Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Találtam egy inverter kapcsolást. Berakhatom a 2N3055 helyére ezeket a tranzisztorokat? meg esetleg a 2SC1061 helyére?
Szia!
Fénycsövet itt kapsz. Érdemes lenne még az elektrolitkondenzátorokat is kicserélni a tápegység és az inverter körül.
Itt egy FET-es megoldás:FET inverter
Természetesen 230/12V-os trafóval is működik a kapcsolás.
Csatolok egy képet, kipróbáltam az EAGLE 3D-t, ez lesz a fórumos villanypásztor amiről beszéltünk a múltkor. 555-ös inverter visszacsatolással, DIAC-os elsütés, és ráterveztem két 1u 630V-os fóliakondit a nyákra, kisebb kerítésekhez elég, és a csatlakozón meg lehet rátenni nagyobb külső kondit.
A kapcsrajzot egyelőre nem rakom fel, még ki akarom próbálni, és beleírni szöveget is. Ha valakinek van kedve megépíteni, tesztelni, elküldöm magánban, és majd csak a véglegeset töltjük fel. (ki tudja, hogy én mikor fogok ráérni megcsinálni...) Ha kész lesz, akkor tervben van egy cikk is róla ami kitér a telepítésre is.
Ennyit találtam, ezen elég sok inverter kapcsolása van, nem néztem végig, ha nincs olyan, amilyet keresel, bocsi.
üdv. görgő
A kapcsolásokat csak a fetmeghajtás miatt raktam fel.
Próbálkoztam leválasztott szabályozható táppal, flyback ill. phase shift módban. Egyszerűbb ha még a le nem választott tápot szaggatod pwm-mel. A fojtó it is PM114 csak 8 mm légréssel. Az áramváltó illetve a tankfesz csökkenti a kitöltési tényezőt a TL494-nél. Sokkal egyszerűbb és agyonüthetelen lenne egy tririsztoros meghajtás, de cos fi miatt nem ezt választottam. Egész nap megy. A leválasztó trafó az inverter után van szimmetrikus négyszögjellel meghajtva. Igy simán átmegy a 3 kW a PM114-en, épphogy langyos. A fojtók pedig a tank szinusza és a z inverter négyszöge közti illesztést végzik.
Ha az inverter nem a tank rezonancia frekijén dolgozik, nagyon komoly terhelés jelenhet meg a freewheel diódákon. Jobb ha nem fet-ét használjuk. 100ns-nél gyorsabbak már jók.
Szia!
Egykapus inverter, meghajtó szerintem >10 MHz-ig is menne, és akkora mint egy smd tranzisztor: 74HC(T)1G04, 74AC(T)1G125 stb...
Szóval sorban:
-220 AC -áramváltó az áramfelvétel egyszerű méréséhez -szilárdtest relé -diódahíd -szűrőkondik -bekapcsoláskor a szűrőkondikat egy izzó tölti, mert egyébként lenyomja a 20A megszakítót, 170 V-nál kapcsol a szilárdtest relé ------------------------------------------------ DC-DC tl494 pwm kontroller + 4xIRFP460 fojtó PM 114/93 8mm légréssel 4 menet ----------------------------------------------- inverter kontroller 4046, de most nem használom a PLL-t 4x5 db IRFP460 fullbridge PM114/93 leválasztó trafó cca pri/sec 20-20 menet illesztő induktor 2x3x6 db FERRIT E 42x21x20 E42 N27 B66329-G4500-X127 (EPC)-ból összeragasztott fojtók 3 menet 1mm légréssel --------------------------------------------------- TANK 10 db MKP10 1 µF 1600V 8 menet (D=50mm) 8-as rézcsőből --------------------------------------------------- Visszacsatolások a TL 494-hez: -áramváltóból az áramfelvétel -tankfesz induktív csatolással, mert egyébként elszállna, mint a győzelmi zászló! Így vagy az áramfelvétel vagy a tankfesz szabályozza vissza a DC-DC-t. --------------------------------------------------- DC blocking kondi nem kellett, mert az inverter folyamatosan megy. A táppal megy a bekapcsolás és a szabályzás. 15A-t vesz fel 200V-on nagyjából 3kW. A DC-DC melegszik egy picit, az inverter csak langyos. A tank kb 250 V AC 50 kHz.
Sziasztok!
Van egy Lenovo L171-es monitorom, ami bekapcsolás után 3-4 mp-el lekapcsolja a háttérvilágítást. Van amikor tovább is bírja. Szétszedtem, megmértem a tápját, az inverter tápja 12,2 V. Kondik jónak tűntek, de azért kicseréltem őket. Sajnos kapcs.rajzot nem találtam hozzá, valaki találkozott már ilyen hibával?
Béláim az Úrban!
Microchipnek van LCD meghajtot tartalmazo PIC-je. Erdemes megnezni az app noteokoat. Natur LCD paneleket altalaban 50-100Hz-es jellel kel meghajtani, ugy hogy egy darab LCD kristalyon az aram integraltja mindig nulla legyen. Tehat a kristaly ket laba vagy mindig azonos potencialon van, vagy a ket labat felvaltva kotik feszultsegre, igy egyszer ide maskor oda folyik az aram rajta. FPGA-n elso ujgyakorlat LCD kristaly meghajtasa. 50-60Hz leosztasa az orajelbol. Ez a jel megy az LCD kozos labara. A szegmensekre pedig az orajel kerul szinten attol fuggoen invertalva vagy nem invertalva, hogy mi legyen a kristaly allapota. Egyszeru vezerelheto inverter kell hozza. Szerintem nem celszeru manapsag ilyen LCD-t hasznalni. Egyreszt a Userek amugy is butak es nem ertik meg a 7 palcikas kijelzore kitalalt menut mi igy villog ugy villog. Erdemesi inkabb szoveges vagy grafikust hasznalni meghajtoval integralva. Hobbibol megeri foglalkozni vele de csodat ne varjunk tole. Egyreszt nehezen lesz urjafelhasznalhato a termek, nehez helyetesiteni. Stb stb. HD44780 jol ki van talalva es sokan mar koppintottak.
hali robi1962 ! egy pár kép az inverter-ről! hát ha közelebb visz a probléma megoldásához!
http://www.cserebere.net/inverter-t-keresek-_72774_1_1_0.aspx
Szia!
Az a baj ,hogy egy csuklósba 20Db inverter+36W-os cső van honnan a hervadt vattábol lehet enyit szerezni IKARUS-ból! Ráadásul egy szervíznél tuti a 20 inverterből 5 kuka!!!
Hello.
Összesen 720W névleges teljesítményed van. Legyen mondjuk 800W .Ekkora inverter kb 40e. Buszonként 1 inverter vagy konverter (elektronikus előtétek mennek DC-ről is) és 2 lámpánként egy 2x 36W-os kereskedelemben kapható előtét. Mondjuk Tridonic pc 2x36 (4.5e) Minden részegység garanciális, és nem kisipari, kisszériás sz@r. Jaa, és bruttó árakat írtam, tehát vezetékkel együtt buszonként 100e körül lehet a beruházás. Plusz a munkád.. 5 db gyári előtét árából örökös a megoldás. Ha bejön kapok a 7esre egy éves bérletet? ![]() hmli
hali robi 1962 megkésve de el hoztam a szerelőtől a tv-t !
model:30lcdb03b ADB serial:No:30lcdb03b fs2101489 H szereztem hozzá egy másik inverter,nem ugyan olyan mint ami nekem kell,de a paraméterek ugyan azok PL: 30",8csöves mérete meg ilyesmi !arra gondoltam én kis naiv hogy a kettőből kihoz eggyett a szerelő,de nem merte bevállalni ha tudtok segíts vagy segítsetek legyetek szivesek!!köszi üdv
Lehetne, ahoz hogy az maximális terhelő áram pl. 10%-a folyon üresjáratban, a frekvenciát pl. a tízszeresére kell növelni álandó kitöltés mellett, vagy a kitöltési tényezőt kb 10%-ra csökkenteni, állandó frekvencia mellett. (Lehet a kettővel variálni is ahogy mondod)
A frekvencia növelés egyedül nyilván nemnagyon járható, 1MHz közeli inverter 300V-ra botorság. A PWM szabályozás megoldható, de akkor viszont ha nem akarunk nagy kapcsolási veszteséget, ZVS teljes hidat kell használni, ide jön már mondjuk egy UC3875-ös vezérlő, mellé az elektronika... Másrészt terhelés hatására a kitöltési tényező úgyis el lenne engedve, a frekvencia visszaálna az eredeti értékre, és ebben az esetben is a meghajtó áramának még mindig jelentős része lenne a meddő áram. Az illesztő trafó megoldása is felvet pár kérdést. Csináljunk egy kb. 1:10-50 arányú trafót lehetőleg úgy, hogy minnél rövidebb, és nagy keresztmetszetű huzalból tekerjük, és a lehető legszorosabb legyen a csatolás. (Esetleg toroid magra, rézcső szekunderrel)
Kissé tanácstalan vagyok! A bd244 egy nagyon régi, lassú tranzisztor, még akkor is, ha az inverter rezonáns módban működik. A trafó a helyéből ítélve viszont nagyon kicsi, ezért nagyobb frekvencián kéne működnie mint ahol a bd jól kapcsol. A bd bázistöltését csak a 100ohm-os ellenállás húzza ki, ami tovább lassítja a kapcsolást. A trafó csak nagy szórt induktivítású lehet, mert fojtó nincs az áramkörben, és ráadásul DC is folyik rajta, nagy légrés is kell, de ez a rezonáns működésnek is feltétele. Lehet, hogy a trafó hal meg elsőnek.
A 100 mikro F 50 V szinte biztosan döglik, ellenőrizd, cseréld és köss párhuzamos fólia kondit is (10 mikro F 50V). A bd kollektora és emittere közé illene egy 2-3A-es gyors dióda. A bázisköri diódára (1n4001) köss párhuzamosan egy 10-100nF ot, és talán egy 220 ohm-ot. A B-E közé kötött 1N4001 diódával köss sorba még egy-két diódát, a bázistöltés kihúzásának segítésére. Talán jó lesz, de inkább méréssel kellene a még működő elektronikákat kielemezni a céltudatosabb megelőzés, javítás , módosítás érdekében. Ez az elektronika nem biztosítja a fénycső jó gyújtását, (előizzítás), tönkremehet a fénycső meghibásodása miatt is, és inkább a nagy haszon, mint a korrekt működés a tervezési szempontja. Lehet hogy csak pofozgatod a sz....t. Pénzt keresni lehet vele? Hány darab/hónap az igény? Ha szükséges, lehet szó új konstrukció kialakításáról, gyártásáról? Válaszodat E-mail-ben várom.
Sziasztok srácok!
Nagyon nagy szükségem lenne a segítségetekre! Csinálom(sajnos)a Pécsi városi buszokat(Török Merci) és minden egyes buszban 20db 36w-os neoncső van+mindegyikhez egy 24v-os inverter! Valami oknál fogva nem győzzük cserélni ezeket a török elektronikákat! Küldtem képeket a panelről(a trafó a tekercselőnél van belőle),és megcsináltam a kapcsolási rajzot róla. Az alkatrészek bármelyik boltban beszerezhetőek! Az összesen a BD244c Bázis collektor közt zárlatba megy és szénné ég a 100ohm-os ellenállás is a 150ohm is cserés már 2w-osat rakunk bele ujjabban! +És ami érdekes a trafót utána tekercselni kell újra mert nem indul be a neon peddig a trafón nem látszik hiba! Kinek van valami ötlete mit csináljak velük ,hogy tovább birja az újat megvenni 20.000ft a mercinél és az sem bírja tovább! Köszönöm a segítséget! Üdv:janika!
Ha azt a tekercset egy félhíddal akarnánk hajtani, akkor úgy kéne méretezni, hogy ne folyon nagy meddő áram, emiatt nagy lenne a menetszáma (légmagos tekercs).
Egy ilyen tekercs hűtését, és a kivitelezését sokkal nehezebb megoldani, mint egy pár menetes rézcsőből készült tekercsnél. (Az ilyen elven működő hevítőknél van egy hatalmas trafó az inverter és a munkatekercs között, aminek nagyon nagy az áttétele.) ekkold: PLL-es vezérlésre van jópár rajz előrébb a fórumban, de egyik sem leválaszott a hálózatról. Önrezgő áramkörrel kapcsolatban a leghasználhatóbb amire eddig jutottam az az, hogy a párhuzamos LC körbe sorosan beépíteni egy 10-30:1-hez áttételű trafót. (Ennek az áttétele határozza meg a kivehető teljesítményt) Ennek a trafónak a primérét hajta meg egy félhíd, az igbt-k meghajtását meghajtó trafóval a félhíd áramából fedezi. Így a rezgőkört a rezonancia frekvenciáján fogja hajtani, az áram ezért szinuszos lesz a primér körben. Ez eddig jól hangzik, csupán üresjáratban az LC kör feszültsége túlzottan emelkedni kezd, vele a félhíd árama is. Ezt két diódával be lehet határolni, de akkor nincs meg a galvanikus leválasztás, másrészt a diódákat üresjáratban nagy áramtüskék (120A csúcs) terhelik. Valamint üresjáratban is ugyanaz az áram folyik a félhídon, mint teljes terhelésnél. (Jó Igbt-kel nem jelent gondot, 1kW esetén 8-9A a csúcsáram.) Csupán azt kéne hozzá kitalálni, hogy a primér áram korlátozását hogyan lehetne megoldani, úgy hogy galvanikusan is le legyen választva az áramkör. +Jópont, hogy a félhíd árama mindig szinuszos így ZCS, valamint a félhíd terhelése, és emiatt a kialakuló deadtime is állandó, így pedig ZVS megvalósítható. LTspice fájlt csatolom Deguss!
Sziasztok!
Kis segítségre lenne szükségem. Van egy 15" Acer AL502-es monitorom.Az a hibája , hogy amikor bekapcsol a táp eléggé hangosan el kezd zizegni.Szétszedtem , megnéztem mi is lehet a hiba forrása.A zizegő hangot a képen látható nagy trafó adja. Lehúztam az inverter csatlakozóját a hiba akkor is fent áll. Ha a monitor lemegy készenlétbe a zizegő hangot akkor is lehet hallani , de jóval halkabban. A monitoron a kép tökéletes , csak a zizegés eléggé zavaró.Esetleg tud valaki segíteni? Mellékelten küldöm a képeket a tápról. Előre is köszönet.
Szia Pisti!
Köszönöm szépen a részletes válaszodat! Hát akkor nincs más mint előre inverter vadászat... Ami hobbi célra számomra megfelel.Még egy kérdés: Esetleg tudnál e valamilyen típust ajánlani? Köszi még egyszer hogy, figyelemre méltattál és minden jót neked! Üdv.: Józsi
Te tudod egyáltalán, mit és mihez ajánlottál?
Klenósanyi 150V 10 A-ből szeretne 24 voltos akkupakk (~28 V töltőfeszültség) töltéséhez szabályzót. Ehhez egy Step-down konverter kell 1,5 KW-ra. A mellékelt rajz 24 V akkku töltését úgy biztosítja, hogy a felesleget 2 hűtőtönkre szerelt FET-en és a terhelő ellenálláson elfűti. Miközben a 150 V-ot termelő generátort gyakorlatilag rövidrezárja és elfüstölteti. ![]() A hatásfokról ne is beszéljünk! Van itt a fórumokon néhány inverter-konverter-transzverter témában szakértő kolléga, pl. cimopata, akik tudnak segíteni. Addig is egy link: Lefelé alakító inverter számítási segédlet
Szervusz!
Világért sem szeretnék beleszólni,de szerintem az volna a legegyszerűbb,ha a meglévő (DC/AC) tápod által leadott 220V-ot megfeleznéd egy középkivezetéses trafóval,így a trafó „középkivezetésén” 110V-ot kapnál,ezt majd egyenirányítanád és kész is,bár igaz így v.mivel nagyobb lenne a veszteség,de az akár elhanyagolható is (amúgy meg ha DC-a cél,akkor bármilyen nagyfrekis inverter is megteszi). Üdv!
Szia!
Használj szinusz kimenetű invertert. Ennek feszültségét már tetszés szerint transzformálhatod.Bővebben: Link Bővebben: Link
Sejtettem.
Szerintem ez velemi inverter/kapcsolóüzemű dolgokba való lehet. Ezért is kérdeztem meg.
Szevasztok!
Házi szélerőmű... Tud-e valaki kereskedelemben kapható dobozolt, vagy panel hálózati szinkronizáló automatikáról (nem inverter!). 3x400 V, 50 Hz, Szinkrongenerátor - Közüzemi hálózat, Kimeneti kontakt vagy működtető fesz., feszültség - frekvencia - fázisszög figyelés.
Szervusz Gábor!
Szerintem is már az első verziók is teljes mértékben kielégítik az "amatőr" igényeket a pontosság és a széles működési tartomány tekintetében! Az összes többi csak szőrszálhasogatás... A tekerccsel a maximalizmuson túl a kis veszteségű tekercs készítés elvi vonatkozásai miatt foglalkoztam, (hegesztő inverter trafó...) ami igazolta is az elképzeléseimet illetve a szakirodalmat. Még egy verziót tervezek kiadni, ami elsősorban a nagy induktivitások méréshatárát terjeszti ki kb. 100H-ig a hardver módosítása nélkül.
Szerintem is ez lenne a legjobb.
Igazából nem csak a kimenő trafót kellene kitalálni hanem az inverter trafóját is kiváltani egy ferritmagosra ennyi erővel az 555 is a kukába kerülne, mert egy egy tranyós visszacsatolós oszcival meg lenne a tuti gép.
Támogatnám az ötletet, hogy csináljunk egy jól használható cuccot, ami egyszerűen utánépíthető, megbízható, satöbbi. Akár egy cikk formájában, ahol kitérnénk a megfelelő telepítésre is.
Mondjuk egy 555-ös inverter, visszacsatolással, hogy egy beállítható értékig töltsön, így nem fogyaszt feleslegesen, és a kisütésnél már nem pörög. Az időzítő rész lehet a DIAC-os, visszacsatolt megoldásnál elég hamar feltölti úgyis a kondit, illetve könnyen igazodik más kondiértékekhez, így elég stabil időt adna. Aztán már csak egy jó trafóterv kell hogy a gyújtótrafót is le tudjuk váltani. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Ami hobbi célra számomra megfelel.