Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Szerintem nézd meg a www.lomex.hu, www.ret.hu oldalakat. 19,5-610Ft + Áfa.
10 ft - tól 10000ft - on át a csillagos égig, pici túlzással.
Ha tudod a paramétereit, akkor a lomex vagy a HQ árlistájából egzakt választ kapsz.
Én a te helyedben 3 variáció között választanék:
1., eladnám és vennék megfelelő trafót, vagy csere-bere alapon oldanám meg. 2., ha a primer van alul, akkor leszedném ( lecsipkedném ) a felesleges kisfesz tekercseket, hogy hozzáférjek a 62 voltoshoz. Ezután megmérném a felső sor alját, hány volt van ott és ha még nagyon sok ( pl. 50 ), akkor egy sort levennék abból is, aztán megint megmérném a szabadon lévő sor alsó menet feszültségét. Ha már kedvező értéket mérnék, akkor azt a menetet kivezetném és meghagynám a sor tetejét "tartalékba" ( amennyiben ragaszkodsz ehhez a trafóhoz ). 3., ha könnyen szétszedhető, az előbbiek után jól leszigetelve meg lehet toldani a primert, pl. megmaradt 30-40 voltos szekunder esetében +primer egy-két sor ( számolni is célszerű ).
Sziasztok ! A 62voltos kimeneteden kivül a megcsapolások milyen huzalal vannak tekercselve ,mert az a nem mindegy ,ha az "akkutöltö " a 62voltos kimenetröl vette le a töltőáramot és a megcsapolások csak vezérlési célokra kelletek akkor sajna nem lesz használható a trafod ! Ha nem ,akkor a variációk alapján 9.6voltot tudsz levenni a traforól ami egyen feszben jó esetben is csak 13.57volt .üresjárásban ,terhelve viszont le fog esni . de probáj rákötni Greatz -hídat + kondit / amperenként 1000µF-et/ és műszert árammérésbe és terheld meg pl.: autó izzóval és kiderül hogy jó lesz-e a trafód!
Nos keresned kellene egy olyan kombinációt ami körülbelül -nagyjából-hozzávetőlegesen úgy 20V-ot ad le. Azt egyenirányítod egy 50V-os, 10A-es Graetz-cel, szűröd esetleg egy 2200 mikróval, vagy azzal ami van, a klasszikus módszer szerint. Aztán jöhet a stabi.
Bocs Medve. Egy kicsit megint elhamarkodott voltam, hamar nekirugaszkodtam a témának.
Nem eccerü tekercs, több kivezetéses (képet nem tudok mert nincs itthon a fénygép). De csináltam 1 ábrát amiböl talán meg lehet érteni. Az ábra a tekercs felülnézetéböl olvasandó.
Nagyon rángatni fogja így a trafót és esetleg zúgni fog rettenetesen.
Ha már ettől nem tudsz eltérni, akkor a 62V-ot olyan graetz-el kell egyenirányítani, aminek két tagja tirisztor. Ennek gyújtásszögvezérlésével - számottevő hőveszteség nélkül - elérhető a cél.
Szia !
Lehet hogy aksi töltő volt, busz, targonca...stb. Mindenképpen télre időzitsd a tápot akkor a 12V mellett jó lesz fegy szobát kifűteni. Normális esetben ebből 12-ot csinálni felejtős. Üdv!
Már megint csak hümmögök, nem szoktak 62V-os szekunder tekercsről 12V-os akksit tölteni. De ha mindenképp, akkor el kell füstölnünk a felesleget, ami már csak 460W. Én nem kezdenék hozzá...Másik eset, ha egy kapcsolóüzemű tápot készítünk, itt kevesebb a disszipáció, de ez komolyabb felkészültséget igényel. Igy tehát sajnos offolok
Bocs, hogy kételkedek, de tuti, hogy 62V-os az a tekercs?
Szeretném megköszönni a segítséget Bundyland-nek,
ill. Hátornak! még tanulmányozom a rajzokat aztán döntök! köszönöm!!
Akkor lehet rosszul fejeztem ki magam...
Ezt a 62V AC-t szeretném ugy felhasználni, hogy kb 25-30V DC legyen belöle. Egyébként ez a tekercs régebben akksitöltö volt (fater szerint) csak az elektronika (és más egyéb) elkallódott. Csatolom a 12V/8A kapcsolási rajzát. A meglévö kapcsolasomhoz szeretném "elé tenni" az általad javasolt segitséget.
Jól értem? 62V AC, vagyis 88V DC-ből szeretnél 15V-ot stabilizálni? Sok lessz ez! 8A mellett ez 580W disszipáció, sőt egy átlagos "stabkocka" is csak 35V-ot visel el a bemenetein. Rajzot mutatnál?
A 62Vrms az majd 90V csúcsértéket jelent. Nem hinném, hogy egy 15V-os stabilizátornak ekkora a bemőfeszültség igénye.
Sziasztok! Segitséget szeretnék kérni mivel azt látom hogy itt jo szakemberek vannak a témában. Bocsi, nem igazán ide tartozik, én 1 akkutöltöt szeretnék csinálni. Vázolom a helyzetet: Van 1 tekercsem több kivezetéssel (nem kicsi, kb 2-3 kg), bemenet: --> 230 V ~ (AC) persze, van egy polusa ahol pedig kb 62 V ~ (AC) jön ki. Ezt szeretném tovább használni. Van 1 12V/8A terhelhetöségü kapcsolásom ahol a fesztabilizatort kicseréltem 15V-ra. Azt szeretném kérdezni hogy hogyan tudnám a 62 V váltakozó feszt egyenirányitani és szürni, mivel ez kell a kapcsolásnak.
Lécci segitsetek, kapcsolási rajz is jo lenne. Elöre is köszi.
Helló ! A Hobbyelektronikás rajzot kis modosítással megtalálod az oldalon /14 oldal / oldal alja. Én megépítetem és jól mükszik ! Nekem egy 10A /30 V -os trafom volt ,ezért úgy oldottam meg, hogy az /sz6/ betáplálás külön traforól megy . itt fontos ,hogy a 6.8 voltos referencia feszültség pontosan be kell állítani /R17 / ellenállás helyére poti ,én beállítás után kicseréltem fix ellenálásra. ha nincs meg a referenciád nem tudod beállítani a kimenő feszt és áramot !
Szia !
A rádiótechnikásat megépítettem, hibátlanul működik, Taki33 is megépítette, Ő segített nekem is a hibajavítással ami a rajzon van. Csak ajánlani tudom ha komoly tápot akarsz!
vagy nagy segítség lenne ha valaki felrakná nekem:
A Hobbielektronika 2004/12 számát! ebben is van egy speckos táp azt hallottam! köszi nagyon!
Sziasztok!!
végigolvastam a labortápról szóló fórumotokat! találtam két tápot amely kielégítené igényeimet! az lenne a kérésem h jelentkezzen már olyan valaki aki megépítette már ezen kettő közül valamelyiket, ezen kapcsolási rajzok alapján és működött!!!? azért kérem h elkerülhessem a hibákat már az elején! köszi!!
Most már van 2db 12V-os 75Va-os trafóm (üresen 13V).
Tök egyfornák, aránylag kicsik, és még jól is néznek ki.
Kevés, mert ez az üresjárási fesz. Kezdd el terhelni és megmérheted, hogy a ráírt max. kimenőáramnál be fog állni a 12V.
Bizony... , de a max pufferre ott figyelj.
Értem. és köszönöm az információkat. Azt hiszem legjobban akkor járok, ha mégiscsak szerzek valahonnan egy 24V-os 3A- es trafót, és akkor mehet a másik fajta táp.
A 0,8-as drót nagyon gyenge... mivel kívül van, még 1,5-1,8 amperig oké, de folyamatosan már meggondolandó.
A befűzés meg oké - könnyen meg tudod tenni.
Sziasztok ! alkatrészeket tudtok rendelni olcsobban mint a HQ-Nedistöl a www.ret.hu oldalon ,én általában innen rendelek és van letölthető árlistájuk ,ami az árak mellet tartalmazák az alkatrész fő tulajdonságait . És a poti sem olyan drága .
13,5V a trafó kinő oldala, és kb 0.8-as huzalból van.
Ez is kevés?
Azt mondtam, nem?
A BZY88 milyen? abban van sok fajta... ez csak típus, a fesz nincs ott . Valszín itt 4v7-6v8-as lehet, de: ez a táp így nem is oké, mert a kimenő oldal így csak 12 +/- 1 volt talán... át kell alakítani a poti-ellenállás kört, ha jobban kell változtatni a feszt.
A baj ott van, hogy 12V AC bemenővel nem lehet 12V stabil DC-t csinálni, ha a 4A kell. Az lesz a jelenség, ha 12V a kimenet, akkor kb 1A-ig jó, de utána kezd brummosodni, mert kezd elfogyni a pufferen a sima fesz és a brummcsipkék átjutnak a stabon.
Én azt ajánlom, szerezz be hasonló átmérőjű zománchuzalt, mint amiből a szekunder készült és fűzögess be legalább annyit, hogy 14-15V legyen a váltó. A nagyáramú graetz kiegészíthető egy fesznövelővel, amiről mehetne az elektronika, így tényleg pár alkatrész értékének módosításával jó tápot építhetsz ezzel a kapcsolással is.
BAT85 (SB-D SCHOTTKY 30V 0.2A 10pF - Dióda Schottky).
Ilyen is van Hq-ban. ez tehát jó? És még valami: nem találok árlistákban BZY88-at. Ezt mivel lehet kiváltani? |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Bocs, hogy kételkedek, de tuti, hogy 62V-os az a tekercs?

Tök egyfornák, aránylag kicsik, és még jól is néznek ki.