Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Úgy érzem, nem az inverter és a fénycső részén van a probléma, hanem a vezérlése ment tönkre.Ha sikerült a vezérlést kiiktatnom a kép gyönyörűen kivilágosodott. A vezérlés oldalon viszont semmi kommunikációt nem tudok elérni, a bekapcsoláskor a néhány másodpercben míg van kép bármely (menü) gombját próbálom nem reagál rá. A ki-be kapcs. gombra reagál azonban a standby üzemmód sem működik.A neten azt olvastam erről a típusról, hogy a vezérlőpanellel elég sok gond van, amit egy szerviz is megerősített, náluk kb 10e ft lenne a javítás. A vezérlő panel komolyabb alkatrészeit sehol nem találtam a neten. Kicsit lemondtam róla és összeszereltem, de mindjárt szétkapom és teszek fel néhány képet. Köszi minden segítséget, hozzászólást!
Szia!
A fénycsövek meghajtó feszültségét egyszerű "hagyományos" multiméterrel nemigen tudod megmérni, az 30-40KHz, és AC 600-800V körüli. Egyenként kellene mindegyik csövet egy külön inverterrel kipróbálnod, és ha egyformán jók, akkor máshol kell a hibát keresni. Én sem találtam rajzot AG neovo monitorokhoz, ezért kicsit nehezebb megtalálni a hiba okát. Ha valamelyik inverter trafó miatt van ez a probléma, azt is nagyon nehéz észrevenni, pl. bekapcsolás után van fény és kép is, de csak pillanatnyi. Ez esetben "áthúz" az egyik trafó szekunder köre, ami kékes villódzást eredményez a tekercs felületén, (halványan még világítanak a csövek mint nálad), de a hiba csak sötétben lesz látható. Ezt alaposan meg kell vizsgálni Ohm méréssel is a szekunder tekercseken. Néhány jó minőségű fotót feltehetnél a panelekről, talán könnyebben tudnánk segíteni mert nem bíztos hogy gyorsan oldódik meg ez a probléma is.
Az inverter panelről a vezérlőpanelre kapcsolódó kék és zöld színű kábelen 5,3 v-ot mérek, az első pillanatban, míg van kép majd leesik 2.v-ra, és nincs kép. Semmi irodalmam nincs róla és nem is tudom, csak valószínü, ez adná a vezérlőpanelnek az 5v-os tápot ami valami miatt leesik 2 voltra és a vezérlés,(kép) megszűnik. ha egyik szálat lekötöm és úgy mérem az 5,3v, stabilan megvan. ha valaki tudja pontosan , kkérem segítsen, addíg tapogatódzok
Az inverter részen már valaki, valamikor cserélte a kondikat az látszik. De most egyiket sem látom púposnak. ami feltűnik, hogy 2db kondi furcsán illeszkedik a panelen, azaz a mérete (térfogat, mérete) nem egyezik elődjével, de ez lehet csak a kondi feszültségének eltéréséből adódi. A többi kondi 25 voltos ezek pedig 35V-os.
A DIR nem használt lábait nem kötöttem sehová, ahogy a rajzon is van a "levegőben lóg" úgy néz ki nincs ellenére
A hangminőséget nagyon jónak találtam, (bár még csak kimeneti OPA nélkül volt alkalmam kipróbálni, a PCM kimenetét közvetlenül (nah jó egy kondival leválasztva) kötöttem az erősítőre), de így is nagyon szépen szól, semmilyen zajt nem tapasztaltam a hangjában, gyönyörűen megvannak a mélyek is, és a magasak is. DVD lejátszóval még mindig nem sikerült kipróbálni az 1V-os kimeneti jele miatt, ahogy fentebb írtam. Rájöttem, hogy azért nem működik előtte rendesen a HEX inverter, mert 74LS04-et használtam aminek 5V tápfesz kell, és ilyen tápfesz mellett min. 3V a H bemeneti szinthez amit a DVD nem képes produkálni, ezért nincs semmi a kimenetén (mondjuk ha rendesen megnéztem volna az adatlapot, akkor erre rájöhettem volna fél óra kísérletezgetés nélkül is )Megpróbálok mielőbb beszerezni egy 74HC04-et remélem így már menni fog kisebb bemenő jelszintnél is. Üdv: Laci
Szia!
Nem kell összeválogatni, csak arra kell ügyelni, hogy egy gépben azonos gyártótól,és azonos szériából származó darabok legyenek. Hiába azonos a típus, bizonyos paraméterek gyártónként eltérők lehetnek, emiatt a terheléseloszlás nem egyenletes a kapcsolóeszközökön. Sőt, még az is előfordul,hogy különböző időpontban gyártott eszközök között is jelentős a szórás. Nem ritka eset,hogy az inverter javítás után hamarosan újból elszáll, mert a javításkor nem cseréltek minden FET-et vagy IGBT-t hanem csak a rosszakat, és a beépített 1-2 db új kapcsolóeszköz paraméterei jelentősen eltértek az eredetitől.
Az egyrészt nem inverter hanem inverz
![]() Másrészt itt Karnaugh diagrammot kérnek... és az alapján kell megnézni hogy lehet -e egyszerűsíteni Harmadrészt az ABCD az lehet praktikus de a bemeneti változóknak meg van adva hogy JKLM a nevük ![]() és azt lehagytad a feladatból hogy a változók súlyozása mennyi... 2 a hányadikon van melyik-melyik mellé írva a. 2 kanonikus alak - diszjunktív - konjunktív - avagy minterm Maxterm tábla --> neked szummás függvényként van megadva az F, tehát ez összeget jelent ,azaz mintermes alak--> a megadott értékekből felírható közvetlenül a Karnaugh tábla b. a Karnaugh táblával (táblán) lehet egyszerűsíteni c. a lehetséges összevonások elvégzésével d. NOR kapukból kell elkészíteni a kapcsolást (gondolom a legegyszerűbb fügvényét) Így már valami hogy mégis hogyan?
Köszi mindenkinek a gyors választ.Most folyamatban van az inverteres megoldás.Egyenlőre próbapanelre rakom.És ha sikerül akkor valahogy (még nem tudom hogy lehet egyszerűen és gyorsan) rendes nyákot csinálok neki.Ha jól értelmeztem a rajzot akkor, egy 12 V 500 mA adapter képes meghajtani az inverteres megoldást.Az inverter pedig egy sima 230/9 V 6 VA-es adapter trafója annyi eltéréssel, hogy a 9 V-ra megy a 12 a BU326 tranyón keresztül és így lesz akkor 3-400 volt.Amiből majd a gyújtótrafóba jutva lesz kb 10-12 KV.Láma vagyok egy kicsit elektronikából.De én ezt szűrtem le.Bár nem ide tartozik, de ha már úgyis írtam a nyákot.Hogy lehet legjobban,gyorsabban és kezdőknek való módon nyákot készíteni?Van egy kb 10 cmx25 cm lapom egyik oldalon rézzel bevonva.Ebből szeretném kialakítani a majdani kész pásztort.
Köszi! Üdv!
Szia!
Még egy rajzot találtam a Benq_Q7T4-hez. Ebben, az inverter vezérléséhez javítottak még egy FET és tranzisztor beépítésével. Ez a kiegészítés az oszcillátor bázisainak áramát szabályozza.. A rajzot csatolom, és elnézést a kép minőségéért.
Azt hiszem itt a szaktársak már válaszoltak a kérdéseidre,bár én is leirtam már,de leIrom mégegyszer válaszolva a hozzám cImzett kérdésedre ,hogy 2kW-nyi teljesItményt nem lehet csak úgy a semmibe elraktározni,aztán ugyanIgy a semmiből elővarázsolni,főleg ha több órányi terhelésről van szó,oda komoly akkumulátorok kellenek amelyeknek eleve egetverő áruk van(a kocsi akksi max a PC-dhez lenne elég,de az is csak rövid időre), ezt követően kellene egy takarékos nagy teljesItményű inverter ami szintén nem olcsó mulatság még akkor sem,ha te magad épIted meg,ide már(ahogyan a kolegák is Irták)minimum valami izmos IGBT-meghajtásra lenne szügség,de legalább jónéhány MOST FET párhuzamos kapcsolásban kellene ahoz,hogy a lehető leg kissebb vezteséggel megkapd azt a bizonyos teljesItményt,külömben is ahogy már elhangzott akkumulátorokkal amúgy sem takarItasz meg semmIt,ha csak hálózatról akarod tölteni őket,azt a teljesItményt amit nyersz velük,előbb a hálózatból fel is kell venniük,plusz nembeszélve a vezteségről,szóval még minuszba jössz ki velük,akkor lenne értelme az egésszel foglalkozni,ha valamilyen alternatIv módon történne a töltésük,de ezt már leIrtam egyszer,ezek ideális működésének megvalósItására 100 ezreket,és rengeteg energiát kellene fordItanod ahoz,hogy végül legyen valami végeredmény,a spórolás épp hasznos dolog,de szerintem kicsit más szemszögből kellene megpróbálkozni vele,például:egyszerű WOLFRAM izzók lecserélése energia takarékosakra(ha még nincsenek),TV,DVD,VIDEO,stb... nemtartjuk STANDBY állapotba őket,akárhogyis de ilyenkor az elektronikai berendezések többnyire a felvett teljesItményük 13%-át használják,és hát ahogy mondani is szokás sok kicsi,sokra megy,szóval még sorolhatnám tovább is,de röviden csak ennyit hoztam fel rá.
Üdv!
Csak hüledezek miről folyik itt a társalgás, közben meg a lényeg nem nagyon van érintve.
Nos, "gyulank" az ötleted sok mindenre jó, de egy dologra biztosan nem mégpedig arra, hogy energiát ezáltal pénzt takaríts meg. A saját szempontod alapján érthető az ötlet, de a családnak több pénzbe kerül az "időn túli" gépezésed mintha a normál hálózati feszültséget használnád. Ugyan is amit a kikapcsolás után elfogyasztasz azt előtte bele kell tölteni az akkukba kb. 120-130%át valamint az akkufesz újra átalakítása is veszteségekkel jár min. 10-15%. Igaz, hogy a korszerű szünetmentesek már képesek 96-98%-os hatásfokkal dolgozni (ebben nincs benne az akkuk töltése), de a szgép boltokban kapható 10-20 ezres szünetmentesnek nevezett bóvlik távolról sem tartoznak a korszerű technikák közé. Szóval az ötleted sima energiapocsékolás+egyszeri pénzkiadás. Van még nagyon sok olyan dolog amiről még szó sincs, ezek közül az egyik lényeges, hogy a legtöbb olcsó szünetmentes tápban a FET-ek vagy IGBT-k hűtését pont akkorára méretezik, hogy kibírják azt a néhány perc áthidalási időt, sokan jártak már meg azzal hogy bővítették az akkutelepet aztán egy hosszabb áramszünet esetén lazán lefüstölt az inverter. Aztán a töltőáramot sem a jóval nagyobb kapacitású akkukhoz méretezik. 0,5-1Amperekkel nem lehet normálisan és teljesen feltölteni egy 60-70Ah-s akkut. Olyanokról nem is beszéltünk, hogy a szinuszos kimenetű UPS-nem 10 ezerbe kerülnek, a négyszög vagy lépcsős kimenetűekre meg csak kapcsolóüzemű tápot lehet rákötni. Az sem mindegy hogy online vagy offline működésű az UPS hiszen a legbiztonságosabbak és legmegbízhatóbbak az online működési elvűek, de ezek drágábbak és a működési elvből adódóan az eredő hatásfok rosszabb és érzékenyebbek a túlterhelésre, viszont jóval zavarvédettebb feszültséggel látják el a fogyasztót (főleg a kétszeres konverziósak). Nekem itthon egy Siemens Masterguard 3000 ketyeg 8db 12V24Ah-s akkuval. Online, szinuszos és semmi gondom. Az összes világítás, a TV, 1 szgép, a kazán szivattyúja és a motoros kapunyitó megy róla. Egy baja van a rendszernek, hogy az akkuk töltése és az UPS veszteségei nekem cirka +1000Ft-ba kerül havonta. Ezen összeg kifizetésekor némileg kárpótol az hogy már jött át szomszéd áramszünetkor hogy nálam miért van áram? + nem vagyok bajban ha pont a klozeton ér az áramszünet
Nem tudom mennyire értessz az elektronikához, de a kapcsolások közt találsz invertert, akksi töltőt, és akkuszint figyelőt is! Ezt a hármat megépíted, és a probléma meg is van oldva
(esetleg egy két kiegészítő áramkör lehet, hogy kell bele) feszültség őrinverter
Sziasztok!
Nekem olyan rendszerre lenne szükségem, ami több részből áll, szóval blokkokra bontva írom le, talán úgy érthetőbb lesz. Szóval van 1 hálózati csatoló, ami időszakosan ad áramot, mert apám kikapcsolja energiamegtakarítás végett... És arra gondoltam, hogyha vennék egy olcsóbb akumlátort, akkor egy ideig lenne áramom akkor is, ha nincs hálózati... Szóval kéne egy akkutöltő áramkör, kéne 1 töltésérzékelő ák., ami kikapcsolja a töltőt, ha az akku feltöltődött, és bekapcsolja, ha gyengül, és van hálózati feszültség. A töltéshez kijelzőt is elképzeltem, 3-5 LED-eset, de ez nem olyan fontos... Kéne egy inverter, ami az akkuról visszaalakítja hálózatira. Szóval ez az elképzelésem, viszont nem tudom, hogy kb. mennyi ideig mennének erről a dolgok...(pl. szg.+CRT monitor) Lehetőleg az is cél lenne, hogy energiát takarítson meg, vagy legalább ne fogyasszon többet, mint ha nincs bekötve, bár gondolom, a töltés több energiát fogyaszt, mint amennyire feltölti az akkut. ![]() És nem tudom, hogy milyen akku bírná az ilyen gyakran újratöltést. És nem tudom, hogy az lenne-e energiatakarékosabb, ha mindig az akkun keresztül használnék más eszközt, vagy ha lenne még egy kapcsolóáramkör, ami akkor kapcsolja az akkura az eszközöket, ha már nem kapja a hálózati feszültséget. Persze úgy, hogy 1 pillanatra se szakadjon meg közben az eszközök áramellátása.
Igen, valószínű tévedtem. Köszönöm a kiigazítást. Ha ez az áramgenerátoros üzem ennyire kritikus, akkor elnézést. Mindig tanul az ember!
A Royer (inverter) akkor nem mehet a FET-es szabályzó nélkül?
Őhm. Nem akarok nagyon drasztikus lenni, de ha az inverterben üzemelő FET-ek zárlata esetén te folyamatos fénycsőüzemelést valószínűsítesz,akkor nagyon nem lenne szabad tanácsot adni ilyen témájú elektronikák javításában!
Itt egy inverter van, ami kapcsolóüzemben dolgozik, valamekkora frekvencián. Az inverter előtt egy kapcsolóüzemű áramgenerátor üzemel (DC kapcsolás, ha megnézed, a Gate kör soros kapacitása miatt sem lehetséges). Ha itt zárlat van, akkor egyrészt a vezérlő védelme leállítja az oszcillátort, ha ez nem sikerül neki időben, a két tranzisztor az inverterben is diszkrét hang- és fényjelenségek közepette elhalálozik, esetleg egy soros biztosítékkal/ellenállással együtt. Akármelyik eset is áll be, a transzformátoron DC feszültség nem vihető át, következésképpen nem fog világítani a cső. Az inverter engedélyezése régóta nem soros, nagyáramú kapcsolóeszközzel történik, hanem a vezérlőn egy enable láb nógatásával. Esetünkben ennek fix állapota valószínű szakadt fólia, alkatrészhiány okán.
szia!
A fénycsőinverter tápfeszültségét kapcsoló soros FET lett zárlatos. Esetleg a FET meghajtása is lehet rossz, de ez ritka.
Idézet: „Ha ezt nem teszed meg akkor a trafó szekunder tekercse áram alá kerül mikor 12V-os aksiról használod. Így a primer oldalon 230V jelentkezik.” Hát mondjuk ha a szekunder oldalra 12V aksit kötök abból maximum 220V csak egy pillanatra ha lesz (egy tüske), mert egyenárammal alig ha fog működni a trafó inverter gyanánt. De mondjuk ettől eltekintve még valóban fogyasztóként fog szerepelni a szekunder oldal, méghozzá annyira, hogy több mint valószínű, hogy rövidre is zárja.
Túl nagy veszteség nincs azért ezt a veszteséget még elviseli inkább így mint állandóan zaklasson a kuncsaft. :yes:
Majd teszek fel olyan gyári készülékről képet ahol így oldották meg . Viszont ha az inverter részbe 6 esetleg 9 voltos panel trafót teszünk akkor inkább ez a meg oldás inkább jobb ,mert így el enyésző a veszteség.
Megszólalnék, de nem értem a kérdést. 12V egyent kap, ha fordítva köti rá a paraszt, akkó elpukkan a biztosíték. Azért van így, hogy ne vesszen el az a 0,6V. De lehet sorba is kötni a diódát, akkor nem pukkan el a bizti, csak nem működik fordítva bekötve. Az egész elejét leszedve lehet egy 12-18v-os trafót rákötni, azt a rajzon lévő trafó felnyomja 400-ra egyenirányítás után. De akkor kell oda egy ellenállás sorba, mert így sose esik le annyira az áram, hogy lezárjon a tirisztor! És akkora ellenállás kell, aminél már lezár biztosan. Ha ez az egyszerű 'single ended' jellegű inverter van rajta, akkor nem baj, ha rövidre zárja a tirisztor, és van is ideje lezárni, mivel általában pici paneltrafó van rajta. Gyári készülékeknél sem igazán szoktak foglalkozni azzal, hogy kikapcsolják az invertert kisütéskor.
Megkésve gratulálok erdgab fórumtársnak az unokához.
Én sajna nem tudom, hogy mikor tudom fojtatni az inverter gyártást. Még mindíg bennvagyok a lakásfelújításba, bár remélhetőleg lassan költözünk. Netem sincs már több, mint egy hónapja, csak sumákban tudok néha böngészni. Most olvastam el gyorsan az elmúlt egy hónap történéseit. Látom, hogy gyarapodnak a félkész és kész inverterek. Gratulálok a kivitelezőknek..
Szia Laci!
Megnéztem a belinkelt képeket és a leírást, amit készítettél az inverter építés menetéről. Profi munka! A leírásban viszont találtam félreérthető passzust,mégpedig az IGBT szimulációval foglalkozó részben. A Gate kapacitást szimuláló kondenzátor bekötésére vonatkozó rész érthető félre,-szerintem. Én tudom,hogy a pufferkondenzátor negatív pontjára kötött IGBT emitterre gondoltál(legalább is az alsó ág esetén) amikor ezt a potenciált "föld"-ként határoztad meg. Hidd el, nem túl szerencsés egy építési leírásban szakzsargont használni, mert nem tudhatod,hogy az egyébként kiváló leírás alapján ki fog kedvet kapni az inverter építéshez. Lehet,hogy olyan ember,aki az általad földnek nevezett potenciált a készüléket tápláló vezeték védővezetőjével azonosítja. Ugyanis a villanyos szakzsargon nemritkán nevezi a védővezetőt földnek. Szerintem szerencsésebb lett volna ha a szimuláló kondenzátor csatlakoztatási helyeként az IGBT G-E lábait jelölöd meg. Remélem nem neheztelsz ezért a néhány gondolatért.
Jó, akkor maradok az eredeti elképzelésnél, vagyis napelem -->akkutöltő --> akku --> fogysztó / inverter --> fogyasztó
Más: azt tudom, h minden kapcsolóüzemű tápegységgel rendelkező készülék (pl. számgép táp) működik megfelelő feszültségű egyenáramról is, mivel amúgy is rögtön egyent csinálna a váltóáramból. Nos, a kérdésem az lenne, h honnan tudhatom a készülék szétszerelése nélkül azt h az kapcsolóüzemű vagy sem? Azoknál a készülékeknél melyek széles bemeneti feszültség-tartománnyal rendelkeznek (pl. 100-240V), ott ez nyílvánvaló, de amelyek nem? Konkrétan: szerintetek ez a készülék kapcsolóüzemű? http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&cid=VkZaU1ZrMVZNVVZUVkVwT1lXeHJlUT09&pid=VkZkd1NtUXdPVVZWV0d4UVVrWkdNdz09 Ugyanis ha összekötnék 5 napelemet, akkor nagyából pont 230V egyenfeszültséget kapnék! Várom válaszotokat! üdv.: Dávid
Szia!
Kadarist nem szokta elírni a lényeget, de ott ahol keresed, nincs fojtó, csak a CCFL csővel sorban egy (22-100)pF-os kondenzátor van az inverter trafóval sorosan bekötve. Talán erre gondolt, és ezt kellene néhány száz Ohm-os ellenállással átkötni. Ha ez igaz, 1K Ohm-al kezd el vízsgálni a csövet(ket). Vagy várjuk meg, erre mi lesz a válasza?
A 2 inverter trafón kívül nincs ott nagyobb tekercs, hol lehet a fojtó?
Szisztok!
Túrkáltam itthon a cuccok közt és talátam 2db hibás apc smart 600as ups-t. Arra gondoltam hogy mivel ezeknek valami vezérlés bajuk van, érdemes e lehet e olyat csinálni hogy pl 2db 24V100ah akkuról üzemeltetni a 2 db inverter trafót, úgy hogy a meghajtás maradna az eredeti azzal a külömbséggel hogy új panelen rendesen meghütve ventikkel is a feteket és hogy valami avrrel vagy tl494 el hajtani őket a saját nyákja helyett. Szerintetek ez igy müködhet?
Igen azok! De hogy mérted ki ha nem tudod melyik az
A szekunder oldalát mérd meg mindkettőnek hány OHM (a fénycső felőli kivezetéseit). Vigyázni mert az inverter ráz
A panel alján ez a két fekete lenne az inverter trafó? Erről a környékről jön az a hang. De lehet hogy belülről a fénycsőnél. Megpróbálom a panelt kiemelni és úgy megnézni. Amúgy a képen melyik a fojtó?
Szia! A csavarokat kiszeded és egy plasztikkártyával kell szétfeszegetni! A hang vagy az inverter trafó vagy a panel forrasztási hiba! Van rajt kép valamikor vagy csak az van rajt mint a képen látható?
A cso mellett, ahol van hely oda kerul a nagyfesz inverter es ket ruddal lehet allitani majd a potikat az elolaprol. A doboz hata fele szereztem egy beleillo zart alu kalitkat, ott lenne az rf resz a marker generatorral, bar ez utobbi lehet hogy mashova kerul.
Koszi megegyszer, megirom hogy indult el a nagyfesz par napon belul. Van high tech vekony koaxom kivezetni az elolapra a jeleket, de amikor megalmodtam, hogy megepitem ezt a wobblert, meg nem volt dds... Az elso verzio 3 szor ekkora csovel van egy rack dobozban, felben maradt anno a koltozes miatt, szoval ez a Beta. (akkor is vergodtem a nagyfesz reszevel, az a TR2 tarfo nem kell oda szerintem) Megegyszer vegigolvasva az osszes hozzaszolast szerintem ez a cso 11-12 Voltos, mivel valoban elemes baba monitorbol gubiztam ki, amit erre a celra vettem az egyik vasarnapi zsibin es eppen narancsan izzik 12 Voltrol.
Lehet jó az inverter csak ez a PIC vezérli! A PIC egy mikrokontroller de simán annyit ér mint egy számítógép operációs rendszer nélkül! A hex az egy file mi az adott feladat elvégzéséhez írt program mit bele kell a mikrokontrollerbe égetni! Nem is a beégetés a legnagyobb probléma hanem a beszerzése!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

)

A Royer (