Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Szia ! Elvi kapcsolást már készítettem rá a tavasszal, korlátozottan közre is adtam, háha valakinek van kedve helyettem bemérni, de aztán még is rám maradt. Ez pont ezt tudja, és pont ezért találtam ki. Én 200-220V körül gondoltam az alsó feszültséghatárra, és 350V körül a felsőre (ezek az inverter működési határai, erre a tartományra kéne méretezni). Jelentős kutatást végeztem feszültségmonitorok után, igen sok gyártó különböző adatlapjait tanulmányozva (több mint 30). Vannak nagyon jól állítható ablakkomparátorok (direkt tápfeszre is), de ezek 2000 pénz körül húznak mind. Gyakorlatilag olcsó és jó nemigen van. Illetve lesz, ha bemérem a kapcsolást. Kis türelmet kérek (már nem először sajnos, de ilyen az élet, sok mindenből áll
)Na kikerestem a rajzot, ha van kedve valakinek befejezni előbb mint ahogy én ! Szóval hiányzik még egy két apróság, volt leírás is a fejlesztéshez/befejezéshez, de megette a HE privát üzenet törlése (magától), SORRY. A lényege, hogy egyszerű legyen és olcsó, ez szerintem ki fogja elégíteni. A TL431-el tele van minden, bontásból is beszerezhetők, és szerintem a kapcsolás sem bonyolódik túl. Ezen kívül jól kézben tartható a hiszterézis állítás, gyakorlatilag akkora lesz, ahova állítjuk az osztókkal.fejohn1231: A vezérlő/meghajtó tápot mindenképp kapcsolóüzemüre kell készíteni, és olyanra, ami már 120V fesztől képes ellátni fullra a tápokat. Amit feltettem rajzot, az pedig tiltja a vezérlést a puffer feltöltődéséig / a leesése után amíg újra fel nem töltődik. Én ezt fogom használni lágyindítás vezérlésre is.
Szervusztok!
Szerintem a túlfesz.védelmet simán el lehet engedni akár 350V-ig is, mivel ez a feszültségérték még belefér az áramszolgáltató által garantált hálózati feszültség csúcsértékébe(természetesen egyenirányítás után a kondikon mérve).A minimális feszültség az általam feltett kapcsolásban 320V -ban van meghatározva ,pedig ott 3 fázisú a táplálás! Tehát nagyjából a névleges üresjárási egyenfeszültség értékének a fele.Ezen az elven elindulva a minimális feszültség értékét szerintem 180V környékére kellene méretezni,a vezérlőáramkör tápfeszültségét pedig akkora tartalékkal méretezni,hogy akár 150V bejövő feszültség esetén is korrekt maradjon a szabályozás. Az inverter főáramköre -ha vezérlőáramkör stabil marad és nem billen meg- változatlanul teszi a dolgát,de a kivett teljesítmény a csökkent bemeneti feszültségnek megfelelő mértékben lesz csak kisebb. Ha a feszültség a kondenzátorokon pl.180V alá esik,akkor az alacsonyfeszültség védelem bebillen, tiltja az impulzusgenerátor IC kimenőjelét. Az újbóli engedélyezést viszont csak a névleges értékű egyenfeszültség visszatérésekor adná meg. Ez viszont némi hiszterézist kíván az áramkör részéről. Lehet hogy megépítem az áramkört "deszkán",és kipróbálom mekkora a hiszterézise.
Szia Attila!
A részlet egy svéd gyártmányú inverter feszültségfigyelő áramköre. Amint a rajzon is látszik,egy optocsatolón keresztül csatolták ki a jelet, ahogy írják, az inverter IGBT meghajtó áramkör tiltó bemenetére. A jelet a lágyindító áramkör kimenetéről veszik,tehát a szűrőkondenzátorokról. Ebben a kapcsolásban a relét egy tirisztor helyettesíti. A kapcsolás felrakásakor pont az inspirált, hogy a kapcsolás alkalmas lehet a hobbi inverterekhez is, azaz egy kategóriával komolyabb készülék lesz belőle. Sokkal jobban örültem volna,ha alkatrész adatokat is tudtam volna adni, de sajnos az nem sikerült . Erdgab által írt hozzászólás melléklete tartalmaz méretezési képleteket is bizonyára használható ehhez a kapcsoláshoz is.
Nem is villan fel? Nézd meg az inverter trafó/k szekundereit ohmikusan nem különböznek e egyméstól nagy mértékben! Ha igen akkor zárlatos a kisebb értékű! inverter bizti jó?
Az inverter tekercseket egy kis műszerrel szoktam ellenőrizni nem e menetzárlatos a szekunder! A műszert HR teszternek hívják mit a tv sorkimenőkre építettem de nagyon jól lehet vele szűrni a hibás inverter trafót ha van mivel összehasonlítani (pl.a másik fele mi jó)
20000órát futott phillips tft 19"4/3 táp kiszerelve pufferkondik kicserélve fetek jók táp :12V/5V megvan fénycsövek jók mégse van fény ,inverter nem indul be mi lehet?
invertery elvalaszto valamint "buffer"-kent tettek oda , tulajdonkeppen logikai aramkor az inverter ka bemeneten "H" ( magas szint ) van a kimeneten "L" alacsony szint lessz es forditva , ezert inverter .
Ezek MOS inverterek gomdolom igy 15V koruli tapfeszultseggig lehet hasznalni es jol kivezerlik a MOSFET kapcsolo tranzisztotokat .A MOSFET kapcsolok azert jok mert nagyon kicsi a belso ellenallas "nyitott" alapotban , 0,1 Ohm vagy talan meg kisebb tipustol fuggoen.Igy kisebbek lesznek a vesztesegek ha impulzusban hasznaljak ...el kel olvasni a cikket ..
És az jó lenne szerinted oda? Egyáltalán minek is ez az inverter?
Igen azt tudom, hogy a freki gyorsan lekerül hangfrekis tartományba és akkor bármi képes sípolni...
De erre nem tudok egyenlőre modellt alkotni, még meghaladja tudásomat, így csak gyakorlatban történő mérés marad. Még azt sem döntöttem el valójában, hogy melyik jobb ,vagy inkább mi lenne az aranyközépút: A tápot megpakolni primer ésvagy szekunder oldalon többezer µF kondival (ebből néhány 100µF ESR/ESL) vagy inkább a táp szabályozza ki a terhelés változásokat. Nyers alkalmazásban egyik sem lenne jó, biztos hogy kell némi puffer P/S oldalra, de hogy költséghatékony legyen nem lehet túlzásba vinni sem. (nem is biztos hogy a táp szempontjából jó lenne). (régebben leveztettem, hogy ha állandó a terhelés, akkor mitől, hogy függ az Iki és az Uki hullámossága, Cp nek kicsi, µF alatti értékek adódtak.) Pl ha ohmos terhelésre (W izzó, fűtés...) készülne inverter ott nem kell túlzásba vinni, mert semmi értelme.. Egyébként még nincs meg a műszerezettségem egy ilyen méréshez, most készül a műhelyem is, majd idővel mindenre sorkerül
Hello!
A következö dologba kérném a segitségeteket: Meg szeretném épiteni az oldalon található inverter kapcsolást. De azt szeretném hogy ne 500 watt legyen a teljesitménye hanem 700. Akkor elég-e a négy pár teljesitmény tranzisztort még kiegésziteni kettö párral? És hogy kell-e még elébbük valami komolyabb tranzisztor ami meghajta öket, vagy az a rész maradhat igy?
Az utolsó előtti jó lenne neked szerintem: Link
Na megvan a hiba! Leírom hátha okul valaki belőle! Az egyik trafó volt rossz és ha nincs bent vagy nem jó nem indul el a másik fele sem mert figyeli a kimenetet az inverter áramköre/védelme.Most egy másik trafót szerkesztek bele mert sajna pont olyan nincs mint bent volt de játszok a primér menetszámmal még jó nem lesz mert most túl erős és kinyírná a csöveket
Akkor kell egy inverter, ami csinál az anódnak 2-300 Voltot (csöve válogatja), de akkor már combos kis aksipakkot hurcolászhatsz.
Illetve láttam olyat is, hogy valaki addig kötögette sorba a 12V-os aksikat, amíg meg nem lett a kellő feszültség. Ez egy édi kis stereo PCL86 SE-hez 20 darab 12 V-os aksit jelentene. A vég teljesítmény 2*2W. Ekkora tápról, félvezetősen megépítve, +-120V-nál lazán a 2*200W-ot is kilehetne sajtolni.Ha komolyabban érdekel a csöves világ, akkor építs hálózati tápost.
Hali! Nézd meg a táp/inverter részt. Ha találsz púpos kondit vagy más látható sérülést akkor javítsd. A púpos kondi gyorsan orvosolható. Régit kiforrasztod az újat meg be. DE nagyon figyelj oda, hogy hogyan rakod be az újat! Ha nincs megjelölve a panelen akkor inkább húzz oda a negatív lábhoz egy vonalat. Sok sikert!
Szerk.: Jólenne ha tennél fel képet róla. Talán többet tudnánk segíteni.
Kedves bbb!
Igen ,meglehet hogy a modding csövet nem lehet berakni. Én csak a képét láttam valamelyik kereskedő honlapján. Méret nem volt,a hosszán kívül. Szóval megoldódott a probléma! Tettem bele egy biztosítékot is-T2 A - és működik.Most össze is raktam. Ezt már azon nézem. Megkérdem pipit mennyibe fájna a beszerzése,aztán majd attól függően átgondolom. Már csak azért is amit írtál. Én is eljutottam idáig,hogy be kell csapni a vezérlést,olyan körülményt kell teremteni,hogy "lássa" az invertert, plusz még a LED táplálását is meg kell oldani,plusz még a LED sor fizikai kialakítását is meg kell oldani.(Nyák,előtét ellenállások), és hát a szuper fényes led sem igazán olcsó,főleg 40 -50 darab Ne érts félre de a két megoldás közül az első az elég "laza" szerkezetű.Szóval műszakilag nem, egy korrekt kivitel és mint jól értem nem is jött neki össze. A második -a már a végeredményt nézve -működik de -ha jól veszem ki - 2 db 12 V akkuval táplálja a ledeket. Mindenesetre köszönöm a fáradozást. Majd meglátom meddig hajlandó ez így működni. Itt egy nem túl jól sikerült kép,az inverter panel egy részletéről. gyuszuSS
Szia!
Amit modding csőként lehet kapni, azt be se tudnád rakni, hiszen jóval vastagabb, csak az invertere miatt mondtam, hogy kipróbálás erejéig használható. Pár cikket láttam már arról, hogy leddel oldották meg a háttérvilágítást, ez nem olyan bonyolult feladat, csak pár dolog nem lesz ezentúl elérhető (pl. fényerő szabályzás) Illetve meg kell nézni, hogy az inverterről kap-e valamit maga az lcd panel, vagy csak a fénycsövek. Ha kap valami jelet az invertertől, akkor azokat meg kell tartani, de ugye fénycső nélkül nemigen jó ezeket járatni, így minden más egyebet ki kell írtani belőle, vagy helyettesíteni kell az inverter panelt és a megfelelő feszültségeket elő kell állítani az lcd-nek.A ledesítés ezután már pofon egyszerű dolog, 0805-ös fehér smd ledekkel simán meg tudod oldani.
Köszönöm gyors válaszodat kedves bbb!
Bemásoltam ide-remélem nem vétettem etikai szabályt-egy másik fórum válaszát,ami az én problémámra is megoldás,válasz. Azért tettem,hogy segítsek olyanoknak akik hasonló feladat előtt állnak. Úgyhogy a bizti nekem is elszállt(az inverter panelon), a csövek lába töve feketék. És csak a csőcsere segít. Most már csak azt kell megtalálni,honnan lehet ilyen csöveket beszerezni. Valóban, a számítógép kereskedők oldalain vannak az általad említett ccfl csövek inverterrel együtt(két db kb.2500-330 ft bttó),nem horrorisztikus áron,de az csak 315 mm hosszú. Amire nekem szükségem van az foglalattal együtt 370 mm. Tegnap molyoltam a neten és valahol olvastam,hogy egy ilyen eredeti csőkészlet kb 20ezer forint. Mindazonáltal ki van ez találva. A tft -mondjuk- örök életű csak a csövet kell cserélni a egy monitor mai áráért. Igaz ez a monitor akkoriban 120ezer forint körül volt. Most meg már egy 17 hüvelykes monitort 30ezer körül lehet kapni. Mint (többek közt)a nyomtatók esete. Én pedig nem vagyok híve a fogyasztói társadalomnak. Így, aki esetleg rendelkezik ilyen monitorral aminek ez a része (is) használható szívesen vennék egy ajánlatot tőle,mennyiért szabadulna meg tőle? Esetleg ha valaki tud olyasmiről ,hogy ezt megoldotta LED-del,az is érdekelne. Bár a fizikai hely miatt ezt elég nehezen tudom elképzelni,az egész kb. 7 mm magas. Még egyszer köszönöm a segítséget. Tanulságos volt. gyuszuSS http://www.elektronline.hu/wwwboard/thread.php?sorszam=163154&reply=4 Kovács Tamás: 2008.01.24 01:16:03 Szia! Valószínűleg öregednek a háttérvilágítás csövei (mivel elég régi típus már ez a gép) és nő az áramfelvételük. Egy darabig menni fog még így is,de aztán egyszercsak bezárlatosodhatnak az inverter tranzisztorai, akkor már csak a csere segít (fénycsövek + tranzisztorok) Ez tapasztalat, sok NEC LCD monitort javítottam már, vezérlőteremben üzemeltek 24 órában... ott is először csak a bizti égett ki, áthidalva azt SMD ellenállással, jó lett, de kb 3-4 hónap üzem után tönkrementek a tranzisztorok. Csöveket cseréltem (rendeltem a gyártól) valamint megjavítottam az invertert utána jó lett és azóta is megy... Ha ki tudod szedni a háttérfény csöveit (CCFL) akkor láthatod majd hogy picit fekete a végük... akkor a cső már közel a végét járja. Ha nem így lenne akkor valamely feszültségingadozás is tönkretehette a biztit. Javaslom mérd meg mekkora áram folyik át rajta... Üdv! TamásBP Idézet: „A 24kW-ot azt nemikepp a tavoli jovobe elore gondolkodva jeloltem meg, mert ha mukodne es tenyleg annyira utos akkor az eszkoz akkor megprobalnam meghajtani rola elesben a sajat lakasom elektromos halozatat amihez ~400V kornyekere kellene transzformalni majd onnan inverter.” Akkor a cél valamiféle ingyenenergia?
Tényleg nem akarlak bántani, mégegyszer elnézésedet kérem, ha megsértettelek, de érdekes amit szeretnél, mesélnél róla egy kicsit?
Semmi gond. Az igazat megvallva nem szivesen beszelek rola addig amig nem latom mukodni mert addig csak felesleges vitat indit egyesekben es szvsz korai addig idot pazarolni vitakra amig az ember nem jutott el addig az allapotig, hogy konkretumrol tudjon beszelni. A pozitiv erdeklodes fele mindig is nyitott vagyok igy az eziranyu kerdesekre valaszolok, ha tudok a tobbire sajnalom az idot. Van egy akusztikus tulajdonsagokat figyelembe veve megfeleloen meretezett lada. Ebbe ket megfeleloen meretezett kvarctegla hermetikusan lezarva egy lazan illesztett fedellel. (ami rezegni fog) A teglagba magasfeszultsegu egyenaram van vezetve (csak a legelso feltoltes celjabol) amitol enyhen el fognak vetemedni, (piezzo) majd a zenei "A" hang hatasara rezgesbe lep es a ladaban a sajat maga altal keltett visszhang fogja rezgesben tartani. A teglak toltese ket erosen magnesezett elektroda kozott fog szikrakent kisulni, majd a keltett zaj ismet "felhuzza" a szerkezetet. A rajz alapjan legalabbis nekem ez az elmeletem Az, hogy ebbol mi igaz, mi nem, mi mukodik, mi nem, mi hangzik jol, mi nem, egyelore nem akarok benne allast foglalni amig nem lattam. Az eszkoz allitolag mukodik azokkal a meretarany parameterekkel megepitve amiket kaptam. Lenyegeben ezt szeretnem ellenorizni. Arra figyelmeztettek, hogy bizonyos nagy tisztasagu kristalyok es meretek eseten akar GV-ok is megjelenhetnek, arrol nem szolt a fama, hogy mekkorak ezek a meretek, ugyhogy addig nyitva hagytam a kerdest. Lenyegeben ezert tuntettem fel az erteket, hogy ha ennek van valami jelentosege a vasmag/szigeteles/egyebek szempontjabol igy a T. Forumozo aki tud erdemben hozzaszolni a vasmag kivalasztashoz az ezt is figyelembe tudja venni. Amint az kiderult ez egy rendkivul magas szam, igy nem bisztos, hogy olyan egyszeru mint amilyennek tunik azok szamara akik nem magasfeszultsegen nottek fel... ![]() A 24kW-ot azt nemikepp a tavoli jovobe elore gondolkodva jeloltem meg, mert ha mukodne es tenyleg annyira utos akkor az eszkoz akkor megprobalnam meghajtani rola elesben a sajat lakasom elektromos halozatat amihez ~400V kornyekere kellene transzformalni majd onnan inverter.
Sziasztok!
Elnézést nem szorosan kapcsolódik,de inverter. Feltettem az "Apróhirdetés"-ek közé egy bontásra (javításra) való 1500VA-es invertert. Több kép a: Bővebben: képek az inverterről Üdv. Ottó
Nem biztos, hogy jó ötlet. Nagyban függ a cdi belső felépitésétől. Az ilyen inverteres cuccokat a gyújtás időtartamáig leállitják, különben a tirisztor beragadhat, nem képes kikapcsolni, mert az inverter állandóan nyomja a töltést a kondi felé, azonban a nyitott tirisztoron hoz létre tartóáramot.
Ezenkivül az előgyújtásszabályzott tekercstáplálású cdi-k nemcsak a pozitiv, hanem a negativ félhullámot is használják, és az sem mindegy, hogy a jeladó és a tekercs impulzusai egymáshoz képest fokban mennyire helyezkednek el egymástól.
Helló!
Volna egy furcsa kérdésem. Ha van egy rossz gyújtótekercses CDI rendszerű robogó gyújtás, akkor annak hibás alkatrészét (tehát a gyújtótekercset) ki lehet-e váltani egy akkumulátorról üzemelő inverterrel? Pl egy astabil 555-ös egy tranyóval szaggatja a tápfeszültséget egy hálózati trafó szekunderén, és a primeren előáll a 2-300V. Használok ilyet tartalmazó gyújtást (valamelyik RT évkönyvből) megszakítós rendszerhez, de most csak az inverter részére lenne szükség, amit egy az egyben bekötnék egy rossz gyújtótekercs helyére. Őrült ötlet, vagy működőképes? Krisz
Szia. Autó generátorom van. Az inverter 24 voltos ezért sorba kell kötnöm az aksikat.
Hello!
Ha jól értelmezem a vezérlést, akkor ez megfelelhet neked. Ha a bemenetet a +5V-ra húzod kikapcsol, ha a GND-re (0V) bekapcsol. És a hiszterézises inverter úgy is marad, ahogy az utolsó állapotba billentették. Ebben az olcsó IC tokban ebből a fokozatból 6db van. üdv! proli007
Ami meghajtja a "hagyományos fehér" fénycsövet az meghajtja az UV-t is. A trafó, na az jó kérdés, mert eleget filóztak itt már az oldalon erről a bizonyos sárga közepes inverter trafóról, mit senki se nagyon kapott eddig. Sok trafóval lehet csinálni invertert, akár hálózatival is csak kell vigyázni ne húzzon át a szekunder tekercsen a magas feszültség. Biztos lesz valaki jártasabb ebben ki pontosítani fog, és pontosabb választ ad kérdésedre, szerintem várd meg.
Szia!
ha autógenerátor : akkor fessz szabályzó átállitással /cserével lehet 24 V-t varázsolni esetleg feszültség 2X -l is. PL: igy is ez két generátor + fesz 2X a 2X12V akkuról megy az inverter (24V )
A feszültségsokszorozó halott ötlet ilyen relative nagy teljesitményeknél. A feszültségváltót kipróbálhatod, de ez csak Neked lehet megoldás.
A kondin levő feszültségfigyelést valóban meg kell oldani, és az invertert egy komparátorral vezérelni. Az inverter kivitele kisebb igény esetén akár flyback is lehet, de szerintem minden kivitelnél előnyös a Fet, vagy IGBT használata, a hatásfok miatt.
Egyenirányitás és szürés után egy inverter álitja elö a több kilohertzes nagyfeszültséget a fénycsőnek. Szerintem járhatóbb út a hagyományos fénycsőnek is ilyet épiteni, mint szétbombázni a lakást a plusz vezetékekért...
Hát ezt csak úgy lehet hogy bekapcsolt állpaotban leveszed a 220-at csak akkor lesz egy inverter amúgy sajna nem..
Nézd meg a kijelző típusát. lehet,hogy tudok neked bontottat. inverter hiba nem lehet.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

)
Az
Ekkora tápról, félvezetősen megépítve, +-120V-nál lazán a 2*200W-ot is kilehetne sajtolni.
(pl. fényerő szabályzás) Illetve meg kell nézni, hogy az