Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Lapozás: OK   148 / 148
(#) Lac364 válasza staci123 hozzászólására (») Máj 27, 2020 /
 
Hogy érted hogy LCD?
(#) kila válasza staci123 hozzászólására (») Máj 27, 2020 /
 
Beírod a keresőbe, hogy LCD for Eg8010, és találsz.
(#) staci123 válasza Lac364 hozzászólására (») Máj 27, 2020 /
 
Úgy hogy a modulra csatolhatunk egy
LCD12832 grafikus kijelzőt, amin nézhetjük a
kimenőfesz paramétereit...
kila: köszi
(#) Lac364 válasza staci123 hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Ezt én sem tudtam.
(#) Szabi1 hozzászólása Nov 2, 2021 /
 
Sziasztok! Adott egy GroundZero 38-D2 hangsugárzó, a tervezett ládában szimulálva csatoltam az átviteli függvényét 1000W RMS (türkíz) és 600W RMS (vastag szürke) teljesítmény esetén. A maximális teljesítmény esetében még van 13.3 mm tartalék az XMAX-ból, tehát talán csúcsokban még nagyobb teljesítmény felvételére képes a hangszóró.

A lényeg ebből az, hogy van egy 2x 2 ohmos tekercsű hangszóróm, illetve egy olyan class D erősítőt szeretnék hozzá építeni, amely tisztán le tud adni 600W RMS teljesítményt a hangszóró számára (A tartalék nafta az mindig jól jön).
Bontottam két darab kb 650W-os ATX tápból trafót, azt fel lehetne esetleg úgy használni, hogy ne kelljen újra tekerni ? Csatolok róla képeket.

Egyébként régebben építettem már kisebb teljesítményű autóhifi tápot EI33 ATX trafóval, csatolom annak a kapcsolási rajznak a módosítását elképzelésem szerint.
Az egyik fő probléma, hogy nem tudom beazonosítani mekkora teljesítményűek lehetnek a bontott trafók, illetve hogy mekkora szekunder feszültséget kapnák így.

Arra gondoltam, hogy fognám a régi vezérlőt, kikötném az EI33-ast, helyette egyenként beépíteném a bontott trafókat, hogy lemérjem üresjáratban a szekunderen a kimenő AC feszültséget, ez mennyire jó ötlet?

Nyilván, ha ez így elviekben működő kapcsolás lenne, akkor raknák majd LC szűrőt a szekunderre. Amúgy szükséges a meghajtó BC tranzisztorokat duplázni, vagy elég lenne a kapcsoló fetek Gate-jét ellenállással közösíteni? Szükség lenne-e valamilyen optocsatolós feedback kiépítésére a vezérlésnek?
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2021
(#) Inhouse válasza Szabi1 hozzászólására (») Nov 2, 2021 /
 
Újratekerés nélkül nehéz lesz. Egy PC tápból a trafó újratekerése nélkül, kis átalakítással simán kijön 24VDC. A -12V-hoz tartozó ág ugyanolyan keresztmetszettel van tekerve. Ha a közös pontot felemeled és a -12V-hoz tartozó ágra kötöd, akkor már csak a negatív ág diódáját kell cserélni, a puffert korrigálni, a visszacsatolást kell hozzá igazítani és a vezérlés tápjára kell ügyelni. Ekkor ugyanazt az áramot tudod kivenni a tápból, ami a 12V-os ághoz tartozik, a képed alapján 420W... amikor szakadékba ledobod és hátszél van. De ha mondjuk mindkét táppal megcsinálod ezt és az egyik lesz a + táp és a másik a - táp, akkor már egész jó vagy. Feltéve, ha elég a +/-24VDC, esetleg még mehetsz feljebb, de akkor a tartalék csökken.
Persze neked autóba kell és akkor az egész panel kuka, csak a trafó marad...hát a fene tudja, hogy megéri-e...
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2021
(#) Szabi1 válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
Pontosítok: az tudom, hogy az ATX-ben a szekunder 2x12V-ra van tekerve, méghozzá egyforma huzalvastagsággal, meg stb.

De a terveim szerint az "ATX szekunderjeit" primerként kötném be, mert ugye egy autóban a feszültségforrásom kb 12-14V. nem pedig 230V-ról üzemelő tápot szeretnék. Bővebben: Link

Elvileg így nagyobb feszt kapnák az ATX trafó primerjein.
Hogyan tudom beazonosítani a vasmag típusát, maximális terhelhetőségét (két különböző tápból lett bontva az egyiknek nincs már meg a típusa) ?
(#) Inhouse válasza Szabi1 hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
Idézet:
„az "ATX szekunderjeit" primerként kötném be, mert ugye egy autóban a feszültségforrásom kb 12-14V”

Idézet:
„Elvileg így nagyobb feszt kapnák az ATX trafó primerjein”

Az biztos, csak erősítőnek nem igazán lenne jó, mivel kb. ugyanazt a háromszáz Volt körüli feszültséget kapnád. Vagy annyira alacsony kitöltést kéne állítani, hogy sehogy nem lenne jó. Szerintem áttekerés nélkül ez így nem alkalmas.
Nézz el az ATX táp átalakítása topicba.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2021
(#) pinyó39 válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 5, 2021 /
 
Az 5 és 12 voltos tekercseket szokták használni, máramelyik alkalmas rá, de sokkal korrektebb egy nagy ETD, vagy toroid magra tekerni, pár menet...
(#) Inhouse válasza pinyó39 hozzászólására (») Nov 5, 2021 /
 
De az újakon nincs már -5V-os ág, így oda a szimmetria, nem?
Következő: »»   148 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem