Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kétlépcsős LED meghajtás
Lapozás: OK   1 / 1
(#) vinibali hozzászólása Márc 6, 2012 /
 
Sziasztok!
A motorom hátsó lámpáját ledesíteném meg, illetve nagyjából kész is a dolog. Olvastam, hogy célszerűbb kimondottan LED-hez készült elektronikákat használni. Legalábbis a fogyasztás és/vagy a fényerő fokozása érdekében. Nálam - nem tudom a képekből mennyire kivehető 2 stabtok és egy dióda lájta le ezt a célt, 7810+1N4007-es helyzetjelző üzemmódban ~9,1 Volt körül 0,14Amper és féklámpa üzemmódban 7812-n keresztül 12Volt 0,56 Amper körül megy a dolog. Ezek az áramforráson átfolyó erősségek. Érdekes dolog, hogy egy akksiról hajtva(12,8V körülről) a 7812-es kocka kimeneti oldalán, csak 11,3 Voltos feszültség van. Ez mondanom sem kell, hogy jelentős fényerővesztéssel jár. Ezért egy 19Voltos Asus laptoptápról hajtottam a dolgot. Lehet csak nekem meglepő, hogy nagyobb fesz kell a stabtoknak, bár apa megmondta hogy így lesz. A hátsó lámpák 2*54 ledből állnak, egy lámpához 6sor jár a sorok egyenként 9 ledből és 3 elleállásból állnak, csupán a tisztánlátás kedvéért írtam le a ledszalag 3528-as smdkből áll. Remélem minden leírtam, a kérdésem csupán az lenne, hogy lehetséges-e ezt a két "lámpát" meghajtó áramkörrel működtetni? Akár úgy, hogy a 9voltos ág lekapcsolásra kerül" ha fékezésre kerül sor. Ezért írtam, hogy kétlépcsős kapcsolás érdekel, ha létezik ilyen Képeket mellékelek, tudod nem amerikai minőségben épül a dolog, de szerintem bőven jó. Nem okoskodásokat akarok hallani, hogy veszélyes stb, szakmai hozzászólásokat várok, biztosak lehettek benne, hogy megfelelő fényerőn fok működni a dolog. Az egyik képen a helyzetjelzős állás látható
(#) dB_Thunder válasza vinibali hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Low drop stabilizátor kell neked ! már én nem vacakolnék feszültség stabilizátorokkal..
(#) hibbantpasi válasza vinibali hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Szia!

Ebben a topicban :
Bővebben: Link
sok ötletet (megvalósitást) olvashatsz, érdemes lenne átnézned.

üdv: hp
(#) pepe091 válasza vinibali hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
A Stab IC-k adatlapjában benne van hogy pl a 7805-nek min 7,5 V kell, a 7812 nek pedig minimum 14,6 V.
78xx

Üdv!
(#) nedudgi válasza vinibali hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
A LEDszalag ellenállásait kell cserélni, és akkor alacsonyabb feszültségről produkálják a megfelelő fényerőt. Meg tudod oldani?
(Nagyon finom hegyű, hőfokszabályzós páka kell hozzá, és biztos kéz)
Másik lehetséges megoldás, hogy a 7812 helyett a 7810 + 1N4007 ágat használod, további 3 dióda beépításável megelve a feszültséget.
(#) Sebi válasza vinibali hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
"a sorok egyenként 9 ledből és 3 ellenállásból állnak"

Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy 3db LED és egy ellenállás van sorosan kötve. Ez piros LED-ek esetén 4,5V körüli nyitófeszt jelent, a soros ellenálláson disszipálódik el a bemeneti fesz és a 4,5V közötti különbség.
A soros ellenállás valószínűleg 12V bemenőfesznél biztosítja a megfelelő áramot/fényerőt.
Ha nem hozzáférhetőek a 3-as csoportok a szalagban, akkor igazán korrekten nem tudod megoldani a dolgot.

Piros LED-ből 6db sorbakötése esetén 9V nyitófesz adódik, ezt már könnyen, gazdaságosan lehet biztosítani.

Ha nekem kellene megoldani, akkor áramgenerátor kapcsolásban 317-es stabbal csinálnám, mégpedig úgy, hogy alapban kevesebb áram folyjon, fékezéskor pedig a megengedett maximum.
(#) nedudgi válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Hülyeséget írtam, a második megoldás nem javít a helyzeten. :hide:
(#) proba válasza vinibali hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Talán így megoldható.A Zener a fényerő függvénye (vigyázz szerintem min 1W -os kell ) A tranzisztornak szerintem a BD241 megfelel.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem