Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsoló üzemű feszültség szabályzó IC-k
Lapozás: OK   1 / 1
(#) duke hozzászólása Okt 3, 2005 /
 
Altalaban szeretnek valamilyen tanacsot kapni az ilyen kis 6-8 labas feszultseg szabalyzo ic-kel kapcsolatban.Mar vagy 6 felet kiprobaltam,de a jo reszuk valamiert nem mukodott,vagy nem ugy mukodott ahogy kellett volna.LTC3440,LTC3215,MAX711,MAX1920)Csak azert irtam nehany tipust hatha valakinek ismeros valamelyik.Egyik se tul bonyolult egy induktivitas par kondenzator,es ellenalas.Legtobbszor az a gond,hogy nem tartja feszultseget,mar minimalis terheles hatasara se.Vagy pl. irrealisan nagy aramot vesz fel,a kimeno aramhoz kepest egy lefele szabalyzo ic.Vagy az egesz mukodik,de idonkent instabil,valtozik a feszultseg,a kimeno aram anelkul,hogy a terheles vagy a bemeno feszultseg valtozna.
Arra gondolok,valamit altalanosan rontok el.Az ic adott az ellenalasokkal induktivitassal talan nem lehet gond.Igazabol a kondenzatorokra tipelek,de azokat is cserelgetem.Mennyire lehet egy ilyen aramkor erzekeny arra ha tantal helyet sima elektrolit kondenzatort hasznalok ? Vagy peldaul nem kapok olyan ertekul keramia kondit,es ket harom kondenzatorbol rakom ossze a megfelelo erteket ? Nemelyik katalogus irja hogy meghatarozott ESR erteku kondenzatort kell hasznalni.Ez mennyire szamithat,es mi ez pontosan ?
(#) ha5kj válasza duke hozzászólására (») Okt 8, 2006 /
 
Szia.
Az ESR az ekvivalens soros ellenállás rövidítése. Egyes gyártók megadják ezt az értéket is a kapacitás mellett. Főleg elkóknál jöhet szóba.A kondenzátorok sem ideális alkatrészek. A valóságban kapacitásukon kívül ellenállással és induktivitással is rendelkeznek. Mivel a kapcsolós átalakítók általában 20 kHz feletti frekvencián működnek, ezeket a tulajdonságokat is figyelembe kell venni. Az induktivitás és ellenállás csökkentéséhez jó módszer, ha több párhuzamosan kapcsolt kondiból állítod össze szükséges kapacitásértéket.
Az alkatrészek értékeit mindíg valamilyen tűréshatárral adják meg.
Ezért egy utánépített kapcsolás soha nem úgy működik, mint az, amit a cikk írója készített. A működtetési feltételek, például hőmérséklet, bemenőfeszültség, munkapontok mindíg mások. Ezért általában nem szabad hinni "kipróbált kapcsolások"-ban.
Helyesebb, ha az adott áramkör működési viszonyainak megismerésére törekszik az ember. Ha megérti miért nem stabi egy áramkör kimenő feszültsége, akkor van esélye úgy változtatni a megfelelő elemek értékeit, hogy megszűnjön a probléma. Ez nehéz dolog, mert sokat kell töprengeni, kísérletezni és tanulni hozzá. Ehelyett sokan választanak más, jobbnak vélt kapcsolást. Ez olyan, mintha az egyik zsákutca helyett a másikban keresnénk a kijáratot.
Próbáld meg Te megváltoztatni a kimenő feszültséget, vagy befolyásolni az áramfelvételt. Akkor rájössz, hogy ez mitől függ.
És megérted, hogy melyik alkatrész hogyan befolyásolja a működést. Játékosan foglalkozz a dologgal. Mintha keresztrejtvényt fejtenél.Akinek sürgős egy működő táp, az vegyen egyet készen.
Kapcsolós tápban nem szabad tantál kondit használni. A tantál kondik a nagy áramokat nem szeretik, kigyulladnak.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem