Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Jelleggörbe rajzoló
Lapozás: OK   1 / 1
(#) andras1 hozzászólása Feb 8, 2011 /
 
Üdvözlök Mindenkit aki idelátogatott!

A fórumon számtalan topic létezik a tranzisztorok bétájának mérésével, párba válogatásával kapcsolatban, az egész egyszerű multiméteres mérésektől a kisebb nagyobb elektronikákig. Ugyanakkor egy nagyon pontos és vizuálisan is megjeleníthető, mindenki számára elérhető válogatást a mikrokontrollerek és a pc-k elterjedése tette lehetővé. Korábban léteztek oszcilloszkópon megjelenítő elektronikák is, de ezekkel nehézkesebb volt a munka. Számtalan kit-ben megvásárolgató, és ingyenesen elérhető kapcsolás van jelenleg, melyek a pc-n megjelenítik a jelleggörbéket, az eredményeket excelbe exportálják, így téve lehetővé gyakorlatilag tetszőleges számú félvezető leválogatását.( ha van ennyi a fiókunkban persze) Teszik mindezt NPN, PNP, Mos és Jfet tranzisztorokkal valamint diódákkal is. Léteznek, és léteztek asztali gépek ( Tektronix, HP főleg - lásd mellékelt kép), de ezek még használtan is elérhetetlen áron vannak.
Elhatároztam, hogy építek egy pic-es, pc n megjelenítő készüléket. A legnagyobb problémám azzal van, hogy általában 10V és 500mA maximális értékekkel dolgoznak ezek a műszerek. Az asztaliak akár 1000V és 20 A -es szinten is tudnak vizsgálni, ha biztosítjuk a kellő hűtést a félvezetőnknek. ( Ha nem akkor is, csak valószínűleg az alkatrész nem éli túl) Olvasmányaim szerint ugyanakkor a félvezetőket üzemi szintjükön érdemes vizsgálni ( egy nagy teljesítményű audio végfokban akár 20 pár végtranzisztor is lehet, és ezek a végfokok általában folyamatosan 70% fölötti teljesítménnyel dolgoznak. Pontosan itt lenne nagy szükség a lehető legjobban együtt futó sorozatok beépítésére).

A kérdésem a nálamnál sokkal képzettekhez az volna, hogy lehetne-e egy "műszerelőtétet" építeni az alapműszerhez, mely lehetővé tenné a nagy áram és feszültség alatti vizsgálatot.

Itt található egy német rádióamatőr fejlesztése, komplett dokumentációval, windows és pic programmal. Valószínűleg ezt szeretném kivitelezni, de alapban ennek a lehetőségei a behatároltak.

Várok továbbá minden hozzászólást, ötletet és véleményt a témával kapcsolatban.
Üdvözlettel
András

tek.jpg
    
(#) kadarist válasza andras1 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Szia!
Egy ilyen curve tracer-projektről már szó esett a fórum keretein belül: Bővebben: Link
(#) kadarist válasza kadarist hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Még annyit a témához, hogy számtalan PC-vel kombinált karakterisztika rajzoló építési leírás található a neten.
pc curve tracer
(#) andras1 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Igen valóban sok van a neten, de én a fentebb említettet találom a legjobbnak, ugyanakkor az alapkérdés fennáll a méréshatár kiterjesztésére vonatkozólag.
(#) kadarist válasza andras1 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Növeld a tesztfeszültséget és a teszáramot a követelményeidnek megfelelően. ennyire egyszerű a dolog. A mérés rövid ideig tartó folyamat egy tárolós (PC) megoldásnál, úgyhogy külön hűtésről nem kell gondoskodni. Viszont egy teljesítmény-félvezető valós tulajdonságait melegen érdemes vizsgálni (100-130°C), mert így szimulálosd a valós terhelés állapotát. A cégemnél nagyteljesítményű félvezetőket vizsgálunk melegen-hidegen, többszörös névleges áramerősségen és adatlapi határadatokon is. Ezek a gépek elvézik a melegítést, a tesztet magát és az az adatgyüjtős kiértékelést is. Az áruk nem kicsi.
(#) andras1 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
A melegítést hogy végzik? Külsőleg melegítik fel, vagy megfelelő nagyságú áramot hajtanak rajt át, hogy felmelegedjen?
(#) kadarist válasza andras1 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Külsőleg. Az alkatrész érinkezésben van a mérés előtt a felfűtésig és a teszt alatt is egy fűtőlappal. A vizsgálat alatt fejlődött hőmennyiség is befolyásolja az eredményt, ezt számítással adják az értékekhez. Természetesen ezeknek a teszteknek az időtartama milliszekundumos időtartományban vann, tehát a félvezető valós terhelése nem igazán nagy.
(#) andras1 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Mi a célja a vizsgálatoknak?-Mármint a cégednél. Párba válogatás? Tesztelés?
(#) kadarist válasza andras1 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
A fűtött, nagyáramú vizsgálat célja a túlterhelés-tűrés vizsgálata. Ha eldurran, akkor kuka. A másik vizsgálat a finomabb paraméter-meghatározás. Ha nem esik kívül a tól-ig értékeken az eredmény, akkor jó, mehet a raktárba. Mindez automata gépsorokon történik, de van lehetőség kézi mérésre és oszcilloszkópos kiértékelésre is. Kétséges esetben igénybe lehet venni curve tracer-es mérést is, de ez nem alkalmas nagyáramú mérésre, viszont nagy feszültségűre jó.
(#) glaci válasza andras1 hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Nem tudom aktuális e még, de felrakok egy évekkel ezelőtti rádiótechnika hasábjain megjelent kapcsolást.Jólehet a felhasznált félvezetők némelyike már igencsak elavultnak számít, de helyettesíthetők. Régóta szándékozok én is megépíteni, de mindíg más tülekedett elé, de nem adom fel.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem