Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapacitív közelítésérzékelő
 
Témaindító: tams, idő: Szept 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Tomi111 válasza atesz95 hozzászólására (») Júl 7, 2013 /
 
Üdv!

A Cv nem kondi, hanem maga az érzékelő felület. Pl egy lemez, amit említ a leírásban. A kapcsolásban szerintem nem a 90kHz-et vezették ki, hanem ha nem relét használsz, akkor kell beültetni az A1-A2 között lévő ellenállást, és ekkor a TTL jelű kimenetről vehető le a jel más elektronikák meghajtására.
(Azért a TTL jelölés érdekes, mert itt lehet akár 11,3Volt - 12V táp esetén - ami már bőven a TTL szint felett van!!!)
(#) atesz95 hozzászólása Júl 7, 2013 /
 
Akkor ha én leddel szeretném tesztelni mit is kel tegyek?
(#) digifoto hozzászólása Nov 25, 2013 /
 
Közeledésre, vagy érintéste kapcsoló áramkörre van szükségem. Lehetőleg egyszerű, néhány alkatrész felhasználásával.
(#) ferun53 válasza bernardo hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
Szia bernardo!
Hogy áll a "projekt".Érdekelne ez a megoldás!
(#) laci1213 hozzászólása Okt 24, 2014 /
 
Szeretném segitségeteket kerni egy projektben!A projekt abból állana, hogy szeretnék egy közeledés érzékelőt késziteni, ami legalább 30-50cm-ről müködne.Remélem, hogy kisegitetek engem néhany kapcs. rajzal.Előre is köszönöm!Laci.
(#) kadarist hozzászólása Okt 24, 2014 / 1
 
Szia!
Nézz be ide: Bővebben: Link.
(#) laci1213 hozzászólása Okt 24, 2014 /
 
Köszi.Én igazából olyasmire gondoltam,hogy például elrejted egy táskába és ha valaki közelit a táskaféle elkezd jelezni vagy egy ajtó mögött elhelyezni és jelezze ha valaki van az ajtón túl.
(#) n0409bp hozzászólása Jan 20, 2015 /
 
Átnéztem az érintőkapcsolásokkal kapcsolatos eszmecserét, de nem találtam olyan megoldást, ami nem túl bonyolult és illeszkedik a feltételekhez, ahol használni szeretném. Korábban már megépítettem a Janel-panel kötetben található közelítésérzékelő kapcsolást, ami ebben a fórumrovatban is felbukkant. Érintőkapcsolóként használtam. A műanyag motorcsónakomba építettem be, ahol a szélvédő aluminium kerete, illetve a fém fogantyúk alkották a szenzort. Érintésre (relén keresztül) egy triakot hozott működésbe, amely egy hangjelzést működtetett. Sajnos, a vasmagos tekercs miatt nem volt megbízható, nem szerette a rázkódást, elhangolódott. Újabb megoldás után kutatva, találtam a következő két kapcsolást: egy illetve kettő
A kapcsolást a riasztót indító áramkör beindítására szeretném használni. Lényeges körülmény, hogy adott a 12 V-os tápfeszültség, a szenzort képező fém alkatrészeket a vízben álló személy érintheti meg. Mivel a motor az akku negatív pólusára van kapcsolva és érintkezik a vízzel, a személy erőteljes test impulzust ad a szenzorként összekötött fém alkatrészekre. Most már csak az a kérdés, hogy a két talált kapcsolás közül melyik elégíti ki jobban az igényeket, vagy tud valaki jobbat ajánlani?
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2015
(#) hondani hozzászólása Ápr 11, 2017 /
 
Sziasztok,

először is leszögezném, hogy igencsak amatőr vagyok az elektronikai témákban, de mégis a segítségeteket szeretném kérni egy kérdéses témában.
Szeretnék készíteni egy eszközt, amit poliészter gyantába ágyazok, miután az elkészült, hogy védjem a külvilág hatásaitól, ezért egy olyan kapacitív kapcsolóra lenne szükségem, ami az emberi ujj közelségét érzékeli akár 1 mm vastag poliészteren át is, ellenben egy másik tárgy közelségére érzéketlen, akár a mai telefonok kijelzője. Találtam is egy áramkört, ami szinte megfelelőnek tűnik nekem:

Érintésérzékeny kapcsoló

Két apró gondom azonban mégis van vele. Egyrészt fontos, hogy minimális áramot fogyasszon (relé...), 5 V DC-ről működjön, illetve a gomb "megnyomásával" kellene hogy a kikapcsolt állapotból az egyik kimenete áramot kapjon (max. 350mA, 5V DC), újbóli megnyomásával azonban egy másik kimenete kapja az áramot, ha újra lenyomom, akkor pedig kapcsoljon ki. Szerintetek létezik erre már meglévő megoldás, illetve ha nem, akkor mit tudtok ajánlani erre a feladatra?
Előre is köszönöm!
Üdv,
Dani
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2017
(#) Gafly válasza hondani hozzászólására (») Ápr 11, 2017 / 1
 
Két dolog jutott az eszembe:
- Relés modult nem öntenék ki műgyantával.
- Sok éve csináltam hasonlót, hirtelen felindulásból meg is kerestem (és találtam is, ami nagy csoda :jump. Ha gondolod lefényképezem, vagy ha kell oda is adom okulásképpen. Úgyis ingyen vihetősbe szántam...
(#) hondani válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 11, 2017 /
 
Szia,

köszönöm, az szuper lenne!
(#) Gafly válasza hondani hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Fényképet még nem csináltam, de egy skiccet igen, hogy hogyan indulnék el.
Maga az érzékelő egy kétoldalas nyák lemez, aminek a hátsó oldalán van két fegyverzet, az első oldalon teljes fólia, amit lehet érinteni/közeliteni. Alaphelyzetben jelentős nagyságú jel jut át az adó oldalról a vevő oldalra. Ha megérinted a lemezt, akkor ezzel kisöntölöd a jel útját, és a vevő oldalon jelentősen lecsökken a jelszint.
A skiccen egy kb. 100KHz-es CMOS oszcillátor van, és egy kb. 0.5V-os érzékenységű Schmitt triggeres vevő. Frekvenciától, érzékelőtől, távolságtól erősen függ a működés. Ebben a formában nem is biztos hogy működik, csak gondolat ébresztő.
Sajnos ezt ki kell kisérletezni, amit a műgyanta kiöntés külön nehezit. Ráadásul például a kiöntés miatt trimmer potenciométert sem használhatsz, valamint ami kiöntés előtt még működött, az nem biztos utána is működni fog...
(#) Peter65 válasza hondani hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Szia!

Olyan kész megoldást nem tudok, amit neked kellene.
Kapacitiív érzékelő, kapacitív nyomógombok létrehozását a legtöbb mikrovezérlővel meg lehet csinálni. Valamelyik jobban, a másik kevésbé támogatja. Mivel kezdő vagy, talán az Arduino felöl tudnál leghamarabb sikert elérni. Hozzáférhetőek olyan projektek, amit már mások megcsináltak, csak a te igényeid szerint kellene átalakítani.
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Én nem vagyok egy arduino guru, érdemes lenne abban a témában is kérdezned. Lehet hogy egy arduino mini + egy tranyó + relé elég lenne a megvalósításhoz.
(#) Gafly válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Néhány kép, szemléltetés céljából.
Az elv szempontjából nem számít, hogy 4x4-es mátrix-ba van szervezve...
A huszonéves prototípus és az emlékezetből rajzolt elvi szemléltető vázlat nincs közvetlen kapcsolatban
(#) Firefighter1 hozzászólása Feb 23, 2020 /
 
Na akkor próbáljunk meg ujraéleszteni egy 2 éve halott topic-ot

Kapacitív érzékelőt/kapcsolót szeretnék csinálni.
A leg optimálisabb az lenne ha egy 2-3mm plexi mögött elhelyetve is működne...
Viszont ha ez bonyolitja, vagy nagyon megnöveli a szükséges alkatrészek számát akkor 0.8 is elég.

Mostmár találtam énis 3-4 féle kapcsolást ami többször ismétlődik a találati listába... azóta összebarátkoztam a Google-el de hatha akad itt valaki aki tapasztalatbol tud segiteni melyik a jó...
Köszönöm
(#) Gafly válasza Firefighter1 hozzászólására (») Feb 23, 2020 /
 
Ha az segít, akkor elküldöm az alábbi mintapéldányt.
(#) nagym6 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Feb 23, 2020 /
 
Mennyire árnyékolható, mekkora zavarjelek vannak ott, sokat számít.
(#) pipi válasza Firefighter1 hozzászólására (») Feb 23, 2020 /
 
Hali!
Mit is szeretnél bővebben?
Én rendeltem aliról TP22* ic-vel kész modulkákat, de nekem nem jöttek be, cd tokk kb 1mm-en át már nem ment, de lehet csak hangolgatni kellett volna kapaccal.
Most ilyenem jött: Bővebben: Link
de még nem próbáltam, meg ezzel az IC-vel a nyákon, de tapi felületek nélkül
meg ilyenem is van, ebben is tp22x ic van ha jól emlékszem, korrektnek tűnik, a sáját műanyagházán + cd tokon+ kb 2-3mm-re érzékeli az ujjamat, (meg érdekes módon a bútorlapot is, ha felszerelem a konyhaszekrény ajtóra..
(#) Firefighter1 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 23, 2020 /
 
Most látom hogy 3 éve pont a tiéddel "zárult"
(#) Firefighter1 válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 23, 2020 /
 
Ezek mind nagyon jó kérdések, de inkább leirom hogy mi lenne.

2 helyre tervezem az egyik egy falipanel kb 200*150*40 2 milliméteres plexi előleappal a dobozba kerül még egy kiszuperált Samsung s6 egy "weboldal" megjelenítése végett, és ide 6 ilyen "gombot" terveznék

A másik az egy BoomBox ba kerülne ott StepUp convertert6ől elkezdve Kinai powerbankmodulon át kerül minden finomság egy cipősdöböz méretű dobozba...
persze kb mindkét esetbe 5 oldalról "árnyékolható"
(#) nagym6 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Feb 23, 2020 /
 
Kész elektronika kellene, vagy már van, csak az érzékelési felület a gond?
(#) Gafly válasza Firefighter1 hozzászólására (») Feb 23, 2020 /
 
Akkor neked nem kell semmi.
(#) Firefighter1 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 23, 2020 /
 
Szia.. hát nem mondom hogy nem kellene de ide hozzam a posta simán fájna vagy 5-6 ezerbe...
(#) Firefighter1 válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 23, 2020 /
 
Hát elvileg kész elektronika ha az érzékelésre gondolunk.
Leegyszerüsítve adott egy 3 pines csati. +5v GND és a sign ( ez megy a Node-ba ez után a pont után "nincs semmim"
(#) csapeter válasza Firefighter1 hozzászólására (») Feb 24, 2020 /
 
Üdv.
Én az alábbi képen lévő áramkört alkalmazom már évek óta. Jól működik, viszont én érintőszenzornak alkalmazom, tehát csak egy réteg lakk a védelem, az érzékelő felület fél tenyérnyi nyáklap. Persze az érzékenysége beállítható több centiméterre is "Pl.: deszkán keresztül is", viszont így nő a zavarérzékenysége is. (komolyabb fogyasztó kapcsolásakor a kimenetén tűimpulzus jelenik meg, ezt le lehet kezelni a fogadóval.)
Jelenleg tesztelés alatt működtetek a Hestoreban is kapható "TTP223B-TM" néven, kész modulokat. Ezek is jól működnek, alapból egy kb 0,5mm-es plexi lemezt átvisz, de a felület növelésével a távolság is nő, így működik egy szenzor egy deszka mögött, ami az udvari világítást kapcsolja, fals kapcsolás még nem volt. A megnövelt felület egy kb. 2x5 cm-es nyák darab, ami a deszka hátuljához van csavarozva, ez alá szorítottam be az érzékelőt. A tenyeremet, vagy ha nekidőlök az oszlopnak simán érzékeli. Remélem tudtam segíteni.
(#) pb hozzászólása Ápr 15, 2021 /
 
Üdv
A segitségeteket szeretném kérni kapacitiv érzékelővel kapcsolatban hogy adott egy vetőgép melynek közel az aljához szeretnék rakni gy kapacitiv érzékelőt ami adna nekem a kimeneti ágán +12voltot ha már nem érzékel magot maga előtt. Gondolom pnp érzékelő kéne a tápfeszültség kiadása érdekében de azt nem tudom hogy nyitó vagy záró kellene igy hogy akkor adja a jelet ha nincs előtte semmi
(#) Inhouse válasza csapeter hozzászólására (») Ápr 15, 2021 /
 
Akárhogy nézem, szerintem ezen a rajzon az R20 felső lába nem jó helyre van kötve... Inkább a +5V-ra kéne menjen, mint az alsó áramkör többi pontja, T3 emitterével bezárólag. Jobb későn, mint soha!
(#) eSDi válasza pb hozzászólására (») Ápr 15, 2021 /
 
Hali!

Igen, a legegyszerűbb esetben neked PNP kell, de ez függ a jelfeldolgozó egységedtől. Többnyire ezeknek az érzékelőknek van NO és NC kimenete is, szóval azt használd amelyiket a vezérlés megkíván. Amit írtál, az alapján neked az NC kimenet kell.
Példa egy érzékelőre
(#) pb válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 15, 2021 /
 
köszönöm a jelfeldolgozó egy vetésellenörző monitor amit annak idején szétszakitottak és megtaláltam azt a lábat ahova hozzáérintem a pozitiv ágat akkor jelzi hogy kevés van a tartályban
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem