Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Lapozás: OK   3 / 148
(#) qcu válasza pokot hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
Ezt már értem, szépen érthetően leírtad, köszönöm. A többi kérdésre is tudsz válaszolni?
Meg szeretném építeni de nem tudom hogy mit mondjak az elektronikai boltban az eladónak, milyen ferit gyűrűt kérek? Mi ezeknek a jellemzőjük ami szerint lehet venni? Az 1N 5408 csinál valamit(azon kívűl ha forditva tesznek rá feszt)? Lehet hogy a tekercs visszarúgását vezeti el(de ehhez az kell hogy vezessen a fet nem?)?
(#) gulyi88 válasza qcu hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
helló van egy bibi a rajzon
a trafó középmegcsapolása a primer oldalon rámegy a 12 voltra, ez eddig zsír, de utána a testre is
tehát a táp bemenete rövidre van zárva..

nem kell testelni a primer középmegcsapolását. az csak a + ra megy..

csak gondoltam szólok, h hátha valaki megépíti.
sok bizti menne túlvilágra

csá
(#) gulyi88 válasza qcu hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
feritet fizikai méretre és AL értékre tudnál venni...
esetleg AL helyett ur (mű relatív) re

de sztem adatlap + méretezés és akkor más maggal megy.. nem fog fájni neki

én a sec oldalt külön 2 tekecsre osztottam volna,
külön egyenirányítás szűrés.. és csak ezután lenne összekötve - GND + formátumra
csá
(#) gulyi88 válasza qcu hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
sztem a 1N 5408 semmit nem csinál, azok kívül, hogy
ha a tápot fordítva teszed rá a cuccra, akkor kiveri a biztit...
más szerepe nincs
csá
(#) qcu válasza gulyi88 hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
Kösz hogy javítottál, ujrarajzolva...

q.GIF
    
(#) qcu válasza gulyi88 hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
2sa1266 helyett bc557 jo lehet? nem nagyon találok a 2sa1266-ról semmit.
Mi az az al érték a vasmagnál? Bocs hogy hülyeségeket kérdezek.
(#) gulyi88 válasza qcu hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
ja beleteheted a 557 et de az 556 jobb lenne talán XD

AL egy magra jellemző érték.. fajlagos induktivitás
2sa1266
(#) Gery válasza qcu hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
Hello
Tetszik ez a kapcsolás amit felraktál, ezt énis megfogom/akarom építen. :yes:
Csal kapcsüzis tápot még énse építettem és a trafójával hadilábon állok. Az előzőekben kértem hátha valaki tud adni mondjuk egy HQvideos linket hogy mien trafó kell bele, de senki se tudot. Szal akkor erröl nyilván lemondok és veled eggyüt várom hogy hogyan kell elkészíteni
(#) vicsys válasza Gery hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
Gery!
Kész trafót nem fogsz kapni sztem. (ez olyan mintha a gumikhoz vennél autót)
Egyébként meg nem hiszem el, hogy félkézzel ne tudnál feltekerni kb 20 menetet...
(#) Gery válasza vicsys hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
De ilyen apróságokon akadok el hogy pl a meneteket egymásra kell rátekerni? meg mit ért azon hogy 3x6menet 3db rézhuzalbol?hogyérti a 3at?
De ha jol értelemzem a jelenlegi állás szerint még gcu se tudja hogy milyen vasmag kell.Ha az megvan (meg befejezem az st151-et ) akkor majd ráálok erre a trafóra
(#) zoz11 válasza Gery hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
2x6menet van írva 3 szál 1-es huzalból(párhuzamossan), mivel két tekercs van a primer és a szekunder oldalon is. Én már egy jó pár darabot meg építettem ilyen invertert ugyan erre a kapcsolásra és nagyon jól működnek, csak én IRF1010-es FET-ekből raktam bele 2 4 sőt volt olyan amibe 6darabb kellett a teljesítmény miatt, és a hatásfokuk is igen jó, csak jó vasmag kell hozzá. Ezt mindenkinek ajánlani tudom csak.
(#) qcu válasza zoz11 hozzászólására (») Aug 16, 2007 /
 
Tehát te már készítettél egy párat, én még csak tervezem de első próbálgatásnak pc tápból bontott magot használok, ja meg a 2sa tranya helyett bc 640-et mert az van nekem egy rakással.
6db irf1010? szép lehet.
Sokan félnek a kapcsoló üzemű tápoktól, de nem tünnek vészesnek.

Vasmaghoz lehet valamilyen képlet hogy milyen fajlagos induktivitáshoz milyen tekercsszám és üzemi frekvencia passzol?
(#) pokot válasza qcu hozzászólására (») Aug 16, 2007 /
 
hát az,hogy viszonylag egyszerű a felépítése,nem jelenti hogy könnyen össze lehet dobni egyet.megvannak a buktatói,pl a megfelelő nyák elengedhetetlen, továbbá nem árt ha rendelkezel némi szabályozástechnikai ismerettel,ugyanis egy rosszul szabályozott rendszer érdekes dolgokat tud művelni,márpedig ha magad tekered a trafót tuti nem olyan lesz a tápod viselkedése,mint egy gyárilag tekert trafónak, akkor pedig lehet h módosíthatod a szabályzókört is, a kondik,tekercsek szórása pedig csak rádob mégegy lapáttal, persze nem jelenti h nem fog működni, de ahhoz hogy tökéletes v közel tökéletes tápot csinálj kell tapasztalat...többekközött ezért áll az én tápom is...
(#) qcu válasza pokot hozzászólására (») Aug 16, 2007 /
 
nyákkal nem hiszem hogy gondom lesz, csak a trafó....
ha látnátok a sal wrc mélyládát belülről, hát olyan tekercselést olyan forrasztással a feleségem is biztos tudna csinálni, pedig tekercsből maximum keksztekercs volt a kezében.

Valami infót tudnátok adni hogy mégis mi szerint válaszak vasmagot, milyet, mekkorát, és hogy ahhoz hogyan tudom kiszámolni hány menet kell.
Utánna johet a kisérletezés, tapasztalat gyűjtés
(#) qcu hozzászólása Aug 17, 2007 /
 
Mindenki eltűnt?
(#) qcu hozzászólása Aug 17, 2007 /
 
Esetleg valaki, aki készített kapcs táphoz trafót, leirhatná hogy milyen vasmagra hány menet milyen frekin. Vagy esetleg valaki tudná hogy ez a trafó pontosan milyen vasmagra van tekerve?(vasmag neve)
A méretei ott vannak, a táp 60khz-en megy.

q.GIF
    
(#) proksa1 hozzászólása Aug 17, 2007 /
 
A nevét nemtudom, egy közepes méretű toroid van benne. pár centi átmérővel(kb.3 centi asszem). a menetszámot tartsd meg minden magnál, mert az elvileg a freki függvénye(60kHz) és nem a magé, a magnak csak tudnia kell azt a frekit. Ha lejjebb mész a frekivel akkor növelni kell a menetszámot, pontos képletet viszont nemtudok. Boltba vagy vehetsz hozzá ETD magot, az ETD39 pl jó lenne. annál nagyobb szerintem nemkell, vagy pedig az eladótol PORVASMAGOS TOROIDot kérsz, 3-4 centi átmérővel, az valószínűleg jó lesz hozzá, érdemes venni egy pár fajtát, párszáz forint körül vannak. Mert nagyon befolyásolják a hatásfokot, és az átvihető teljesítményt is.
(#) proksa1 hozzászólása Aug 17, 2007 /
 
Kapcsolofetnek meg ajánlom az IRF3205 FETet. brutto 180 forint 55V 98A 150W 8mOhm csatornaellenállás. Nagyon jó az autos tápokba, szerintem jobb mint az IRFZ44. (elvileg létezik smd-be, ami meg már 110A, 200W).A fetmeghajto részhez a 2sa-k helyett használjatok BD138/139 tranyot nem ugrik be meik a PNP.
(#) Pafi hozzászólása Aug 18, 2007 /
 
Idézet:
„PORVASMAGOS TOROID”


Hát lehet hogy ha valahol ezt kéritek, akkor jót adnak, de az csak véletlen, mert valójában ferrit kell, nem porvas!

Ezen kívül annyi mindent kell még tudni egy korrekt trafó készítéséhez, hogy inkább bele sem kezdek. Egyszerűbb próbálkozni, aztán mázlival összejön.
(#) Gery válasza Pafi hozzászólására (») Aug 18, 2007 /
 
Nah az itt felsorolt okok miatt örültem volna, ha boltban meglehetne vásárolni a kész trafót
(#) qcu válasza proksa1 hozzászólására (») Aug 18, 2007 /
 
Köszönöm a tanácsokat, megfogadom. A ferrit toroidoknak utánna néztem hogy melyik milyen. Annyit tudok hogy 1 méreten bellül van különböző anyagokból, ezeknek más és más az indukciós értékük, ez minél kisebb annál nagyobb frekin jó a hatásfoka. Az eggyik magyar cégnél táblázatban meg is adják hogy melyik milyen frekitől milyen frekiig jó.

Tehát ha jól értelmezem akkor veszek egy olyan magot aminek a freki tartománya ideális ehhez a táphoz és a mérete is legalább akkora, és tekerek rá ugyan ennyi primert ugyanilyen módszerrel legalább akkora átmérőlyű huzalból, átszámolom a sec tekercset hogy nekem ideális legyen(kb 50 v), modósítom az 1. error amp ellenálását hogy ezt a feszt tartsa, a 2sa1266 helyett teszek bc640-et vagy bd138-at, esetleg irfz44n helyett irf3205-öt és már kész is vagyok, persze figyelve a nyák elrendezésére és arra hogy erős áramnál meglehetősen vastag vezetősávok legyenek. És esetleg a dioda hidat csinálom külön két hídból a megbontott sec -re (gyors kapcsolású d-kből)

Ha a teljesítményen akarok növelni, 2 irf helyett 4 vagy 6 és erősebb primer ugyan ennyi menetszámmal és nagyobb toroid ugyan ilyen indukciós értékkel?

Ha nagyjából jól foglaltam össze a dolgot, akkor már kezdem is a kisérletezgetést (először bontott pc táppal, úgy is van egy rahedli aztán ha megy akkor valami jó kis toroiddal sok irf-el mehetnek is az stk-k a csomagtartóba )
Nem fogom elkapkodni, de ha egyszer kész leszek leírok mindent róla.
Mégegyszer köszönöm a segítségeket, ha valami hülyeséget írtam légyszi javítsatok ki.
(#) zoz11 válasza qcu hozzászólására (») Aug 18, 2007 /
 
Belinkelhetnéd hogy hol nézted meg ezeket a vasmagokat, mert én már egy hónapja nem tudok sehol se venni, és már 3 táp is félbe van. Még annyit fűznék hozzá hogy a BC meg BD tranzisztor lassú lesz, 2N3906-osat tegyél bele.

Sok sikert és sok türelmet!!!
(#) qcu válasza zoz11 hozzászólására (») Aug 18, 2007 /
 
Google: tali bt
De ezt már az első oldalon írták, vannak táblázatok is a magokhoz. Tuti a 2N3906?
(#) proksa1 hozzászólása Aug 18, 2007 /
 
Szerintem várd meg Spafi(Pafi) válaszát. Ő vágja ezeket legjobban. 2N3906 tuti jó mert a legtöbb sal kapcsitápba az van, de nekem az autos kapcsitápban BD van és nem lassu.
(#) zoz11 válasza proksa1 hozzászólására (») Aug 19, 2007 /
 
Én is már építettem egy párat de a BD tranzisztor nem vált be!!! Szkoppal mértem és nagyon torzult a jel, ez meg nem igazán szerencsés.

gcu: én is néztem az oldalukat de nem találtam semmi információt ezekről a vasakról, esetleg elküldhetnéd azt a táblázatot, meg írtam nekik e-mail-t és nem is válaszoltak rá.
(#) qcu válasza zoz11 hozzászólására (») Aug 21, 2007 /
 
Bocs hogy most irok, de hosszú hétvége volt.
Tali bt honlapján ferritek, toroidok, és megnyit egy pdf-et. Eléggé össze-vissza van írva, én a 1210-est néztem. Kikeresed a méretet, megnézed a típusszámot, majd a pdf második felében kikeresed a típusszámot és ott lesz hogy az illető toroid milyen anyagokból van, és hogy milyen a fajlagos induktivitása az adott anyagból. Beszélni nem beszéltem velük, de valaki irta hogy innen szokott rendelni.
A bc640-et azért gondoltam mert az adatlapja szerint gyorsabb mint az 2sa1266 és amit szétszedtem sal hangfalat abban 2sa1266 volt. De ha tuti jó a 2n3906 akkor veszek, pár forint, csak itt nálunk a közelben nincs elektronikai bolt, és bc640-em meg van dögivel.
Időközben bontottam at-s (működő) tápot, van tl494-em és van vasmagom is (ez a táp is 60khz-es oszc frekin ment és 200W, ugyhogy ha belefér a tekercs akkor kisérletezésnek pont jó lesz)

Másik kérdés:
A sec tekercset picit nagyobb feszre tekerjem majd mint amennyi kell és az error ampal visszavegyem, vagy pont akkora feszre és csak finomállítást végezzen az error amp?
(#) qcu válasza qcu hozzászólására (») Aug 21, 2007 /
 
Ja, és még egy kérdés, hogy képben legyek:
Az osc freki 60khz de a tl494-nek 2 ciklus kell hogy mind a két fetet kapcsolja egyszer, tehát a trafó 30 khz-en megy ugye?
(#) gulyi88 válasza qcu hozzászólására (») Aug 21, 2007 /
 
jaja stimmel !! Fout= Fosc/2 ellenütemű vezérlésnél...
jjah és sztem a Fout-tal simán felmehetsz 70--100KHz ig..
énis oda méretezem a dolgokat..

sztem ha a teljesítmény szerepelt a menetszám képletében, akkor nem kell többet tekerni...

én ezt a képletet használom:

képlet.txt
    
(#) qcu válasza gulyi88 hozzászólására (») Aug 21, 2007 /
 
Ezt a képletet kérhetném bővebben? Mi micsoda?
Ez az első képlet, könyörgéseim nem csak süket fülekre találnak
(#) gulyi88 válasza qcu hozzászólására (») Aug 21, 2007 /
 
az a baj a képletekkel, hogy senki se tudja, hogy miből ered..
megmondom őszintén, h énsem tom, h miből ered ez a képlet...

az adatokat megtalálod akármelyik mag adatlapján .. csak azokat kell beírni a helyükre mértékegységhelyesen..

csá
Következő: »»   3 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem