Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok Kedves Fórumtársaimnak!
Sajna az én inverter projectem még mindig áll a költözés miatt. Az új lakásban még szinte semmi lehetőség nincs meg a barkácsolásra. De lassan összeszedem a gondolataimat és az inverter kész elemeit hogy továbblépjek... Addig csak olvasgatok itt...
A 3f trafó+DCDC megoldást nevezik szekunder inverter-nek ?
130A allando uzemu gepi vagofej meg leghuteses, kompresszor mindenkepp kell mindket verziohoz. Az 1fazisu szigetelt inverter PFC vel sokkal bonyolultabb, es termikusan nehezen kezbentarthato, nincs eleg nagy vasmag h elferjen a primer/szekunder, ha pedig dupla full hidas megoldast valasztjuk meg komplexebb lesz. A 3f trafos megoldasnal ha megvan a bontott trafo akkor az megkimel a levalasztastol es egy rakat tranzisztortol. De nem akarok senkit rabeszelni. A megoldasom mogott 6 honap kemeny vizsgalodas van. Persze en gepi vagast akarok, a tobbseg pedig ha jol ertem manualisan szeretne plazmavagni, es nem akar 20-as lemezeken is finom vagott feluleteket, es persze nem akar 3fazisu betaplalast.
Kivanok sok sikert az epitesekhez.
A tranzisztorok vezérlése úgy van kötve, ahogy az előző hozzászólásban kadarist által linkelt kapcsolásban van? ("Keresztbe" vezérelve, "bal felső és jobb alsó" kapja az egyik irányt az inverter bemenetéről, az inverter kimenetéről meg a "bal alsó és a jobb felső"a másik irányt?)
Az elmondásodból mintha hibás bekötés lenne, bár rajz nélkül csak találgatok.
Uraim! Fontos kérdésem lenne. Ezzel a kapcsolással az inverter kimenetét tudnám kapcsolgatni a test ill. a munkakábel közt, ha Izmosabb és több fet-et használok?
Gondolom errol a geprol lenne szo. Erdekes a blokkrajza de megjegyeznem h a plazmahoz 2x akkora teljesitmeny kell mint a hegesztohoz, es 1 fazisrol egyeniranyitassal PFC nelkul max 5 kw erheto el, 8-10kw os PFC pedig annyi anyag es melo mint maga az inverter. A lenyeg h 1 fazisrol csak relative kis plazmaaram nyerheto, nem lehet vele rendesen lyukasztani sem. A komolyan hasznalhato megoldas a 3 fazis. Ezert fejlesztem a 3f trafos, DCDC konverteres megoldast ami 100A 100% uzemben is tud. En egy 30 eEuros plazma ipari generatort latok a legertelmesebb fejlesztesnek, peldanak,..ez alapjan csinalom a fejlesztest, de nehany pontban elterek tole ahol a biztonsagos mukodesben vannak haladobb megoldasok.
Ki szeretne ilyesmibe belevagni, vegigcsinalni, ami lenyegesen nem nagyobb melo (a 3f trafo sokat egyszerusit az inverteren) de persze kell 3x25A hozza, de ami elkeszul a hasznalhato is, nem olyan tescos aru. Egyebkent is szerintem a tescos arut nem erdemes utanepiteni hanem megvenni...vagy meg azt se...
Szia
Ha most kezded fontos lenne, hogy megismerd a kapcsolóüzemű tápok lényegét. Nem akarlak elijeszteni, de 0-ról indulva egy szinuszos inverter több mint kihívás. Ha tudsz angolul tudok javasolni néhány angol leírást. Magyarul nemsokat találni a neten. Mit szeretnél üzemeltetni az inverterről? Mert talán elegendő lenne egy sima 50Hz-es négyszög konverter.
Sziasztok!
Keresem a DECA-MOS90E típusú inverter kapcsolási rajzát. Tudom hogy van"kapcsolási rajzot keresek" fórum, de itt talán nagyobb eséllyel várhatom a sikert. A segítségeteket előre köszönöm!
Sziasztok,
Van egy Lg 1730b TFT monitorom ami elhalálozott. Szétszedtem és csak villognak a háttérvilágítás csövei. Az elkók egyáltalán nem puposak, az inverter végén a csatoló kondik nem zárlatosak. Az inverter egy panelon van a táppal. A csöveket megcseréltem, próbáltam külön is, nehogy vmelyik zárlatos legyen és az miatt tiltson le a táp. De mindkettőnél ugyanaz a szituáció. Hogyan menjek tovább? Mit kellene leellenőrizni Esetleg vkinek van hozzá rajza vagy service manuálja?
Köszönöm a hozzászólásokat. A Hugh Pigott féle leírás lényleg elég részletesnek tűnik, a farok részes megoldás pedig jónak látszik (meg Ti is mondjátok, hogy működik).
Mivel a vízszintes tengelyű elvileg hatékonyabb és van megoldás az erős szélre, valószínű ez mellett döntök. A fűtőszál, meg remélem nem panaszkodik, ha nem szinuszos az inverter. Cekasz szál esetén meg nincs is szükség inverterre, ha jól gondolom. Cekasz szállal lehetne egyáltalán vizet melegíteni valahogyan ? Ti mire és hogyan tudjátok használni a szélgenerátorokkal megtermelt energiát ? Köszi, Peti
Sziasztok!
Most regisztráltam az oldalra. Azért írok, mert házi szélgenerátor készítését tervezem. Elég sok infót találtam a neten, de azért vannak még sötét foltok bőven. 1.) ha a vízszintes tengelyű mellett döntök, akkor ugye nagyon fontos, hogy a túl erős szél által okozott "túlpörgés/sérülés ellen védjük a szerkezetet. Elméleti síkon már találkoztam két megoldással (kiforduló lapátkerekek, rugós szélirány farok), de azok nagyon felületesek voltak. Esetleg van valakinek konkrét (neadjisten tervszerű) megoldásról leírása, tapasztalata, amit szívesen megosztana ? 2.) milyen akkumulátorokat ajánlott használni ? Mennyit ? 3.)egy közel 3KW-os teherautó generátort tevezek beépíteni. Fűtőszál segítségével (esetleg cekasz szál) lehetne vizet melegíteni egy ilyen teljesítményű generátorral ? Ha igen, akkor kellene egy inverter is (a fűtszál miatt). Esetleg tudtok ajánlani egy nem túl drága, de megbízható típust ? Egyenlőre csak ennyi. De ha a kivitelezés majd elkezdődik, biztosan jönnek majd a további problémák, kérdések. Előre is köszönöm a választ. Üdv, Peti
"Az 1,17-et egy egyetemi jegyzetben olvastam, és ez bizony valós érték, ugyanis a háromfázisú egyutas háromütemű egyenirányításnak a szűretlen egyenfeszültsége 265-270V a hálózat fázisszimmetriájától függően."
Igen. De ez az egyenfeszültségnek a KÖZÉPÉRTÉKE! Ha meg 6 ütemű az egyenirányítás, akkor ez az érték 2,34, de az is az egyenirányított feszültség KÖZÉPÉRTÉKÉT adja meg. És ez szűrve, vagy szűrés nélkül is ugyanannyi. Ha te azt akarod, hogy a feszültség középértéke jöjjön ki a kimeneten egy sima egyenfeszültség formájában, akkor egy LC szűrőt kell oda tenni, méghozzá akkorát, hogy folyamatos áramvezetés legyen és nagyon kicsi legyen a feszültség hullámossága. Az áram ilyenkor ugye négyszög lesz, ami a fázisokból folyik ki. Tehát, az a kifejezés, hogy " szűretlen egyenfeszültsége" meglehetősen kétértelmű. Az egyenfeszültségnek a mije? A középértéke, az effektív értéke? Vagy a csúcsértéke? Amit olvastál 1,17 az a középértéket jelenti. Ezért írtam az előző hozzászólásomban, hogy valószínű a középértékre gondolsz. "Amiben igazad van, ez szűrve 320V lesz, tehát elvileg alkalmas is lehetne inverter táplálásra a nullavezető felhasználásával." Mit jelent a "szűrve"? Hát ez is nagyon kétértelmű, mert lehet alulátersztő szűrő is, - ami középértéket képez, vagy hogy nem teszünk bele fojtót, csak egy jó nagy pufferkondit, miután ez egy hegesztőt táplál. Akkor viszont csúcsértéket kapunk. ( Egész addíg, míg meg nem terheljük... ) Szóval, a szűrés és szűrés között nagy a különbség...
Szia Katt!
Részben igazad van. De csak részben. Az 1,17-et egy egyetemi jegyzetben olvastam, és ez bizony valós érték, ugyanis a háromfázisú egyutas háromütemű egyenirányításnak a szűretlen egyenfeszültsége 265-270V a hálózat fázisszimmetriájától függően. Amiben igazad van, ez szűrve 320V lesz, tehát elvileg alkalmas is lehetne inverter táplálásra a nullavezető felhasználásával. Én ott baltáztam el a számtant,hogy az 1,414-el nem a hálózati fázisfeszültség effektív értékét szoroztam,hanem az egyenirányított feszültség középértékét, ezért adódott a 400V körüli érték.
" Ha a három fázist egyenirányítod egyutasan(3 dióda), és az egyenirányított pólus ellenpólusa a nulla vezető lesz, akkor az egyenirányított feszültség értéke 1,17U. Az U az egyenirányítani kívánt feszültség effektív értéke."
Miért? Az 1,414-szerese lesz. Nem lehet, hogy összetéveszted a 2,34-gyel, ami a teljeshullámú egyenirányítás KÖZÉPÉRTÉKÉT adja? Valamit nagyon elírtál, mert ha 1,17, akkor hogy jön ki a 400 V? Biztos lehetne ilyet csinálni, mondjuk egy PFC-vel kezdődne, 3 fázisra. Aminek mindegy lenne, hogy 1, vagy 3 fázisról megy. A kimenetén csinálna mondjuk 600 V körül, erről menne a tulajdonképpeni hegesztőinverter. De nem hiszem, hogy bárki is ilyesmire vetemedne... ( drága )
Szia Lajos!
Rég olvastalak itt a fórumon. A kérdésedre a válasz: Ha a három fázist egyenirányítod egyutasan(3 dióda), és az egyenirányított pólus ellenpólusa a nulla vezető lesz, akkor az egyenirányított feszültség értéke 1,17U. Az U az egyenirányítani kívánt feszültség effektív értéke. Könnyen belátható hogy az inverter DC körének feszültsége a 320V helyett valahol 400V környékén lenne, amit szerintem sem a kondik, sem pedig a kapcsoló FET-ek(IGBT-k)nem sokáig tűrnének, nem beszélve arról,hogy nem erre a feszültségre méretezték az 1 fázisú invertereket. De építeni lehetne ilyen invertert, amelyik alkalmas lehetne mindkét üzemmódra. Pl. úgy, hogy 1 fázison teljes hídban menne, 3 fázison meg félhídban. akkor kb. ugyanazt a teljesítményt kapnád a szekunderen. Ez csak egy feltételezés, érdemes lenne megkérdezni azokat a profikat, akik a tervezés és elméleti kérdések terén jártasabbak nálunk. Én pl. Katt véleményét szívesen olvasnám erről az elképzelésről.
Hány kVA-es az aggregátorod?
Mert ha 10kVA alatt van, akkor csak egyszer fogod megpróbálni-generáljavítás előtt. Léteznek inverterek, amelyeket aggregátoros üzemre fejlesztettek ki, de a tiéd nem az a kategória. Félre ne érts, nem akarom leszólni, az ESAB CADDY egy nagyon jó konstrukció,-de csak komoly teljesítménytartalékkal rendelkező aggregátorról használható. Éppen a hét végén javítottam egy GYS invertert,mert aggregátorról gyötörték, amíg a füst meg nem jelent a szellőzőrésen. Pedig egyfázisú(!) 5,5kVA-es aggregátorról használták kb. 50%-os teljesítményen. A "mezei"aszinkron generátoros aggregátorok sem jelalakban, sem pedig fázisszimmetriában nem hasonlíthatók a hálózati üzemhez. Az inverter által felvett áram jelalakját abszolút rosszul tűrik ezek az aggregátorok, hajlamosak a lengésre,ami az inverter halálához vezet. Ha visszaolvasol kb. 10-12 hónapot, ezen a fórumon az aggregátoros üzem már ki lett tárgyalva. Tehát csak óvatosan azzal az aggregátos üzemmel.
Szia!
Az az áramkör ami az inverter bekapcsolásához be van építve, itt is megfelelhet némi átalakítással. A fényerő/kontraszt szabályozása már más kérdés, de elképzelhető, hogy működik mindenféle átalakítás nélkül is bizonyos intervallumban. Néhány TFT monitornál ez a kilelző modul fényáteresztő képességének szabályozásával működik és nem biztos, hogy a LED-ek fényerejét is fontos szabályozni hozzá(?) Ezen még ráérsz töprengeni akkor, ha már "megy" a világítás.
itt inverter hát ha érdekel valakit. van ami 21-30V köz működik és 2500W -os.
http://www.atysco.eu/hu/categories/show/29/2
Na szóval... Az úgy történt, hogy nem sok időm volt érdemben foglalkozni a dologgal. Nade ki beleztem a mocit... Kivezetések: Jeladó (Kék-Sárga) Világítás tekercs (Fehér) na és a töltő tekercs (Sárga). Mivel Lusta disznó voltam ezért fogtam egy sima kis 12V-os (Dana) invertert 300W állítólag de szerintem a 120W terhelés is hazavágná
na meg 1 jól bevált Babetta gyári kis Gyujtótrafós CDI-t inverter az Akkura a jeladó tekercs kivezetését a helyére. Olyan Szikrákat vert, hogy a szemem felakadt és még a moci is ment szóval kell építenem egy kisebb invertert és minden okés. Mex neked nagyon szépen köszönöm a segítő vállaszaidat. Nélküled nem értettem volna meg a dolog lényegét
Most méregettem nincs meg a táp a vezérlőn! A monitorvezérlő rész megkapja a 12 és az 5 Voltot de az inverter nem kap a bekarikázott részen kell a hibának lenni szerintem csak ezek most fetek vagy tranyók azt nem tudom
A három forrpont a referencia ic lába.
Neovo X-17A monitoromnak elment a háttérvilágítása. Valószínűleg az inverter halt meg. Tudna valaki segíteni kapcsolási rajzzal vagy egy címmel, ahol lehet vásárolni hozzá alkatrészt.
Szia!
Van itt egy 16 lábú hasonló inverter meghajtó IC, TL1451. Ebből indulj ki, talán egyezik a lábkiosztása is.
Szia!
Ha azonosítani tudod a vezérlő IC-t, keresünk hozzá kapcsolási rajzot. A Samsung (CCFL) inverter rajzokat valamilyen okból, mindenütt a FAN73xx vezérlővel találtam én is.
Szia! Nem látom rajt rendesen a számokat. Most melózom de hazaugrom és csinálok róla makrót. Egyszerűen nem találok róla rajzot
Ez lenne a saját monitorom a műhelybe. Kicseréltem bent az elkókat mert púposak voltak és 820µF hejett 34UµF volt mind a három mi egymással párhuzamosan össze van kötve a tápban Meg kiment az inverter 3A-os biztije most átpatkoltam egy kb 3A bíró vezetékkel de nem csinál az inverter semmit! A monitor bekapcsol és megy is cak nincs háttérvilágítás. Félek ebbe az inverterbe belebukom! Valami alternatívát kell akkor találni hozzá
Szia!
Az inverter vezérlő IC 7310, vagy más. Ha megírod, próbálok keresni rajzot.
Sziasztok! Van egy Samsung 740n monitorom de nem jó a rajz bárhonnan is töltöm le egyszerűen nem olyan az egész inverter a kapcsolási rajzon (mi elvileg hozzá való) mint ami bent van
Valakinek ötlet rá?
nah azért ez még annyira nem bonyolult cucc..
egy egyszerű kis DC-AC 12V/220V inverter...Küldjek kapcsolást?
Hali!
ami csatolva van inverter az jó lenne a villanypásztorhoz?
Kapcsolásirajzot azt nem találtam..
de semmi vész... ha netán nincsen, vagy le van égve a gerjesztőtekercsem akkor egyszerűsítünk... Akkumlátor+ (Kb 400V körüli inverter)+ egyszerű tirisztoros kapcsolás. és már megy is mint a szél..
Mekkora a hálózati feszültséged? Ha 230V, akkor az elméleti lehetséges fesz a belső körben 325V. Gondolom, hogy nincs benne aktív PFC áramkör, ami esetleg még tovább emelné a feszültséget.
Nos... 210V * gyök 2 = 297V 220V * gyök 2 = 311V 230V * gyök 2 = 325V Gyári alapbeállításhoz: P0010 -et 30-ra, majd a P0970-et 1-re állítani. Az F0052-re a következőket olvasom: Leírás: Powerstack hiba Lehetséges ok: A powerstack információ olvasása hibás vagy az adat nem megfelelő Megoldás: inverter csere ( elég barátságos ) ![]() Ha viszont nem A 0052 a hiba, hanem A0502: Túlfeszültség hiba A betáp feszültség nagyon magas - vagy - A hajtott rész visszatáplál - vagy - a lassítási idő nagyon rövid Ellenőrizni, hogy a tápfeszültség a megengedett tartományon belül van - növelni a lassítási időt Szóval A0052 nem lehet. Nézd meg jobban! |
Bejelentkezés
Hirdetés |

na meg 1 jól bevált Babetta gyári kis Gyujtótrafós CDI-t
A három forrpont a referencia ic lába. 
Ez lenne a saját monitorom a műhelybe. Kicseréltem bent az elkókat mert púposak voltak és 820µF hejett 34UµF volt mind a három mi egymással párhuzamosan össze van kötve a tápban
Meg kiment az