Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   5 / 562
(#) erdgab hozzászólása Jan 18, 2009 /
 
Akkor most a nagyobbik gép (Maci) paneltervei,hasonlóan kézi rajzolás!Annyi változtatás van,majd látni fogjátok,hogy a főpanel más lett,ahogy látjátok,az a nyomtatási (fólia) oldal és a beültetési oldal is,az IGBT-k és diódák a túloldalra kerültek.A hűtőbordára SZIGETELTEN felcsavarozva ezek az alkatrészek a panelba könnyen beforraszthatók!!Az enyém nem így készült,sokat kínlódtam a beforrasztással!Tessék vigyázni,hogy a panelon lévő alkatrészek ne érintkezzenek az alattuk futó fóliával!!
(#) erdgab hozzászólása Jan 18, 2009 /
 
Bocsánat!
Még egy lemaradt!

Kép 005.jpg
    
(#) p_istvan válasza erdgab hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Szerintem nyugodtan írj a témáról minél többet!
Szerintem is, mindenkinek hasznos lehet a gyakorlati megvalósítás tapasztalatainak megosztása.
Úgy gondolom, hogy elméleti síkon elég tájékozott vagyok, de egy ilyen projektbe önállóan nem biztos, hogy belevágtam volna, elég magas a tanulópénz ha valamit elfuserál az ember.
Üdv: P István
(#) Remci válasza erdgab hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Értem,köszi.

Szia
(#) ati72 válasza Remci hozzászólására (») Jan 19, 2009 1 /
 
Üdv !

Nem tudom már tájékozódtál-e, ha nem akkor info: Megrendeltem a ferritet, szerencsére nem drágult az E65/27 (3C94) garnitúra kb. 2500 Ft bruttó+posta (Kb.1500).
(#) ati72 válasza p_istvan hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
Csatlakozom! Nem lenne jó ha mi is így járnánk.

kto_sobr.JPG
    
(#) erdgab válasza ati72 hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
Üdv!
Látom,megtaláltad a fejlesztő honlapját! Gondold el mit kínlódott,mire sikerült neki!Minden elismerésem a személyének!!! A képen látható narancs színű szögletes kétlábúak a KC213 tip. zénerek,nem tudom pontosan,de olyan 0,2W teljesítményűek.Kikapcsolódásnak mutatok valamit,nézzétek meg alaposan!! :gumicsirke:
(#) ShadeW válasza erdgab hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
:eek2: ez biztos megfelel a RoSh-nak. Csupa biológiailag lebomló természetközeli alkatrész. plusz az egyszerhasználatos munkás
(#) Remci válasza ati72 hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
Szia!

Köszi az infót
(#) Remci válasza erdgab hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
Huhúú!Ez nagyon durva MADE IN TIMBUKTU
(#) ati72 válasza erdgab hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
Megláttam az eredeti rajz sarkán a címet, gondoltam megnézem Bár oroszból amikor kellett volna sem voltam jó, azért a képek miatt csak megérte.
A képeidhez csak annyit:
Nem semmi. És még ez is szinte hegeszt!!! Na de a hegesztő szaki is jól bírja.
(#) Dudus válasza erdgab hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
Kesztyű nélkül azzal az "elektródafogóval" ! Nem semmi! Mások küzdenek, hogy építsenek egy tuti gépet..... Ők meg dolgoznak
(#) erdgab hozzászólása Jan 19, 2009 /
 
Sziasztok!
A segédtápról írnék néhány gondolatot,amik a saját tapasznyalataim és a továbbiakban a géppel kapcsolatosan is így szeretnék a témához szólni,esetleg máshonnan származó infót is megosztok,ha van,de ezt jelzem is!Két variációt használtam a sok közül.Az első (Maci) gépben egy kettős szekunderű trafót használtam fel,ami nagyobb a kelleténél,ez volt,majd gréc, kondik,stabkocka kondik,ennyi az egész.Az "érdekes " annyi,hogy én a legrosszabb esetre számolva,amikor a hálózati 230V AC helyileg a gépnél,mondjuk úgy 20%-ot esik,hosszabbító,mittudomén mi és marad kb. 180V,a segédtáp még akkor is tudja a stabil 12V DC-t a vezérlésnek.Ez rendkívül fontos,a végfok nem maradhat magára a bizonytalanságban,mert elszáll!Az UC3845 adatlapján fel van tüntetve a biztonságos működéshez szükséges fesz,szándékosan nem írom ide,meg kell nézni!Kis számolgatás után arra jutottam,hogy a szekunderon 15V AC elég.Számolva,(15-a grécen eső fesz)x gyök 2-20%=15,6V,ez bőven elég a 7812 számára (3V dropt),hogy biztosan tartsa a 12 voltot kb. 0,8A áramig.Egy 20W trafó elégséges a segédtáp és a ventilátorhoz,beleértve a ledeket stb. is!A másik megoldás,amit a Bocs gépben használtam,ha be tudunk szerezni egy 12V stabil kimenetű kapcsoló üzemű dugasztápot,az enyém 0,9A áramot tud,ez elég.Kipróbáltam,ez is működik még 180V AC esetén is hibátlanul,bolhapiacon vettem 200 forintért. :smoke: Akinek van kedve,építhet is magának kapcs.ü. segédtápot,akár olyat is ,amit az orosz kollégák is készítettek.Én ilyet nem építettem,de nincs kizárva,hogy megépítem.Javaslom az építésnél a fentieket figyelembe venni,lehet,hogy túlméretezett,de megéri,olcsóbb mint a halott IGBT-k,a kudarc,a mérgelődés és a javítás!
Gábor
(#) erdgab hozzászólása Jan 21, 2009 /
 

Sziasztok!
Figyelem!
Aki a Maci gépet akarja megépíteni,és az én főpanel rajzomat akarja használni,úgy ahogy javasoltam,hogy a fólia oldal legyen a beültetési oldal is,annak az eredeti rajzolatot tükrözni kell,de ellenőrizzétek le ti is!!!!
Gábor

003A.JPG
    
(#) p_istvan válasza erdgab hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Szervusz!

Szereztem zománcozott huzalt és szigetelést a primer és szekunder közé (három rétegű,: középen fólia rajta papírszerű réteg mindkét oldalon) meg varniscsöveket.
Már csak lakkot kell találni ami szigetel és hőálló.
Néztem a Plasik70-et, de az csak 100 fokig birja azt sem folyamatosan. Láttam V66 szigetelő lakkot a neten, ez jobban állja a hőt, de nem találtam általam elérhető helyet (egy flakont nem érdemes csomagküldéssel rendelni). Te mivel lakkozod a tekercseket?
Szeretném ha a lakk is legalább 150 fokot bírna, ha már a többi összetevő legalább ennyit bír. A trafóban elég sok hő fejlődik, ha nem tévedek...

A segédtápnak a kapcsolóüzemű dugasztáp jó gondolat, az Elektrokontha árlistájában úgy rémlik 1000 Ft nettó körül van a 12 voltos. De lehet, bemelegítésképpen érdemes egy kis kapcsolóüzemű segédtápot készíteni.

P István
(#) greenboy hozzászólása Jan 22, 2009 /
 
Sziasztok!

Találtam egy jó kis kapcsolási rajzot egy valami "Harbor Freight TIG 130A" géphez. Gondoltam megosztom veletek, hátha lát benne valaki fantáziát. Sajna nem vagyok egy nagy hegesztő mágus.
Forrás
Schematic
Kép1
Kép2

Szeretném kikérni a véleményeteket az alábbi két gépről. Szerintetek ezen gépek valamelyike otthoni, barkácsolósdira mennyire felelnének meg, minőségre milyenek lehetnek?
Güde inverter GX 100 KA
Güde EasyMig 125/A

Előre is köszi!
Üdv!
(#) p_istvan válasza greenboy hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Ez egy aluminium hegesztéséhez való gép, lehet hogy valakit érdekel.

Hobby célra (majdnem bármi jó), a legolcsóbbat olcsóbbat érdemes választani, az is jobb lesz mint az T. gazdaságos váltóáramú 50Hz-es hegesztő trafó. Már 30 000 Ft környékén is lehet készen kapni, már ha venni és nem készíteni akarsz.
Amúgy az egyik, ha jól látom eleve egy CO-os gép.
Persze, mit nevezünk hobbinak...
(#) greenboy válasza p_istvan hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Hello István!

Igen, az egyik az egy CO-s gépezet ami nyilván jobb lenne. De mivel számomra csak hobby barkácsra kellene, így lehet elég lenne a nem CO-s is. A hobby barkács alatt a ház körül esetleges összeeszkábálási/hegesztési munkát értem.

Igazából nem tudok dönteni, hogy vegyek e egyet vagy készítsek e egyet.
A készítéstől tartok egy kissé, bár ez a pénztárcát nyilván jobban megkímélné.

Köszi válaszod!
Üdv!
(#) p_istvan válasza greenboy hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Alkalmi célra, bármelyi megfelel, én mint mondtam az ólcsóbbak közűl választanék 30-40 ezer Ft környékén.
Most egy sima hegesztő trafóm van, úgy hogy még nem használtam inverterest, de az hogy egyenárammal hegeszt és hoszabító használata esetén is megvan a hegesztő áram mindenképp előnyőssebb, nem beszélve a súlyáról.

A saját készítés szinte sosem olcsóbb inkáb csak a hobbi miatt érdemes, vagy ha valami különleges tulajdonságú-minőségű készüléket akar az ember, ami nincs tömeggyártásban.
Ebben az esetben is csak a szükséges félvezetők legalább 10 000 Ft-ba kerülnek + vasmagok + heggesztőkábelek + csatlakozók + elketródafogó + pajzs + készülékház + egyéb szerelési anyagok + SOK időráfordítás. És egy rossz mozdulat és elszál szinte az összes félvezető.
Szóval, komolyabb elektronikai gyakorlat hiányában nem érdemes inverteres hegesztő trafó építésébe kezdeni.
Üdv.
(#) greenboy hozzászólása Jan 22, 2009 /
 
Köszi az infot!

Akkor azt hiszem maradok a vásárlásos megoldásnál.

Üdv!


(#) erdgab válasza p_istvan hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Szia!
Most nehéz helyzetben vagyok :eeknoes: ,de üsse kavics-legyen kő!A nagyobbik gépem trafóját,jobban mondva csak a primer tekercset lakkoztam és most le fogsz lőni :gun: mert egyszerű vízbázisú sima lakkal kentem le azt is egy festőtől kaptam,sajna csak ez volt!A bocs trafóját meg semmilyen lakkal nem kentem le.Még nem tudjátok,de elmondom ennek még a ferritmag egyik E része is törött volt,össze van illesztve szorosan,úgy van a gépben.Ez egy bontott mag,keresztmetszetre akkora mint az ETD59.
A hozzászólásod 2. része ok,gyakorlásnak jó!
Gábor
(#) erdgab válasza greenboy hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Szia! A forrást köszi,bogarászom!
Ha gépet akarsz venni,mindig nézd meg előtte a táblázatot a hátulján vagy a könyvében!Ott van olyan ,hogy bekapcsolási idő,ez mindent elárul!Mellékelek egy képet,a % az idő és alatta az amper.Ez annyit jelent,hogy pl: 15% alatta 125A alatta 25V,ungariséül 1,5 perc hegesztés utána 8,5 perc szünet és a hegesztő feszültség 25V,ebből talán már érthető a dolog lényege,ez mutatja mit tud a gép!!!
A 30000 Ft gépekkel vigyázni,kollégám egy 80A géppel befürdött,5 cm hegesztés 2,5mm elektródával utána fél nap szünet.

Üdv!
Gábor
(#) greenboy válasza erdgab hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Szia!

Megnéztem az adatlapot és ott a következőeket találtam:

Anschluss 230 Volt/50 Hz
Netzleistung: 2,8 kW
Min. Absicherung: 16 A
Max. Schweißstrom: 8-100 A
Leerlaufspannung: 25 Volt
Empf. Materialstärke: 0,8-8 mm/kein WIG-Schweißen
möglich
Elektroden: 1,6-2,5 mm
Regelbereich: 8-100 A
ED bei max. Strom: 85 A ~ 35%; 75 A ~ 60 %; 60 A ~ 100 %
Isolationsklasse: H
Schutzart: IP 21
Gewicht ca. 3 kg

Akkor ez most milyennek számít?
Üdv!
(#) erdgab hozzászólása Jan 22, 2009 / 1
 
Sziasztok!
Béláim az úrban!Néhány mondat a vezérlő panelon lévő kis trafó elkészítéséről és a majdani élesztés egy részéről!
A Tp1 trafó a meghajtó és leválasztó trafó,a tekercseket egyesével tekertem 0,3mm zománcból,sorszám szerint egymás fölé és ami a LEGFONTOSABB mind a négyet egyirányba!!!! Pl: 1 tekercs,kezdtem a cséve jobb oldalán,a csévét tőlem előre (az óra járásának megfelelően) forgattam,egy sorba befér a 35 menet,majd a végén a szálat visszafordítottam egyenesen a kezdet mellé,így a kezdet és vég egymás mellé került,2. tekercs ,bal oldalon a kezdet,de rögtön egyenesen átvezettem a cséve jobb oldalára és mint az egyes tekercset,megtekertem ,majd a kezdet mellé kivezettem a véget,a 3. tekercs a kettesnek megfelelően a 4. tekercs az egyesnek megfelelően készült,a fentiek fekvő trafóra vonatkoznak ahol a két oldalon vannak a kivezetések .Álló trafónál és alsó oldali kivezetéseknél a tekercsek úgy készülnek,mind a négy,mint a fent leírt 1. tekercs.Minden tekercs külön szigetelve van. A rajzon a tekercsek kivezetése mellett a pont a kezdetet jelenti,rossz tekercselésnél elszállhatnak az IGBT-k,a ferritmagban lényeges a 0,5mm légrés.Meg kell jelölni minden tekercs kezdetet és a hozzá tartozó véget jól láthatóan és jól lehessen megkülönböztetni,én még le is rajzoltam magamnak,mégis elrontottam,elfeledtem,belekeveredtem a kivezetésekbe,5 -ször szedtem szét és tekertem meg.Amikor kész a vezérlő panel, össze kell kötni az IGBT-k meghajtó részével (IGBT-k és diódák ne legyenek beforrasztva!!!) adjunk neki pontosan 12V egyenfeszt (7812 stabkockáról jó) a 13 voltos zénereken (nem kellenek az 5W zénerek,jó a BZX85C13) 5,1-5,2V mérhető,áramfelvétel olyan 3-400mA ventilátor nélkül.A potmétert tekergetve mérés közben a zénereken a feszültség nem változhat és egyik véghelyzetben sem szűnhet meg!!

Mellékletben egy kondi,amitől mentsen meg a gyártók istene!! :violent:
(#) p_istvan válasza erdgab hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Kösz!
A törött vasmag talán tényleg nem okoz gondot, hiszen amúgy is kell légrés, kicsit nagyobb lesz a szórása.
Egy kicsit maximalista és óvatos vagyok, hosszú távon úgy gondolom megtérül.

Közben találtam megfelelő lakkot:SYNTHITE AC-43
http://www.koraxbp.hu/adatok/ac43.htm

Már csak debreceni beszerzési lehetőséget kell találnom, vagy Bp.-en ami könnyen elérhető.
P István
(#) erdgab válasza greenboy hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Szia!

Anschluss 230 Volt/50 Hz Üzemi fesz/frekvencia
Netzleistung: 2,8 kW teljesítmény
Min. Absicherung: 16 A minimális autómata
Max. Schweißstrom: 8-100 A beállítható áramhatár
Leerlaufspannung: 25 Volt heg .fesz
Empf. Materialstärke: 0,8-8 mm/kein WIG-Schweißen
möglich hegeszthető anyag vast.
Elektroden: 1,6-2,5 mm ekektróda
Regelbereich: 8-100 A áramhatár
ED bei max. Strom: 85 A ~ 35%; 75 A ~ 60 %; 60 A ~ 100 % BEKAPCSOLÁSI IDŐ!!!
Isolationsklasse: H
Schutzart: IP 21 védettség
Gewicht ca. 3 kg súly

Azért itt is van némi gazemberség!
A 100A vonatkozó bekapcsolási időt nem írták oda.Mennyi lehet,15% talán?!?
Jó lenne kipróbálni,ha lehetne,de ugye azt nem nagyon lehet.Otthoni barkácsolásra jó lehet,de nem pótkocsi oldalát,vázát hegeszteni. Akkora szakértő nem vagyok,de talán azt mondhatom,ez egy közepes gép lehet,ha azt is osztom 5 felé,akkor abban hármas.
Ha azt olvastam volna.hogy 80A/75% akkor az már egy igazán jó kis gép lenne,bár az ára is magasabb lenne.
Üdv!
Gábor
(#) greenboy válasza erdgab hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Szia!

Köszi az infot!
Akkor számomra ez a típus nem nyert.

Üdv!
(#) ShadeW hozzászólása Feb 7, 2009 /
 
Kicsikét lelassult az élet errefelé! Én meg még mindig nem tudom, hogy mitévő legyek Perpillanat valami AWI hegesztésre is alkalmas berendezésen gondolkodom ami képes AC/DC üzemmódra úgy hogy be lehessen állítani a frekit és a kitöltési tényezőjét valami ilyesmire gondoltam AL 250
(#) erdgab válasza ShadeW hozzászólására (») Feb 8, 2009 /
 
Az elgondolás jó,az építéshez kéne valami komplett rajz is,ilyet még nem láttam,ami alapján bele lehetne vágni egy építésbe,csak elvekkel és gondolatokkal találkoztam.Egy AWI gép biztosan többet ér,bár többe is kerül,persze venni lehet akinek van rá kincse. Itt még egy "egyszerű" inverteres gép építését sem látom senki részéről! Ettől függetlenül,lehet,de biztosan el vannak foglalva az anyagok beszerzésével,áramkörök tervezésével és kivitelezés bonyodalmaival.Mindenki szeretne biztosra menni,hogy minél kisebb legyen az anyagi veszteség az építés során,célnak kiváló,a valóság nem mindig ilyen szép! Én már építettem,van némi gyakorlatom,persze mindent én sem tudok,de segítek ahol tudok.
(#) p_istvan válasza erdgab hozzászólására (») Feb 8, 2009 /
 
Szervusz!

Én mindenképp el fogom készíteni a kisebbik készüléket, az alkatrészek 90%-ka megvan, csak még be kell fejeznem egy PIC-es projektet, addig csak tervezgetek. De ha majd ott tartok majd még biztos lesznek kérdéseim.
Most csak az érdekelne, hogy a rajzodon az AMD P3 hűtő borda hogy néz ki? (méretek, vagy kép)

Üdv: P István
Következő: »»   5 / 562
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem