Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység
 
Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   84 / 117
(#) deebo válasza dani555 hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Amelyik alul van méretezve. Ez elehet a primer köri fet és a szekunderköri dióda is. Az IC halála kondenzátorhibánál szokott előfordulni.
(#) erbe válasza dani555 hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Az optocsatoló és a Tl431 szokott utoljára tönkremenni. A zúzógépben.
Rövidzár miatt tönkremehet szekunder dióda vagy FET. De vannak rövidzárvédett tápegységek, amik tartós rövidzárt is elviselnek "burst-öléssel" (a vége csak rag, nem ige. ).
(#) dani555 válasza erbe hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Ah hát értem Van egy akkus csavarbehajtó töltő tápom és nem tudok rájönni, hogy mi lehet vele a baj. A szekunder diódák biztos jók, kimértem őket.. .Akitől kaptam azt mondta, hogy véletlenül összeért a két vége az akkutöltőnek, mert meghosszabbította házilag a kivezetéseit. Mondjuk annyival van megbonyolítva a szitu, hogy egy LM358-as is figyel benne, az vezérli a li-ion akku töltését
(#) dani555 válasza deebo hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Gondolom úgy érted, hogy figyelmetlenségből.. Ugye?
(#) dani555 válasza dani555 hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Igazából beindul a táp, mert az akkutöltöttség jelző LED periodikusan villog... Szóval ezért gondolom, hogy a szekunder körben lenne a hiba..
(#) erbe válasza dani555 hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Típusjelzés? Az intelligensebb akkutöltők felismerik, milyen akkut kapnak, aszerint töltik. Annál sokféle hiba okozhatja a villogást. Li... akkutöltő amúgy is sokkal komolyabb, mint egy útszéli autóakku töltő. Már az átkosban is léteztek orosz, NDK akkutöltők, amik csak akkor kezdtek tölteni, ha elfogadható feszültséget felmutató akkut tettek rá.
Azaz, amit eddig leírtál, semmi. Kérjük, folytasd!
(#) deebo válasza dani555 hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Micsoda?
(#) zsoltee0001 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
Szia
Sikerült megjavítani a tápot!
A kiolvadt sönt ellenállások áramkörébe lévő FET volt szakadva (!), jóhogy nem jöttem rá kapásból, mivel zárlatos fetekhez vagyok szokva, még jó, hogy volt egy N-csatornás fet tesztelő áramköröm...
A képet a jó panelről készítettem, mert a javított benne van a gépbe és már jópár hete működik jól.

Köszi mindenkinek a segítséget.

Üdv
(#) 13_Balu50 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
Grat, lényeg, hogy jó lett.
(#) Sajtospiskóta hozzászólása Jan 28, 2019 /
 
Sziasztok!
Javítok egy cisco switch tápegységet (Astec AA23160). A hibajelensége az volt, hogy kiment a biztosíték benne. Találtam benne egy hibás ellenállást (R82) és vele sorba kötve van egy dióda, ami zárlatos. A dióda SOD80 minimelf és nincs rajta jelölés. Kérdésem, hogy ide milyen diódát tehetek helyette. Nem találtam hozzá kapcsolási rajzot. Elkezdtem a hibás rész környékét visszarajzolni, amit csatoltam is. A hibás alkatrészek közelében van a Q8 mosfet (IRFP460A). Ha jól gondolom, akkor a Q8 mosfet Vgs értéke alapján lehetne következtetni, hogy milyen értékű dióda mehet a hibás helyére. Illetve ezen felül a dióda típusa is kérdéses számomra.
Előre is köszönöm szépen a segítséget.
(#) zsoltee0001 válasza Sajtospiskóta hozzászólására (») Jan 28, 2019 /
 
Szerintem ha schottky diódát teszel azzal nem teszel rosszat, ellenben túlmelegedhet és újra zárlatba vág mindent.
Tesztelni pedig izzó sorbakötve 220V-al, járatni pár óráig, terhelten, ha minden oké csak akkor direktbe 220.
Üdv
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2019
(#) kadarist válasza Sajtospiskóta hozzászólására (») Jan 28, 2019 / 1
 
Szia!
Oda akármilyen gyors diódát betehetsz. Ennek a diódának annyi a funkciója, hogy a FET bekapcsolásakor (amikor a gate-be áram folyik) párhuzamosan köti a 15ohm-ot és a 6,8ohm-t, kikapcsoláskor, amikor a gate kisül csak a 15 ohm-on engedi az áramot folyni. Ezzel a megoldással gyors bekapcsolás, de lágyabb kikapcsolást lehet elérni.
(#) Sajtospiskóta válasza kadarist hozzászólására (») Jan 28, 2019 /
 
kadarist, zsoltee0001: Köszönöm szépen a segítséget. Természetesen sorba kötött izzóval lesz tesztelve. Amint lesz fejlemény, jelzem.
(#) nash hozzászólása Jan 30, 2019 /
 
Sziasztok,

segítséget szeretnék kérni egy 32V 625 mA-es táp módosításához. Egy SG6846A vezérli, a 32 voltos kimenő feszültséget szeretném redukálni 22 voltra. Sajnos kapcsolási rajzom nincsen, mellékeltem képet a nyák mindkét oldaláról.

Minden segítséget előre is köszönök !
(#) Kovidivi válasza nash hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Az optocsatolónál levő diódát vedd ki, és mérd meg, hogy egy 30V-os zener dióda-e (soros 2K-mal adj rá 40V-ot, és mèrd meg a diódán eső feszültséget)? Ha igen, akkor mehet a csere 20V-osra, ekkor fogsz kb. 21-22V-ot kapni. Ha ennél pontosabb kell, akkor muszáj lesz egy TL431-es referenciát beépítened. Nézz meg néhány tápegység rajzot, hogyan van megoldva.
Az 5S akksipakkodhoz kellene?
Ha akarsz, berakhatsz LM7820-at is, a GND lábát soros diódával (akár több darabbal ha kell) megemelve. A stabilizátoron 6W hő keletkezik 600mA esetében. Így lenne rövidzárlat védelmed is. Most nem tudom, hogy van-e, de a szekunder oldalon nem sok alkatrész csücsül...
Látok ott egy SMD sot23-as alkatrészhelyet is. Próbálj a helyére képzelni egy sot23-as TL431-et, lehet passzol bele, akkor nem kell "kókányolni", csak beilleszteni a hiányzó alkatrészeket.
(#) kadarist válasza nash hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Szia!
Attól félek, hogy ez a 10V-os feszültségcsökkentés már sok lesz és így nem lesz az SG-nek elegendő tápfeszültsége a 7-es lábán.
(#) gulyi88 válasza nash hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Ha megnézed úgy van, hogy a zener optocsatoló meg a zöld led és egy ellenállás van sorban.
Az a Z6 sot23 ott egy smd zener helye (a tht zener helyett, azzal párhuzamosan), sajna nem 431-é. Szóval marad a zeneres beállítás, ahhogy Kovidivi írta. Én annyit tennék hozzá, hogy nem kell kiszedni azt onnan, üzem közben félterhelés mellett simán rá kell mérni multival a zenerre, majd annyival kisebb értéket választani, amennyivel módosítani kell a feszültséget.
(Most olyan 30V-os lehet, helyette kell majd olyan 18-22V közötti).
Érdemes megvenni a kiszámolt érték a 1-2 szomszédját is (nagyobbat meg kisebbet is).
Kadaristnak igaza van, kevés lesz az IC-nek a táp, ezt úgy lehetne orvosoln,i hogy ha van még hely a terecsen akkor külsőleg pár menetet hozzá kell tekerni a segédtekercshez (befúzögetni, vékony, de "vastag szigetelésű" drótból).
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2019
(#) Kovidivi válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Akkor talán az LM7820 lehetne a megoldás. Kapna az SG is megfelelő feszültséget, lenne rövidzárlat védelmünk is. Cserébe 6W-nyi hő keletkezik. De lehetne picit csökkenteni a 32V-ot mondjuk 24-26V-ra, ekkor még mennie kellene az SG IC-nek, és a stabilizátoron is kevés hő keletkezne. Viszont azt ne felejtsük el, hogy ezzel 5S akksi lesz töltve BMS-en keresztül, szóval egy áramkorlát kellene (áramgenerátoros üzem), valami korrektebb fajta, hiszen valószínűleg elég sokáig lesz ebben az üzemben a tápegység. Hogy a jelenlegi felállásban van-e bármi áramkorlát, akár a primer, akár a szekunder oldalon, azt nem látom pontosan...
Végső ötletem: LM317-et berakni áramkorlátozó módban, 620mA-re belőve Bővebben: Link, ezen esik kb. 3V, utána pedig LM7820 diódával megemelt GND-vel, így a hő is eloszlik, a töltő pedig üzembiztos lesz! Esetleg LM7820 helyett egy második LM317-tel még állíthatóra is megoldható a kimenő feszültség. Én így járnék el.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2019
(#) kadarist válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Sőt, a feszültségcsökkentéshez használhat kapcsolóüzemű step-down konvertert a még takarékosabb működés érdekében.
(#) gulyi88 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Valószinűleg teljesítménygenerátoros a primer egy darabig (egészen addig eshet a kimeneti fesz, amíg jut elég táp az ICnek is, ezalatt az SG már árammódu PWM-ben megy.), utána HICCUP lesz, leáll, indul (hálózatról töltőellenállással), leáll, indul...
Ha az akku olyan kis feszültségen áll, amire a szekundert lehúzva az IC nem kap elég tápot, akkor nem fog elindulni(hiccuppol) értékelhető töltőáramot így nem tud majd adni..
Tehát ja így átalakítva nem biztos, hogy egyátalán alkalmas lesz akksitöltésre.
Nem tudom fejből, hogy az SG sorozat is úgy épül-e fel mint az UC hogy van egy széria ami 16/10V ULVO val üzemel meg van egy ami 8.5/7.9V-al (VCC indul/leáll).
Mert akkor van esély arra, hogy esetleg a magasabb ULVO IC helyett a kisebbet is be lehet tenni és úgy jobban lehúzható a szekunder.
(#) kadarist válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Nyugodtan írd úgy, hogy csuklik.
(#) deebo válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Nagyobb kondit kell tenni az IC tápjára és probléma megoldva.
(#) kadarist válasza deebo hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Attól még a segédtekercs nem termel nagyobb feszültséget. Itt az a baj, hogy az IC működéséhez, a FET gate-meghajtásához a trafó adja a feszültséget üzemi állapotban. Ha ez a feszültség kicsi lesz a visszafogott kimeneti feszültségek miatt, akkor van ez a csuklásos üzemmód.
(#) deebo válasza kadarist hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Alapban nagyon kicsi szokott lenni a kondi, hogy időben induljon az IC és ne kelljen rá sokat várni. Ha nagyobb a kondi, akkor nem sül ki olyan gyorsan és nem esik a fesz uvlo alá, tapasztalat. Az impulzus feszültsége ugyanaz, csak az ideje változik, ezért segít a nagyobb kapacitás.
(#) nash hozzászólása Jan 30, 2019 /
 
Sziasztok,

mindenkinek köszönöm az eddigi segítséget ! Az opto mellett lévő Zener 30 voltos, kicserélve 20 voltosra, csuklás megvolt azonnal Nem akkutöltő lesz belőle, hanem csak egyszerű dugasztáp.
Stepdown konverterre én is gondoltam, de kicsit ágyúval lőnék verébre nem ?
(#) Kovidivi válasza nash hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Egyáltalán nem. DC-DC konverterrel megmaradna a teljesítményed nagy része. 32V 620mA az majdnem 20W. 5V-on ez 4A. 12V-on 1.6-1.7A. Azért ez nem mindegy.
Step down konvertert, ami tud cc, cv üzemmódot, fillérekért be lehet szerezni. Egy 5A-es 2$-ba kerül, vagy kevesebbe. Lehet én is összedobok egy ilyen mini "labortápot". Valamiért a DC-DC eszembe sem jutott.
Sőt: van olyan USB-s mérő kütyü, ami 30V és 5A-ig mér, és relatív olcsó. Egy ilyet be lehet rakni a dobozba: Bővebben: Link, biztosan van olcsóbb is, az elsőt linkeltem amit találtam.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2019
(#) deebo válasza nash hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Terhelés volt rajta? Az IC tápfeszén lévő kis puffert nagyobbra cserélted?
(#) nash válasza deebo hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Terhelés nem volt rajta, eredeti állapotában simán elindul terhelés nélkül. Kondenzátort nem cseréltem, gondolom a C14 jelűről lenne szó (10u/50v). Az eredeti állapotban üresjáratban 11.2V tápfesz mérhető az IC-n. Ha kicserélem a zenert 20V-osra, az IC tápja ugrál 0V és 14,5 volt között (gondolom ekkor próbálja indítani hálózatról). Az IC az adatlapja szerint lekapcsol 10.5 volt alatt.
(#) deebo válasza nash hozzászólására (») Jan 31, 2019 /
 
Terheléssel valószínűleg menne rendesen, de a kondit cseréld 47uf-ra és rendben lesz. Ha esetleg 47-el nem indulna el, akkor legyen csak 22 vagy 33uf. Ja és legyen rajta terhelés. Az sem ritka, hogy gyári tápok is ugyanúgy újraindulgatnak terhelés nélkül, nem kell attól pánikba esni.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2019
(#) nash válasza deebo hozzászólására (») Jan 31, 2019 /
 
Kicseréltem a kondit, és így terhelve szépen elindul és tartja is a feszültséget! Üresen villog a led, de ez lényegtelen.

Köszönöm a segítséget még egyszer mindenkinek !
Következő: »»   84 / 117
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem