Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Hello!
Pedig ezt kétszer is elsütötték az RT hasábjain. üdv! proli007
:no: Kezdem azt hinni,csak álmodtam...
Persze azóta sem találtam meg.
Mindegy mert nem különbözteti emg a kis és nagybetüt, szóval egyzserüen nem volt az oldaon....
![]() Ehh ixdé meg hülye berögződés bocs, de a sebbeség lenyűgöző.
Igen én irtam helytelenül... A nick kezdőbetűje is kisbetű.
Köszönöm szépen, félreértettem, én felhasználót kerestem de mostmár oksa, amugy nekem is meg nektek is igazatok volt
Melékeltem a bizonyítékot, és mosom kezeimet XDXD Mégegyszer köszönm a türelmet és segítséget.
Az isten áldjon meg...
Kattincs rá az "itt van"-ra,és a megjelenő lap középtáján van a leirás és a rajz is....
Ezen az oldaon Proli 007 felhasználót nem találtam, de a kereső sem...
MEgkérdeztem a sülyát, ert az se egy elhanyagolható tényező számomra. Amugy ehez való kapcsolási rajzot tudtok nekem adni?
Igen a második számodra tökéletes. Ezzel már komoly tápot lehet épiteni!
A 2. Trafót néztem ki, valaogy az az 50 éves számomra nem bizalomgerjesztő...
Nem tudom, hogy hol laksz. Vaterán gyorsan kerestem pár trafót és belinkeltem
![]() Egyébként én pont ilyet vettem májusban: Bővebben: Link Magyar gyártmány, beépített hővédelem, igényes kivitelezés.
Bővebben: Link
Bővebben: Link Én is a vaterán vettem egy zsir új 230V->24V-os 100VA-s biztonsági transzformátort 2k-ért.
A képeket alapján sajnos ez egy kisteljesitményű transzformátor,ami komolyabb táphoz kicsi. Talán,ha 1 A lehet a terhelhetősége,a megadott feszültségeken. Természetesen ebből is lehet tápot késziteni,de bonyolitani nem érdemes. Egy graetz egyenirányitó,1000µF puffer és egy LM317-és kész a szabályozható táp.
Előzetesen azért nem ártana terheléspróbát csinálni:a 12V-os kivezetésre egy autós szoffita izzót (10W) kötve figyelni kellene a trafó melegedését. Ha kézmeleg merad akkor bátran neki lehet vágni.
Méretre mekkora? A kivezetőhuzalok milyen vastagságúak? Esetleg egy fénykép?
Sajnos semmii más adatom nincs róla, csdak enyi, ezt is a nyák panelról olvastam le..
Üdv. Ha a trafód két tekercse egyforma áramterhelhetőségű sorbakötve már 21V váltód lesz. Ezzel már lehet kezdeni valamit,csak kérdéses hány vattos a trafó. Esetleg közelebbi adatot nem tudsz irni róla?
Van itt olyan táp is amit könnyű összerakni,mert van hozzá nyákrajz,beültetés,stb.
Kapcsolások közt a 2 labortáp sztem nem egyszerű
12 voltos táp? Lehet elég lessz nekem, márcska az lenne a kérdésem, valószinüleg hülye kérdés, ha megépitem és kicserélem egy erősebb trafóra akor a tápom nagyobb feszültségekre is képes lessz?
Hát ezt a trafót szimetrikus tehát 2*30V ra elfelejtheted. Ez igy nem jó. Ebből max 21V-ot veszel ki, de azt is csak egyszer. Ez pufferelve felmegy kb 28V ra, ebből viszont hidd el nem lesz normális labortáp, hacsak nem elégszel meg egy kis 12Vos táppal. Ha nem ,úgy nézz egy másik trafó után, vagy ha kellő indittatást érzel magadban akkor tekerd át 2*30V-osra, ha van rá mód, de én azt javaslom nézz körül a vaterán, van rengeteg jó trafó ami neked inkább megfelelne. A kapcsolást pedig nem tudom neked mi a bonyolult? mutass egyet amit már nehéznek találsz és mutatunk egy egyszerübbet. Kicsit pontosíts a dolgon.
Üdv: Doncso
Sziasztok!
Egy labortápegységet szeretnék itthonra készíteni. Találtam itthon egy trafot 2 bemenő 4 kimenő vezetéke van, 12 volt és 9 volt jön ki belőle. Érdemes ezt használni labortápegységnek? Gondolom így +--os feszültségek ie előállíthatóak lenének a táppal. Ha ezzel lehet akkor jó, ha nem úgy is jó, de ezeknek a követelményeknek kéne eleget tennie: - egyszerű legyen - 0-24(...30) volt feszültséget lehesen egy potméter segítségével beállítani. - Max 2,5 amper (szerintem nekem kezdőneke z bőven elegendő) - Rövidzárvédett, mivel véletlen is rövidre zárhatom... Feszültség kijelzért a Topi féle cikkből oldanám meg, egy ic-vel. Áramkorlát kijelzést meg nemtudom hogyna kéne megoldani. Nézegettem ezt a topicot főleg hátrafele olvastam de nem találtam nekem megfelelő kapcsolási rajzot. MEgpróbáltam körbenézni itt az oldaon de az itt lévő két labortáp nekem erősen bonyolultnak tünt, meg szerintem sokkal többet tudnak mint amenyi nekem kéne. A Válaszokat előre is köszönöm!
Szia!
Idézet: „X-akta: csak az egyik 2N3055 volt zárlatos, és tök párhuzamosan vannak kötve. ” Nem egészen, inkább Y-akta. Ebben a kapcsolásban nem túl ellegáns a végtranyók összekapcsolása. Mindössze a két külön bázis ellenállás biztosítja az áram elosztást. Az viszont erősen béta és hőfokfüggő. Tulajdonképpen zárlatvédelem sincs, leszámítva, hogy az 1kohm bázisellenállással korlátozott (bázisáram szor a béta) nagyságú kollektoráram folyhat. Ezért itt a tranyókat a használandó áramtartományban mérve, bétára válogatni kellene. Az emitterekben beépített kisértékű ellenállással, az áramelosztás tisztességesebb képet mutat. Egy tranyó bázis-emitterével, és a rajta eső feszültség segítségével a maximális kimenőáram is korlátozható (illetve saccolható tartományban tartható). Mert jelen megoldásnál ez csak "esetlegességi" szinten teljesül. üdv! proli007
Hali!
Működik a táp. Ezt tényleg nem lehetett volna távsegítséggel megoldani. Egyrészt cseréltem a referencia zenert, meg is jelent rajta 5.55V, illetve ami a fő hiba volt, hogy felcseréltem a két poti közepét. 0-33V-ig szabályozható, és az áramkorlát is tökéletes. Krisz
Na jólvan, örülök hogy sikerült.
Üdv: Doncso
Ügyes vagy!
Tetszik de a végtranyót még mindíg vezetgetni kell,amit én utálok nagyon,főképp ezért terveztem át.(na meg volt egy halom TO-3-as tranyóm otthon amikkel már régóta kezdeni akartam valamit) Jól néz ki a fekete nyák.Csak le van fújva spray-el? |
Bejelentkezés
Hirdetés |