/DC különbségét szállíthatóság szempontjából még nem tanulmányoztam, de akkor magára a szélgenerátorra lesz felszerelve az átalakító dióda.
Az 50V-os feszültségcsökkentő elektronika viszont mindenképp közvetlenül az inverter elé kerül majd
Így ha az átalakított DC áramot szállítom át a kerten, mondjuk 15m-en keresztül, akkor van tippetek, hogy minimum mekkora keresztmetszetű rézvezetéket vegyek?
Köszönöm!
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 25, 2010
Készítettem egy kapcsolást.
A lényeg: LM3915-re kötnék egy közös anódos RGB LED-et (tehát kell egy invertáló a LED-ek elé, mert eredetileg a LED-ek katódját kellene a kimenetre kötni), plusz egy fehér LED anódját. Ezeknek a LED-eknek az anódját vezérelné az LM3915 után lévő inverter, a katódjára pedig színenként raknék egy-egy, tehát összesen 4db PWM vezérlőt. Ezzel azt érem el, hogy külön szabályozhatom a színek fényerejét, azt pedig, hogy melyik LED világit, az LM3915-re bízom. Ebből lesz egy kisebb VU-Tower. Ez az alapfelállás. Még annyit változik szerintem a kapcsolás, hogy az RGB és fehér LED-ek duplázva lesznek, tehát a vezérlő eszközt úgy kell megválasztanom, hogy bírja a megfelelő áramot.
Tudnátok hozzá ötleteket adni, hogy helyes-e az invertáló kapcsolás, és a PWM vezérlés összehozása? Esetleg FET-et használjak-e? Vagy meglehetne-e oldani szebben ezt a részét a kapcsolásnak?
A kapcsolás még vázlatos, ezért kérlek, úgy nézzetek rá!
Köszönöm szépen!

001.jpg

(#) Atielektro válasza horvathrobert2006 hozzászólására (») Júl 25, 2010
Hello!

Először is köszi a tippet,de végignéztem az összes elektro kondit és egyik sincs felpúposodva. A nyákon nem találtam égési sérüléseket, de csatoltam róla képet, hátha ti észrevesztek valamit. Igyekeztem úgy fényképezni, hogy használható legyen.
Utánaolvastam itt a fórumon a dolgoknak. Ugyebár a csövek váltófesszel mennek és mivel 4 cső van benne, ezért lemértem 4 trafó kimenetét és mindegyik olyan 300 ohm-os volt. Ezt reálisnak tartom, szóval ezek talán jók. Bekarikáztam a képen, hogy szerintem mi inverter trafójának a szekundere, de légyszi erősítsetek meg, hogy nem tévedtem. A kép bal oldalán az a 4 fehér csatlakozó megy a csövekhez nagy valószínűséggel.
Most nekiállok és leásom magam a csövekig. Szemrevételezéssel meg lehet látni, hogy hibás-e valamelyik cső vagy csak másik inverterről?
Ha valakinek van valami ötlete, hogy minek nézzek még utána, azt szívesen venném. Gondolom még a trafókra az áramot kapcsolgató FET-eket kéne még megmérni, de nem tudom, hogy melyek lehetnek azok (szerintem a jobb felső sarokban a hűtőbordákra szereltek, de vannak ilyen kis picik a 4 trafó mellett is, bár ezek bipoláris tranyók) és, hogy mik a reális értékek, mert sosem mértem még ilyesmit. Majd utánanézek az adatlapjuknak, hogy egyáltalán mifélék és írok
Előre is köszi a segítséget!

2.png

1.png

(#) Hodinka válasza sapiro hozzászólására (») Júl 24, 2010
Idézet:
„A magnetron ki-be kapcsolásáról van szó”

Itt a “ki-be kapcsolás” alatt konkrétan mit értesz?
Az hogy a mikrosütő magnetron meghajtása most hagyományos MOT-os elrendezésű,vagy épp kapcsolóüzemű áramkörrel történik,alapvetően teljesen mindegy a magnetron áramellátása szempontjából,ugyanis a katódáram mindkét esetben DC,nagy eltérés mindössze a meghajtók közt van.
Ha megy az angol,akkor itt egy leírás az inverteres mikrókról, egyébként meg beírod a googléba,hogy "inverter microwave oven" és máris töménytelen mennyíségű információhoz jutsz...
Üdv!
Következő: »»   205 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem