Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bojler fűtése közvetlenül napelemmel
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Janifly hozzászólása Szept 7, 2022 /
 
Sziasztok!
Közvetlenül napelemmel tervezek fűteni egy bojlert. A fűtőszál 1300W-os innen kiszámolható az ellenállása. Olyan napelemet választanék amiket sorba kötve kijönne mondjuk 250V és ez a watt érték. Viszont ez egy ohmos ellenállás a napelemeknek meg változik a feszültsége ahogy süt/kevésé süt a nap. Tudom hogy ez a megoldás csak egy adott értéken dolgozna optimálisan, minden más helyzetben elveszne a teljesítmény egy része. Azt hogy invertert iktassak közbe teljesen feleslegesnek tartom, bár nyilván ez is egy megoldás. Milyen áramkörrel (egyszerűvel) lehetne optimalizálni ezt a rendszert? Épített e már valaki ilyet és mik a tapasztalatai?
(#) Ge Lee válasza Janifly hozzászólására (») Szept 7, 2022 / 2
 
Ebben a formában ez nem fog működni, mivel a DC feszültségtől a bojlerben lévő bimetál rövid idő alatt be fog égni, ugyanis kikapcsoláskor elég nagy ívet fog húzni. Egyébként van napelemes és bojleres topik is ahol ezek már le lettek írva, nem kell ennek újat nyitni.
(#) Inhouse válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 7, 2022 / 1
 
Esetleg, ha nem kapja meg a névleges feszültséget, csak 40-50%-át és feltekeri a termosztátot olyan hőfokra, hogy soha ne érhesse el, ne kapcsoljon le.
Lassabban fűtene fel, de ráérne...
(#) Janifly válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 7, 2022 /
 
Köszönöm, nem találtam ilyet ezért tettem fel itt a kérdést.
(#) teglascs válasza Janifly hozzászólására (») Szept 7, 2022 / 2
 
Ha csak energetikailag nézem, nekem az ugrik be, hogy a napsugárzásból csinálunk feszültséget/áramot, abból meleg vizet.
De akár ki is lehetne hagyni a közbenső lépést: napsugárzás --> meleg víz (napkollektor).

Ez mennyiben lenne jobb vagy rosszabb?
(#) Doky586 hozzászólása Szept 11, 2022 /
 
Talán felejtsd el a napelemet és simán a napra kitett fekete csövekben keringesd a vizet. Ezzel 80%-al nagyobb hatékonyságot érhetsz el.
(#) Atis57 hozzászólása Szept 11, 2022 /
 
Sziasztok!
Tehát kétfelé választva ,
--Csak melegvizelőállitásra legjobb a napkollektor.

--vannak kisegitő lehetőségek; napelemem van nem tudok/lehet visszatáplálni, hogy ne mondjak le a megtermelt energiáról, igy rákötök még egy villanybojlert.
De nem ez a főirány ,csak kisegitő megoldás.
(#) nyiradiz válasza Janifly hozzászólására (») Szept 20, 2022 /
 
Épp tegnap kaptam egy kapcsolást erre,de még nem próbátam ki,mert én közveten kapcsoltam rá a fútőszálra úgy hogy a fali fütőtest sorba van kapcsolva,és így max 70 fokos volt a víz nyáron. Közreadom,hátha ezt keresi valaki.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem