Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Internetes rádióvevő
 
Témaindító: Vales, idő: Júl 4, 2008
Lapozás: OK   7 / 15
(#) proba válasza Pimpike4952 hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
Szerintem a végén szereplő Karadió teljesen jó. a wemos modul kínából 1000 ft környéke a dac sem túl drága. Beállításához egy telefon böngészővel elég.
(#) Inhouse válasza Pimpike4952 hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
KaRadio a neked való, ennél olcsóbb/egyszerűbb szerintem nincs. Annyi, hogy nem a VS1003 kell hozzá, hanem az olcsóbbik VS1053. A Wifi nem extra opció, az van, LAN nincs. Webes felülete van. 2 ellenállás és 2 gomb és máris sokkal több adód lehet, mint 2.
Az ESP8266 2-3$, a VS1053 4-5$. Ehhez kell egy kis végfok, az tényleg olcsó a pár W-os, meg valami hangszóró.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2020
(#) Pimpike4952 hozzászólása Nov 5, 2020 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek, megnézem ezt a Karadio-t. Találtam HE-n Wemos Mini-D1 -et, NodeMCU-ESP8266-CP-t és NodeMCU-ESP8266-CH-t. Mi a különbség köztük az árán kívűl? A NodeMCU-knál más az uart IC ha jól tévedek, ennyi különbséget véltem felfedezni. Találtam még olcsóban ilyet. Ez is jó lehet?
Egyenlőre tesztelek/tesztelnék olyan alapanyagokkal, amik hamar beszerezhetőek (belföld), aztán ha megvan a megfelelő prototipus, szétnézek kínában is.
(#) Pimpike4952 hozzászólása Nov 5, 2020 /
 
Viszont az ethernet-et nem engedném el. Azzal lenne a legegyszerűbb: bedugják a routerbe, és kész, csak a rádión kell betekerni az FM 108MHZ-et, amin adna. Megtaláltam régről egy bevált kapcsolásom, vezeték nélküli mikrofon volt eredetileg BF199-el. Ezt átalakítanám és szuper lenne, simán szólt FM rádió minőségben és rendkívűl stabil. Ráadásul cca 100Ft-ból kijönne. Találtam egy ilyen leírást. A project ittvan. Ethernet-modult nem találtam készen hozzá egyenlőre sajnos. Szerintetek? A galvanikus leválasztással gondok lennének úgy is, ha műanyag házba dobozolom be?
(#) Skori válasza Pimpike4952 hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
Az ESP32-ben van D/A konverter is, így ha nem számít a hangminőség, akkor elvileg egyetlen ESP32 modullal is célt lehet érni.
A KaRadio projektek tartalmazzák a webszervert is. Amikor először elindítod akkor szór egy jelszó nélküli wifi SSID-t, amire rácsatlakozol pl. telefonnal. Itt a webfelületen beállítod a wifi jelszót, ezután újraindul, és felcsatlakozik a beállított wifire. Ha netán nem sikerül neki (pl. mert elírtad a jelszót) akkor ismét szór egy jelszó nélküli wifi SSID-t... Tényleg nem kell hozzá semmi extra.
(#) Skori válasza Pimpike4952 hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
Ha nem vagy profi programozó (tippelek: nem vagy az), akkor engedd el nyugodtan az ethernet modul kezelését az ESP-vel.
(#) Pimpike4952 válasza Skori hozzászólására (») Nov 6, 2020 /
 
Tényleg egyszerű, remélhetőleg ha valakinek már van wifi-je, akkor egy ilyen beállítás sem lesz bonyolult.
Jól látod,, nemhogy profi, még sima programozó sem vagyok Viszont az még mindig nem világos, amit feljebb kérdeztem: mi a különbség a wemos és NoDemcu -s kütyük közt az árukon kívűl?

U.i.: grat a honlapodhoz, nagyon tetszik, csak így tovább!
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2020
(#) Skori válasza Pimpike4952 hozzászólására (») Nov 6, 2020 / 1
 
A Wemos és NoDemcu modul is ESP8266-ra épül, de a lábkiosztásuk némiképp eltér, és az utóbbinak kicsivel több lába van. Talán az USB chip is más a kettőn, de ez sem lényeges szempont. A netrádió szempontjából mindegy melyiket használod. Viszont ha olcsó megoldást akarsz, akkor az ESP32-vel jobban járhatsz, mert drágább ugyan mint az ESP8266, de tud működni a VS1053 nélkül is (szerényebb hangminőséggel), ezért így összességében kevesebből jöhet ki a netrádió.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2020
(#) Inhouse válasza Skori hozzászólására (») Nov 18, 2020 / 1
 
Jó ez az app! Kicsit lassan tölti be a lejátszási listát, cserébe nem akad meg közben a hang! Szuper! Jó, hogy rátaláltál, illetve köszönet a létrehozójának.
(#) Maffija hozzászólása Jan 3, 2021 / 1
 
Köszönet, miután megjöttek az alkatrészem kb. 2 óramba tellett és már szólnak is a rádió adások. Szuper, egyszerű. A mobil app is tökéletesen működik. Ha valaki építés közben elakad, szívesen segítek.
(#) Pimpike4952 hozzászólása Feb 10, 2021 /
 
Sziasztok!

Kéne egy "kis" segítség, karadio-s témában. Letöltöttem, keine readme, ok...
Mivel linuxon élek, kút fejből próbálkoztam a make-el, make app-al, generate.sh-val, ami a make-t hívja, de hiba van, amire nem találok megoldást.

  1. /home/pimpike/Documents/Elektronik/netradio-karadio-esp32/Ka-Radio32-master/components/audio_player/audio_player.c:147:46: error: ?: using integer constants in boolean context, the expression will always evaluate to 'true' [-Werror=int-in-bool-context]
  2.    bool buffer_ok = (fill_level > bigSram()?20:50); // in %
  3.                     ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~^~~~
  4. cc1: some warnings being treated as errors
  5. make[1]: *** [/home/pimpike/esp/esp-idf/make/component_wrapper.mk:292: audio_player.o] Error 1
  6. make: *** [/home/pimpike/esp/esp-idf/make/project.mk:635: component-audio_player-build] Error 2


A make menuconfig indítása után (próbából, mert egy szó sincs róla sehol, mégis mit kezdjen a jobbágy a rahedli sok file-al) és átállítottam a hangkimenetet beépítettre. Ugyanez a hiba. Mit kell még beállítani?

hálás köszönet előre is!
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 11, 2021 /
 
Nekem azt csinálja az app, hogy ha elindítom működik, aztán negyedóra, félóra múlva akarnék egy másik rádióra váltani és bár a képernyőn látom őket, nem tudok váltani. Újra kell indítanom és akkor megint jó...egy darabig... Nálatok?
(#) Skori válasza Pimpike4952 hozzászólására (») Feb 11, 2021 /
 
Miért nem kész bin fájlokat töltesz fel az ESP-re? Vagy valamilyen egyedi megoldást akarsz rá fordítani?
(#) Skori válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 11, 2021 /
 
A mobilok energiatakarékos módba váltanak egy idő után, és megszakad az app kapcsolata a rádióval, sőt beállítástól függően a wifi kapcsolat is megszakadhat amikor a mobil lesötétíti a kijelzőjét..
(#) Pimpike4952 válasza Skori hozzászólására (») Feb 11, 2021 /
 
Szia, igen. Egyrészt a beépített DAC-ot csak menuconfig-ban tudom átkapcsolni az alapértelmezett vs1053-ról. Kíváncsi vagyok a minőségre. Másrészt BT-t szeretném kikapcsolni, energiamegtakarítás végett ill. élő internet-kapcsolat esetén a webszervert is lelőni. Szóval lecsontozni szeretném, se kijelző, se gombok, web felület csak a wifi beállítására lebutítva ill. egy gomb, amivel a 2db beállított állomás között lehet váltogatni 1db gombal.

Találtam ebay-en esp32-t ethernet-el. Nah ez lenne a végső cél. Se wifi, se BT, se webszerver, semmi konfigurálás userspace oldalról. Routerbe bedug, DC adapter a 220-ba bedug és szól. A kimenet FM adó lesz. Ehhez is bele kell nyúlnom a forrásba, meg még egy tucat cuccot találtam, amire semmi, de semmi szükség egy webrádiós esp-nek, csak növeli a kódot, a fogyasztást, stb. Jah a legfontosabb az olcsóság és egyszerű kezelhetőség. Lenne, ha menne Jó lenne, arduino IDE-vel programozni, de a karadio nem erre van írva. Sajnos.
(#) Pimpike4952 hozzászólása Feb 12, 2021 /
 
Kezd a t*k*m tele lenni, semmi nem fordul le. Próbából találtam ezt, mókolás nélkül is jó lenne nagyjából, de itt meg file-t nem talál... Hogy az ördögbe csináljátok hogy mindenkinek jó? Sima legfrissebb ubuntu, a make 4.2.1, ESP-IDF 4.4 -es.
(#) Skori válasza Pimpike4952 hozzászólására (») Feb 12, 2021 /
 
Szerintem itt a többség nem áll neki fordítgatni, én sem. Az ESP8266 és az ESP32-es verzió is jól működik a default BIN fájlokat rátöltve. Az egyéb vagy egyedi funkciókat egy külön MCU-ra fogom bízni, azon lesz saját szoftver.

ESP32 esetében simán a webfelületen beállítható, hogy mi legyen az audió kimenet, nem kell hozzá semmilyen mókolás. De szerintem egy kinai VS1053 nem olyan drága, és hangminőségre az a legjobb, rögtön utána az i2s hangkártya jön, majdnem ugyanolyan jó minőségben, de azzal csak az MP3 streamek fognak menni, az AAC nem (VS1053+ESP32 esetén nekem az AAC-k is mennek). Az i2s hangkártya kínából fillérekért beszerezhető.

A DAC-ot , vagy a PDM-et kiválasztva, tehát amikor az ESP állítja elő a hangot, az biztos, hogy az előbbieknél egy nagyságrenddel rosszabb hangminőséget jelent majd. Azt, hogy az FM adáshoz azért elég-e, vagy azt is alulmúlja-e nem tudom. Ha nincs különösebb minőségi igény, akkor elég lehet. Viszont akkor nem tudom érdemes-e a szoftvert hegeszteni.

Arra próbálok célozni, hogy a sok befektetett energia mellett már eltörpül egy rendesebb hardver ára. Tehát ha sok-sok órát rááldozol, akkor már nem drága, sőt szinte jelentéktelen összeg egy VS1053, vagy éppen még egy MCU, (esetleg egy arduino panel).

karadio32.png
    
(#) Pimpike4952 válasza Skori hozzászólására (») Feb 13, 2021 /
 
Köszi az infót, a VS1053 majd lesz, egyenlőre kipróbálni szerettem volna csak. Szóval valami windows alól töltögetitek a letöltő tool-al a kész binárisokat és webes felületen mókoljátok... Ok, megnézem winen mit lehet elérni weben keresztül.

O.T.: Érzek egy kis kognitív disszonanciát: ahogy nézem, alapból egy virtuális linuxot használnak fejlesztésre, de csak windows-os felöltő program van a hivatalos espressif.com -on (is). A linuxos grafikus feltöltő és fordítók, amikre hivatkoznak olyan régiek, hogy Jézusnak még volt EKG-ja a kereszten, amikor a hivatkozott dolgok aktuálisak voltak... Mindenesetre nem gondoltam volna, hogy egy csontra lebutított, leegyszerűsített netrádiót nehezebb összehozni, mint egy csilli-villi kijelzős-távirányítós-jog-os kütyüt, hacsak nem mélyvénás programozó az ember (én nem vagyok programozó) és átnyálaz 6000 oldal doksit. Mindegy.

Jelenleg 1000db-os nagyságrendben kéne, aminek nagy részét adományként adnánk egyenlőre, úgyhogy még az is számít, hány cm vezeték kell ill. minél kissebb teljesítményű tápegység. Ha csak 100mA-t letudok faragni a várható fogyasztásból szoftveresen, pl. kissebb órajellel, nem használt feature-k kilövésével, már több 100USD-t nyerhetek (kínában gyártatnék). Szóval ezért tépem, mint Floki a lábtörlőt
Ezúton is köszönöm az eddigieket mindegyikőtöknek!
(#) Skori válasza Pimpike4952 hozzászólására (») Feb 13, 2021 /
 
A windows-os, ESP-t iró/fordító programok nem működnek linuxból wine alatt? Illetve egy mai szemmel kicsi hardverigényű XP, virtuális gépen szinte bármelyik linux alatt működhet.

Az ESP32 / KAradio32 webfelülete linux alatt ugyanolyan mint windows alatt. Szerintem érdemes lett volna legalább kipróbálnod, mielőtt saját, vagy egyedi kódot akarsz fordítani.
KAradio32 esetén a kijelző kezelése állítható SSH-n keresztül, program fordítás nélkül is. Ez linux alatt nem lehet probléma. Alapból pedig nem kezel kijelzőt a szoftver. Ezek az alap doksiban le vannak írva, így tényleg nem értem, hogy akarsz egyedi kódot, ha még ennyit sem néztél meg!

A webfelület sem igényel addig különösebb erőforrást amíg nem használod. Ha kiveszel belőle részeket, attól nem igazán lesz semmilyen fogyasztásbeli változás. Továbbá ha gyártatni akarod nagyobb tételben, akkor érdemes lehet a licenszfeltételeket alaposabban átolvasni, hogy nincs-e erre vonatkozó kitétel. Nehogy később kellemetlen meglepetés érjen.

Mondjuk eleve nem tudom elképzelni hová kell nagy tételben olyan eszköz ami egy/két netrádiót FM-en szór tovább, illetve ezzel az erővel lehetne hangszórója is. Azonkívül, hogyan fogja a felhasználó pl. a wifit konfigurálni, ha kiszeded a webfelületet? A webfelület részleges kiszedése energiaspórolás szempontjából semmit sem ér, legfeljebb arra jó, hogy az eredeti KARadio32 feliratokat kiszedd... Szóval kissé ellentmondásosnak érzem amiket írsz.
(#) Pimpike4952 válasza Skori hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 

esp32-ethernet verziójú alappanelt venném meg, 5-7USD körül vesztegetik, tehát UTP-s lenne kizárólag. Fixen DHCP-client futna rajta és kész, tehát csak bedugják a routerbe és megy. Ne kelljen okostelefon, meg wifi állítgatás. Ennek oka a célcsoport, akik nagy része annyit tud jó esetben az internetről, hogy azon jön a tv adásuk. Próbából vettem az elterjedt eth nélküli alappanelt, pont azért, hogy próbálgassam, másrészt szinte csak ehhez találtam bevált netrádió-kódokat. Franc se gondolta volna, hogy linux alól lehetetlen bármit is csinálni ezekkel a kódokkal. A disztrómhoz binárisban van esptool nevű cucc, amivel espressif-es mintaprogramok (pl. hello-world, blinki, knigh-rider effekt) feltölthetőek és tök jól futnak, de ezek valami tök más keretrendszerben vannak írva. Beleástam magam kicsit, de feladtam, nincs időm megtanulni ilyen mélységben programozni. Arduino-IDE alá sikerült beizzítani az ESP32 supportot, az említett espressif-es mintákat megtudtam írni próbából ezen a felületen és sikerült is a feltöltés. Jó, mert nem nekem kell a bootlader-el meg partíciókkal foglalkozni, az IDE megoldja. Netrádiós kódokat találtam rá, de valamiért egyik sem működik nálam, az ellenőrzésben és kismillió a hiba, ergó nem tölthető fel. Annyira meg még nem vagyok otthon az Arduino-ban, hogy csont nulláról gyártsak netrádiót Arduino-ra...
Tudom, hogy pl. kijelző-kezelés sincs benne alapból. Józan parasztésszel azt feltételeztem, hogy egy meglévő kódot lecsupaszítani egyszerűbb, mint mindenféle feature-t hozzáadni utólag. Végülis ez a rész nem probléma, tudom a forrást szerkesztgetni, csak lefordítani nem megy Az ethernet-támogatás is benne van a KaRadio-s kódban alapból, tehát ha célt érnék és ideér az ethernetes alappanel, akkor csak a webszervert kellene "kikapcsolni" és máris kész kódom lenne, amit csak feltölteni kell és kész.

Azért kap FM adót hangszóró+végfok helyett, mert egyrészt így a lakás/ház/kert több pontján is lehet "fogni" a rádiót és nem kell mindenhova cipelgetniük. Konkrétan most is van vevő-jelölt, aki hol a konyhában, hol a nappaliban, hol a garázsban hallgatná. Vett valami Hama-csodát és amint áramtalanítja, fullra újra kell konfigurálni mindig mindent... Az FM adómmal nincs gond 150-200m-ig, tehát bőven nem minősül műsorszórásnak. Másrészt olcsóbb, egyszerűbb, kisebb mind méretben, mind fogyasztásban, egyszerűbb gyártani, stb.

Egy darab rádiót szórnék összesen. Streamel 32kbit/s-en és 96kbit/s-en, ezt használnám programban úgy, mint két különb. rádió. Ha valakinek "gyenge" a nete, akkor az 2. rádiót választja 32kbit/s-en, ezért lenne 1db gomb, ami a "Next" -nek felel meg. 2db bejegyzést cserélgetne csak.

Hogy mire jó? Van egy rádió kishazánkban, amit a politika elhallgattatott 19év után az FM sávon vasárnap. Sok hallgató egy FM transmittert se tud segítség nélkül beüzemelni kocsiban, pedig van okostelefonja, ismeri az app fogalmát. A legtöbben otthon szeretnék hallgatni tovább ahogyan eddig, ideális esetben azon a készüléken, amin eddig, mivel azt ismerik, azt szokták meg. A legolcsóbb netrádió cirka 20.000Ft és új eszköz, aminek plusz hely kell, meg kell tanulni, ráadásul csak egy helyen egyszerre, beállítása sokkal több macera, mint a megszokott FM rádiójukat odébb hangolni másik frekire. Szóval nekik szeretnék segíteni. Ha összejön és sikerül 5000Ft alatt tartani az összköltséget, akkor cirka 150-200.000 embernek kéne alsó hangon.

A készüléket maga a rádió juttatná el a hallgatóihoz, ők csak örülnek neki, ha gyártok ilyet. Ebből következik az az igény is, hogy ne lehessen mást is hallgatni rajta, a playlist-hez csak én férhessek hozzá egyszerűen. Az espressif-el leveleztem erről novemberben, őket nem érdekli, sőt, örülnek is neki, mivel ingyen reklám, de jó hogy szóltál, köszi hogy figyelsz. Ha van még valami esetleg, szólj, hátha kimaradt valami amire nem gondoltunk!


Update: win10-en sikerült feltolni a kész binárist, működik végre Jó hogy mondtad az SSH-t, ez lett volna a kövi kérdés. Egyenlőre stabilan működik pár órája, a VS1053 viszont fog kelleni sajnos, ez a 8bites minőség éppenhogy elég az érthető beszédre
(#) pajesz66 hozzászólása Feb 16, 2021 /
 
Sziasztok!

Internetes rádióADÓ-val nem találkozott esetleg valaki?
(#) Skori válasza pajesz66 hozzászólására (») Feb 16, 2021 /
 
Igen. De az csak egy szoftver egy PC-n. Kis rábeszéléssel még a VLC is tud ilyet.
(#) kala1982a válasza pajesz66 hozzászólására (») Feb 17, 2021 /
 
A winamp is tudott annak idején ilyet. pl: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2021
(#) palj válasza Skori hozzászólására (») Feb 18, 2021 /
 
Az a helyzet, hogy érdekes módon a legtöbb megépitett Karadio(32) az orosz,/ukrán kollégáknál van. ott érdemes körülnézni, mert én is ott találtam jó megoldásokat!
(#) kistee hozzászólása Feb 19, 2021 / 2
 
Sziasztok,

Én is nekifogtam a magam netrádiójának. Először a KaRadio-val próbálkoztam, de a Wemos D1 Mini sehogyan sem akart felcsatlakozni a wifimre. Két napig próbálkoztam, eredmény nélkül, majd feladtam. Esetleg van valakinek ötlete, hogy miért nem tudott rákapcsolódni? (némi infó az utolsó képen) MAC szűrés van nálam, de a próba idejére kikapcsoltam.

Jött a "B-terv", az ESP-rádió. Ez végre működött, a wifire is csatlakozott (ugyanaz a Wemos...). Összeállt a deszkamodell, ez végre műklödik. Hátránya, hogy csak http:// adókat kezel, a https:// nem megy neki. A Ka-Radió boldogul a https-sel?

A kis Nano csak a vezérlőgombokat fogadja és küldi a parancsokat a Wemosnak.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2021
(#) kistee válasza kistee hozzászólására (») Feb 23, 2021 / 2
 
Nem hagyott nyugodni, hogy a KaRadio projektben miért nem csatlakozik a Wemos a wifimre. Mivel a github-on az eggyel korábbi firmware verzió is fent van, gondoltam megpróbálom azzal.

És azzal megy! Persze a webfelületen felajánlja a frissítést, de nem fogom frissíteni.
Szóval ez volt az oka, talán másnak is hasznos lesz ez az infó.

Konkrétan: nem az "user1.4096.new.4.bin" és "user2.4096.new.4.bin" fájlokat kell flash-elni, hanem az "user1.4096.prv.4.bin" és "user2.4096.prv.4.bin" fájlokat.
(#) kistee válasza kistee hozzászólására (») Feb 23, 2021 / 2
 
Csak még egy kiegészítés az utókornak: amit írtam, az a jelenlegi (2021. feb. 22.) állapotra érvényes. Lehet, hogy később a szerző kijavítja a hibát és ha valaki hónapok, esetleg évek múlva olvassa a bejegyzésemet, akkor lehet, hogy már nem ez lesz a követendő eljárás.
(#) Skori válasza kistee hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
Csak tippelek, de nem lehetséges, hogy valamilyen speciális karaktert használsz a wifi jelszóban? Pl. az ékezetes karakterek gondot okozhatnak, mert annak a kódolásában lehet kompatibilitási probléma az ESP, a böngésző, és a fordító program között! Hasonlóképpen a szóköz, és minden olyan karakter, ami a HTML kódban valamilyen funkcióval bír, mivel ezeket kódolva küldi el a böngésző, tehát (pl.: <,>, ", ' , és hasonlók)
Nekem pl. az oszcilloszkópom azért nem tudott csatlakozni a wifire, mert a jelszóban volt egy szóköz is.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2021
(#) kistee válasza Skori hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
Nincs benne semmi speciális karakter, csak 8 db ékezet nélküli betű.

De ha már szóba került: szerintem azért nem csatlakozott, mert nem is látta a wifimet. Van egy parancs ("wifi.scan", ha jól emlékszem), ami kilistázza az elérhető SSID-ket. Ez nem adott vissza semmit. Vagy csak nem vártam eleget.
(#) Skori válasza kistee hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
Amit beraktál képet a karadio webfelületéről, azt hogy érted el, kliensként csatlakoztál rá?
A jobb oldali AP SSID mezőben miért van 'jelek közé téve a beírt SSID ?
Milyen routered van, nem lehet megnézni benne, hogy a log-ban volt-e csatlakozási kísérlet, és ha igen, akkor miért volt sikertelen?

Most nézem, hogy usb/soros porton ommunikáltál az eszközzel. Megnézted mit jelent a status:255 ?
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2021
Következő: »»   7 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem