Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1662 / 1674
(#) klausz18 válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 24, 2023 / 1
 
Idézet:
„Több mint 10 éve találta ki valami szabványkreátor, hogy a szekrényajtóra semmiféle szerelvény, kezelő nem rakható.”

Ez valószínűleg valami félreértés lesz, friss gyártású, mindenféle tanusítvánnyal ellátott EU-ban gyártott több millió forintos csavarkompresszoron még a vezérlő is a nyitható ajtón van, nem hogy a kezelőgombok. Friss idei gyártás, pár héttel ezelőtti, német szervíz általi üzembehelyezés nálunk.
(#) Bakman válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Akkor hogyan jöhetett a céghez két hónapja olyan gép (gyári, tanusítványokkal rendelkező), amelyik szekrényének ajtajai tele vezérlőgombokkal? A vezérlőkben a földelés a kalapsinekkel van elosztva, külön vezeték nélkül. Hasonló mint a mellékletben, csak dupla, oldalanként kb. ennyi gombbal.
(#) sonajkniz válasza Bakman hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Mond, neked úgy tűnik az a szekrény, mint ami a gépre van szerelve?
A te gépedhez írtam, amit írtam. Gépen lévő szekrény ajtaján nem lehet semmi!
Logikus, hogy egy két méteres szekrénynek nem írják elő a tetejére szerelt kezelőszerveket.
Az pedig, hogy egy német, olasz, francia, kínai, tudomisén milyen nációjú cég mit, hogy csinál,
Nem jelenti azt, hogy magyarországon megteheted ugyan azt.
Amúgy arra is volt már kis országunkban példa, hogy neves nyugati gyártó berendezése nem felelt meg a magyar előírásoknak.
Ui: pl szerelvénylap rögzítőcsavarja alá nem köthető a földelés, külön földelőcsavar kell, lemezszekrény esetén külön le kell földelni a szekrényt, az nem elég, hogy a szerelvénylap le van földelve és galvanikus kapcsolata van a szekrénnyel, valamint a lemezajtót is földelni kell.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2023
(#) deebo válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Az általam látott CE megflelőségű ipari gépek egyike sem lenne képes átmenni egy CE felülvizsgálaton az biztos. A legújabban általam birizgált németek által épített gépen biztonsági ajtó nyitás után is hajlamos megmozdulni a robot.
(#) Bakman válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Te írtad: "a szekrényajtóra semmiféle szerelvény, kezelő nem rakható.". Több feltétel nem szerepelt.

szerk.:
Cégnél van több csavarkompresszor, gyakorlatilag egy-egy nagyobb doboz az egész. Ott hova szabadna kezelőgombokat rakni?
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2023
(#) sonajkniz válasza Bakman hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Keresd meg a rá vonatkozó szabványt.
Nekem azt nem kell tudni, csak az én területemet érintőeket kérik rajtam számon.
Az általad gyártott daráló a profilomba vág, ezért szóltam hozzá. Egy teljesen zárt dobozban lévő berendezés más történet. Annak elvileg (hacsak nem módosították ezt is) lehet az egész vezérlése 400V-os is akár, mert nincs külső kezelőszerve.
Nagyon sok (az én munkámat érintő) szabvány van amit értelmetlennek tartok én is, de nem bírálhatom fölül őket
Ez az "ajtóra tilos" a mi mérnökeink életét is megkeserítette, mert sok esetben még a gépvázat is át kellett tervezni, hogy másképp, más méretű, esetenként az ajtó fölött megnövelt homlokos szekrények homlokrészébe épített kezelőszervű szekrényeket be lehessen süllyeszteni a gépvázba. Szerinted csináltuk volna, ha nem muszály?
(#) Bakman válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Értem én, de ha nem az ajtóra, akkor hova? Külön doboz? Annak is csak a fenekére? Oldalára?
(#) Alkotó válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 24, 2023 / 2
 
Én nem értek az elektronikus szabványok tartalmához, de általánosságban jó tudni, hogy önmagában egyetlen szabványban leírt dolog sem kötelező. A szabvány csak egy lehetőség, aminek a követése önkéntes. Viszont a felhasználó, aki elvileg nem ért hozzá, nagyobb biztonságban érzi magát ha a termék megfelel valamilyen előírásnak, és a fejlesztéseket is egy általában átgondoltabb irányba viszik.
Persze van kiskapu, ami a törvény, aminek betartása kötelező. Vannak olyan törvények, amik előírják bizonyos szabványoknak való megfelelőséget. Ezek alól nem lehet kibújni, mert büntetőjogi felelősséget von maga után. De a villanyszerelési szabványoknak csak egy kis részét hivatkozzák törvények, a többség továbbra is ajánlás.
(#) sonajkniz válasza Bakman hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Például a fentebb említett homlokos szekrény homlokrészébe.
Nagyon utálatos a beszerelése a gomboknak, lámpájnak. A cseréje meg főképp az.
Az már a szerencsésebb megoldás, ha a tetejére, vagy az oldalára tudjuk rakni.

ph1.jpg
    
(#) kameleon2 válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 27, 2023 /
 
Ez így, ebben a formában nem teljesen igaz. Az MT vagy a HO5VV-F, HO3VV-F erőátviteli kábelek ennek megfelelő érszámmal, rézvezető keresztmetszettel, színezéssel és szigetelőanyaggal, szigetelési vastagsággal. Az YSLY jellemzően vezérlőkábel, vékonyabb szigeteléssel. Ha az YSLY-t erőátvitelre használod, akkor a szabványban meghatározott színeket illik használni, ezért nem mindegyik YSLY felel meg. Lehet használni erőátvitelre is, de figyelembe kell venni a szigetelőanyagának a vékonyabb mivoltát. Egyébként meg minden feladatra odavaló kábelt kell használni, nem véletlen, hogy annyifélét gyártanak. Ez egy számozott YSLY egy erőátviteli feladat esetén meg is bukhat azonnal a szabványossági vizsgálaton, ha például nincs benne kék ér és nincs jelölve semmilyen módon, melyik a nulla. Ezért van belőle YSLY JZ, YSLY JB stb. Az más kérdés, hogy nem mindenhol kapni. Tömített szerelés esetén pedig mindig kerek változat kell azaz a régi jelölés szerinti MTK, vagy YSLY. MTL például nyilván nem tömíthető, mert lapos. Olyan nincs, hogy háztartási, meg ipari. Olyan van, hogy 300V, vagy 500V szigetelésű. MSZ 1166-15.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2023
(#) cua hozzászólása Okt 28, 2023 / 11
 
Ez ugyan nem egy kesz termek, de jol hasznalhato es mukodik.
Az egyik kedvenc kijelzomhoz (VQC10) mar ezer eve terveztem PCB-t kesziteni, de sosem ertem el odaig, mindig volt fontosabb. Most talaltam a pcbway-en egy tervet, ami majdnem olyan, mint amit en akartam, le is csaptam ra egybol. (En tettem volna ra egy kisebb mcu-t is, de a soros hajtas is teljesen megfelel..). Robotron irogepbol bontott kijelzok vannak a kepen, tesztelni ez is jo.
A szemem mar nem a regi, de hat azert van nagyito a forrasztashoz
(#) tufatofu válasza cua hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Szép lett, gratulálok. Ha szabad megkérdeznem, a pcbway-en lévő kész tervekből a rendelés, hogy működik? Én is láttam már néhány panelt, amit valaki megtervezett valaha, de nem tudom a rendelés ezekből, a tervező engedélyével a pcbway bonyolítja, vagy őt is kell keresni külön, hogy rendelni lehessen belőle?
(#) cua válasza tufatofu hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Csak siman berakod a kosarba, elbiraljak, fizeted es kesz.
Ha jol tudom 10%-ot fizet a PCBWay a tervezonek, amolyan jutalekszeruen.
(#) tufatofu válasza cua hozzászólására (») Okt 29, 2023 /
 
Köszi
(#) imre12 hozzászólása Nov 7, 2023 / 17
 
Műtücsök.
(#) sargarigo válasza imre12 hozzászólására (») Nov 7, 2023 /
 
Nagyon jó! Jól látom ott a hasán van a cirpelője? Hogy működik?
(#) Alkotó válasza imre12 hozzászólására (») Nov 7, 2023 / 6
 
Nem akarom elpoénkodni a tücsköt, de nem tudtam átsiklani a jobb felső sarokban lévő Alien fején, aki gondolom éppen levadászni készül a rovart.
(#) Udvari Zsombor válasza imre12 hozzászólására (») Nov 8, 2023 /
 
Mit tud ez az "e-tücsök"?
(#) imre12 válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 8, 2023 /
 
Igen ott van a zümmer. PIC12F675 az alapja. Fényre és hőmérsékletre reagálva ciriprel. 16 módozata van.
(#) imre12 válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 8, 2023 /
 
Igen. Így sikerült elkapni a pillanatot!
(#) imre12 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 8, 2023 /
 
Ciripel időnként! Egyébként a Silicon Chip-ben jelent meg. Az alapján lett építve.
(#) sany válasza imre12 hozzászólására (») Nov 8, 2023 /
 
Olyan csúnya a szeme. Vértücsök.
(#) tothtechnika2 hozzászólása Nov 12, 2023 / 36
 
Sziasztok!

Lehet, ez egy picit hosszabb lesz. Gondoltam megosztom a tapasztalataimat a Roland szintivel kapcsolatban, amiben a kijelző tönkrement.
Sajnos a G1000 és EM2000 szintikbe olyan kijelző van, ami nem tartalmazkijelző kontrollert, csak drivert, emiatt ez a fajta nagyjából így 2 hónap utánajárás után is teljesen esélytelennek tűnt. A kijelző nem volt javítható, vasalásos módszersem működött sajnos, csak pár percig, másnak újra rossz volt. A hangszerhez érzelmi szálak fűznek, így mindenképp szerettem volna megmenteni. Nagy nehezen találtam kijelzőt, amit a G1000-be írtak, megreneltem 30.000 Ft-ért, de sajnos egy sima T6963-as kontrollerű kijelzőt küldtek, ez nyilvánvalóan semilyen módon nem beépíthető a hangszerbe. (Szinte az összes 240x64 pixeles kijelző ilyen egyébként.)

Szóval, begurultam, és elkezdtem tanulmányozni a gyári kijelzőn lévő LCD meghajtó ic-ket, és hosszas adatlap nézegetés után, arra gondoltam, hogy végülis, “fogd meg a söröm”— lehet ilyen elektronikát építeni, ami ezeket a jeleket amiket kap a kijelző feldolgozza, eltárolja memóriába, és egy mai kijelzőnek megfelelő módon elküldi.

Nosza neki is estem, megterveztem ezt az elektronikát, gondoltam egy jó kis mikokontrollerrel fel lehet dolgozni. Akkor jött a váratlan meglepetés, hogy ezt a kijelzőt az elektronika 400x frissíti másodpercenként! Ez kb 2-3 MHz-es órajelet jelent és két lefutó él között, 4 db lábat kellene beolasni a mikokontrollerrel és feldolgozni. Hamar kiderült, hogy nagyjából nincs a világon olyan mikrokontroller, ami erre képes (legalábbis én nem találtam). De tovább gondolkodva kiderült, hogy végülis 4db SPI modullal lehetne fogadni ezeket a jeleket. Végüls nem akarok untatni erről senkit, a lényeg, hogy sikerült kitalálni, hogy lehet ezt megoldani. Több napos gondolkozás, hardware tervezés után legyártásra került az áramkör és 2 nap szoftverezés után most már van kép újra a szintin. 

Lényeg, hogy feldolgozom a régi kijelző kivezetésein jövő adatokat úgy, mintha az egy eredeti kijelző lenne, majd ezt memóriába letárolom, a pixeleket újrarendezem a memóriába, majd eztán kiküldöm egy szabvány T6963-as kijelzőre.

Készítettem pár fotót, ott meg lehet nézni. Remélem jó sorrendben tölti fel a képeket.

A lényeg, kitartással a megoldhatatlan dolgokat is meg lehet oldani

Gábor — https://tothtechnika.hu/
(#) bbb válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Nov 12, 2023 /
 
Végül melyik vezérlővel sikerült megoldani? Nem szeretnél a megfelelő topikban (vagy esetleg cikkben) többet írni erről?
(#) plokmi válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Nov 12, 2023 / 4
 
Gratulálok a kivitelezéshez.
Az EM2000 LCD a szent grál. Néha felbukkan egy-egy a neten, de több száz USD az ára.
Van egy kis szinti gyűjteményem. Főleg Yamaha, de van EM2000 is. Nemrég bekapcsoltam és nem örültem neki, hogy jó néhány sor nem ment az LCD-n. De szerencsére néhány perc működés után beindult szinte mind. Megjárattam egy kicsit az öreget. Egyébként fantasztikus a hangja.
De félek tőle, hogy hamarosan teljesen elromlik.
Megvehető lesz nálad ez kiegészítő áramkör? Szerintem nemzetközi szinten is eladható lenne.
(#) tothtechnika2 válasza bbb hozzászólására (») Nov 12, 2023 /
 
T6963 sima kommersz kijelző, de majd oled lesz benne (SED vezérlővel)
(#) tothtechnika2 válasza plokmi hozzászólására (») Nov 12, 2023 / 1
 
"De félek tőle, hogy hamarosan teljesen elromlik." Sajnos nagyon gáz a kijelző ragasztása, igy ez mindegyikbe el fog engedni. Az én kijelzőm 3 nap alatt ment tönkre. Egyik napról a másikra, előtte teljesen hibátlan volt. Volt egy ugyanilyen másik szintim annó, annak is ez volt a baja. Ezért sem azt az utat választottam, hogy a kijelzőt hekkelem. Ez egy sokkal stabilabb megoldás, ráadásul a kijelző "villogását" is megoldottam szoftveren, igy már akkord váltásoknál pl. nem vibrál a kép. Tudtam egyedi inditóképernyőt is késziteni, nameg igy tényleg bármilyen kijelzőt rá tudok tenni. Az elektronika nem tudom, hogy külön megvehető lesz e valaha, kb fél nap volt összeraknom, és kb 10.000 Ft anyagköltsége van, igy ezért legalább 50 ezret el kellene kérnem, hogy nekem ez picit is megérje, igy valószinüleg ez nem lenne egy túl sikeres termék. Persze ha valakinek ilyesmi nagyságrendet megér, vagy maga összerakja az áramkört, annak szivesen segitek a jövőben. Én is nagyon örültem volna hasonlónak.
(#) vargham válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Nov 13, 2023 /
 
Ha nem akarsz vele pénzt keresni, felteheted a netre open hardwareként a terveket. Majd mindenki legyártja magának.
(#) lazsi válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Nov 13, 2023 /
 
Idézet:
„de sajnos egy sima T6963-as kontrollerű kijelzőt küldtek, ez nyilvánvalóan semilyen módon nem beépíthető a hangszerbe.
...
Lényeg, hogy feldolgozom a régi kijelző kivezetésein jövő adatokat úgy, mintha az egy eredeti kijelző lenne, majd ezt memóriába letárolom, a pixeleket újrarendezem a memóriába, majd eztán kiküldöm egy szabvány T6963-as kijelzőre.

Na látod! Mégiscsak megfelelő kijelzőt küldtek! Tudták, hogy meg fogod csinálni...

Egyébként én mindig elismeréssel tekintek azokra, akik a lehetetlen problémát is csak egy megoldandó feladatnak látják - és megoldják.
(#) wbt válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Nov 13, 2023 /
 
Ügyes...én biztos leszedtem volna a T69-est és bemadzagoltam volna a sor/oszlopmeghajtókat. (amilyen lusta vagyok) Gratula!!!
Következő: »»   1662 / 1674
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem