Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ionizátor készítés
 
Témaindító: Redsaw, idő: Júl 29, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 15
(#) LaciSupreme válasza gaben62 hozzászólására (») Nov 3, 2013 /
 
Ne tetézd a hülyeséget. Több száz külföldi rendelésem volt már..

Másrészt jó lenne, ha a szándékos (és tudás nélküli) ködösítést abbahagynád – hiába kívánja ezt az "üzleti modelled" – ugyanis ez nem szép dolog. Piedesztálra emelni egy ilyen egyszerű dolgot nevetséges, kellő topológiát és korszerűséget azonban szükségszerű alkalmazni.

kokozo: az a trafó bőségesen elég, bár egy fokozatnyi Villardot talán érdemes betenni.
(#) kokozo válasza LaciSupreme hozzászólására (») Nov 3, 2013 /
 
Köszi!
Jelenleg 6 voltról járattam 24Von ami a gyári kapcsolásában volt 2-3 cm-es ívet húz. Ez már a tl494-es meghajtás volt, 555-nél lényegesen szebb ívet képes csinálni.
(#) LaciSupreme válasza kokozo hozzászólására (») Nov 3, 2013 /
 
Ja hogy ez 6 Volt, az úgy más Érdeklődöm csak, mit szólsz például egy IR21531 IC-hez? Egyszerű használni, azzal aztán garantáltan szép íved lesz és nem is annyira drága. És stabil, ami nem elhanyagolható tényező! – Na nem mintha a te megoldásoddal nem lehetne jól csinálni. (Ha akarod, készítek majd egy videót egy hasonló meghajtással.)
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2013
(#) kokozo válasza LaciSupreme hozzászólására (») Nov 3, 2013 /
 
Ahogy elnézem ez a 2 ic tudásilag majdnem ugyanaz csak a tl494-ben több láb van kivezetve a beavatkozáshoz (amire itt nem nagyon van szükség).
(#) LaciSupreme válasza kokozo hozzászólására (») Nov 3, 2013 /
 
Valami olyasmi rémlett, hogy a TL494 kimeneteit nem lehet várakoztatni egymáshoz képest. De ha jól látom, te nem is push pull vagy félhidas FET meghajtást alkalmazol? Akkor nincs több kifogásom, hajrá!

Íved: ha nem cicereg, akkor feltehetően stabil, jó lesz!
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2013
(#) kokozo válasza LaciSupreme hozzászólására (») Nov 3, 2013 /
 
(#) LaciSupreme válasza kokozo hozzászólására (») Nov 3, 2013 /
 
Mutatok én is két videót, hogy színesebbé tegyem az eszmecserét. Ebben egy kisebb teljesítményű meghajtás látható, egyetlen "negyedraszteres" IC tokba van integrálva nem csak a vezérlő, de a meghajtó FET-ek is. Emlékeim szerint olyan 10 Voltnál 0,5 Amper lehetett a felvett (amit jórészt le is ad, hiszen nincs számottevő melegedés).

Azonban ezt jóval érdekesebbnek találom, itt már igen jó hatásfok mellett 12 Volt és 1,5 – 2 Amper (18 – 24 Watt!), a lényege pedig a nagyon széles (és nyugodt) ív, ami a valóságban is ilyen. (Persze ez már egy komolyabb készülék lelke lesz.)
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2013
(#) fecameca válasza LaciSupreme hozzászólására (») Nov 3, 2013 /
 
Az ionizátor nem kell, hogy ívet húzzon. Sőt! Az elektródok távolságának növelésén kívül még sorbakötött ellenállásokkal lehet csökkenteni az ionizáló áramot. LaciSupreme ionizátorában a tűkkel sorban 20 Mohm nem túlzás! Miután megmértem, mennyi esik rajtuk, egy 20 Mohmoson mindössze csak 500 Volt, nyugodtan kijelenthetem, ha van egy kis ózonszag, ezt az értéket lehet növelni tovább. Még a sorba kötött 30 Megohm ellenállás esetén sem nagyon észrevehető a gyengülés. Mivel az ionizáló tűkön csak tized milliamperek folynak, szerintem teljesen felesleges eszmefuttatás a milyen trafót használj, és a több tíz kilovoltok is túl nagyok oda, több hangsúlyt kellene fektetni az ellenelektróda (rács) megfelelő kialakítására. Mivel az enyémet már nagyon nehéz lenne újra pozicionálni, csak eldobni, és újat alkotni lehetne, az merült fel bennem, mi van, ha készítek egy új rácsot az egész elé, és az lesz az új anód, a régit meg ellenállás osztón keresztül csak gyorsító (segédrács)-ként használom? Egyelőre megy a teszt üzem, ózonszag talán kevesebb, az ionszél majdnem változatlan maradt.
(#) LaciSupreme válasza fecameca hozzászólására (») Nov 3, 2013 /
 
Idézet:
„gyorsító (segédrács)-ként használom”

Érdekes elgondolás! Ugyan a standard kialakításnál nálam lényegtelen volt, mit teszek kívülre, mivel ott már nem volt (nem is szabad) jelentős térerősség. Ellenben valamilyen új, pl. ionhajtóműveket alapul vevő kialakítás érdekes eredményeket hozhat, úgyhogy sok sikert!

Idézet:
„a régit meg ellenállás osztón keresztül ... használom”

Szvsz ez nem jó, mert ilyen feszültségnél jelentős kapacitása van egy nem közel nulla Ohm-al földelt rácsnak.
(#) gaben62 válasza kokozo hozzászólására (») Nov 3, 2013 /
 
Jó lehet ez a porvasmagos trafó, gondolom működik stabilan 20KHz-ről, egy kis meghatjtó vez.Ic.vel, mint az 555, és társai, viszont egy 3diódás Hv-sokszorozó kell majd a kimenetre, hogy az ionizátor hegyeket rákapcsolva is, tudja tartani a -12-14KV/Hv-outot, és mindezt 12V-13V/1Amp adapterrel üzemeltetve.
Ami a trafó tekerést, és az ionizálló részt illeti, a szigetelő-távtartókat stb, már mindent leírtam, előző oldalakon.
Nyilván te döntheted el, mit és hogyan készítesz, mennyi időd ,s türelmed lesz hozzá.
ívről senki sem beszélt, ez nem Tesla tekercs, a lényeg a csúcsokon létrejövő, un.csendes kisülés, =korona discharged, pici pont látszik a csúcsok, legvégén.
Illata lehet, kb.1m-ről, de erős ózonszag az már nem, még kis szobában sem megengedett, hosszabb időre, vonatkoztatva.
sok sikert hozzá.
(#) gaben62 válasza fecameca hozzászólására (») Nov 3, 2013 /
 
Nem érdemes 20-30Mohmos ellenállásokat sorba kötni, ráadasul felesleges is, mert nagyon gyenge lesz az ionszél, nem fog kevés aniont állit elő, továbbá, a csúcsok egyforma távolságra vannak a csövektől, így azokon a feszültség az áram is nagyjából egyforma lesz.
Elegendő 2db. 2,2-33Mohm/2W-ot sorba kötni az ionizálló csúcsokkal, egy a panelon elhelyezett R-tag, un.biztosító ellenállásként is működik, az áramkorlátozó szerepe mellett.
Ezek a 2W-os ellenállások, 1-2perc alatt szakadnak meg, amikor a kimeneten erősebb áthúzás keletkezik, pl. Vízet öntenek bele, és /vagy a bakelit szigetelő repedése, sérülése miatt, áthúzás ív jön létre.
Tehát amikor gond van a kimeneten, megszakadnak, +akkor is ha párhuzamosan vannak kapcsolva, mert nem bírják, a nagyobb csattogásokat, imp.áramot.
Ezzel mintegy megvédik a HV-modult, a kapcsolóelemet, és a trafót, a tönkremeneteltől.
(#) fecameca válasza gaben62 hozzászólására (») Nov 3, 2013 /
 
Nem tudom, hogyan kell a képedre visszamutató linket ide feltenni, de egy kicsit kicsinyítettem a képen, úgyis ráismersz. Pontosan ekkora távolságnál nálam 6,5 KV-nál már zárt ablakoknál szaga van. Ózonszag ennél a távolságnál olyan 4,5 KV körül szűnik meg. Ha legalább egy ablak nyitva van, már nem érezni, akkor lehet rá többet adni. Lehet, hogy valamelyik rácsot a végén megszüntetem, vagy azonos potenciálra kötöm őket, de ennek megint nem sok értelme. Egy próbát megér, amíg ki nem találom, hogyan rögzíthetném őket úgy, hogy közben állítható is legyen a távolságuk a tűknek.
(#) kokozo válasza LaciSupreme hozzászólására (») Nov 3, 2013 /
 
Ezekről a meghajtókról lehet tudni valamit?
(#) LaciSupreme válasza kokozo hozzászólására (») Nov 5, 2013 /
 
Bocs a kései válaszért. Az első IC blokkvázlatát mellékletként csatoltam, benne van a típus, rá lehet keresni. Azonban kicsit nehezebb működésre bírni, és a lábtávolsága is szoros, 0,63 mm, így a NYÁK készítés is nagyobb kihívás.

A második egy teljes hidas meghajtás (ugye négy darab FET kapcsolgat komplementer párban), azonban ez most egy amolyan saját fejlesztés akarna lenni, ezért – remélem, nem veszed rossz néven – többet nem szeretnék mondani róla.
De hogy azért a semminél hasznosabb legyen a hozzászólásom, igen jó eredményt sikerült elérnem push pull meghajtással is, a már korábban javasolt IC-vel. (Az is kapható "félraszteres" SMD lábbal, ha esetleg te is előnyben részesíted a furatszereltel szemben.)

MP1010B.JPG
    
(#) Balto a farkas hozzászólása Dec 1, 2013 /
 
Üdv.

Van egy Boneco hepás légtisztítóm ionizátorral. Az volt a problémám, hogy * nem láttam benne se kékes derengést sehogy, se esőillatot, semmi. Szétszedtem megnézni mi a bánat van benne. Hát ez: Link

Ez mi? Egyetlen darab drót? Még acéltüske sincs, egy blankolt vezeték az egész. És ez hogyan is akarna működni?
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2013
(#) pucuka válasza Balto a farkas hozzászólására (») Dec 1, 2013 /
 
Hát, nem túl nagy a fantáziád. Ha az " egy szál drót" -ra a készülék házhoz képest nagyfeszültséget kapcsolsz, elektromos térerősség jön létre abban a térben, amin a ventilátor által átfújt levegő ionizálódik. Az ne zavarjon, hogy a készülék háza műanyag, azt is fel lehet tölteni, nomeg nem is tudható az anyaga. Nem feltétlenül kell kisülést látnod ahhoz, hogy az ionizáció megtörténjen. (lásd CRT képcső üvegfellülete, és a nagyfesz hozzávezetések környéke)
(#) Balto a farkas válasza pucuka hozzászólására (») Dec 1, 2013 /
 
Még sose láttam ilyen felépítésűt. Tehát akkor ez így jó és működik. Akkor miért nem érezni semmi hatást? Gyenge? Akkor ezt állandóan járassam?
(#) fecameca válasza Balto a farkas hozzászólására (») Dec 1, 2013 /
 
Hajszárítóban volt nekem egy ilyenem, csak az leégett. Ehhez az ecsetes kis mini "ionizátorhoz" még sok bizalmam nem volt, valójában olyan a vége, mint egy mókusszőr ecset. Annyit lehet, hogy még megteszek, hogy megmérem, mi jön ki belőle? A mokkacukor méretű kis fekete kocka, ilyen méretek mellett maximum valami Villard sokszorozót tartalmazhat, talán még azt is erősen integrált formában? Túl kicsi a doboz szerintem, hogy trafó legyen benne, pláne, ha 220 Volt 50Hz-ről megy. Ellenpólus nélkül sem ionszél, sem koronakisülés nem jön létre, csak ha a tüskét, ami jelen esetben egy ecset? Egy, a + -ra kötött furattal szembe rögzíted, akkor észlelhetők ezek a dolgok, ventilátor nélkül, mert az az ózonillatot is előbb szétkavarja a szobában, mielőtt éreznéd, csak ha már telítődik vele a légtér, akkor érezni, még az olyan kevés ózont is, amit a készülék előtt nem is lehet érezni, csak a kívülről belépő érez meg egyből. Az ionok jelenlétét ion detektorral indikálhatod, egyet már egyszer belinkeltem.
(#) pucuka válasza Balto a farkas hozzászólására (») Dec 1, 2013 /
 
Valami nagy teljesítménye nem lehet, de nem is ez volt a kérdés. Az ionizációhoz nem feltétlen szükséges ívkisülés, bár akkor biztosan működik, legalábbis látványosan.
(#) Szpisti hozzászólása Dec 1, 2013 /
 
És ezt a "nagyfesztrafós" megoldást ismeritek ?
Mert itt még sehol sem olvastam róla (vagy csak elkerülte a figyelmemet?) - pedig a legtöbb helyen már csak ilyeneket alkalmaznak kis teljesítményű megoldásokban.
(#) LaciSupreme válasza Balto a farkas hozzászólására (») Dec 1, 2013 /
 
Szia!
Idézet:
„Tehát akkor ez így jó és működik.”

Azért ez így túlzás, hogy jól. Elméletben működik.
Persze nem a házhoz képest, mert ha az nincs földelve (műanyagot elég nehéz), akkor feltöltődne, és megcsípne, mikor hozzáérsz.
Ózonszagot se jó, ha érzel, az már sok lenne. Minden esetre plusz rács bevonását nem javaslom, mert könnyen túlterhelheted a kapcsolást, ami nem feltétlen tesz jót az élettartamnak, másrészt pedig könnyen pulzálni fog úgy, az pedig az ózonszintednek nem tesz majd jót.

Idézet:
„Az ionizációhoz nem feltétlen szükséges ívkisülés”

Így van, olyannyira nem, hogy itt koronakisülésről van szó.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2013
(#) Szpisti válasza LaciSupreme hozzászólására (») Dec 1, 2013 /
 
Ez nem csak elméletben működik, hanem a gyakorlatban is. Az asszonynak hasonló hajszárítót vettem 1-2 éve, abban is ilyen található - és azóta nincs az a jelenség, hogy szárítás után szanaszét állnak a hajszálak.
De logikus is, a vezeték végen felgyülemlő és azt körülvevő ionfelhő az áramló meleg levegő hatására "lefújódik", és nincs szükség ellenkező töltésű fegyverzetre.
(#) pucuka válasza Szpisti hozzászólására (») Dec 1, 2013 /
 
Dehogynem, szükség van az ellenkező töltésű fegyverzetre (dipólus), csakhogy ez akármi is lehet, A ház, a kezed, vagy akár a ventilátor teste.
(#) Balto a farkas hozzászólása Dec 1, 2013 /
 
Tehát akkor bütykölhetek bele egy fém cuccot amire koronakisülést tud produkálni ha azt rákötöm az ellentétes pólusra (az lenne az a drót odacsavarozva a műanyag házhoz ott középen?). De ehhez nagyon jól kell letalálni a távolságát gondolom és még az is lehet túlterhelődik tőle. Jó akkor nem szórakozok vele, marad jelen formájában.

Tehát akkor ez egy igen kis teljesítményű cucc. Legalább tényleg nem kell tartani tőle hogy megöl az ózon. Akkor ez mehet megállás nélkül? Mert most csak naponta 1-2 órát van bekapcsolva az ionizé és így semmit nem ér. 85 köbméterig ajánlják a gépet és 55 köbös a szoba.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2013
(#) fecameca válasza Balto a farkas hozzászólására (») Dec 1, 2013 /
 
Megmértem. A mókussszőr kinézetű valami, igen jól vezeti az áramot, fémszálak rengetege, igen nagy felülettel. Annak ellenére, hogy csak 1 KV -ot mérek rajta, bár nem világít, 5 centinél nem mertem közelebb tenni az orromat, így is sokkal erősebb ionszél érzik, mint a tűs ionizátoroknál. Az indikátor "célműszerem" LED-je is egy méteres körzetben teljes fénnyel világít. Ugyanez a Medicor BION79 esetében, pedig az kissé fel lett turbózva, csak fél méter. Vajon nem lenne érdemes újra gondolni az egészet? Az ilyen ecsetszerű, nem tudni milyen anyagból készült sokszálas dolgok, lehet, hogy sokkal jobbak ilyen célra, mint a tűk? Egyébként jól tűri a kimenetére adott rövidzárat. Se ív, se szikra. Lehet valami nagyobb ellenállás a kimenetén. Megpiszkálgattam a végét fáziskeresővel is. Nem húz ívet, és nem világít jobban a glimm, mint a 220 volt fázis esetén. Lehet, hogy csak egy olyan 3-4 tagú Villard van a pici dobozban, és a kimeneten levő "mókusszőr" miatt ionizál olyan erősen?
(#) fecameca válasza Balto a farkas hozzászólására (») Dec 1, 2013 /
 
A Medicor BION 79- nél sokkal nagyobb teljesítményű a cucc annak ellenére, hogy ez is 50 Hz-ről működik, és az 1KV miatt még ózont sem termel annyit. Érdekes egy kis kínai feliratos kockacukor. Lehet, hogy még ma beteszem az ionizátoromba még pluszba, azon meg gyengítek.
(#) Szpisti válasza pucuka hozzászólására (») Dec 1, 2013 /
 
* Kell egy elektroszkóp (tudod az a zárt üvegbúra, benne két sztaniol lóg). Egy ebonitrúd amit feldörzsölsz száraz bőrrel.
Ha az elektroszkóp közelébe tartod, nem jelez a szkóp. Ha hosszirányban az ebonitrúddal párhuzamosan ráfújsz, egyből kitér.
Valahogy így működik a hajszárítóban is az ionizátorhatás.
Érdekes kísérletek és a magyarázatok.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2013
(#) Balto a farkas válasza fecameca hozzászólására (») Dec 1, 2013 /
 
Akkor ezek szerint ez nagyon is jól működik? Hmmm. Ha lefogom kézzel a ventit akkor az arcommal érezni kellene a szelet? Nem akarom a képemet beletolni csak kívül, olyan 10 centire lehet a kiömlő nyílástól ez a mókusfarok, ha tényleg működik akkor kis idő után valamit éreznem kellene? Annyi idő alatt a venti se mekken meg talán ha lefogom.

Na jó és ha ez tényleg jól működik akkor mennyit szabad használni naponta? Gondolom nem poénból van kikapcs gombja. Kutya, macska hogy viseli?
(#) LaciSupreme válasza fecameca hozzászólására (») Dec 2, 2013 /
 
Idézet:
„A mókussszőr kinézetű valami, igen jól vezeti az áramot,”

Elvileg szénszál, tehát nem meglepő.

Idézet:
„sokkal erősebb ionszél érzik, mint a tűs ionizátoroknál”

Ezt nehezen hiszem, persze ez csak az én véleményem.

Idézet:
„Vajon nem lenne érdemes újra gondolni az egészet?”

Örülök, hogy nem csak az én fejemben fordult ez meg. A rács valószínűleg negatívan befolyásolja az elkészült dipólusmolekulák számát. Így ha szabadon van a tüske, önmegában ezt nézve több negatív ion kerülhet a légtérbe. (Persze a légtisztító hatás nyilvánvalóan fasorban sincs egy rácsos megoldással; na de egy szűrős légtisztítónál nem is ez a célja.)

Idézet:
„"mókusszőr" miatt ionizál olyan erősen?”

Gondold el, ahány szőrszál, annyi elektróda. Rács nélkül pedig nem csak egy szőr (azaz tüske) fog működni, hanem közel mind.
Szóval ha valóban az ionizálás (és nem a szvsz sokkalta hasznosabb légtisztítás) a cél, könnyen lehet, hogy ez a jobb irány.
Nálam 20 kV-al, rács nélkül, aranyozott tüskékkel is jelentős ionszél volt. Pedig az csak féltucat elektróda.
(#) fecameca válasza Balto a farkas hozzászólására (») Dec 2, 2013 /
 
A ventilátor lefogását nem ajánlom. Könnyen le lehet égetni így a motorokat. Ki kell kötni, ha kíváncsi vagy rá. De ne feledkezz meg arról, hogy nagyfeszültség van a végében, még ha le is van az árama korlátozva. Azt a kis gyengét szerintem folyamatosan bekapcsolva lehet tartani, a BION minálunk soha nincs kihúzva. Az ózonszint erősden függ a helyiség légtérfogatától, és a szellőzéstől is, és főleg 4 kilovolt felett keletkezik. A turbózás a BION-nál a kondenzátorok megnövelése, és a tűk centírozása volt, ettől egy kicsit jobb lett, de amit építettem, annak erősebb a szele sokkal. Azt vettem észre, hogy műanyagház, vagy ház nélkül sokkal messzebb jelez az indikátor. Egy fémház az ionok jelentős részét megköti, a porral együtt, ahol a pormentesítés a fő cél, ott nem baj, ha fém, de a műanyagból több anion távozik, a fém valószínűleg annak több, mint 3/4-ét közömbösíti.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2013
Következő: »»   9 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem