Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolási rajzot keresek
 
Témaindító: Kallai Csaba, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   353 / 373
(#) phr3ak hozzászólása Szept 29, 2020 /
 
Üdv, JVC HR-J770EU kapcsolási rajzot / SM keresek. köszönöm.
(#) Rosszmáj hozzászólása Szept 29, 2020 /
 
EM8601 (?) Ecometer kapcsolási rajzot, bekötési vázlatot, használati utasítást keresek.
Drótok tőben kicsípve, piros meg nincs köztük ... tudom, rajzoljam vissza ...
Nem egy mai darab.
(#) gernerakos válasza Rosszmáj hozzászólására (») Szept 29, 2020 /
 
A 7805-ös stabkocka bal lába a +, középső a GND, áramkorlátos tápról én óvatosan megtáplálnám kb 7-10V-al, bár nem ismerem ezt a készüléket, de nagyon nem lőhetsz mellé szerintem.
(#) kokozo válasza igor4122 hozzászólására (») Szept 29, 2020 /
 
Mekkora hely van? Mellesleg egy db AVR- kell, hozzá 4 tranyó pár ellenállás. Itt nem a kapcsolási rajz a bonyolult mert kb 5 perc alatt meg lehet rajzolni, hanem a program..
(#) toggyuri hozzászólása Szept 29, 2020 /
 
Sziasztok!

Szeretnék 2 db Tesla M 305 típusú (220 V -os) lemezjátszó motor fordulatszámát egyszerre elektronikusan vezérelni, szabályozni, ill. stabilizálni. Nem muszáj a lemeztányérról visszacsatolni - bár az sem rossz ötlet. Van valakinek kapcsolási rajza ilyesmihez amit megosztana velem?

Köszönöm
(#) proli007 válasza toggyuri hozzászólására (») Szept 29, 2020 / 1
 
Hello! Ez kinézetre egy szinkronmotor, melynek fordulatát csak a frekvenciával lehet (szűk tartományban) szabályozni.
(#) toggyuri válasza proli007 hozzászólására (») Szept 29, 2020 /
 
igen... ezért kellene valami megoldás. Nem vagyok villamosmérnök...sajnos. Hallottam, vagy láttam valahol, hogy nem túl bonyolult módon lehet freki módosítással megoldani ezt a problémát. Nem utolsó sorban el lehetne hagyni a "sebesség váltót" is - ennek segítségével. De én elsősorban a "nyávogást" szeretném csökkenteni egyrészt nehezebb tányérral (ennek érdekében két motorral és szíjjal) és valami módon elektronikusan is. Jó lenne egy visszacsatolás talán a tányérról - vagy hall-érzékelővel vagy optikai módon... mindegy. Elvileg van már egy ilyen megoldás valahol a neten, csak nem találom sehol a legnagyobb igyekezettel sem.
(#) Rosszmáj válasza gernerakos hozzászólására (») Szept 29, 2020 /
 
A végén már 12 voltot kapott, 220mA-t fogyasztott, de a kijelzó sötét.
Két db kétoldalas nyák, közte 1 cm és marék alkatrész, úgyhogy nyomonkövethetetlen.
A feneség az, hogy a 9 kicsípett drót sem megy direktbe a 7805 bemenetére, sőt a kijelző nyákjáról kap bemenetet. Valamint az elko+ sem megy a 9 drótra.
Elvileg a gyártó jogutódja még él, majd jól megkergetem őket. De már többször jártam úgy, még világcég is írta (persze selyempapírba csomagolva, felpántlikázva) hogy ők ilyen régi $z@r0kkal nem foglalkoznak.

Azért kösz. Ötletnek jó volt.
(#) deebo válasza toggyuri hozzászólására (») Szept 29, 2020 / 1
 
Hát frekvenciaváltóval lehet szabályozni a fordulatszámát szűk tartományban ahogy a kolega is írta, de a visszacsatolt sebességszabályzás már masszív mikrokontrolleres megoldást igényelne. Csináltam már fix fordulatot tartó ventilátorvezérlőt és már egy 120mm-es műanyag lapátos ventilátor frodulatát sem egyszerű finoman szabályozni és tartani, egy nehéz tányérnak akkora a tehetetlensége, hogy szerintem csak rontani lehetne a nyávogáson a folyamatos szabályoztgatással. Ja és egyszerűnek semmiképpen sem nevezném, ráadásul felesleges is lenne. A duplamotor és a nehéz tányér bőven elég véleményem szerint.
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2020
(#) igor4122 válasza kokozo hozzászólására (») Szept 29, 2020 /
 
Bocsánat, kicsit félre érthető voltam.

Nem a kész nagyítót szeretném fejleszteni, azzal semmi gond nincs, elrakom emlékbe, hanem szeretnék egy újabb, fejlettebbet készíteni.

Az új nagyítónál a hely fog alkalmazkodni az áramkörhöz, az elődöknél is így csináltam, persze minél kisebb helyre be lehet gyömöszölni annál jobb.

Egyébként egy lítium töltő modul is helyet kap majd benne, láttam Step Up konverterest is a neten, ha nem elég a 4,2 Volt amit az akku lead akkor azt rakom majd bele, és az lesz a méret meghatározó elem.

A program nem jelent problémát, van egy ismerősöm aki tud Arduinot programozni, megkérem hogy programozza fel amikor elkészül.
(#) toggyuri válasza deebo hozzászólására (») Szept 29, 2020 /
 
Igaz ami igaz.... ha a nehéz tányér nem oldja meg a problémát, akkor csak a direkt hajtás. Ezek szerint csak a hálózati frekvencia-ingadozást lehetne kiszűrni ezzel a módszerrel. Az a helyzet, hogy nagyon vájt fülem van...ez most nem jó. A zongora tartott hangjainál észre lehet venni a hibát. Tudom, hogy alig-alig, de engem zavar. Egyenlőre maradok a mechanikai változtatásoknál, azután meglátom. Ha nem válik be, akkor egy vagy két nullával drágább készüléket kell beszereznem. Lehet hogy túlteszem magam a dolgon. Köszönöm!
(#) deebo válasza toggyuri hozzászólására (») Szept 29, 2020 / 1
 
Tudtommal a hálózati frekvencia eléggé pontos és stabil is. Inkább a nem egyenletes mechanikai ellenállás okozhatja a nyávogást.
(#) toggyuri válasza deebo hozzászólására (») Okt 3, 2020 /
 
Azért kap jövő héten egy üvegtányért és még egy motort dupla meghajtószíjjal. Ki fog derülni ... minden mechanikai rész rendben van, tettem bele ma vadiúj motort is. A nyávogás valamit javult csak, de javult.
(#) zolika60 válasza toggyuri hozzászólására (») Okt 3, 2020 /
 
A helyzet az, hogy valami olyan dolgon szeretnél javítani, ami gyári korában sem volt jobb. Nehéz lesz. Inkább keress másik lejátszót.
(#) toggyuri válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 3, 2020 /
 
Lehet hogy az lesz a vége....
(#) MrBrown hozzászólása Okt 7, 2020 /
 
Sziasztok,
A nixie órámba szeretnék építeni egy hét napjai kijelzőt glimmekkel. Összeraktam SN7490-ből a 0-6-ig számlálót és 7442-vel a BCD-decimal konvertert. Egyelőre nyilván LEDekkel próbálgatom, később ezek helyett majd MPSA tranzisztorokon keresztül mennek a glimmek. Az óra pic-e éjfélkor ad egy 1 másodperces H szintet ennek kellene léptetnie a 7490-et. Ehhez kérnék szépen segítséget. Ha esetleg megoldható volna 7400-val az lenne a kánaán.
Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2020
(#) proli007 válasza MrBrown hozzászólására (») Okt 7, 2020 /
 
Hello! A feladathoz számláló kell, a 7400 pedig egy NAND kapu. Elég értelmetlen lenne kapukból számlálókat képezni. Számodra a legcélszerűbb egy CD4017-es Jonson számlálót használni, ha már az egész műveletet nem szeretnéd inkább a PIC-be írni..
(#) MrBrown válasza proli007 hozzászólására (») Okt 7, 2020 /
 
Szia, sajnos nincs is tőbb lába a picnek, illetve szeretném modulárisan megoldani.
(#) proli007 válasza MrBrown hozzászólására (») Okt 7, 2020 /
 
Akkor ott a 4017, a 7. kimenetről visszatörlöd nullára és kész vagy. Annak kimenetei egyenként lépnek, nem kell a BCD dekóder és már csak a tranyók kellenek a kimentére.
(#) gyulank hozzászólása Okt 12, 2020 /
 
Skori tirisztoros teljesítményszabályzóját szeretném hőtartó hőszabályzóként használni. Találtam egy leírást amitől azt hiszem jobban átlátom a rajzot, és találtam ezt az oldalt, amin az utolsó előtti rajzhoz hasonlót írtak, de lehet, hogy tévedek, de én úgy gondolom, hogy ha lehúzom a diak áramát, akkor sose fog bekapcsolni, vagyis nem egy kicsit késleltetné ott az NTC a begyújtást, hanem, míg ki nem hűl. Vagyis nekem nem jó.

Végül is, ha jól látom, olyan áramkör kéne hozzá, ami érzékeli a nullátmenetet, és ahhoz képest ~0-10ms késleltetéssel ad egy impulzust annak a tirisztornak, amelyik épp fázis alatt van. Nem tudom, milyen hőtartomány lenne ideális, abból indulok ki, hogy többnyire (nem az mozogna, hanem én) közelebb, és magasabban lenne a doboz az infralámpákhoz, mint én, ezért, ha az 40°C-os, valószínűleg lentebb nem érzem annyinak. Szóval mondjuk 16-40-ig lehetne állítani úgy, hogy a beállított hőfok elérésénél 10ms a késleltetés. Bár talán így sem az igazi, mert így is villogna, csak elnyújtva. Olyan kéne ami nagyjából beáll egy fényerőre, ami annyit melegít, amennyit kell. Vagyis ha 16°C-t állítok be, és eléri, ne legyen a fényerő, ha utána megint felmegy 100-ra, ha hűl az NTC! Mert ha lemegy 0-ra, akkor én biztos fázok, mert a hideg levegő megszáll.
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Szia!
Pillants rá erre a frappáns megoldásra: Bővebben: Link. Másik: Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2020
(#) gyulank válasza kadarist hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Félek, hogy a triakost látnám vibrálni, azért választottam a tirisztorosat, mert szebb a jelalakja. Ha jól gondolom, lehetne ugyanolyan jelalakja, ha az impulzus nyitva tartaná nullátmenetig, de ezt nem tudom, lehet-e befolyásolni mondjuk az elsőn. Az elsőn sem tudom, hogy mennyire lehet beállítani, csak annyit vettem ki, hogy tán 1-2 fokon belül tartja a hőmérsékletet, de hogy ez hogy működik a gyakorlatban, azt nem tudom. Itt kb. 3*400W-os infralámpáról van szó, amit én úgy szeretnék vezérelni, hogy ha keveset kell melegíteni, akkor halvány, ha sokat, akkor világos, de nem oda-vissza. Hanem úgy, mintha manuálisan beállítanám. Ha nincs nagyon hideg, akkor gyengébben világítson, ha az van, erősen! Egy idő után úgyis melegszik a levegő is, meg minden, ezért lejjebb kell csavarni, vagy hűl a kinti levegő, ezért nagyobb a hőelvonás, és feljebb kell csavarni(ezt kéne neki magától). De ezeket én úgy képzelem, hogy 1. hideg az NTC, nagyon világít. 2. melegszik az NTC, halványul. 3. elérte a beállított hőmérsékletet, nem világít. 4. hűl, halványan világít. 5. hűl, erősebben világít, 2. és így tovább. Én pedig úgy szeretném, hogy csak a hőelvonáshoz alkalmazkodva szabályozódjon egy fix értékre, csak mikor az változik, akkor változzon egy kicsit észrevétlenül, ne villogjon. A 2. rajzról még ennyi elképzelésem sincs, hogy pontosan hogy működik. Annál feltételezem, hogy megoldható a nyitva tartás, viszont ha nem passzol a nullátmenethez, akkor mindig más szögben kapcsolnak az impulzusok, és az még csúnyább jel, ami szerintem nem jó a szemnek, és látszik is, de nem tudom, csak gondolom.
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Okt 12, 2020 / 1
 
Egy ekkora lámpának akkora a hőtehetetlensége, hogy nem fogod látni a vibrálást semmilyen állásban sem. A másik: a nullátmenet problematikája inkább induktív fogyasztó esetén jön előtérbe, itt erről nincs szó. Az 555-ös kapcsolás valóban on-off típusú, de a másik folyamatos szabályzású és magyarázat is van hozzá. Ezen kívül találsz még több folyamatos szabályzású kapcsolást, de mindegyiknél erősítve van a termisztor ellenállás változása (opamp, tranzisztor...).
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2020
(#) gyulank válasza kadarist hozzászólására (») Okt 13, 2020 /
 
Sima izzó, csak nagyobb. Van hozzá magyarázat de nem magyarul. De ezen túl, a magyarázatból vettem ki amit írtam, és a magyarázatba nincs amit írtam, hogy nincs benne, hogy hány fokig lehet szabályozni, csak, hogy 1-2 fokon belül tartja, amit írtam is. Viszont olyan van benne, hogy válogatnom kéne a tranzisztorokat, hogy ne különbözzenek, meg, hogy bekapcsolva marad, miután a vezérlő jel megszűnik. Na, azon az oldalon amit linkeltem először, ezt a tirisztorhoz írták, nem a triakhoz. Ezért írtam, hogy esetleg az 555-el lehet olyan hosszú impulzust adni, ami nyitva tartja. Ezentúl kb. a leírásában azt írja, amit én írtam, hogy szerintem hogy működik, és miért nem jó.
(#) gyulank válasza gyulank hozzászólására (») Okt 13, 2020 /
 
Ilyen.
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Okt 13, 2020 /
 
A tirisztor-triak minden félperiódusban a nullátmenetnél magától kikapcsol, így a "hosszú impulzus" kifejezésnek itt nincs sok értelme. Ha ki akarod kapcsolni a tirisztort-triakot, akkor a gate-körét kell megszakítanod, így soha nem kap gyújtóimpulzust.
(#) gyulank válasza kadarist hozzászólására (») Okt 13, 2020 /
 
Nem erről beszélek, hanem arról, hogy a tirisztorról azt írták, hogy bekapcsolva marad a nullátmenetig akkor is, ha a vezérlés nem tartja, a triakról meg azt, hogy nem marad bekapcsolva a nullátmenetig, hanem csak addig amíg a vezérlés tartja, amíg kisül a kondenzátor. A kapcsolás meg triakos, és azt írják a leírásban, hogy nyitva marad a nullátmenetig.
(#) proli007 válasza gyulank hozzászólására (») Okt 13, 2020 / 1
 
Akkor azt vagy félreérted, vagy rosszul írják. De azt a dokumentumot amit belinkeltél, nem olvastad el? Talán utána kellene nézni a tirisztor/triac működésnek, nem feltételezések alapján alkotni véleményeket.
(#) gyulank válasza proli007 hozzászólására (») Okt 13, 2020 /
 
De miért kérdezed? Mi nem úgy van, ahogy írtam? Leírtam, hogy mit nem tudhattam meg a kapcsolás leírásából, mire megkaptam, hogy van hozzá leírás. Ezután írtam, hogy a leírás egyrészt hülyeségeket tartalmaz, és hogy mi alapján (amit kérdezel, hogy elolvastam-e, meg utána kéne néznem), másrészt pont azt csinálja, amit írtam, hogy szerintem csinál, és írtam, hogy nem akarom, hogy csináljon. Egyáltalán nem beszéltem arról, hogy lekapcsol-e nullátmenetnél, vagy nem. De azért le írtam azt is, hogy nem arról beszéltem, meg azt is, hogy miről, erre megkapom, hogy én nem olvasok, vagy nem értek valamit. Én is azt írtam, hogy rosszul írják, vagy félreértem. De a lényege az volt mindenhogy, hogy mást csinál, mint amit szeretnék, hogy nem derül ki a leírásból, hogy milyen tartományban állítható, de nem is számít, ha 2 fok hiszterézissel felvilágosodik, meg elsötétedik folyamatosan, és ezen túl, ha rosszul írták, ha azt csinálná a leírás szerint amit szeretnék, akkor is lehetne, hogy azt is rosszul írták volna.
(#) proli007 válasza gyulank hozzászólására (») Okt 13, 2020 / 1
 
Megint túl gondolod..
" a tirisztorról azt írták, hogy bekapcsolva marad a nullátmenetig akkor is, ha a vezérlés nem tartja, a triakról meg azt, hogy nem marad bekapcsolva a nullátmenetig"
Én mindössze erre adtam választ. Mind a két eszköz ha gyújtást kap, addig marad bekapcsolva, amíg az anódárama a tartóáram alá nem esik. Ha váltóáramról működik, akkor ez a pont a félperiódus vége lesz. Hiszen akkor nullára esik a feszültség. Csak a Triac mindkét félperiódusban begyújtható, a tirisztor pedig csak akkor ha az anódfeszültsége pozitívabb a katódjánál.
Ezért írtam, hogy utána kellene nézni a működésüknek.
Következő: »»   353 / 373
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem