Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Átgondoltam az előszabályozós dolgot és arra jutottam, hogy dc-dc konverterrel két soros áramfigyelő ellenállás, két pufferkondi és két tranzisztoros fokozat lenne a tápban, ez nem tetszik.
Arra gondoltam hogy inkább tirisztoros szabályozás kellene, az egyeniránytó graetz és az áteresztőtranzisztorok elé, jó nagy pufferkondival és egy soros induktivitással. Azt nem tudom még, hogy a tirisztort honnan és hogyan lehetne szabályozni. Az áteresztőranzisztoros fokozat kollektor-emitter feszültségével fordítottan, vagy a tranzisztorokat vezérlő bázisárammal egyenesen arányosan.
Próbáld ki ezt!
Én terveztem, elvileg működik, de garancia nincs rá. (Csak annyi, hogy jópárat terveztem már, amik működnek.)
Ez látszik ésszerűnek, köszi a választ, megpróbálom.
Én az előző oldalon leírt tápoegységet építettem meg, és nekem is ez volt a gondom. Az lm317 egy 5*10cm-es lemezen jó forró volt. Kapott egy 4cm-es kis ventillátort ami a bordára fújja a levegőt, így hosszabb használat után is csak kicsit langyos. Szerintem te is próbálkozz ventillátorral
sziasztok!
akkor nincs senkinek semmi rajza olyan tápra ami 0-24V ig /0-10A ig tud szabályozni? előre is köszi! UI.: jah és ha ven hozzá nyákrajz azt is szivesen elfogadom! üdv!
szia!
szerintem nézd végig ezt a topicot és hátha találsz üdv!
Talán a legegyszerűbb megoldás a kettős poti alkalmazása lenne. Az egyik fél a step-down feszültségfigyelő részére kötve, a másik pedig az analóg áteresztőtranyós részen szabályozna. Az együttfutás sem annyira kritikus,1V ingadozás beleférne.Step-downak pl:L4960.
Az áteresztő tranzisztoros feszültség/áram szabályzás nem gond, nézd meg a tápomat!
mi lenne,ha az áteresztő táp referenciájához adnál néhány voltot egy OPA-val és azzal vezérelnéd a step-down-t
Az en elkepzelesem eloszabalyzos, hasonloan ahhoz amit irtal. Egy komparator, az atereszto Tr-on (kimenet) levo feszultseg + 5-6V-nal lekapcsolna a pufferre meno feszultseget.Itt mondjuk MOSFETre gondoltam,nem tudom mennyire jo 5let.
Ezutan mar csak az atereszto Tr-os aram/feszultseg szabalyozast kellene megvalositani..
Egy olyan, lehetőleg egyszerű step-down dc-dc konvertert kellene találni, aminek a kimeneti feszültsége valahogyan az áteresztőranszisztoroko maradó feszültséggel szabályozható. Ezzel meg lehetne oldani hogy a tranzisztorokon max. mondjuk csak 3V maradhatna, mert efölött visszaszabályozna a dc-dc konverter. Így mindjárt kevesebbet disszipálnának a tranzisztorok. Persze az áteresztőtranzisztoros fokozatot -a maga szabályzásával egyetemben- nem lehet elhagyni.
Elmelkedtem egy kicsit az este, lehet hogy tervezek egy sajatot. Az aramszabalyozas atareszto Tr-al meg nem vilagos, de majd megnezem valahol hogy csinaljak. A tobbire van nagyvonalakban elkepzelesem.
hy
tudna valaki egy egyszerű kapcsrajzot dni egy 5amper meg 30-40voltos labortápegységhez? elég ha csak a feszültséget lehet állítani jah meg panelterv is jó lenne köszi
szia!
most nézem és tényleg igazad van külön cséveteseten van a primer és a szekunder eggyik csévetese rá van húzva a másikra majd még ma megmérem a szigetelási ellenállást de nem úgy látszik nincs baj lenne vele Idézet: „Ha nincsenek műszerek, akkor csak saccolhatod a TR állapotát pl.: tekercs cséve és vasmag állapotából (vízben állt esetleg)” nagyon jó álltapotban van mután áthúztanm 2 sor alapozóval majdnem olyan mint az új kivéve ha megnézed az adattábláját......................... üdv!
szia!
akkor ez szivacs a google ezt dobta ki 1épként hogy állapítottad megy hogy ez erősítő? üdv!
De!
Én step-down dc-dc konverterrel gondoltam...
Hello
Megépítettem EZT a tápegységet és aránylag jól működik. Mivel bfy34 -et nem kaptam helyette bc300-at használtam. Ennek nem pont ugyanaz a nyitófeszültsége ezért R8-al párhuzamosan kötöttem egy 10k ellenállást. Ezzel csak az a baj, hogy a leírtakkal szemben rövidzár esetén nem 1,5 , hanem 2,5 voltot ad ki. A ki mit épített topicba raktem fel képeket, ide az általam használt nyáktervet töltöm fel.
Sziasztok !
Valakinek nem fordult meg a fejeben hogy kapcsolouzemu vagy tirisztoros eloszabalyzos labortapot epitsen?Esetleg kapcsolas, tapasztalat?Elmeleti, gyakorlati ismeret hozza? Udv.
szia!
nem volt vízben szerintem én a külön csévetestet nem látom elvileg működik mert a szekunderére adtam 19V-ot és a primeren kijött több mint 300V majd idővel ki lessz próbálva hogy műkxik -e rendesen ahogy kell én a tekercsek ellenálását mértem a szigetelési ellenállást nem mértem és nem zúg még cseppet semm ahogy én próváltam és áramot sem mértem MÉG üdv! UI.: esetleg kepcsolási rajzot nem tudnál adni a fentebb említett szempontok szerint?
Szia !
Az más, 10MVA, az tényleg nagyobb. Mennyi lehet, 400-500Kg ? Üdv!
Azért írtam hogy nagyobb TR. Nálam a nagyobb TR az 10MVA nál kezdődik és 1100MVA-ig tart.
Hirtelen egy kép egy rezgésmérőről:
Szia!
Idézet: „nagyobb TR esetén mágnesezési görbe felvétele és rezgésmérés.” Ezt te otthon meg is méred, ha találsz egy TR-t ? Üdv!
"az a jó hogyha nem melegszik de olyan nehéz hogy kapásból van benne 10kiló jó régi is még nincs is külön csévetesten a primer és a szekuder
de attól remélem h jó elvileg 1 trafónak aminek nincs semmijen szaga mi beje lehet szetrem semmi szerinted? " Ezek a trafók általában biztonsági TR -ként készültek, vagyis a primer - szekunder tekercsek külön - külön csévetesten vannak (ha fölülről ránézel a primer és a szekunder elkülönül, a gyártáskor rakják egymásba). Az állapotáról csak műszeres vizsgálattokkal lehet meggyőződni: szigetelési vizsgálat, áramfelvételek és feszültségek mérése, nagyobb TR esetén mágnesezési görbe felvétele és rezgésmérés. Az áramok és feszültségek mérésén kívül a szigetelési ellenállás mérés mindenképpen fontos egy TR-nél. Ha nincsenek műszerek, akkor csak saccolhatod a TR állapotát pl.: tekercs cséve és vasmag állapotából (vízben állt esetleg), bekapcsoláskor leold a kismegszakító, bekapcsolási hangjából illetve az üzem közbeni hangjából. Ha kint állt szabad ég alatt, javasolt a bekapcsolás előtt kiszárítani ill. a szigetelési ell. mérés is fontos!
Nincs ezzel a trafóval semmi baj, majd holnap rakok fel képet az enyémről, na az a rozsdás
|
Bejelentkezés
Hirdetés |