Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverter bekötése fázisra
Lapozás: OK   1 / 2
(#) hcanonymus hozzászólása Feb 23, 2021 /
 
Üdv!

Hogyan érdemes egy invertert rákötni az egyik "kis fogyasztós" fázisra, hogy áramszünet esetén az a fázis mindig éljen? Az elosztódoboznál az Fi relé után szeretném rákötni a csatolt képen látható módon. (A földet nem rajzoltam rá)

Tehát leginkább arra vagyok kíváncsi, mi a vélemény arról, hogy a null az inverteren keresztül menne a továbbiakban? Amennyiben ez nem jó megoldás, milyen megoldást javasolnátok az inverter fázison történő használatához?

Az inverterem egy SPS inverter 600VA (SH600I)

Előre is köszönöm a válaszokat
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2021

inverter.jpg
    
(#) mpisti hozzászólása Feb 23, 2021 /
 
Az általad vásárolt szünetmenteshez nem kell semmilyen átkapcsoló. Persze, akkor csak az adott fogyasztót szabad az inverterre kötni, vagyis a számitásba vett fogyasztó(k) teljesítményfelvétele nem lehet nagyobb mint az inverter maximális teljesítménye. Amit a skiccből is látszík, fűtési célra szeretnéd használni, akkor a fűtési rendszert összefogod egy vezetékre, és egy fogyaszóként az inverter hátulján levő dugaljba dugod. Az inverter tudni fogja mikor kell átállni akkus üzemre, az átkapcsolási idő olyan rövid, hogy ebből sem a szivattyú, sem a kazán nem fog érzékelni semmit. A hálózati feszültség visszatérése után pedig vissza áll hálózati üzemre, ugyanolyan gyorsan mint ahogy akkus üzemre kapcsolt. Ebből az invertertípusból már jónéhányat üzembe helyeztem, és azt gondolom hogy az árához képest igen jó szerkezet. Tehát sem a nullával, sem a fázissal nem kell foglalkozni, azt a szünetmentes megoldja. Ha esetleg a kazán fázisérzékeny, akkor az első gyújtási hiba után a dugót megfordítod a szünetmentesben, és megy minden úgy,mint korábban.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2021
(#) erbe válasza hcanonymus hozzászólására (») Feb 23, 2021 /
 
A bekötés jó. Az invertered egy szünetmentes tápegység, azokat fel szokták szerelni a megfelelő be- és kimenő csatlakozókkal, csak be kell dugni a dugaljba, ebbe meg az ellátandó eszközöket. Az ajánlott téma éppen erről szól. Ellenben a szünetmentes gyanúm szerint négyszögjelet fog szolgáltatni, amit nem szeretnek a keringető szivattyúk, de talán még a kazán se, mert a régebbiekben trafó van.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2021
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Feb 23, 2021 /
 
(#) erbe válasza mpisti hozzászólására (») Feb 23, 2021 /
 
Látom, te többet tudsz róla. A forgalmazónál, amit néztem, nem írták, milyen.
(#) mpisti válasza erbe hozzászólására (») Feb 23, 2021 /
 
Ez a szünetmentes tiszta szinuszt ad, éppen ezért írtam hogy az árához képest kifejezetten jó.
(#) Johnycorp válasza hcanonymus hozzászólására (») Feb 23, 2021 / 1
 
Ugye csak én látom rosszul, hogy az inverter adná az L1, L2 és L3 fázis számára a Nulla pontot?
Meg az L1 fázist is a szivattyú és kazán számára.
Ez mi ez?

A 2-2 db fogyasztó ami az L2 és L3 fázisokon van, az menjen szépen az eredeti módon:
- L2 és a villamos hálózat Nulla közé
- L3 és a villamos hálózat Nulla közé

Az "inverter" azaz szünetmentes meg kapja meg szépen az L1 és a villamos hálózat Nulla pontokat.
A kimenetére meg mehet a kazán és a keringtető szivattyú.
Éppen az hiányozna, hogy a kimenete még visszadolgozzon a hálózatra bármiképpen is.
(#) erbe válasza mpisti hozzászólására (») Feb 23, 2021 /
 
Akkor valóban.
(#) erbe válasza Johnycorp hozzászólására (») Feb 23, 2021 /
 
Elég nehéz volt megtalálni, de így néz ki a hátulja. Azaz nem is tudná a rajza szerint bekötni.
(#) hcanonymus válasza Johnycorp hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
Így van ez lenne a lényeg, hogy a hálózat nulla átmenne az inverteren és azt használná minden más is. Igen az L1 a keringető szivattyú, a kazánt és még esetleges kis fogyasztókat szolgálna ki.

Azért nem tudom "ketté" szedni a nullákat, mivel nyilván 3 fázis, egy null és egy föld van végig húzva a házon. Így ahogy a rajzon is jeleztem, jobbnak látnám ha a hálózati nulla végig menne az inverteren és onnan menne tovább. Mert hogy a hálózati nulla ha menne külön is, meg az inverteren is és akkor az inverterből kijövő nullát nem köthetem vissza kvázi így a "bemeneti" nullára? Hiszen, így akkor csak az L1 fázis menne át érdemben az inverteren. De erről csatoltam most egy újabb képet.

Miután az inverteren keresztül menne a null, szerintem nem dolgozna vissza semmi módon a hálózatra.

#erbe, igen dugalj van az inverter hátulján, de nyilván ha tudom melyik a fázis és a null, akkor annak megfelelően kötném rá.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2021
(#) vargham válasza hcanonymus hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
Idézet:
„egy null és egy föld van végig húzva a házon”

De miért? Ezeket a lakáselosztótól körönként külön kellene vinni.
FI relé nem fog bezavarni?
(#) mpisti válasza Johnycorp hozzászólására (») Feb 24, 2021 / 1
 
Jelen esetben senkit nem érdekel a másik két fázis, egyébként is a szünetmentest a fogyasztó(k)hoz szokás rakni, nem pedig a forráshoz(lakáselosztóhoz). Tehát a nulla az nulla marad továbbra is, a szivattyú és a kazán áramköreinek tápját kell a szünetmentesbe dugni mint ahogy korábban írtam. Feltételezem, mint a kazán, mint pedig a szivattyú dugvillával kapja az áramot, (a szivattyú talán vezérelve is van csőtermosztáttal)tehát nem olyan nehéz megkeresni a szünetmentesen a megfelelő csatlakozó aljzatot a dugvilla számára. A szünetmentest pedig oda kell bedugni ahova eddig kazán illetve a szivattyú volt.
(#) mpisti válasza hcanonymus hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
Na ezt a hálózati nulla átmenést ezt felejtsd el! Ha te mindenáron a multifunkciós szünetmentessel akarsz operálni akkor ne itt kérjél tanácsot hanem hívj szakembert és az megoldja a problémádat.
Na azt hiszem én itt kiszállok a diskurzusból.
(#) hcanonymus válasza vargham hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
ez alatt az gerincet ertem, nyilvan nincs minden fazishoz kulon null es fold.
(#) hcanonymus válasza mpisti hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
Oke es tegyuk fel vannak motorosredőnyeim is, akkor minden kotodobozt kivagok es dugvillara cserelek, majd 10 elosztóval vegighúzom a szobákon az egyetlen inverterig?
(#) hcanonymus válasza mpisti hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
Nem kell egyből lenézni az embert, ott van két egyszerűsített skicc is, nyilván nem rajzolok rá minden fogyasztót, ezért példa.
(#) KU202M hozzászólása Feb 24, 2021 /
 
Egyébként technikailag hogy kell elképzelni a nulla átvezetését a szünetmentesen? Beleszerelnél egy plusz vezetéket? Amikor van hálózati feszültség, akkor a nulla amúgy is átmegy rajta. Amikor akkuról működik, akkor meg a relé leválasztja a kimenetet a bemenetről, és átkapcsolja az inverterre. Nemde?
(#) mpisti válasza hcanonymus hozzászólására (») Feb 24, 2021 / 1
 
Szó sincs lenézésről. De ha te központi szünetmentest akarsz, akkor ne itt kérj tanácsot, mert az itt leírtak következményei messze vezethetnek. Központi szünetmentes esete semmiképpen sem hobbi kategória, ezért írtam hogy hívj szakembert. Bocsáss meg, de a skiccek nem érdekelnek, mert nem ismerem a lakásod hálózatát, néhány papírra vetett vonalból pedig nem akarok messzemenő következtetéseket levonni. Egy lakás villamos rendszerét egészében kell értelmezni mint funkcionálisan, mint biztonsági szempontból, és amit te akarsz megvalósítani ahhoz a te elképzelésed kevés. Ezért (is)írtam, hívj szakembert aki járatos az efféle extra igények kielégítésében. Mielőtt félre értelmeznéd az extra igényre vonatkozó mondatomat: Azért extra igény, mert nem illeszkedik a klasszikus épületvillamosság tárgykörébe, ez már inkább az okos otthonok villamosításának tárgyköre, ahol előírásként nem csak az MSZ-EN 60364 szabályai érvényesek. Mivel nem vagyok gyakorlott az okos otthonok villamosításának tárgykörében, ezért nem érzem magam eléggé szakavatottnak ahhoz,hogy e témában bárkinek is tanácsot adjak. Azt gondoltam először,hogy csak egy szimpla fűtés energiaellátás de már látom, tévedtem.
(#) vargham válasza hcanonymus hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
Idézet:
„nyilvan nincs minden fazishoz kulon null es fold.”

Ez szomorú.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2021
(#) hcanonymus válasza vargham hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
Azt mondod, hogy a gerincben neked a szinten korbe minden szobaba 3 null 3 fold es 3 fazis megy, ha tegyuk fel minden szobababan 3 fazis van??
(#) vargham válasza hcanonymus hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
A lakáselosztóban minden áramkörhöz tartozik egy kismegszakító. Az ármkörnek van egy fázis, egy nulla és egy védővezetője. Ez mind a lakáselosztóból indul ki. Egy áramkör szolgálja ki például a hálószobák dugaljait. Egy másik a világításukat. A dugalj és a világítás nullája és védővezetője nem közös.
(#) proba válasza mpisti hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
Ha a kazán fázisérzékeny, felesleges inverterre kötni. Áramszünet után ha kap áramot ha nem, abbahagyja a fűtést. ( szerintem a lángőrnek kell a fázis, mert azt és védőföldet figyeli.)
(#) proba válasza hcanonymus hozzászólására (») Feb 24, 2021 / 1
 
Sajnos jól látod a kérdést. Amit szünetmentesről táplálsz, annak onnét kell fázis nulla. Nincs közösködés. Ott kezdődik, ha bármit korszerűsítesz, akkor a FI relé kötelező, az meg a nullákal operálást nem szereti.... Amúgy meg egy háromfázisú hálózatban eléggé veszélyes a nullákkal operálni. Gyorsan jelentős anyagi kár a vége.
(#) usane válasza hcanonymus hozzászólására (») Feb 24, 2021 / 2
 
Nyilván nem. Nem értettétek meg egymást (de látom közben meg is válaszolta) . Vargham arra akart utalni, hogy manapság minden fogyasztóhoz külön-külön behúzzák a nullát is és a földet is az elosztóba nem pedig egy szál elindul az elosztóból és körbemegy a házon. Ha minden fogyasztónak külön be van húzva a nulla és föld, akkor nem okoz gondot leválasztani a nem odavaló fogyasztók nulláit az elosztó szekrényben. Ellenkező esetben az elgondolásod nem megvalósítható egyszerűen.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2021
(#) vargham válasza usane hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
Pontosan erre gondoltam.
Ha több fázisra van szétosztva a lakás, az egyfázisú fogyasztókhoz külön-külön fi relével, akkor nem is tud másképpen működni.
De mintha a szabvány is előírná, hogy egy áramkör nulla vezetőjének ugyanakkora keresztmetszetűnek kell lennie, mint a fázisvezetőjének.
(#) mpisti válasza proba hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
Ez tévedés próbáld ki. Simán megy szinuszos inverterről. Csak tudom, nálam is így működik.
(#) Bakman válasza vargham hozzászólására (») Feb 24, 2021 / 1
 
Idézet:
„A dugalj és a világítás nullája és védővezetője nem közös.”
Jó, ha a lakások/házak négy-öt százalékánál van így kialakítva a hálózat.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2021
(#) proba válasza mpisti hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
És azt meg észre veszi, ha a konnektorba fordítva dugod be? Nem tudom, én csak az elképzelt működésből indultam ki. Szerintem a fázis és a védőföld közötti áramot figyeli a lángőr, ami ugye földfüggetlen kimenettel rendelkező UPS-nél nem működhet. Bár ezek szerint az UPS a nullát nem bontja...vagy valamit rosszul gondolok.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2021
(#) mpisti válasza proba hozzászólására (») Feb 24, 2021 / 1
 
A lángőr a nullavezető és a PE vezető közti feszültség különbséggel működik valahogy. A lényegét sose kerestem, nem különösebben érdekelt a dolog mivel nem volt dolgom vele. Ami fontos, ragyogóan működik a kazán bármelyik valós szinuszos szünetmentessel, én már működtettem az enyémet Effekta online szünetmentessel, ment már SPS SH 300I-vel kb. egy hónapig kísérlet képpen, ( a szünetmentes megbízhatóságát teszteltem) jeleleg pedig ZINTO A1500 -ról megy. Én az egész fűtési rendszert szünetmentesről járatom immár 15 éve. A rendszer két kazánt kezel, egy VIGAS faelgázosítóst, és egy UNICAL gázkazánt. Puffervezérlés, időjárás függő szabályzó van rajta OMRON PLC-s vezérléssel, így komplett az áthidalási idő valamivel több mint 2,5 óra. Tehát ha bibi van, van időm átállni aggregátoros üzemre. A rendszer úgy van kialakítva,hogy ha esetleg a szünetmentes dob egy hátast, akkor a szünetmentest kihúzom, és a szünetmentes helyére bedugom azt a dugót ami addig a fűtési rendszert látta el a szünetmentesről. A fűtéshez tartozó aljzatokat és dugókat francia szabványúra cseréltem, így nem lehet fordítva bedugni, tehát a póluscsere sem fenyeget. Korábban egy thermo-ÖV-35 kazánom volt,annál számított a polaritás, de a szünetmentesről is tökéletesen működött. Mivel az UNICAL eléggé kényes jószág, ezért kapott egy külön kis elosztót RCD-vel, túlfeszültség védelemmel, 2A-es kétsarkú kismegszakítóval. És ezt az elosztót is a szünetmentes látja el árammal. Valamint az egész fűtési rendszer 16mm2-es Mkh-val van közös potenciálra hozva,(kazánok, csövek, vezérlő, tartály stb. Egy EPH csomópontba) és az EPH vezető a központi elosztóba van bekötve az előírás szerint. Nekem bevált, igaz, az nem fordult meg a fejemben hogy egyéb fogyasztókat is szünetmentesre kössek. Nekem csak a fűtés fontos , a többi fogyasztó kiesése nem lépi át az ingerküszöbömet .
(#) hcanonymus válasza KU202M hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
A Te kérdésed ha jól értem az arra a verzióra vonatkozik, mikor a null bemegy hálózatról az inverterbe is, meg az fogyasztóhoz is. És az inverterből kimenő nullát nem akarod a közös "bemenetre" úgy mond visszakötni. Mint a masodik rajzolt skicc-nél ahol a kérdőjel van.

Nekem ezért lenne logikus a hálózati null-t "átvinni" az inverteren, azaz minden más fogyasztó az inverterből kijövő nullát használná csak, mint az első rajzon. Hiszen a nulla az minidig nulla jobb esetben, így miért ne használhatná az L2 és L3 fázis akár. És így az L1-nek meg meglenne a folyamatos táp.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem