Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC motor/lámpa PWM szabályzása
 
Témaindító: redcar, idő: Márc 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   151 / 151
(#) Bakman válasza Fidel hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
A motor két irányban kapja a feszültséget, így tud oda-vissza rángatni játék közben. Ezt a műveletet az A3953 jelű IC végzi. Az a kis panel amit linkeltél, csak egy polaritású vezérléshez használható és közvetlen nem köthető össze a motor vezetékével.
Idézet:
„Miért kell a motorhoz dióda, a fűtő elemhez meg nem?”
A motor hasonlít a búgócsigához. Ha nem fektetsz energiát a hajtásába, attól még tovább forog. A tekercs (vagy villanymotor), ha nem kap energiát, az abban tárolt mágneses teret visszaalakítja villamos energiává és fordított polaritással visszaküldi oda, ahonnan jött. Ezt a "visszarúgást" nyeli le a dióda. //konyhanyelven foglamazva//
(#) Peter65 válasza Fidel hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
A fűtő elem helyettesítő képe elég jó közelítéssel egy ellenállás, a motor helyettesítőképében azonban egy soros induktivitás is van. Kikapcsoláskor az ellenálláson egyszerűen megszűnik az áram, az induktivitás azonban igyekszik fenntartani az áramát, ami ha nincs ennek útja (erre szolgálna a dióda), akkor jelentős túlfeszültség formájában fogja ezt megkeresni.
A dióda zárófeszültsége a fetéhez hasonló legyen. Ha nincs pwm, akkor elég a fet áramának kb. fele, negyede. Ha van pwm, akkor nagyjából ugyan olyan terhelhetőségűnek kell lennie, és a hűtésének is hasonlónak. A diódának gyorsnak kell lennie, ha alacsony feszültségen üzemel célszerű schottky diódát választani.
Következő: »»   151 / 151
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem