Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Csak azért kérdeztem rá mert eléggé meglepődtem mikor a műszer teljesen meghibbant, és egy ismerősöm arra panaszkodott hogy recseg az erősítő ha ráadja a gyújtást, egy másiknak meg nem villog a kanyarjelző, csak ég. Az ilyen fajta töltés számlájára írhatók ezek a jelenségek, mert csak gyújtáskor lépnek fel? Ajánlottam próbából az erősítős ismerősömnek egy 10,000µF kondit és egy kissebbet, de nem segítettek, se a kissebb értékű se a nagyobb ezek szerint nem vágott le a tüskékből. Vagy mi lehet a baj? Ugyanakkor nem tudjátok hogy mekkora értékű ellenállással lehet helyetesíteni egy neont pillanatnyilag hogy ne is terhelje túl az inverter trafót na meg ne is a panelen húzzon át a magasfeszültség? Köszi neked is a választ.
Sziasztok!
Van egy olyan problémám hogy egy inverter 2 neoncsövet hajt meg, de egyik kiégett. Pillanatnyilag milyen ellenállást tudnék berakni az egyik cső helyére ami eléggé leterheli a kimenetet ahoz hogy ne a panelon húzzon át az ív, de ne is terhelje le a trafót. Mert így szabadon hagyva nem jó mert áthúz a panelen az ív mert nincs cső. Kb milyen értéktartományban kell legyen egy ellenállás mi pillanatynyilag ide jó? (Kohm / Mohm ?) Ugyanakkor miért van az hogy robogóknál pl ha a gyújtást ráadjál akkor az akkumlátoron nem mérhető kb durván 12-15 V, hanem a mérőműszer "megbolondul". Multkor valaki robogójánál találkoztam ezzel az esettel, elvártam volna hogy 12 V helyett 14V jelenik, mert tölti a motor, de errefel kiakadt a mérőműszer mindegy hogy egyen vagy váltó-val mértem. Miért van ez a jelenség töltés közben?
Természetesen azt is kísérletileg kell belőni. Egyébként nem kell tartani tőle, én valamikor a '70-es évek elején csináltam már ilyet, pont abból az okból, ami most neked is problémát okoz, csodát tett a trafóval.A testvérem még tavaly is azt használta, amíg rá nem beszéltem egy inverter vásárlására. Azóta megtanultam egyet s mást a hegesztőgépekkel kapcsolatban, (kb.29 éve javítok hegesztőgépeket is)ennek ellenére néha ma is belefutok egy-egy érdekesebb javítási esetbe.A RT. cikkel kapcsolatban: találkoztam itt valamelyik hegesztős fórumon már vele,fent van a kapcsolási rajz, leírás, minden amit érdemes róla tudni.
Én kizárólag mikrokapcsolósat vennék. Ha további fejlesztést akarsz végrehajtani a gépeden,a mikrokapcsolós ezt lehetővé teszi, a szelepes viszont nem. Gondolok itt az inverter AWI adapterral történő esetleges összekapcsolására, ami lehetővé teszi az impulzus üzemű hegesztést is.
A fórum szabályzatában, ugyan nem szerepel, mert Topi se merte beleírni, mert még a gondolattól is írtózik ő is, de én megpróbálom leírni..
NEMDOBUNK KI SEMMIT! ![]() Najó viccet félretéve: Az inverter megfordítja a logikai értéket. Gondolom eddig te is tudtad. A hex csak annyit jelent hogy 6 darab ilyen van egy tokban. Üdv!
Üdv minden pákamesternek!
Az lenne a kérdésem hogy mire jó a hex inverter, mert van itthon egy pár erre való ic-m ![]() És nem tudom hogy kidobjam-e őket
Hello!
Természetesen működik így is. De van másik megoldás. A 4017-nek, (ha arról van szó) van két egyenértékű órajel bemenete. (Csak az egyiket annak hívják, a másikat, meg engedélyezőnek.) Alapesetben az órajel bemenetre adott felfutó él lépte, és közben az engedélyező bemenetnek alacsony szinten kell lenni. De lehet úgy is, hogy az órajel bemenet magas szinten van, miközben az engedélyező bemenetre lefutó él érkezik. Ez ugyan is nem más, mint egy ÉS kapu, csak az EN bemenetén inverter van. üdv! proli007
Talán a legcélravezetőbb az lenne, ha autótól teljesen függetlenül, regulált táppal - vagy ha nincs egy kiszerelt autóakkuról - indítani a cuccot. Ha akkor is búg, az erősítőben van a hiba. Ha nem akkor következő lépésként autó tápellátásáról, de a kocsiszekrénnyel nem érintkező hangszórókkal és jelforrással (mp3 pl.) hajtani. Ha kkor elkezd zúgni akkor a táp felől szed be zajt. Ha még mindig nem zúg, akkor a kisjelű kábelezésben van para.
Ekkora teljesítményhez (100% hatásfok mellett ![]()
Sziasztok,a motorok lágyinditásával kapcsolatosan már probálkoztam de eddig sikertelenül, ennek oka lehet a nem mindennapi probléma.Különlegessége abban rejlik,hogy 230 v 80wattos kompresszoros hütöt szeretnék inditani 12 v 150wattos ill.24 v 400wattos inverterröl.Mindkét átalakitó tulterhelés miatt letilt.A hütö vadi uj,mindkét inverter tökéletes.Eddigi kisérleteimet csak kudarc kisérte.Itt a kánikula nekem meg csak fö a fejem az autoban.Korábbi kamion hütömre már annyit költöttem,hogy ujat vehettem volna,de amennyivel drágább annyival nem ér többet,ezért vettem 220 vst.Ebben kérném a segitséget a nálam okosabbaktol.Én csak hobbi szinten értek az elektronikához,nem tul bonyolult dolgokat meg tudok épiteni. A segitséget megköszönöm elöre:cubailaci
Ez talán megfelel.
Annyiban módosítanám, hogy a tranzisztorokat lecserélném mos-fetekre. pl IRFZ48-ra mondjuk 2-2 darabra. Mindegyik gate-je elé 1-1 mondjuk 10 ohmos ellenállást.
Szia Freddi!
Ok,így már tudom mit kell keresnem.De írtál valamit,ami lehet hogy engem is érdekel. Ez pedig a multifunkciós inverter. Van valami konkrét elképzelésed a megvalósításról,van talán kapcs.rajzod ilyen multifunkciós inverterről?Magad tervezed, vagy valami segítséged van a témában?
Szia!
PIC-GPS: ellenállásosztó: 2K - 3K. GPS-PIC: Mivel a legtöbb PIC 5V táp mellett min. 4V feszültséget kíván a Rxd vételi vonalon, két tranzisztoros inverter fokozatot ajánlok. Mindkét tranzisztor földelt emitteres kapcsolásban Rb ~ 10k, Rc ~ 1k - 4.7k. A kollektor ellenállásokat a pic 5V tápjára kötve, bőven teljesül a 4V igény. A sebesség nem nagy követelmény, BC182 (vagy valami hasonló) tranzisztor bőven elég.
Nekem régebben egy asus laptop csinálta ezt, igaz nekem nem fagyott csak a kijelzőn a fehér részeknél más szín volt, volt amikor kék, rózsaszín stb...
és legvégén már képet sem adott... Nekem akkoriban az inverter cseréjét javasolták.. de inkább eladtam és vettem egy új gépet. Szerintem vidd el egy szervízbe, nekem akkoriban 10-ért megcsinálták volna, bevizsgálás, alkatrész csere+garanciát is vállaltak volna rá.
A szkennerből termelt inverter elég használható jószág. 3 csövet is rákötöttem és fényerőveszteség nélkül megy. viszont szegény csak max8V-ig megy, mert felette melegszik a két kis tranyó benne. Az eredeti inverter pedig 24V-ot kapott. Erről kellene valahogy megoldani a táplálását. Stab IC nem jó, mert egy nagy bordával is forró lett két perc alatt. :no: Sok neki a bejövő fesz. Ha a fényerőt akarom növelni, akkor ugye a szekunder fesz kellene növelnem? Mi lenne, ha tekernék még a trafó szekunderére valamennyit? Gondolom az segítene, ha van hely a csévén.
![]()
Helló!
Van egy lcd tv, amiben elhalálozott az inverter. Bővebben: Link Itt vannak képek róla. Ebből kellene valamit csinálni, hogy meg tudjam hajtani a csöveket. A gyári trafókat kellene felhasználni és elég kicsi szerkezet kellene. Egy csőhöz két trafó tartozik. valaki látott már ilyet? nem értem a működését. ![]() ![]()
Ha az 555 2es és 6os lábait felhúzod akkor nem fog villogni. A monostabilból érkező jelet megfordítod és az 555 2és6 lábaira engeded.
Ha van egy szabad inverter akkor azt használd ha nem akkor tranzisztorból csinálsz egyet így.
Úgy látom nem sokan olvassák a témát.
![]() ![]() ![]() ![]()
Helló!
Múltkor volt szó egy mások topicban egy SE K850-ről, aminek nem ment a kijelző háttérvilágítása. Most van egy ugyanilyen teló nálam, ugyanilyen hibával. Találtam egy jó kis szervízleírást hozzá. Ebből kiderítettem, hogy mi lehet a hibás. Az invertere csak kb 7,6V-ot állít elő a kb 12V helyett. A kapcsoló fet és az induktivitás forró. A fet annyira felmelegszik egy pillanat alatt, hogy meg sem lehet fogni. Sajnos én megfogtam, azóta is ég az ujjam. ![]() ![]() ![]()
Akkor nyugodtan belenézhetek, nem lesz gond. Ha a 12V-tól eltér a fesz, akkor nem gond? Ez is 6-12V-ig mehet, mint a kapcsolások között levő inverter? Az lesz a legegyszerűbb, ha kipróbálom.
Sziasztok! Van egy laptop v háttérvilágításból való fénycsövem. Megvan hozzá az inverter is, SNT-12V van ráírva. Akkor 12V kell neki? Belenézhetek, nem "bántja" a szememet?
Páka mindig a pákatartóba!
A hugi meg a pincébe! Máskülönben úgy jársz mint én, aki nem jár. Az történ ugyanis hogy a hugom által lerántott dobozolatlan inverter úgy megb.....t hogy hanyat estem, a pákát lerántottam és az beleált vagy 1 cm mélyen a lábfejembe. ![]() Most alig tudok járni.
Szerintem lehetne egy olyan köztes megoldást, hogy 48V akkun tárolsz, majd egy központi inverterrel 110V egyenáramot állítasz elő, így kisebb vesztesség mellett szállíthatod, ill. minden normális kapcsüzemű táp elmegy róla, anélkül hogy módosítani kellene.
A 110V inverter meg nem kell, hogy 50Hz-en működjön, hanem mehet magasabban, úgyis egyenirányítod, így egy hagyományos 220/50Hz inverterhez képest jobb lesz a hatásfoka.
Köszönöm!
Fel is tettem a kérdést az inverter osztályon ![]() Jó lenne ha valaki építene nekem egy max 10W-os invertert, kp és még házhoz is megyek érte Pest és környékén!
Szia! 100%, hogy váltóáramú. Kell egy inverter, hogy pl.:12V-ról mehessen.
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne , hogy hogyan tudnám azt megoldani , hogy a kapcsolóüzemű táppal rendelkező műszaki cikkek 230V helyett DC 48V-al üzemeljenek? Most építek ki napenergiás rendszert mely 48V akkuval működik.Nem szeretném az akkukat külön-külön terhelni mert akkor tönkremennek! Így a 48V-nyi akkut szeretném valahogy felhasználni , hogy az ilyen műszaki cikkeket inverter nélkül tudjam használni. Mert a "felesleges" feszültség átalakításkor nagy % veszteség van. Az alábbi műszaki cikkeket szeretném valahogy megoldani , hogy 48V DC-ről lehessen őket használni: DVD lejátszó LCD monitor Laptop tápegység Parabola beltéri (ez működik úgy is ha a 230V-os csatira rákötöm a 48V-ot) Esetleg nyomtató. Gondolom a nagyfrekvenciás trafót kellene módosítani , hogy alkalmas legyen a 48V-ra. Vagy valami ilyesmi... Tudna valaki használható segítséget adni? Köszi!
na szórakáztam egy kicsit
megépítettem az 1 db 555 ös inverteres dolgot, egyenlőre csak az inverter részét kinek mennyit fogyaszt a kapcsolás üresen nekem attól függ hogy hogy van benne a dióda 20-50mA vagy éppen 100-400mA terheletlenül, és zárlatban az inverteren annyit módosítottam hogy kapott a 555 kimenete egy fetmeghajtót és egy fetet, legalább nincs ami melegedjen, meg raktam a két ellenállás helyére egy 10 és egy 1K potmétert hogy tudjam tekergetni állítani nem vagyok megelégedve mert az általatok 400V ot nagyon lassan éri el a kapcsolás, lehet hogy rossz trafót használok? pedig sima mezei nyákos trafót kerítettem 6VA 230/9 , kb 200V ot viszonylag gyorsan eléri de onnantól sok másodperc eltelik a 400 ig ha egyáltalán eléri ötlet? előre is kösz
A magas szint a lábon és a fogyasztás nem függenek össze.
--------- 18F252 adatlapjának 2-3 táblázatában van, hogy az OSC1 és OSC2 lábak milyen állapotban vannak SLEEP idején. Kvarchoz ezt írja: "Feedback inverter disabled, at quiescent voltage level". Az első fele világos, de a quiescent voltage level mit akar jelenteni?
Szerintem alacsony szinten lesz mindig: SLEEP letiltja az oszcillátor meghajtóját (adatlapban egy inverter jelzi OSC1 és OSC2 között), annak a kimenete tuti, hogy alacsony lesz.
Üdv!
A K850-re visszatérve, kiderült, hogy ez a kijelző világítás gond több telefonnal is előfordult már. Egy srác, aki vett tőlem nemrég cuccokat ilyen telóhoz, ő is írta, hogy az egyik alaplapja ugyanezt csinálta, hogy megszűnt a világítás. Most találtam egy hirdetésben ugyanilyen hibás telót. Szerintem egy kicsit alulméretezték a világítás inverterét és akinek jól megy, annak szerencséje van. Vagy nem megfelelő minőségű alkatrész miatt megy tönkre az inverter. Majd utána érdeklődök, hogy milyen arányban javítottak ilyen hibát.
Kérdésem lenne hogy működik a 7406 os inverter? mik a bemeneti megengedett feszültségek, és mik a kimeneti feszültségek? A kimeneti feszültséget a Vcc szolgátatja?
össze lehet illeszteni egy 5 voltos bemenő és egy 24v os kimenő kapcsolást? vagy van más jobb megoldás is erre? |
Bejelentkezés
Hirdetés |