Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   827 / 850
(#) Attila86 hozzászólása Aug 22, 2007
Átgondoltam az előszabályozós dolgot és arra jutottam, hogy dc-dc konverterrel két soros áramfigyelő ellenállás, két pufferkondi és két tranzisztoros fokozat lenne a tápban, ez nem tetszik.

Arra gondoltam hogy inkább tirisztoros szabályozás kellene, az egyeniránytó graetz és az áteresztőtranzisztorok elé, jó nagy pufferkondival és egy soros induktivitással.
Azt nem tudom még, hogy a tirisztort honnan és hogyan lehetne szabályozni. Az áteresztőranzisztoros fokozat kollektor-emitter feszültségével fordítottan, vagy a tranzisztorokat vezérlő bázisárammal egyenesen arányosan.
(#) Pafi válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 22, 2007
Próbáld ki ezt!

Én terveztem, elvileg működik, de garancia nincs rá. (Csak annyi, hogy jópárat terveztem már, amik működnek.)

Kapcs.GIF

(#) Rapidus válasza kerteszsasa hozzászólására (») Aug 21, 2007
Ez látszik ésszerűnek, köszi a választ, megpróbálom.
(#) kerteszsasa válasza Rapidus hozzászólására (») Aug 21, 2007
Én az előző oldalon leírt tápoegységet építettem meg, és nekem is ez volt a gondom. Az lm317 egy 5*10cm-es lemezen jó forró volt. Kapott egy 4cm-es kis ventillátort ami a bordára fújja a levegőt, így hosszabb használat után is csak kicsit langyos. Szerintem te is próbálkozz ventillátorral
(#) Rapidus hozzászólása Aug 21, 2007
Sziasztok!
Én EZT a tápot építettem meg, működik is szépen, szabályoz is, ezért minden oké is lenne, de a 2N3055 szerintem nagyon melegszik már 1A áramnál is (pedig elég méretes bordán van).
Mi a célszerűbb, ha a bordát próbálom növelni, vagy ha egy kis (6-8cm) ventit teszek bele?
(#) zoly15 hozzászólása Aug 21, 2007
sziasztok!
akkor nincs senkinek semmi rajza olyan tápra ami 0-24V ig /0-10A ig tud szabályozni?
előre is köszi!
UI.: jah és ha ven hozzá nyákrajz azt is szivesen elfogadom!

üdv!
(#) zoly15 válasza pb hozzászólására (») Aug 21, 2007
szia!
szerintem nézd végig ezt a topicot és hátha találsz

üdv!
(#) mex válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 21, 2007
Talán a legegyszerűbb megoldás a kettős poti alkalmazása lenne. Az egyik fél a step-down feszültségfigyelő részére kötve, a másik pedig az analóg áteresztőtranyós részen szabályozna. Az együttfutás sem annyira kritikus,1V ingadozás beleférne.Step-downak pl:L4960.
(#) Attila86 válasza gtk hozzászólására (») Aug 21, 2007
Az áteresztő tranzisztoros feszültség/áram szabályzás nem gond, nézd meg a tápomat!
(#) pokot válasza gtk hozzászólására (») Aug 21, 2007
mi lenne,ha az áteresztő táp referenciájához adnál néhány voltot egy OPA-val és azzal vezérelnéd a step-down-t
(#) gtk válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 21, 2007
Az en elkepzelesem eloszabalyzos, hasonloan ahhoz amit irtal. Egy komparator, az atereszto Tr-on (kimenet) levo feszultseg + 5-6V-nal lekapcsolna a pufferre meno feszultseget.Itt mondjuk MOSFETre gondoltam,nem tudom mennyire jo 5let.
Ezutan mar csak az atereszto Tr-os aram/feszultseg szabalyozast kellene megvalositani..
(#) Attila86 válasza gtk hozzászólására (») Aug 21, 2007
Egy olyan, lehetőleg egyszerű step-down dc-dc konvertert kellene találni, aminek a kimeneti feszültsége valahogyan az áteresztőranszisztoroko maradó feszültséggel szabályozható. Ezzel meg lehetne oldani hogy a tranzisztorokon max. mondjuk csak 3V maradhatna, mert efölött visszaszabályozna a dc-dc konverter. Így mindjárt kevesebbet disszipálnának a tranzisztorok. Persze az áteresztőtranzisztoros fokozatot -a maga szabályzásával egyetemben- nem lehet elhagyni.
(#) gtk válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 21, 2007

Elmelkedtem egy kicsit az este, lehet hogy tervezek egy sajatot. Az aramszabalyozas atareszto Tr-al meg nem vilagos, de majd megnezem valahol hogy csinaljak. A tobbire van nagyvonalakban elkepzelesem.
(#) pb hozzászólása Aug 20, 2007
hy
tudna valaki egy egyszerű kapcsrajzot dni egy 5amper meg 30-40voltos labortápegységhez?
elég ha csak a feszültséget lehet állítani
jah meg panelterv is jó lenne

köszi
(#) zoly15 válasza László zs hozzászólására (») Aug 20, 2007
szia!
most nézem és tényleg igazad van külön cséveteseten van a primer és a szekunder eggyik csévetese rá van húzva a másikra
majd még ma megmérem a szigetelási ellenállást de nem úgy látszik nincs baj lenne vele
Idézet:
„Ha nincsenek műszerek, akkor csak saccolhatod a TR állapotát pl.: tekercs cséve és vasmag állapotából (vízben állt esetleg)”

nagyon jó álltapotban van mután áthúztanm 2 sor alapozóval majdnem olyan mint az új kivéve ha megnézed az adattábláját.........................

üdv!
(#) zoly15 válasza szabi83 hozzászólására (») Aug 20, 2007
szia!
akkor ez szivacs a google ezt dobta ki 1épként hogy állapítottad megy hogy ez erősítő?

üdv!
(#) Attila86 válasza gtk hozzászólására (») Aug 20, 2007
De!
Én step-down dc-dc konverterrel gondoltam...
(#) kerteszsasa hozzászólása Aug 19, 2007
Hello
Megépítettem EZT a tápegységet és aránylag jól működik.
Mivel bfy34 -et nem kaptam helyette bc300-at használtam. Ennek nem pont ugyanaz a nyitófeszültsége ezért R8-al párhuzamosan kötöttem egy 10k ellenállást. Ezzel csak az a baj, hogy a leírtakkal szemben rövidzár esetén nem 1,5 , hanem 2,5 voltot ad ki. A ki mit épített topicba raktem fel képeket, ide az általam használt nyáktervet töltöm fel.
(#) szabi83 válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 19, 2007
Ez A osztályú, 40W -os erősítő.

üdv
(#) zoly15 hozzászólása Aug 19, 2007
találtam ezt a rajzot
és azt szeretném megtudni h ez a rajz valóban 10A-e bír ki?
(#) gtk válasza hegman hozzászólására (») Aug 19, 2007
Koszi, atnezem.

Udv.
(#) hegman hozzászólása Aug 19, 2007
Üdv!

Esetleg ez.
Hegman
(#) gtk hozzászólása Aug 19, 2007
Sziasztok !

Valakinek nem fordult meg a fejeben hogy kapcsolouzemu vagy tirisztoros eloszabalyzos labortapot epitsen?Esetleg kapcsolas, tapasztalat?Elmeleti, gyakorlati ismeret hozza?

Udv.
(#) zoly15 válasza László zs hozzászólására (») Aug 19, 2007
szia!
nem volt vízben szerintem
én a külön csévetestet nem látom
elvileg működik mert a szekunderére adtam 19V-ot és a primeren kijött több mint 300V majd idővel ki lessz próbálva hogy műkxik -e rendesen ahogy kell
én a tekercsek ellenálását mértem a szigetelési ellenállást nem mértem
és nem zúg még cseppet semm ahogy én próváltam és áramot sem mértem MÉG

üdv!
UI.: esetleg kepcsolási rajzot nem tudnál adni a fentebb említett szempontok szerint?
(#) Pafi hozzászólása Aug 19, 2007
Inkább 4-5 tonna. Vagy egy kicsit több.
(#) PCB válasza László zs hozzászólására (») Aug 19, 2007
Szia !

Az más, 10MVA, az tényleg nagyobb.

Mennyi lehet, 400-500Kg ?

Üdv!
(#) László zs válasza PCB hozzászólására (») Aug 18, 2007
Azért írtam hogy nagyobb TR. Nálam a nagyobb TR az 10MVA nál kezdődik és 1100MVA-ig tart.

Hirtelen egy kép egy rezgésmérőről:

HPIM7434.JPG

(#) PCB válasza László zs hozzászólására (») Aug 18, 2007
Szia!

Idézet:
„nagyobb TR esetén mágnesezési görbe felvétele és rezgésmérés.”

Ezt te otthon meg is méred, ha találsz egy TR-t ?

Üdv!
(#) László zs válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 18, 2007
"az a jó hogyha nem melegszik de olyan nehéz hogy kapásból van benne 10kiló jó régi is még nincs is külön csévetesten a primer és a szekuder
de attól remélem h jó elvileg 1 trafónak aminek nincs semmijen szaga mi beje lehet szetrem semmi szerinted? "

Ezek a trafók általában biztonsági TR -ként készültek, vagyis a primer - szekunder tekercsek külön - külön csévetesten vannak (ha fölülről ránézel a primer és a szekunder elkülönül, a gyártáskor rakják egymásba).

Az állapotáról csak műszeres vizsgálattokkal lehet meggyőződni: szigetelési vizsgálat, áramfelvételek és feszültségek mérése, nagyobb TR esetén mágnesezési görbe felvétele és rezgésmérés.

Az áramok és feszültségek mérésén kívül a szigetelési ellenállás mérés mindenképpen fontos egy TR-nél.

Ha nincsenek műszerek, akkor csak saccolhatod a TR állapotát pl.: tekercs cséve és vasmag állapotából (vízben állt esetleg), bekapcsoláskor leold a kismegszakító, bekapcsolási hangjából illetve az üzem közbeni hangjából.

Ha kint állt szabad ég alatt, javasolt a bekapcsolás előtt kiszárítani ill. a szigetelési ell. mérés is fontos!
(#) kerteszsasa válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 18, 2007
Nincs ezzel a trafóval semmi baj, majd holnap rakok fel képet az enyémről, na az a rozsdás
Következő: »»   827 / 850
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem