Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   177 / 219
(#) kebazsi hozzászólása Feb 9, 2019 /
 
Sziasztok. Újabb problémám lett ezzel az erősítővel. Kész lettem végre a dobozolással is nagyjából, összeraktam és működött is aznap meghallgattam rajta kb 1-2 számot és rendben volt. Másnap bekapcsoltam felbúgott a trafó és a hangfalkimeneten csak erőteljes búgás volt, azonnal kikapcsoltam és azóta nem vesz fel áramot egyáltalán. A kapcsolást le fotóztam már annyi a módosítás, hogy a nyugalmi áramot beállító ellenállásokat kicseréltem 100 és 560 ohm-osra. Ebben a beállításban addig a rövid ideig ameddig működött kb 40 volton 1,11 A folyt. Sima multiméterrel mérva a félvezetők mind jók benne, biztosítékok is, ötletem sincs mit csináljak.
(#) reloop válasza kebazsi hozzászólására (») Feb 9, 2019 /
 
Szia! A tranzisztorok lábán mérd meg a feszültséget testhez képest, íme a lista az általad feltöltött rajz pozíciószámai alapján:
Q1 E, B, C
Q2 E, C
Q3 C
Q4 C = tápfeszültség.
(#) kebazsi válasza reloop hozzászólására (») Feb 9, 2019 /
 
Köszönöm, holnap folytatom és leírom mire jutottam.
(#) kebazsi hozzászólása Feb 10, 2019 /
 
Megcsináltam a méréseket. A bal oldalnak annyira 0 az áramfelvétele, hogy a mérést feltöltött puffer kondiról végeztem és a végére mindössze 1 voltot esett a feszültsége.
Bal oldal:
Q1 E: 6,8V B:16,6V C:0V
Q2 E:0V C:0V
Q3 C:6,3V
Q4 C:41,3V
A jobb oldal többszöri próbára most látszólag rendben van felvesz kb 1,2 A 40 volton. De azért ezt a csatornát is lemértem csak itt most a táp egy 12 voltos akksi volt, hogy ne terheljem a trafót és ne csináljak nagyobb bajt a bal oldalon.
Jobb oldal:
Q1 E:6V B:5,5V C:1,4V
Q2 E:0,7V C:7,8V
Q3 C:6,3V
Q4 C:12,2V
(#) reloop válasza kebazsi hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Szép munkát végeztél. A hibás oldalon szakadás van az R6, R7, P2 ágban ezért van 0 V Q2 kollektorán, innen indul az áramfelvétel hiánya is. A három alkatrész közül a trimmer poti a leggyengébb láncszem. Azt a beállítást követően fix ellenállásra ajánlott cserélned. Kiforrasztod, leméred és a rendelkezésedre álló ellenállások soros-párhuzamos kapcsolásával kimatekozod a lehető legjobb közelítő értéket.
(#) kebazsi válasza reloop hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Köszönöm sokat segítettél, remélem még a héten meg tudom majd nézni és leírom helyre jött-e.
(#) dean01 hozzászólása Feb 14, 2019 /
 
Üdv
Nagy gondba vagyok,a jlh erősítő kimeneti csatoló kondenzátort milyen helyes polaritással kell bekötni ? Láttam olyat ahol a kondenzátor pozitív lába a hangszóró pozitívjához csatlakozik ,láttam ellenkezőjét is.Igazából azt vettem észre hogy jó hangszóró polaritás bekötésénél ,mikor bekapcsolom az erősítőt visszafelé leng (befelé) a membrám.Ez normál jelenség ? Vagy a csatolókondenzátor megfordítható ? És akkor előre fog kilengeni a membrám. ? Lehet amatőr kérdések de van még mit tanulnom úgy látszik
(#) CIROKL válasza dean01 hozzászólására (») Feb 14, 2019 /
 
Az erősitő irányában plusz igy a kimenet a minusz lessz egyértelmüen.
(#) dean01 válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 14, 2019 /
 
Így van bekötve ,csak az nem egyértelmű hogy bekapcsolásnál a memebrám hátra felé leng ,de ha ez normális akkor visszakötöm
(#) kebazsi hozzászólása Feb 15, 2019 /
 
Mégegyszer köszönöm reloop-nak a segítséget tényleg szakadt volt a kis trimmer poti, kivettem és ellenálással helyettesítve rendbe is jött az áramfelvétel. De van egy újabb probléma, nem tudom én vagyok e ilyen szerencsétlen, vagy ilyen nehéz kapcsolás de feladja a leckét rendesen. Az a lényeg amit nem értek, hogy A osztályú létére amikor nincs a bemenetre semmi kötve 0,9 A folyik mikor ráadok valami jelet vagy csak simán bele dugom a telefonomba (zenét el se indítok) felmegy az áram 1,3 A re amivel nem lenne baj kb ez a normális, beállított érték. De ilyenkor amikor felmegy az áram a hangszóróból semmi zene nem jön nagyon erős zúgás-búgáson kívül, amivel az a legnagyobb baj, hogy ezt eddig nem csinálta és nem tudom mi történt azóta van ez amióta a trimmer megszakadt.
(#) kebazsi hozzászólása Feb 15, 2019 /
 
Még annyi lemaradt, hogy ez a búgás akkor van ha a saját rendes 40 voltos tápjáról járatom, próbaképpen adtam neki 12 voltot ott 160 miliampert vett fel és tökéletesen szólt minden búgás nélkül.
(#) reloop válasza kebazsi hozzászólására (») Feb 15, 2019 /
 
Szia! Ez tipikusan az a probléma, amikor elektrolit kondi van a bemeneten és helytelen polaritással lett beültetve (a negatív megy a jelforrás felé!), vagy a mint a múltkor egy kolléga egyszerűen lehagyta a C1-et.
Nem bonyolult a kapcsolás, de Murphy törvénye alól ez sem vonhatja ki magát
(#) kebazsi válasza reloop hozzászólására (») Feb 15, 2019 /
 
Gyorsan megcsináltam amit írtál kicseréltem C1-et egy 470nF-os fóliakondira, de semmi nem változott ugyanúgy megugrik az áram és ordítva búg. A múltkor már volt hasonló problémám akkor raktam egy 1µF-os kondit a bemenetre a negatív nézett Q1 bázisa felé akkor is felment az áram de azzal legalább szólt egy darabig.
(#) kebazsi hozzászólása Feb 15, 2019 /
 
Elnézést rosszul írtam az elkónak a pozitív lába ment Q1 bázis felé.
(#) reloop válasza kebazsi hozzászólására (») Feb 15, 2019 /
 
Mikor rákötöd a jelforrást és megugrik az áramfelvétel, akkor Q3 kollektor feszültsége mekkora lesz?
(#) kebazsi válasza reloop hozzászólására (») Feb 15, 2019 /
 
Úgy nagyjából féltápfesz azt sikerült már régen beállítani.
(#) reloop válasza kebazsi hozzászólására (») Feb 15, 2019 /
 
Akkor a jelvezeték test ága valahol meg van szakadva.
(#) kebazsi válasza reloop hozzászólására (») Feb 15, 2019 /
 
Most mértem meg az erősítőn belül nincs benne szakadás.
(#) reloop válasza kebazsi hozzászólására (») Feb 15, 2019 /
 
Ha simán rövidzárat teszel a bementi csatlakozóra, akkor is van változás?
(#) kebazsi válasza reloop hozzászólására (») Feb 15, 2019 /
 
Rövidzárral még nem próbáltam de ha az rca csatlakozóba nincs semmilyen kábel bedugva síri csöndes és az áram se magas.
(#) kebazsi hozzászólása Feb 15, 2019 /
 
Miest bedugom a kábelt zene nélkül is már kezdi amit leírtam csak azt nem értem, hogy akkor ennek ellenére ha 12 voltot adok neki miért működik hibátlanul?
(#) reloop válasza kebazsi hozzászólására (») Feb 15, 2019 /
 
A 12 V-tal való működést később derítjük ki. A bementi csatlakozónál a jel és a test ágat zárd össze, ebből derül ki az erősítőben, vagy azon kívül keresendő a hiba.
(#) kebazsi válasza reloop hozzászólására (») Feb 15, 2019 /
 
Holnap megcsinálom és írom majd a tapasztalatokat mára már ráhagytam.
(#) kebazsi hozzászólása Feb 16, 2019 /
 
Megcsináltam amit mondtál az egyik csatorna bemenetét rövidre zártam a másikat nem de nem dugtam bele semmilyen kábelt. Nincsen semmi zaj és az áramfelvétel igen alacsony mindkét csatornán 0,95A.
(#) kebazsi hozzászólása Feb 16, 2019 /
 
Kísérleteztem még egyet most a másik csatorna bemenetét zártam rövidre és az előzőét nem. Ugyanazok a tünetek voltak amit leírtam aztán második bekapcsoláskor a rövidre zárt oldal mindkét végtranzisztora elszállt és szerintem a telefonom is tönkre ment mert nem ad ki jelet és a telefonhangszóróból erőteljes búgás jön csak.
(#) reloop válasza kebazsi hozzászólására (») Feb 16, 2019 /
 
Az a kábel amivel a telefont csatlakoztatod valószínűleg hibás. A búgást a test ágának szakadása okozhatta és a szakadt ér hozzáérhetett a jel ághoz, ami zövidzárat okozott a telefon kimenete számára. Kicsit várhattál volna az első lépés után, mikor is kiderült, hogy az erősítőn kívüli hibát kell keresnünk.
A végtranzisztor rövidzárlatára, ha magyarázattal kéne szolgálnom, a tranzisztor és a borda közötti hővezetést vizsgálnám, illetve elegendően nagy-e a borda.
Ugyan itt az elektromos szigetelés is kérdéses.
(#) kebazsi válasza reloop hozzászólására (») Feb 16, 2019 /
 
A szigetelés jó mert többször mértem multiméterrel mielőtt össze raktam, a kollektora egyiknek sem ért hozzá a bordához. Szerintem a melegedés sem probléma mert a bekapcsolás pillanatában szálltak el mikor jég hideg volt még a borda.
(#) reloop válasza kebazsi hozzászólására (») Feb 16, 2019 /
 
Jó lenne, ha lefényképeznéd. A szemrevételezés olyan dolgokat tárhat fel, melyre elfelejthetünk rákérdezni.
(#) kebazsi válasza reloop hozzászólására (») Feb 16, 2019 /
 
Mindjárt teszek fel képek még annyi, hogy le mértem a kábelt és nincs benne szakadás.
(#) kebazsi hozzászólása Feb 16, 2019 /
 
Itt van pár kép fotóztam a bemenetet közelről ott látszódik a fólia kondi is.
Következő: »»   177 / 219
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem