Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   825 / 848
(#) Dudus válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 22, 2007
Simán a kétutasan egyenirányított színusz egy részét kapja nincs nagyfrekvenciás táplálása, mint egy kapcsolóüzemű táp szűrőkondijának. Ha nagyon aggódtok érte lehet LowESR típust tenni oda és nem lesz vele semmi baj, nekem sima elektrolitkondival is ment.
(#) Attila86 válasza Dudus hozzászólására (») Aug 22, 2007
Ez tényleg elég egyszerű. Bonyolultabb szerintem nem is kell (én optón vagy komparátoron gondolkodtam). Szűrés (soros R vagy L) nincs rajta, kíváncsi lennék tényleg, hogy a puffer ezt hogy tolerálja...
(#) Dudus válasza gtk hozzászólására (») Aug 22, 2007
Örül.
(#) gtk válasza Dudus hozzászólására (») Aug 22, 2007
Koszi !
Azta de egyszeru..
Mit szol hozza a puffer kondi?
(#) Dudus hozzászólása Aug 22, 2007
Sziasztok.

Belinkeltem egy nagyon egyszerű tirisztoros előszabályzót. A működése annyira egyszerű, hogy magatok is végigkövethetitek. Benne hagytam a soros áteresztőelemet, amit szinte bármivel meghajthattok pl. uA723-mal is.

A puffert mindíg a kimenet+5V -ra tölti , így jelentősen csökkenti a soros áteresztő disszipációját.

Üdv.

PS.: A kapcsolás Zsom Gyula és Molnár Ferenc Elektronikus Áramkörök példatárában található, nem az én szellemi termékem.
(#) Attila86 válasza PCB hozzászólására (») Aug 22, 2007
Igan, a fázishasításos szabályzásra gondolok.
Tudom hogy nagyon zajos, nem tudom mit szól hozzá a puffer elkó. A vasmag felmágneseződésére nem is gondoltam, ez nem jó dolog. Ellenállással helyettesíteni meg nem lenne jó.
(#) zoly15 válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 22, 2007
csak az a baj hogy nekem 24V-os trafóm van nem pedig 36V-os
(#) zoly15 válasza Pafi hozzászólására (») Aug 22, 2007
köszi akkor ezt te még nem építetted meg?
(#) gtk hozzászólása Aug 22, 2007
Megvan a tirisztoros eloszabalyzos tapegyseg kapcsolasa.
A kapcsolast Sebi mellekelte korabban egy masik Topicban, csak azt most eppen nem talalom..
(#) mex válasza PCB hozzászólására (») Aug 22, 2007
Primer oldali szabályzónak alkalmaztam én is egy 20A teljesitményű akkutöltőbe. Itt tapasztaltam én is a jelenséget. Nagyobb keresztmetszetű vas segitett a dolgon.
(#) PCB válasza mex hozzászólására (») Aug 22, 2007
Szia !

Primer oldalon használnak ilyen szabályzást, nem az egyenirányításnál. Én legalább is ott lettam ezt 0-700V -os tápoknák.

Üdv!
(#) gtk válasza mex hozzászólására (») Aug 22, 2007
Akkor mondjatok egy jo 5letet
Tirisztoros eloszabalyzosra valahol van rajzom.
(#) mex válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 22, 2007
Asszimetrikusan fog felmágneseződni a vas,és nagyobb terhelésnél telitésbe mehet. A fázishasitós egyenirányitás nagyon sok zajt termel.
(#) PCB válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 22, 2007
Szia !

A fázishasításos szabályzásra gondolsz ?

Üdv!
(#) Attila86 hozzászólása Aug 22, 2007
Eszembe jutott egy nagyon egyszerű tirisztoros előszabályozás is; mégpegig a graetz 2 szemben lévő diódáját tirisztorra cserélve és egy érték alatt komparátorral kapcsolva hogy félutas vagy egyutas legyen az egyenirányítás.
(#) Attila86 hozzászólása Aug 22, 2007
Átgondoltam az előszabályozós dolgot és arra jutottam, hogy dc-dc konverterrel két soros áramfigyelő ellenállás, két pufferkondi és két tranzisztoros fokozat lenne a tápban, ez nem tetszik.

Arra gondoltam hogy inkább tirisztoros szabályozás kellene, az egyeniránytó graetz és az áteresztőtranzisztorok elé, jó nagy pufferkondival és egy soros induktivitással.
Azt nem tudom még, hogy a tirisztort honnan és hogyan lehetne szabályozni. Az áteresztőranzisztoros fokozat kollektor-emitter feszültségével fordítottan, vagy a tranzisztorokat vezérlő bázisárammal egyenesen arányosan.
(#) Pafi válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 22, 2007
Próbáld ki ezt!

Én terveztem, elvileg működik, de garancia nincs rá. (Csak annyi, hogy jópárat terveztem már, amik működnek.)

Kapcs.GIF

(#) Rapidus válasza kerteszsasa hozzászólására (») Aug 21, 2007
Ez látszik ésszerűnek, köszi a választ, megpróbálom.
(#) kerteszsasa válasza Rapidus hozzászólására (») Aug 21, 2007
Én az előző oldalon leírt tápoegységet építettem meg, és nekem is ez volt a gondom. Az lm317 egy 5*10cm-es lemezen jó forró volt. Kapott egy 4cm-es kis ventillátort ami a bordára fújja a levegőt, így hosszabb használat után is csak kicsit langyos. Szerintem te is próbálkozz ventillátorral
(#) Rapidus hozzászólása Aug 21, 2007
Sziasztok!
Én EZT a tápot építettem meg, működik is szépen, szabályoz is, ezért minden oké is lenne, de a 2N3055 szerintem nagyon melegszik már 1A áramnál is (pedig elég méretes bordán van).
Mi a célszerűbb, ha a bordát próbálom növelni, vagy ha egy kis (6-8cm) ventit teszek bele?
(#) zoly15 hozzászólása Aug 21, 2007
sziasztok!
akkor nincs senkinek semmi rajza olyan tápra ami 0-24V ig /0-10A ig tud szabályozni?
előre is köszi!
UI.: jah és ha ven hozzá nyákrajz azt is szivesen elfogadom!

üdv!
(#) zoly15 válasza pb hozzászólására (») Aug 21, 2007
szia!
szerintem nézd végig ezt a topicot és hátha találsz

üdv!
(#) mex válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 21, 2007
Talán a legegyszerűbb megoldás a kettős poti alkalmazása lenne. Az egyik fél a step-down feszültségfigyelő részére kötve, a másik pedig az analóg áteresztőtranyós részen szabályozna. Az együttfutás sem annyira kritikus,1V ingadozás beleférne.Step-downak pl:L4960.
(#) Attila86 válasza gtk hozzászólására (») Aug 21, 2007
Az áteresztő tranzisztoros feszültség/áram szabályzás nem gond, nézd meg a tápomat!
(#) pokot válasza gtk hozzászólására (») Aug 21, 2007
mi lenne,ha az áteresztő táp referenciájához adnál néhány voltot egy OPA-val és azzal vezérelnéd a step-down-t
(#) gtk válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 21, 2007
Az en elkepzelesem eloszabalyzos, hasonloan ahhoz amit irtal. Egy komparator, az atereszto Tr-on (kimenet) levo feszultseg + 5-6V-nal lekapcsolna a pufferre meno feszultseget.Itt mondjuk MOSFETre gondoltam,nem tudom mennyire jo 5let.
Ezutan mar csak az atereszto Tr-os aram/feszultseg szabalyozast kellene megvalositani..
(#) Attila86 válasza gtk hozzászólására (») Aug 21, 2007
Egy olyan, lehetőleg egyszerű step-down dc-dc konvertert kellene találni, aminek a kimeneti feszültsége valahogyan az áteresztőranszisztoroko maradó feszültséggel szabályozható. Ezzel meg lehetne oldani hogy a tranzisztorokon max. mondjuk csak 3V maradhatna, mert efölött visszaszabályozna a dc-dc konverter. Így mindjárt kevesebbet disszipálnának a tranzisztorok. Persze az áteresztőtranzisztoros fokozatot -a maga szabályzásával egyetemben- nem lehet elhagyni.
(#) gtk válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 21, 2007

Elmelkedtem egy kicsit az este, lehet hogy tervezek egy sajatot. Az aramszabalyozas atareszto Tr-al meg nem vilagos, de majd megnezem valahol hogy csinaljak. A tobbire van nagyvonalakban elkepzelesem.
(#) pb hozzászólása Aug 20, 2007
hy
tudna valaki egy egyszerű kapcsrajzot dni egy 5amper meg 30-40voltos labortápegységhez?
elég ha csak a feszültséget lehet állítani
jah meg panelterv is jó lenne

köszi
(#) zoly15 válasza László zs hozzászólására (») Aug 20, 2007
szia!
most nézem és tényleg igazad van külön cséveteseten van a primer és a szekunder eggyik csévetese rá van húzva a másikra
majd még ma megmérem a szigetelási ellenállást de nem úgy látszik nincs baj lenne vele
Idézet:
„Ha nincsenek műszerek, akkor csak saccolhatod a TR állapotát pl.: tekercs cséve és vasmag állapotából (vízben állt esetleg)”

nagyon jó álltapotban van mután áthúztanm 2 sor alapozóval majdnem olyan mint az új kivéve ha megnézed az adattábláját.........................

üdv!
Következő: »»   825 / 848
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem