Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Csövek, trafó, mivel két darab is van, próbáld megvizsgálni a csöveket, és az egyik inverterre rárakni a legjobbakat, ha az úgy tud tartósan működni, akkor áttenni a másik inverterre, így kizárhatod, hogy cső, vagy inverter.
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Van 2db Benq 17" különböző típusú monitorom. A hiba mind2nél egyforma: bekapcsolás után nincs lcd háttérvilágítás, bekapcsoláskor a felvillanó BENQ logot nagyon halványan lehet látni, ebből gondolom, hogy háttérvilágítás probléma lesz. A kondenzátorok egyik készülékben sem púposak. Eddig annyit tettem, hogy az inverter részen lévő 4db tranzisztort kicseréltem (5707-esek), de sajnos a probléma nem szűnt meg. Vajon hol kellene a hibát keresgélnem? Ebben kérnék segítséget. Előre is köszönöm!
Hello!
Esetleg egy TTL IC nem lenne szimpatikusabb? Ha már a port is az, és 5V a táp. (felső oldali meghajtó, viszont elég ritka madár) De az ajánlott ULN2803-ban is ott van a kész inverter. üdv! proli007
Sziasztok segítségre lenne szükségem egy 24 V / 220V 400 wattos inverter javításához. Egy IRF 540 N típusú fettet találtam benne ami elszállt es a mellette levő 100 ohmos ellenállás ment tönkre. Más látható és egy egyszerű multiméterrel kimérhető hibát nem találtam. A fenti alkatrészeket kicserélve a 5 A es tápot lehúzza zárlatra és ugyan az a FET melegszik amit kicseréltem. Valakinek esetleg van ötlete vagy tapasztalata ilyen szerkezet javításában. A válaszokat előre is köszönöm.
Utánaérdeklődtem ennek az inverteres hűtési módnak. A lényege az, hogy nem a régi ki-be kapcsoljuk a kompresszort, hanem "pwm" szerűen csak a teljesítményét szabályozzuk. Vannak hűtők és klímák, amelyek így működnek már régen. Más kompresszor kell hozzá és dinamikusan állítható mágnesszelepek, de a hűtési elv ugyan az, viszont az energiafogyasztása sokkal kisebb.
Idézet: „Az inverter a hálózati 50Hz-es váltakozó áramot egyenárammá alakítja majd az egyenáramot visszaalakítja a megfelelő frekvenciájú váltakozó árammá. Klímaberendezésekre levetítve, az inverter nélküli klímaberendezések hűtési vagy fűtési igény esetén kompresszorukat maximális fordulaton működtetik, mindaddig, amíg a helyiség hőmérséklete el nem éri a beállított hőmérsékletet. Az inverteres társaik a megfelelő áram frekvencia előállításával mindig a megfelelő fordulaton működtetik kompresszorukat, így alkalmazkodva a mindenkori igényekhez, energiát és pénzt takarítanak meg. A hagyományos berendezésekkel ellentétben az inverteres légkondicionáló berendezései nem kezdenek robbanásszerűen, teljes gőzzel fújni, amint esik vagy emelkedik a hőmérséklet. Ehelyett pontosan annyi hőenergiát biztosítanak, amely elegendő a szoba előre beállított klimatikus viszonyainak folyamatos ellátásához, ugyanis a bennük található elektronikusan szabályozható motorok alkalmazkodnak az adott hűtő- vagy fűtőterheléshez. Az inverteres technológiájának köszönhetően a motorok finoman, hatékonyan, gazdaságosan és szinte zajtalanul működnek, így nem szárítják ki a helyiséget, és mindenkor pontosan a szükséges hűtőteljesítményt állítják be. Ennek következtében nő a berendezések élettartama, csökken a karbantartásra és szervizelésre fordítandó kiadás. Az elektronikus klímavezérlésnek köszönhetően stabil marad a szoba hőmérséklete. A tökéletesen hatékony működés következtében pedig egész évben tekintélyes mennyiségű energiát lehet megtakarítani. A kívánt szobahőmérséklet előállítása érdekében 10 százalékkal nőtt a kezdeti hűtési teljesítmény. Ennek eredményeként a inverteres rendszereknek a hagyományos berendezéseknél egyharmaddal kevesebb időre van szüksége a beállított hőmérséklet eléréséhez. A jobb teljesítmény-tényező (COP) miatt az inverteres rendszerek akár 30%-os energia-megtakarítást jelenthetnek. A COP a bevitt energia és a leadott teljesítmény arányát mutatja.”
"Hány fokos levegőt fúj ki a klíma?"
A napokban üzemeltem be a kb. 1 éve felszerelt split klímámat. Persze előtte tisztítás , fertőtlenítés ,stb. megtörtént. A bekapcsolás után arra lettem figyelmes ,hogy kb. még 10 perc után is "langyos" levegőt fúj be COOL üzemmódban . Vártam még 10-20 percet ,ki-be kapcsoltam , de semmi változás . Hívtam a szakit , aki tavaly felszerelte. Jött is kb. 2 óra múlva ,és megállapította ,hogy elszökött a gáz a berendezésből a "biztonsági szelepen" . A szelepet kicserélte ,gázzal feltöltötte ,kb. 20 perc alatt végzett . 8 ezret kért a munkáért . (a garancia sajnos már lejárt) Kicsit sokallottam ,de nem ismerem a tarifákat sajnos. Nyugtassatok meg ,hogy nem sok ! Megmértem utána a kifújt levegő hőmérsékletét az inverter alatt közvetlenül , ami 14-16 celsius fok a ventilátor fordulattól függően. Ez optimális működésre utal ? Nem sok kicsit ? A kérdésem : hány fokos levegőt fúj ki a klíma normál működés esetén ?
Hát nem tudom... talán ide jó a kérdésem...
Látom hogy napelemek 235 W Sanyo HIT 40V körüli kimeneti feszültséggel. Ebből 8-at összeszedve elég lehet elméletben egy háznak. Az ára így kb: 1,4millió. Egy hálózati inverter ehhez kb 800ezer Ft... Azt is látom, hogy 24V DC-AC inverter 400w kb 14ezer. Igazából nem értem és ez a naiv kérdésem: Ha minden napcellára tennénk egy DC-AC invertert és azok kimenő 230-át összegeznénk az nem lennne olcsóbb és egyszerűbb. 8 napelem * 15000 = 120000Ft szemben a 800ezerrel. Tudom persze ezt is hogy a hálózattal szinkronizálni szükséges... ez lenne ebben ennyi?
Én meg pont a fénycsövet valószínűsítem, ha a trafó szakadt, az inverter visszacsatolás hiányában azonnal leáll és a lámpa sem nagyon villan fel (attól függ, hol szakadt meg), ha mégis, az rövid ideig tart, tényleg villanás, de sérült csőnél a védelemnek még van némi belépési ideje, mielőtt leáll az oszcillátor, és az kb stimmel 1-2s-ra..
Hopp, látom, közben ki is derült. Ha csak a vezeték törött le, forraszd vissza. A feketeséggel ne törődj, üzem során, pláne induláskor az emissziós bevonat elég nagymértékben amortizál. Amíg nem indul rózsaszínes fénnyel a cső,a ddig még használható. Ha mind a négyet cseréled, akkor sokba fog kerülni, annyiért majdnem kapsz másik monitort használtan. Aztán ki tudja, a trafó milyen állapotban van. Ha a forrasztás nem megoldható, illetve a csőcsere sem, akkor egy csövet és visszacsatolását kapcsolástól függően ki lehet iktatni komoly mellékhatások nélkül.
Táp, inverter elsőre jó, Az LCD panel nem kap tápfeszültséget. 3,3V kimegy rá, helyi kontraszt tápja üzemel?
Az eredeti baja szakadt cső hozzávezetés, esetleg szakadt inverter trafó.
Hello!
A képen a puffer ha jól emlékszem 68u 400V, a mellette az inverter felé magában levő kondi 470u, a hűtőborda felett balról jobbra 2x 1000u10V, 2x470u 25V, a jobb szélső 470u 16V. Ha kell még valami adat, mondjad, itt van egy rakás ilyen táp a melóhelyemen Van működő meg rossz is
A 2-es és 3-mas lábnál vannak ilyan kis kör alakú jelölések amiket csak most vettem észre. Valami inverter vagy nemtudom mi volt az amit így jelöltünk. Az számít valamit? Úgyértem oda kell vmi plusz alkatrészt rakni, vagy olyan mint ha ott se lenne?
Bocs! Rosszul kérdeztem. Az általad megépített heg. inverter kapcsolásban érdekelne a működési freki.
Egy inverter meg egy tranzisztor nem teszi bistabillá a jelfogót, ez hibás megoldás. Egy bistabil kapcsolás sokkal bonyolultabb.
mex, Wegg
Én is erre gondoltam amit irtatok, viszont ma megmértem és 1 másodperctől csak nagyobb időt tudtam állítani. Aztán gondolkodtam és kicseréltem az inverter ellenállásait, most ha jól számoltam kb 2,5kHz-en ketyeg kb 17%-os kitöltéssel. Így 1 másodpercenként 260V-ra töltődik a kondi. Ez már szerintem több mint elég lesz nekem. Szerintetek kutyához (magyar vizsla) 50m kerítésre elég lesz így az 1u-s kondi? A szikraközt mennyire állítsam be? Köszi! Üdv.:LG
Hi urak
Én ehhez a Topi féle neonhoz keresek az írásban szereplő inverter TRAFÓT ,hol lehet ilyet kapni?? Mert Szegeden nem.Bővebben: Link
Végre megint egy jófajta épített inverter. Ha az enyém nem igazán akar mostanában kész lenni, legalább ti viszitek a prímet. Gratulálok, jó munka.
Szia!
Sikerült-e megoldani a feszültségszabályzást a szélgenerátornál? Most én is evvel a problémával küszködöm. Van egy 200W-os szélgenerátorom (FD 200) ami gyári töltésszabályzón keresztül 24V-os akkumulátort tölt. Evvel nincs is semmi probléma. Rákötötöttem egy hálózatra termelő invertert a generátorra egyenirányítás után. Ez is így kiválóan működik. Az inverter 14-28V között működik, és termel a hálózatra. Innentől fogva, az akkumulátorba nagyon kevés jut, ez nem is probléma. Gondoltam, hogy eltávolítom az akkumulátorokat, mert már nincs ebben a megoldásban létjogosultsága, de nagyobb szélnél amikor a feszültség 28V fölé megy, (amit eddig az akkumulátor emésztett fel) az inverter lezár, és a generátor üresjáratban marat, ami szétpörgést eredményezne. Vagyis olyan kapcsolási rajz kellene, ami 27V-nál kinyit egy műterhelésre, és leterhelné a generátort. Erre áramkimaradáskor is szükség van, mert az inverter ekkor is leáll. Talán tudsz segíteni, vagy ha valaki más is olvassa, akkor tudtok segíteni. A megépítéssel nincs gondom. Pali
Mintegy 100 hegesztő inverter rendszerek különböző gyártók:
GISmi,ARC,deca mos,Colt,IHF500,Maxpower, MMA,PICO,SAI200,ST-500,strat200,UTA200,Loris, UDG101,Torus,RKS,Powermax... http://letitbit.net/download/78624.78a4c6ca2a28180e353b0d995/Svarka...p.html http://letitbit.net/download/61861.617794109b1620b0d776a6b33/Svarka...p.html
Üdv!
Mesterek! Egy min. kb. 1000w-os körüli inverter rajzait , tudná nekem valaki küldeni!! Amiből tutira meg lehetne építeni!!! 12 voltból szeretnék 220-230 at elő állítani!!! Köszönök mindent , előre is!!! Sok sikert mindenkinek!!! Sziasztok!!
Magyarul akkor erről lenne szó?
És mi van azzal amit köbzoli mondott, hogy nem bírja kihajtani az IC a FET-eket? Mit tegyek elé és hogyan akkor? Csak mert így lényegesen egyszerűbb, és kevesebb alkatrész kell hozzá. Bővebben: Link És találtam még egyet, erről mi a vélemény? Bővebben: Link Ez kb mire jó? Csak egy sokol rádiót vinne el, vagy ki lehetne belőle sajtolni pár száz wattot?
Sziasztok!
Gondolkodok egy inverter építésén, mert szükségem lenne egyre. Jelenleg van egy macsumicsu márkájú gép, ami akkor ha be van kapcsolva folyamatos 0,3, vagy 0,5A-t eszik (már nem emlékszem pontosan), csak azért mert be van kapcsolva. Ráadásul kis teljesítményű, csak 300W. Ventillátor van benne és folyamatosan zúg, ha kell ha nem. Ez a folyamatos áramfelvétel aggaszt engem, és kiszemeltem az ebben a topicban lévő 500W invertert, amiben 2N3055 tranzisztorok vannak egy marékkal. Olvastam egy hozzászólásban, amit cimopata írt, hogy inkább FET-ekkel érdemes megcsinálni, mert annak jóval kisebb a hővesztesége. Ezek is lennének, így adódik a kérdés, hogy átalakítható-e FET-esre a kapcsolás? Vagy ez ilyen és kész. Esetleg az normálisnak tekinthető, hogy akkora áramfelvétele van folyamatosan terhelés nélkül? Mert ha igen, akkor hagyom a francba, és kész. Magyarán jó lenne egy jobb hatásfokú gépet készítenem. Erre alkalmas lenne a linkelt kapcsolás? Bővebben: Link
Szia!
A digit kiválasztása a digitenként közös anód kivezetés és a táp közötti kapcsoló elemmel oldható meg. Ez a kapcsoló elem lehet digitenként egy pnp tranzisztor vagy egy p-mos fet. A feszültség illesztéséhez a 74ls07 megmaradó meghajtóit lehet felhasználni. A szegmensekhez 7 db kellett, így megmaradt még 5... A megoldáshoz kellene ismerni a megépíteni szándékozott óra kapcsolási rajzát.... - A digit kiválasztó kimenet közvetlenül adja az áramot a kijelző digitjének: Ekkor a digit kiválasztó jel magas, amikor a digit ki van választva - a jelet negálni kell. Ebben az esetben a meghajtónak 74ls06-ot használnék, a bemenetét 1k5 ellenállással a földre húzva. Esetleg egy inverter fokozatot a 74ls07 elé. - A digit kiválasztó kimenet egy tranzisztoron keresztül kapcsolja az áramot a kijelző digitjének. Ekkor a digit kiválasztó jel alacsony, amikor a digit ki van választva - a jelet nem kell negálni. Ebben az esetben jó a 74ls07 meghajtó, a bemenetét 10k ellenállással a +5V-ra húzva. A meghajtó kimenetét mindkét esetben egy ellenálláson keresztül kötném a pnp tranzisztor bázisára vagy a p-mos fet gate-jére. A biztos lezárás érdekében a bázis és az emmitter illetve a gate és a source közé is tennék ellenállást. Az emitter ill. a source menne a +12V-ra, a kollektor ill. drain a digit közös anódjára. A mellékelt rajzon mid a kétféle megoldás megtalálható. Természetesen a kimenet és a meghajtó variálható: A 74ls06 is hajthatja a fet-es kapcsolót és a 74ls07 is a tranzisztorosat....
Találtam egy inverter kapcsolást. Berakhatom a 2N3055 helyére ezeket a tranzisztorokat? meg esetleg a 2SC1061 helyére?
Szia!
Fénycsövet itt kapsz. Érdemes lenne még az elektrolitkondenzátorokat is kicserélni a tápegység és az inverter körül.
Itt egy FET-es megoldás:FET inverter
Természetesen 230/12V-os trafóval is működik a kapcsolás.
Csatolok egy képet, kipróbáltam az EAGLE 3D-t, ez lesz a fórumos villanypásztor amiről beszéltünk a múltkor. 555-ös inverter visszacsatolással, DIAC-os elsütés, és ráterveztem két 1u 630V-os fóliakondit a nyákra, kisebb kerítésekhez elég, és a csatlakozón meg lehet rátenni nagyobb külső kondit.
A kapcsrajzot egyelőre nem rakom fel, még ki akarom próbálni, és beleírni szöveget is. Ha valakinek van kedve megépíteni, tesztelni, elküldöm magánban, és majd csak a véglegeset töltjük fel. (ki tudja, hogy én mikor fogok ráérni megcsinálni...) Ha kész lesz, akkor tervben van egy cikk is róla ami kitér a telepítésre is.
Ennyit találtam, ezen elég sok inverter kapcsolása van, nem néztem végig, ha nincs olyan, amilyet keresel, bocsi.
üdv. görgő
A kapcsolásokat csak a fetmeghajtás miatt raktam fel.
Próbálkoztam leválasztott szabályozható táppal, flyback ill. phase shift módban. Egyszerűbb ha még a le nem választott tápot szaggatod pwm-mel. A fojtó it is PM114 csak 8 mm légréssel. Az áramváltó illetve a tankfesz csökkenti a kitöltési tényezőt a TL494-nél. Sokkal egyszerűbb és agyonüthetelen lenne egy tririsztoros meghajtás, de cos fi miatt nem ezt választottam. Egész nap megy. A leválasztó trafó az inverter után van szimmetrikus négyszögjellel meghajtva. Igy simán átmegy a 3 kW a PM114-en, épphogy langyos. A fojtók pedig a tank szinusza és a z inverter négyszöge közti illesztést végzik.
Ha az inverter nem a tank rezonancia frekijén dolgozik, nagyon komoly terhelés jelenhet meg a freewheel diódákon. Jobb ha nem fet-ét használjuk. 100ns-nél gyorsabbak már jók.
Szia!
Egykapus inverter, meghajtó szerintem >10 MHz-ig is menne, és akkora mint egy smd tranzisztor: 74HC(T)1G04, 74AC(T)1G125 stb... |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Van működő meg rossz is