Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Szóval sorban:
-220 AC -áramváltó az áramfelvétel egyszerű méréséhez -szilárdtest relé -diódahíd -szűrőkondik -bekapcsoláskor a szűrőkondikat egy izzó tölti, mert egyébként lenyomja a 20A megszakítót, 170 V-nál kapcsol a szilárdtest relé ------------------------------------------------ DC-DC tl494 pwm kontroller + 4xIRFP460 fojtó PM 114/93 8mm légréssel 4 menet ----------------------------------------------- inverter kontroller 4046, de most nem használom a PLL-t 4x5 db IRFP460 fullbridge PM114/93 leválasztó trafó cca pri/sec 20-20 menet illesztő induktor 2x3x6 db FERRIT E 42x21x20 E42 N27 B66329-G4500-X127 (EPC)-ból összeragasztott fojtók 3 menet 1mm légréssel --------------------------------------------------- TANK 10 db MKP10 1 µF 1600V 8 menet (D=50mm) 8-as rézcsőből --------------------------------------------------- Visszacsatolások a TL 494-hez: -áramváltóból az áramfelvétel -tankfesz induktív csatolással, mert egyébként elszállna, mint a győzelmi zászló! Így vagy az áramfelvétel vagy a tankfesz szabályozza vissza a DC-DC-t. --------------------------------------------------- DC blocking kondi nem kellett, mert az inverter folyamatosan megy. A táppal megy a bekapcsolás és a szabályzás. 15A-t vesz fel 200V-on nagyjából 3kW. A DC-DC melegszik egy picit, az inverter csak langyos. A tank kb 250 V AC 50 kHz.
Sziasztok!
Van egy Lenovo L171-es monitorom, ami bekapcsolás után 3-4 mp-el lekapcsolja a háttérvilágítást. Van amikor tovább is bírja. Szétszedtem, megmértem a tápját, az inverter tápja 12,2 V. Kondik jónak tűntek, de azért kicseréltem őket. Sajnos kapcs.rajzot nem találtam hozzá, valaki találkozott már ilyen hibával?
Béláim az Úrban!
Microchipnek van LCD meghajtot tartalmazo PIC-je. Erdemes megnezni az app noteokoat. Natur LCD paneleket altalaban 50-100Hz-es jellel kel meghajtani, ugy hogy egy darab LCD kristalyon az aram integraltja mindig nulla legyen. Tehat a kristaly ket laba vagy mindig azonos potencialon van, vagy a ket labat felvaltva kotik feszultsegre, igy egyszer ide maskor oda folyik az aram rajta. FPGA-n elso ujgyakorlat LCD kristaly meghajtasa. 50-60Hz leosztasa az orajelbol. Ez a jel megy az LCD kozos labara. A szegmensekre pedig az orajel kerul szinten attol fuggoen invertalva vagy nem invertalva, hogy mi legyen a kristaly allapota. Egyszeru vezerelheto inverter kell hozza. Szerintem nem celszeru manapsag ilyen LCD-t hasznalni. Egyreszt a Userek amugy is butak es nem ertik meg a 7 palcikas kijelzore kitalalt menut mi igy villog ugy villog. Erdemesi inkabb szoveges vagy grafikust hasznalni meghajtoval integralva. Hobbibol megeri foglalkozni vele de csodat ne varjunk tole. Egyreszt nehezen lesz urjafelhasznalhato a termek, nehez helyetesiteni. Stb stb. HD44780 jol ki van talalva es sokan mar koppintottak.
hali robi1962 ! egy pár kép az inverter-ről! hát ha közelebb visz a probléma megoldásához!
http://www.cserebere.net/inverter-t-keresek-_72774_1_1_0.aspx
Szia!
Az a baj ,hogy egy csuklósba 20Db inverter+36W-os cső van honnan a hervadt vattábol lehet enyit szerezni IKARUS-ból! Ráadásul egy szervíznél tuti a 20 inverterből 5 kuka!!!
Hello.
Összesen 720W névleges teljesítményed van. Legyen mondjuk 800W .Ekkora inverter kb 40e. Buszonként 1 inverter vagy konverter (elektronikus előtétek mennek DC-ről is) és 2 lámpánként egy 2x 36W-os kereskedelemben kapható előtét. Mondjuk Tridonic pc 2x36 (4.5e) Minden részegység garanciális, és nem kisipari, kisszériás sz@r. Jaa, és bruttó árakat írtam, tehát vezetékkel együtt buszonként 100e körül lehet a beruházás. Plusz a munkád.. 5 db gyári előtét árából örökös a megoldás. Ha bejön kapok a 7esre egy éves bérletet? ![]() hmli
hali robi 1962 megkésve de el hoztam a szerelőtől a tv-t !
model:30lcdb03b ADB serial:No:30lcdb03b fs2101489 H szereztem hozzá egy másik inverter,nem ugyan olyan mint ami nekem kell,de a paraméterek ugyan azok PL: 30",8csöves mérete meg ilyesmi !arra gondoltam én kis naiv hogy a kettőből kihoz eggyett a szerelő,de nem merte bevállalni ha tudtok segíts vagy segítsetek legyetek szivesek!!köszi üdv
Lehetne, ahoz hogy az maximális terhelő áram pl. 10%-a folyon üresjáratban, a frekvenciát pl. a tízszeresére kell növelni álandó kitöltés mellett, vagy a kitöltési tényezőt kb 10%-ra csökkenteni, állandó frekvencia mellett. (Lehet a kettővel variálni is ahogy mondod)
A frekvencia növelés egyedül nyilván nemnagyon járható, 1MHz közeli inverter 300V-ra botorság. A PWM szabályozás megoldható, de akkor viszont ha nem akarunk nagy kapcsolási veszteséget, ZVS teljes hidat kell használni, ide jön már mondjuk egy UC3875-ös vezérlő, mellé az elektronika... Másrészt terhelés hatására a kitöltési tényező úgyis el lenne engedve, a frekvencia visszaálna az eredeti értékre, és ebben az esetben is a meghajtó áramának még mindig jelentős része lenne a meddő áram. Az illesztő trafó megoldása is felvet pár kérdést. Csináljunk egy kb. 1:10-50 arányú trafót lehetőleg úgy, hogy minnél rövidebb, és nagy keresztmetszetű huzalból tekerjük, és a lehető legszorosabb legyen a csatolás. (Esetleg toroid magra, rézcső szekunderrel)
Kissé tanácstalan vagyok! A bd244 egy nagyon régi, lassú tranzisztor, még akkor is, ha az inverter rezonáns módban működik. A trafó a helyéből ítélve viszont nagyon kicsi, ezért nagyobb frekvencián kéne működnie mint ahol a bd jól kapcsol. A bd bázistöltését csak a 100ohm-os ellenállás húzza ki, ami tovább lassítja a kapcsolást. A trafó csak nagy szórt induktivítású lehet, mert fojtó nincs az áramkörben, és ráadásul DC is folyik rajta, nagy légrés is kell, de ez a rezonáns működésnek is feltétele. Lehet, hogy a trafó hal meg elsőnek.
A 100 mikro F 50 V szinte biztosan döglik, ellenőrizd, cseréld és köss párhuzamos fólia kondit is (10 mikro F 50V). A bd kollektora és emittere közé illene egy 2-3A-es gyors dióda. A bázisköri diódára (1n4001) köss párhuzamosan egy 10-100nF ot, és talán egy 220 ohm-ot. A B-E közé kötött 1N4001 diódával köss sorba még egy-két diódát, a bázistöltés kihúzásának segítésére. Talán jó lesz, de inkább méréssel kellene a még működő elektronikákat kielemezni a céltudatosabb megelőzés, javítás , módosítás érdekében. Ez az elektronika nem biztosítja a fénycső jó gyújtását, (előizzítás), tönkremehet a fénycső meghibásodása miatt is, és inkább a nagy haszon, mint a korrekt működés a tervezési szempontja. Lehet hogy csak pofozgatod a sz....t. Pénzt keresni lehet vele? Hány darab/hónap az igény? Ha szükséges, lehet szó új konstrukció kialakításáról, gyártásáról? Válaszodat E-mail-ben várom.
Sziasztok srácok!
Nagyon nagy szükségem lenne a segítségetekre! Csinálom(sajnos)a Pécsi városi buszokat(Török Merci) és minden egyes buszban 20db 36w-os neoncső van+mindegyikhez egy 24v-os inverter! Valami oknál fogva nem győzzük cserélni ezeket a török elektronikákat! Küldtem képeket a panelről(a trafó a tekercselőnél van belőle),és megcsináltam a kapcsolási rajzot róla. Az alkatrészek bármelyik boltban beszerezhetőek! Az összesen a BD244c Bázis collektor közt zárlatba megy és szénné ég a 100ohm-os ellenállás is a 150ohm is cserés már 2w-osat rakunk bele ujjabban! +És ami érdekes a trafót utána tekercselni kell újra mert nem indul be a neon peddig a trafón nem látszik hiba! Kinek van valami ötlete mit csináljak velük ,hogy tovább birja az újat megvenni 20.000ft a mercinél és az sem bírja tovább! Köszönöm a segítséget! Üdv:janika!
Ha azt a tekercset egy félhíddal akarnánk hajtani, akkor úgy kéne méretezni, hogy ne folyon nagy meddő áram, emiatt nagy lenne a menetszáma (légmagos tekercs).
Egy ilyen tekercs hűtését, és a kivitelezését sokkal nehezebb megoldani, mint egy pár menetes rézcsőből készült tekercsnél. (Az ilyen elven működő hevítőknél van egy hatalmas trafó az inverter és a munkatekercs között, aminek nagyon nagy az áttétele.) ekkold: PLL-es vezérlésre van jópár rajz előrébb a fórumban, de egyik sem leválaszott a hálózatról. Önrezgő áramkörrel kapcsolatban a leghasználhatóbb amire eddig jutottam az az, hogy a párhuzamos LC körbe sorosan beépíteni egy 10-30:1-hez áttételű trafót. (Ennek az áttétele határozza meg a kivehető teljesítményt) Ennek a trafónak a primérét hajta meg egy félhíd, az igbt-k meghajtását meghajtó trafóval a félhíd áramából fedezi. Így a rezgőkört a rezonancia frekvenciáján fogja hajtani, az áram ezért szinuszos lesz a primér körben. Ez eddig jól hangzik, csupán üresjáratban az LC kör feszültsége túlzottan emelkedni kezd, vele a félhíd árama is. Ezt két diódával be lehet határolni, de akkor nincs meg a galvanikus leválasztás, másrészt a diódákat üresjáratban nagy áramtüskék (120A csúcs) terhelik. Valamint üresjáratban is ugyanaz az áram folyik a félhídon, mint teljes terhelésnél. (Jó Igbt-kel nem jelent gondot, 1kW esetén 8-9A a csúcsáram.) Csupán azt kéne hozzá kitalálni, hogy a primér áram korlátozását hogyan lehetne megoldani, úgy hogy galvanikusan is le legyen választva az áramkör. +Jópont, hogy a félhíd árama mindig szinuszos így ZCS, valamint a félhíd terhelése, és emiatt a kialakuló deadtime is állandó, így pedig ZVS megvalósítható. LTspice fájlt csatolom Deguss!
Sziasztok!
Kis segítségre lenne szükségem. Van egy 15" Acer AL502-es monitorom.Az a hibája , hogy amikor bekapcsol a táp eléggé hangosan el kezd zizegni.Szétszedtem , megnéztem mi is lehet a hiba forrása.A zizegő hangot a képen látható nagy trafó adja. Lehúztam az inverter csatlakozóját a hiba akkor is fent áll. Ha a monitor lemegy készenlétbe a zizegő hangot akkor is lehet hallani , de jóval halkabban. A monitoron a kép tökéletes , csak a zizegés eléggé zavaró.Esetleg tud valaki segíteni? Mellékelten küldöm a képeket a tápról. Előre is köszönet.
Szia Pisti!
Köszönöm szépen a részletes válaszodat! Hát akkor nincs más mint előre inverter vadászat... Ami hobbi célra számomra megfelel.Még egy kérdés: Esetleg tudnál e valamilyen típust ajánlani? Köszi még egyszer hogy, figyelemre méltattál és minden jót neked! Üdv.: Józsi
Te tudod egyáltalán, mit és mihez ajánlottál?
Klenósanyi 150V 10 A-ből szeretne 24 voltos akkupakk (~28 V töltőfeszültség) töltéséhez szabályzót. Ehhez egy Step-down konverter kell 1,5 KW-ra. A mellékelt rajz 24 V akkku töltését úgy biztosítja, hogy a felesleget 2 hűtőtönkre szerelt FET-en és a terhelő ellenálláson elfűti. Miközben a 150 V-ot termelő generátort gyakorlatilag rövidrezárja és elfüstölteti. ![]() A hatásfokról ne is beszéljünk! Van itt a fórumokon néhány inverter-konverter-transzverter témában szakértő kolléga, pl. cimopata, akik tudnak segíteni. Addig is egy link: Lefelé alakító inverter számítási segédlet
Szervusz!
Világért sem szeretnék beleszólni,de szerintem az volna a legegyszerűbb,ha a meglévő (DC/AC) tápod által leadott 220V-ot megfeleznéd egy középkivezetéses trafóval,így a trafó „középkivezetésén” 110V-ot kapnál,ezt majd egyenirányítanád és kész is,bár igaz így v.mivel nagyobb lenne a veszteség,de az akár elhanyagolható is (amúgy meg ha DC-a cél,akkor bármilyen nagyfrekis inverter is megteszi). Üdv!
Szia!
Használj szinusz kimenetű invertert. Ennek feszültségét már tetszés szerint transzformálhatod.Bővebben: Link Bővebben: Link
Sejtettem.
Szerintem ez velemi inverter/kapcsolóüzemű dolgokba való lehet. Ezért is kérdeztem meg.
Szevasztok!
Házi szélerőmű... Tud-e valaki kereskedelemben kapható dobozolt, vagy panel hálózati szinkronizáló automatikáról (nem inverter!). 3x400 V, 50 Hz, Szinkrongenerátor - Közüzemi hálózat, Kimeneti kontakt vagy működtető fesz., feszültség - frekvencia - fázisszög figyelés.
Szervusz Gábor!
Szerintem is már az első verziók is teljes mértékben kielégítik az "amatőr" igényeket a pontosság és a széles működési tartomány tekintetében! Az összes többi csak szőrszálhasogatás... A tekerccsel a maximalizmuson túl a kis veszteségű tekercs készítés elvi vonatkozásai miatt foglalkoztam, (hegesztő inverter trafó...) ami igazolta is az elképzeléseimet illetve a szakirodalmat. Még egy verziót tervezek kiadni, ami elsősorban a nagy induktivitások méréshatárát terjeszti ki kb. 100H-ig a hardver módosítása nélkül.
Szerintem is ez lenne a legjobb.
Igazából nem csak a kimenő trafót kellene kitalálni hanem az inverter trafóját is kiváltani egy ferritmagosra ennyi erővel az 555 is a kukába kerülne, mert egy egy tranyós visszacsatolós oszcival meg lenne a tuti gép.
Támogatnám az ötletet, hogy csináljunk egy jól használható cuccot, ami egyszerűen utánépíthető, megbízható, satöbbi. Akár egy cikk formájában, ahol kitérnénk a megfelelő telepítésre is.
Mondjuk egy 555-ös inverter, visszacsatolással, hogy egy beállítható értékig töltsön, így nem fogyaszt feleslegesen, és a kisütésnél már nem pörög. Az időzítő rész lehet a DIAC-os, visszacsatolt megoldásnál elég hamar feltölti úgyis a kondit, illetve könnyen igazodik más kondiértékekhez, így elég stabil időt adna. Aztán már csak egy jó trafóterv kell hogy a gyújtótrafót is le tudjuk váltani.
Már rég feltöltöttem a rajzomat, azt csináltam meg többször, és működik. Írtam is már sok-sok sort vele kapcsolatban, csak meguntam.
Mivel nem egyforma alkatrészeink vannak, ezért nem lehet olyan megoldást csinálni, hogy összerakom és megy. Az élesztésnél mindig kell egy kicsit variálni, az inverter időzítő ellenállásaival, vagy a diac időzítő RC-jével. Végülis lényegtelen precizitás szempontból, hogy diac vagy 555, mindkettő elég precíz, nem úgy mint az RC tag. 555-nél meg diac-nál is elég nagy kondi kell, és nagy ellenállás. A nagy kondinál (elkó) nagyobb a szivárgási áram, és idővel nő is ahogy öregszik. Nagy ellenállásnál, megaohmos tartományban nagyobb a hőmérsékletfüggés is. Aggódni viszont nem kell, +- 20 vagy 25%-ot enged a szabvány, annyit azért nem mászik el.
A munkaköri fojtóról van szó, ami arra hivatott, hogy megvédje az inverter utáni egyenirányítókat, és kondikat, nem?
Kelleni nem kell, csak azután lehet cserélni az egyenirányítást.
Akkor marad az inverter de egy 3kW-os az húzós kb 50-60k és az szerintem nincs is 1 fázisú
Vizszíntes tengelyűt max vennék, csinálni nem mernék hátha elrepül róla valami.
Ez volt a döntő érv. A másik fontos az volt, hogy ehhez szinte minden volt itthon, nem került sokba, pár csavart, meg szegecset kellett vennem. A lapát a maradék vápaanyag, csapágy volt fater padlásán, csapágyház is, tengely is, szögvas is, tárcsa is, fagerenda is volt ). A terelőhöz (superbooster) kellett vennem némi vas anyagot, az most készülget. Az inverter majd akkor jön szóba, ha már kész a generátorom, működik a rendszer, és van lehetőség a visszatáplálásra (szerződés kérdése az energiaszolgáltatóval).
Ja, és a függőleges tengelyű gépeket nem ajánlom, de te tudod, mit miért építesz Főnix2.
Ha a Windyboy 1100LV-nél maradsz, az egyébként azért is jó, mert a Windyboyoknak állítható a bementi teljesítmény görbéje, vagyis, hogy mennyit engedjen át az inverter. Így könnyedén ki tudod tapasztalni, mennyit termel a géped, és hogy milyen termelési függvényt tudsz belőle kihozni. Bár ez időigényes, de muszáj mindig belőni, hogy minnél többet tudj kihozni belőle..
Mint a fotón látható azaz nem látható, nincs olyan adat a készülékre írva,hogy hány Wattot fogyaszt,pl 220V 50-60Hz és XY Watt vagy XY A vagy mA ez lényeges lenne ez határozná meg,hogy mekkora inverter kell neki ami nem is túl nagy és nem is túl kicsi.
Biztos, hogy a cső hibás és nem az inverter?
Az a gép,amibe én beraktam, 100A-es volt. A 130A-es gépbe lehet hogy elkél a 2-2 db. Ha nem megy a meghajtó köri négyszögjel élmeredekségének a rovására,akkor a meghajtó körben a gate zenereket cseréld 13V-os típusra a 12V helyett. Abban a gépben, amibe ezt a típust raktam, eredetileg 10 ohmos gate ellenállások voltak. Ezeket én kicseréltem 4,7 ohmosra. Javaslom, vesd össze az eddig alkalmazott IGBT-k zárási és nyitási idejét valamint a gate kapacitását
ezen típus adataival. Valamint a bekapcsolási és kikapcsolási veszteségeket. Annyit mondhatok, nálam bevált. A fiam most javított meg egy bontásra ítélt inverter alaplapot, abba is ezek kerültek , 1-1 db. Az alaplap 90 A-es gépé volt. Abba a gépbe,amelyikről korábban írtam, először 2-2db-ot tettem. Kipróbáltam, majd 1 párat kiforrasztottam belőle. Semmivel nem melegedett jobban, mint amikor 2 pár volt benne. De a 130A-es gépbe lehet hogy kevés az 1 pár. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Ami hobbi célra számomra megfelel.
Mivel nem egyforma alkatrészeink vannak, ezért nem lehet olyan megoldást csinálni, hogy összerakom és megy. Az élesztésnél mindig kell egy kicsit variálni, az