Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1605 / 1670
(#) Udvari Zsombor válasza pipi hozzászólására (») Szept 11, 2021 / 2
 
Egy csavarral felraktam az elejére egy bontott rácsot (erős csavarral, nem fordul el), ennél többet nem tudok tenni az ügy érdekében.
(#) Skori válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Szept 11, 2021 / 9
 
Az adatlapod alapján néhány nap híján 7 éve regisztráltál ide, azaz megközelítőleg kb. ennyi ideje kezdtél el hobbiból elektronikával foglalkozni. 7 évnyi tapasztalattal, én már igenis többet várnék efféle gányolásnál.
Ha ezt valóban használni szeretnéd, akkor az egészet be kellett volna burkolni úgy, hogy sem a fém részeket ne lehessen megérinteni, sem pedig a forgó lapátokat.
(#) sargarigo hozzászólása Szept 11, 2021 / 8
 
Mindig élvezettel olvasom a Zsombor művei után érkező kommenteket! Mindig ugyanaz a probléma! Érintésvédelem szempontjából Darwin-díj esélyesek, a kivitelezés tökéletesen kritikán aluli, de minimum balesetveszélyesek, és a reakció is ennyi: "többet nem tudok tenni az ügy érdekében". Én igazán, de tényleg próbálok nem beleállni az ilyen jószándékú, ámde teljesen hatástalan hozzászólásokba, de egyszer-egyszer nagyon kikívánkozik tőlem is a vélemény.
Szerintem ez szándékos provokáció! Mindenki más arra törekszik hogy egyre jobbat, egyre szebbet alkosson, megy a lájkgyűjtés, és ez jó érzés. Ezzel szemben itt van a mi renegát fórumtársunk, aki totál szembemegy mindennek amit a HE képvisel.
Leborulok, mert sikerült ezt úgy kivitelezni, hogy senkiben még csak fel sem merült a szándékosság vélelme! Most is csak azért ragadtam billentyűzetet, mert biztosan tudom, hogy a hozzászólásom nem sértő, max megmosolyogtatja Zsombort: "lám csak valaki átlátott végre a szitán"
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2021
(#) sonajkniz válasza sargarigo hozzászólására (») Szept 11, 2021 /
 
Ezen már én is gondolkodtam, hogy nem-e egy modi provokálja, színesíti a topikot.
A másik lehetőség, hogy valaki súg neki, mertt ilyen balf.... önerőből senki sem lehet.
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2021
(#) Gafly válasza sonajkniz hozzászólására (») Szept 11, 2021 /
 
Idézet:
„Ezen már én is gondolkodtam, hogy nem-e egy modi provokálja, színesíti a topikot.”

Azon kevesek közül akit ismerek, egyik sem ennyire perverz (és talán jobb dolga is van ennél).
(#) NGY hozzászólása Szept 11, 2021 /
 
Engem csak egy dolog érdekelne: van itt köztetek valaki, aki személyesen ismeri Zsombort?
(#) proli007 válasza NGY hozzászólására (») Szept 11, 2021 /
 
Talán a nagy Manitu?
(#) Gafly válasza NGY hozzászólására (») Szept 11, 2021 3 / 3
 
Klasszikus: Living next door to Zsombor (Who the fuck is Zsombor) Smokie (Bocsánat)
Ezért szerintem jár egy hét bünti, csak kikivánkozott.
(#) nyomtatós válasza Gafly hozzászólására (») Szept 11, 2021 /
 
Milyen meglepő, Szalamandra biztos ismeri...
(#) Gafly válasza nyomtatós hozzászólására (») Szept 12, 2021 /
 
Alapvetően nem az a baj, hogy valakinek nincsen otthon 3D nyomtatója, esztergája, CNC-je. Amiatt van a sok kritika, hogy nagyjából ugyanannyi ráforditással normálisan is meg lehet valamit csinálni...
(#) sonajkniz válasza nyomtatós hozzászólására (») Szept 12, 2021 / 2
 
Szalamandra által kiosztott lájkok és diszlájkok alapján "szalamandra" lehet akár Zsombor írói álneve is.
(#) Udvari Zsombor válasza sonajkniz hozzászólására (») Szept 12, 2021 / 2
 
Kikérem magamnak! Ő és én teljesen külön, egymás számára idegen személyek vagyunk!
Én csupán abból próbálok összehozni valamit, amim van és/vagy amit kaptam. Nem vagyok nagyon eleresztve, nincsen "labortápom" sem, csak pákám egy tekercs ónnal, egy kétcsipeszes segédtartó, csavarhúzók, kombináltfogó, laposfogó, csipesz, valamint különféle dugasztápok és alkatrészek. Időnként szoktam HEstore rendelni is, általában kisebb dolgokat, alkatrészeket, végösszegben bőven tízezer alatt maradva.
(#) szalamandra hozzászólása Szept 12, 2021 / 17
 
Jókat derülök, köszönöm srácok. A lájkolgatások szerint akkor nagypapi és gofris is egy ember?
Nos magánvéleményként, egy-két személyes kekeckedéssel körítve:
Számomra a fórum szinvonalának alakulása a legszomorúbb, hogy felnőtt, meglett, hosszú szakmai utat bejárt emberek teszik olyanná, amilyen.
Zsombor is olyan, amilyen, nem ismerem, csak "ittenről". Becsülendő szerintem a "munkája". Nem drogozik, bandázik, hanem "épít" vagy legalábbis megpróbálja.
Feltesznek ellenpéldajént olyan képeket, amiken munkavállalóként fizetésért elvégzett munkát állítanak szembe egy barkácsoló gyerek alkotásaival. Lákj. Emberség nulla. Olyan képeket, amik nem a "sufniban" készültek.
Pár év múlva a srác is igényesebb lesz a munkájára, ha marad a barkácsolók közt. Addig meg, ha neki jó ...
Ha marad a barkácsolók közt.
Remélem nem rombolódik le a lelkesedése ezektől a hozzászólásoktól. Számomra becsülendő, hogy nem a parkban ül haverjaival a pad tàmláján és a telefonját nyomkodja, hanem "alkot" és talán "gondolkozik". A mai világban, fiatalok közt már ez sem divat.
Az a baj - szerintem - hogy ez az oldal kezdi elveszíteni azt a funkciót, amiért valaki - valamikor létrehozta. Már nem a "kezdők" segítéséről, támogatásáról szól - tisztelet a kivételnek - vagy nem a "Hobbielektronika" témakörben lennénk?
Számomra legviccesebb: a "Forrasztópáka, melyik miért jó ? " - topicban egy kezdő tizenéves kérdezte, milyen pákát érdemes venni ? 2 - 3 "nagymenő" összeugrott és már a 300.000 Ft -os forrasztó állomások is gagyik voltak ... El voltam hülve. Szegény gyerek szüleinek lehet az 5.000 Ft -os páka is nagy kiadásnak bizonyulhat. Hol itt a segítség?
Nagyon sehol nincs segítség, itt vagy far@k méregetés van, vagy a belterjes haveri kör "beszélgetése" van, egymás vállveregetésével és lájkolgatásával. Építés ugyan nincs, de jól megmondtad koma, nesze itt egy lájk. Engem itt kb. senki nem ismer. Számomra szégyen, hogy proli007 vagy pucuka mutatóinál is jobb a statisztikàm. Mire fel? Szakmailag semmit nem tettem a fórumhoz... Lájkhuszárok előre.
Értem én, hogy nem profi Zsombor, meg olyan amilyen, de személy szerint szerintem én sem alkottam maradandóbbakat, ennyi idősen. Lehet, hogy sem lehetősége (akár anyagi), szerszámozottsága és egyebek sem adottak a számára, ezért kéne támogatni. És talán nem úgy, hogy beteszünk egy vicces számot. (Azt már meg sem említem, hogy talán nem a fél országon kellene áthurcolni a cuccokat egyeseknek a haveroknak és Bgyörök sincs messze Keszthelytől...)
Rájöttem, hogy amik érdekelnek, külföldi oldalakon megvannak, profi módon, személyes dolgok nélkül. Az itteni fórumnak még csak az olvasása is nettó idő és energia pazarlás. Természetesen senki sem fog könnyeket hullajtani értem, de ha már egy valaki elgondolkozik, talàn megérte a szösszenetem. Az a ~15 ember meg élje nyugodtan itt a magánéletét és találja meg a boldogságát.
Néha szégyenlem magam, hogy ennek a "közösségnek" a tagja vagyok, (voltam), nagyon kevesen vannak akikre lehet itt valóban számítani. (És csak akkor ha van irányítószámom).
Megtisztelő számomra bárki vàlasza, azonban kérem senki se törje magát ezzel, olvasni idegrendszerem védelmében már nem fogom, szépen süt a nap, inkább hasznosabban töltöm az időm számomra fontosabb emberekkel.
(#) nyomtatós válasza szalamandra hozzászólására (») Szept 12, 2021 /
 
Mert csavarhúzón, oldalcsípőn és érvéghüvelyfogón kívül szerinted mi kell egy olyan szekrény elkészítéséhez, amit a munkahelyemen összeraktam? Nem azon van a hangsúly, hanem hogy az hogy néz ki. Kapott rengeteg tanácsot, hogy miken finomítson, de folyamatosan ilyen cuccokat tesz fel, önmagától védenénk meg
(#) NGY válasza szalamandra hozzászólására (») Szept 12, 2021 / 1
 
Azért én csak megeresztek egy választ: nagyon jó meglátások. Az, hogy az egyik hozzászóló lenézi a másikat, sehol sem lenne megengedhető. Mint ahogy az sem, amikor valaki a - vélt - szakmai fensőbbségét fitogtatja (miközben neki esetleg nem pusztán hobbija/kedvtelése, hanem tanult és megélhetésért művelt szakmája az adott terület).

Sajnos hasonló hozzáállást, mentalitást tapasztalok több más fórumon, legyen az elektromos vagy sem, akár a "tanyán", de pl. néhány veterán járművekkel foglalkozó fórumon is (ahol az önmagukat "gurunak" képzelő/kikiáltó egyének lefikázzák a sihedert, aki a pajta végéből kitolta a nagyfater elfeledett, öreg motorját, és a szerény kis eszközeivel/ tudásával megpróbálja életre csiholni, csinosítgatni.)

Mindenesetre lementettem a hozászólásodat, ha netán "beakadna" valamelyik moderátornak.
(#) Ge Lee válasza szalamandra hozzászólására (») Szept 12, 2021 / 4
 
Idézet:
„"Forrasztópáka, melyik miért jó ? " - topicban egy kezdő tizenéves kérdezte, milyen pákát érdemes venni ? 2 - 3 "nagymenő" összeugrott és már a 300.000 Ft -os forrasztó állomások is gagyik voltak ... El voltam hülve. Szegény gyerek szüleinek lehet az 5.000 Ft -os páka is nagy kiadásnak bizonyulhat. Hol itt a segítség?
Nagyon sehol nincs segítség”
Pedig, ott is volt segítség csak alaposabban kell olvasni. Régen leírtam azt is, hogy a 2500Ft-os solomon pákába belemegy a weller hegy, lesz az illetőnek egy amolyan olcsósított weller pákája, sokan azóta úgy használják. Meg azt is leírtam, hogy meg lehet venni fél/harmadáron hirdetési oldalakon a JBC-t, és össze lehet hozzá dobni fillérekből egy szabályozót, meg elég hozzá 2 szál drót meg egy műanyag vagy fa nyél. Profi páka fillérekből. És igen, jött rá a fikázás hogy hogy néz ki, meg nem jó (de) mert nem pwm-mel fűt, meg nincs hozzá csillivilli oled kijelző (na de kit érdekel), meg különben is, a metcalon kívül semmi nem páka. Ennek ellenére sokan összeépítették és használják, volt akinek nyelet is küldtem stb. Ha nem segítenének a hozzászólásaim akkor nem lennének százával privátjaim meg email-jeim. Igen, van köztük olyan is (összesen kb. 4-5 embertől), aki vélt sérelmeit vagy fenyegetéseit próbálta ily módon kifejezni, na de ez egyrészt elenyésző, másrészt meg kit érdekel. Azok érdekelnek akiknek segítettem...
És ha már a segítségnél tartunk, volt abból itt nagyon komoly is, sok témában, de azok el lettek üldözve, gyakran moderációs segedelemmel.
Ja, cikket sem nagyon van értelme úgy írni, semmilyet se, ha azért adnak rá egyesek 1-es osztályzatot mert nem tetszett nekik hogy valamelyik témában nem értettem velük egyet. Meg amikor célirányos moderáció van, nem írhatok egy topikba csak mert valakinek visszaszemélyeskedtem. Hát akkor majd írnak ők cikkeket (azóta se látom), én ilyen okok miatt töröltem az enyémeket... Akit érdekel valami megkérdezi email-ben.
(#) sonajkniz válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Szept 12, 2021 / 2
 
Zsombor!
Úgy látom, te csak a lényegét nem érted a téged kritizáló hozzászólásoknak.
Legalább annyira, mint "szalamandra".
Nem azzal van a baj, amit csinálsz, hanem azzal, hogyan.
Kb 20 évesen (44 éve) én is csináltam asztali ventilátort kikukázott lemezjátszó motorból, meg a fene tudja hol talált lapátból. Az én ventilátorlapátomat se fedte rács, de a motor igenis el volt burkolva, és hajtogattam hozzá kerírés feszítő drótból lábat.
Ehhez nem kellettek profi szerszámok.
3D nyomtatóm, gravírozó gépen, labortápom forrasztóállomásom alig néhány éve van csak. Addig csak a pillanatpáka, alkoholos vagy lakkfilc, vasklorid, csavarhúzó, csípő és laposfogó, reszelő, fűrész, tapétakés és egy satu képezte barkácskészletemet.
Az, hogy a munkáid kivitelére igényes legyél, nem anyagi helyzet és felszereltség kérdése.
Ezt próbáljuk oly sokan és oly sokszor, néha kritika helyett már az iróniát is latba vetve megértetni veled.
(#) Moderátor hozzászólása Szept 12, 2021
 
Kérjük, hogy a ki mit épített témát ne offoljátok szét. Minden egyes alkalommal, amikor Zsombor feltölt valamit, oldalakon keresztüli OFF folyam indul meg. Az kifejezetten jó, ha a negatív véleményeiteket is leírjátok, mert szükséges a visszajelzés, de azért egymásnak ne essetek.

Mindenki számára nyilvánvalóvá válhatott már, hogy Zsombor a tanácsok egy részét elengedi a füle mellett, azt kérjük, hogy ennek megfelelő vehemenciával győzködjétek csak egymást.
Zsombort (eddig példátlan módon) több topikból is ki kellett tiltani, mert sokszor életveszélyes tanácsokat oszt másoknak teljes meggyőződéssel, kapcsolódó ismeretanyag teljes hiányában. Reméljük, csak ifjú hév vezérli.

Változnak az idők, rengeteg célspecifikus topikban csodálatos alkotásokat mutatnak be HE tagok rendszeresen, a Ki mit épített gyűjtő jellege egyértelműen sokszor visszájára sül el. Célspecifikus topikokban pedig valójában jobb helye is van a bemutatóknak, mint egy ehhez hasonló gyűjtőtopikban.

Kérünk mindenkit, hogy az OFF-ot fejezzétek be. Köszönjük!
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 13, 2021 / 7
 
El kell ismernem, annak ellenére, hogy én sokkal bonyolultabb forrasztóállomást építettem, a JBC pákahegyhez alkalmazott megoldásod ár/teljesítmény viszonyban verhetetlen. Tehát itt üzenem a többieknek, hogy ha valaki odafigyel, akkor valóban építhet magának olcsón is profi pákát, azaz nem siránkozni kell, hogy nincs segítség, hanem elolvasni a hozzászólásokat.

A cikkírásra szerintem az a megoldás, hogy saját tárhelyre kell feltenni. Vannak ingyenesen használható tárhelyek, sőt sok internetszolgáltató is ad a szolgáltatása mellé, csak sokan el sem olvassák a szerződésben. Nekem pl. Digi-s netem van, ehhez pedig jár 40...50Mb tárhely. Mindenkinek! Csak használni kell. Amit oda felteszel abba nem szól bele senki, nem lesz moderálva, azt írsz amit csak szeretnél, és úgy ahogyan csak szeretnéd. Vagy pl. az atw.hu ingyenes tárhelyre feltöltött oldalam is évek óta megvan, és működik. Ha pedig meg akarod osztani valakivel az oldalad tartalmát, akkor csak beszúrsz rá egy linket.

Nem feltétlenül neked írom, de Zsombor művére is szánok egy utolsó mondatot. Amikor leírom, hogy balesetveszélyes amit csinál, akkor természetesen sejtem, hogy úgyis lesz@rja, de a témát mások is olvassák, és esetleg jó ha tudják, hogy ne akarják utána csinálni, mert az inkább a "hogyan ne..." kategóriába tartozik.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2021
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 13, 2021 /
 
Idézet:
„Akit érdekel valami megkérdezi email-ben.”

A címed nem látható az adatlapodon, tehát így nem tud elérni az, akit érdekel valami.
(#) morfi007 hozzászólása Szept 13, 2021 / 21
 
Sziasztok !
Mielőtt roviden leirnám mi készült, egy kis köritéssel kezdeném .... hogy miért készült.
A nagylányom udvarlója elektrotechnikai középiskolában tanul , most kezdte a harmadik évfolyamot. Sajnos a távoktatás miatt a gyakorlati tanitás (is ? ) az első évfolyamban részben, másodikban pedig teljesen lemaradt.
A mindenkori 2. és 3. évfolyam tanulói május végén két hétre elhelyezkedhetnek " valahol " , ahol (esetleg) fejleszthetik gyakorlati tudásukat.
Az ő esetében ez a " valahol " ... nálam volt. Két hét alatt alkottunk ezt-azt , aminek gyakorlati értéke is volt... van számára (is) . Pl. ATX-ből labortáp, alkonyat-pirkadat érzékelő-kapcsoló , 48 LED-es szivecske alakú futófény ( ez a lányom szülinapjára készült) , valamint ...
Egy forrasztóállomás....
A kapcsolás szinte klasszikusnak mondható, bár 1-2 dolgot módositottam rajta. Kapott egy digitális kijelzőt, ami eredetileg egy kinai V-A méter volt... áramot már nem mért ezért kicsippentettem az egyik kijelzőt, lefestettem a tizedes pontot igy erre a célra megfelelt. Most 3.50 V helyett 350 °C-t mutat.
Végülis semmi extra, ugyhogy nem irok hozzá regényeket, hobbi célra tökéletesen megfelel.
Esetleg még hozzátenném hogy ...
Anyagi értelme szinte nincs, mivel az össz költség kb. 40 EUR volt úgy, hogy a transzformátort egy kiselejtezett telefonköztontból bányásztam. Ha azt is meg kellett volna venni, akkor már olcsóbb egy használatra kész pl. valamilyen SR-976-os állomás.
A gyakorali értelme azért ennél több, mivel minden amit épitettünk tökéletesen működik, mondhatni "kapott" egy kis labort....és közben a srác (meg)tanult NYÁK-ot késziteni, forrasztani, mérni, alkatrészekkel dolgozni, dobozolni,,, bekötni úgy, hogy biztonságos legyen ... stb.
Végül pedig .... az eszmei értéke. Ezt inkább tőle kéne megkérdezni
Tehát akkor mit is éppitettünk ? Erre most ezt válaszolnám : Tudást
Köszönöm a figyelmet
(#) Skori válasza morfi007 hozzászólására (») Szept 13, 2021 /
 
Jól néz ki! Milyen technikával készült az előlap?
(#) morfi007 válasza Skori hozzászólására (») Szept 13, 2021 / 1
 
Egész egyszerűen ... Corel-ban megrajzoltam,,, vékony, matt nagyfelbontású papirra kinyomtattam , belamináltam,, a srác már kivágta és felragasztotta.
Ja ... előtte a már kivágott, kifúrt előlapot beszkenneltem , Corel-ban ráillesztettem a képre, és bejelöltem,,, hogy tudja pontosan hol kell kivágni.
... valahogy igy.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2021

4.JPG
    
(#) NGY válasza morfi007 hozzászólására (») Szept 13, 2021 / 1
 
Szép munka, és szép története a közös alkotásnak.

A D2 szerepét a 7808 kimenetén nem értem - hacsak nem ~0,7V "eldobása" volt a cél.

A 78xx stabilizátor IC védelme érdekében szokás a kimenetet egy diódával visszakötni a bemenetre, amennyiben a stabilizált oldalon nagyobb méretű puffer van, hogy egy esetleges bemenő oldali "áramszünet" esetén a kimenet ne kerülhessen magasabb potenciálra a bemenetnél (mert az áteresztő tranzisztor nem szereti). Ezzel a megoldással a stabilizált kimenő feszültségbe nem kerül bele egy bizonytalansági faktor (ld. D2 dióda áram/feszültség görbe, ami ráadásul nemlineáris). Egyszerűbb áramköröknél nincs sok jelentősége, de ahogy nézem, itt a stabilizált 8V egyúttal referenciafeszültség is.
(#) sidocious válasza morfi007 hozzászólására (») Szept 13, 2021 / 1
 
Gratulálok, szerencsés srác! Nagyon szimpatikus az egész hozzáállás, alkotás, minden.
(#) NGY válasza sidocious hozzászólására (») Szept 13, 2021 / 1
 
Idézet:
„szerencsés srác”

Ó, nem! Valójában morfi007 a szerencsés, hogy ilyen vőjelöltje van!
(#) morfi007 válasza NGY hozzászólására (») Szept 13, 2021 /
 
Köszönöm a tanácsot
azzal a diódával az volt, hogy nem volt kéznél (sem) 7808 , csak 09 ... igy hirtelen igy oldhattam meg.. azt hiszem. Már magam sem tudom mert ... már " régen" volt ,, meg közben én csináltam a magam dolgát. Az is lehet hogy pontosan ott van az a dióda ahol irtad , csak a fiatal "kolléga" EAGLE-zett egy kicsit
(#) sany hozzászólása Szept 13, 2021 /
 
Jaj, lesz.
(#) Egri Frédi válasza NGY hozzászólására (») Szept 13, 2021 / 1
 
Ja ! Lesz kire hagynia a kocsideréknyi kacatot, amit a lánya úgyse használna ...
Következő: »»   1605 / 1670
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem