Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   436 / 570
(#) tirpitz66 hozzászólása Dec 26, 2019 /
 
Sziasztok!
Van egy 15 éves Buderus Logamax u012-24k gázkazánom, ami az alábbi hibajelenséget produkálja:
Fűtés bekapcsolásakor vagy melegvíz vételezésekor gyakran nem ad meleg vizet, ui. nem lobban be a láng szikra hiányában. Többszöri újraindításra visszaáll a szikrázás, működik egy darabig a kazán, aztán kezdődik az egész elölről. Kérdésem, hogy mi állhat a jelenség hátterében és hogyan lehetne orvosolni a problémát? A szerelő szerint panelcsere (cca. 100e Ft) vagy kazáncsere (cca. 500e Ft) a megoldás, de én még azért futnék egy kört... Amúgy szeptemberben volt panelcsere (a szerelő hozott egy használtat), ui. nem ment a füstgázcsőben lévő ventilátor. Esetleg tud valaki megbízható szerelőt Szeged körzetében?
Köszi előre is! Üdv: G
(#) VIM válasza tirpitz66 hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Szia! Megtennéd, hogy a piros és zöld ledek állapotát is megírod, hogy azok mit jeleznek amikor a hiba fennáll? (a jobbra lévő "fűtési üzem", "égőüzem" és "égőzavar" ledek) Fontos volna tisztában lenni ezek állapot jelzésével.
(#) JZoli válasza tirpitz66 hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Mennyire vagy műszaki beállítottságú? Elektronikai ismereteid vannak? Forrasztás mennyire okoz gondot? Merre laksz? Ezekre tudnánk a választ akkor meg lehet javítani a panelt, de műszaki felkészültség mindenképpen kell hozzá! Meg ne feledd, gázkazánt szerelgetni felelősséggel jár. Persze nem akarlak elijeszteni, némi odafigyeléssel és elektromos ismeretséggel meg lehet javítani a vezérlőpanelt.
(#) MatyasLaci hozzászólása Dec 26, 2019 /
 
sziasztok. Segítségre lenne szükségem. Van 1 Ariston cares x 24 kombi fali gázkazán. Nyitott égésterű. Fiatal, pár éves, de csak 3 hónapja van használatban. Teljesen tiszta az egész belső tér. Szóval, szinte folyamatosan spr, v 5pr hibakóddal üzemel. Már 2 szerelő is látta, de az diagnózis, h ne foglalkozzak vele, még üzemel. Az egyik valami műszerrel mért is valamit, azt mondja minden rendben az i s /talán földelés volt, a bejövő és elmenő is rendben. Nekem ez semmit se mond/. Igazából senki se akar vele foglalkozni, hogy kinyomozza a bajt. Még a belső lemezt se vette le senki. Mert ugye a hibakód nem véletlen. Nem vagyok hozzáértő, de azért a hibalehetőségek nagyon érdekelnének, és egy hozzáértő szaki is jól jönne aki eljönne nyomozni. Vezérlőpanel, esetleg valami egyszerűbb hiba. Köszi előre is a segítséget, mert nagyon tanácstalan vagyok. Budapest, 18.kerület
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2019
(#) kowi válasza nikc hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Sajnos nem vagy segítő szándékú. Pont ezért hanyagoltam sokáig a fórumot mert felhigult... Adatlapom is olvasd nem vagyok retardált. Sőt nem barkácsolással kezdtem hívtam "szakértőt" El is bírtam olvasni a használatit... Így veszek elektromost, vagy fa vagy bármilyen tüzelésűt csak gáz ne legyen mert ez az egyetlen amihez nem nyúlok, mivel nem értek hozzá.
(#) kowi válasza balazsgy hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Nem volt nehéz leírni. A gázhiányt milyen hibakóddal tudnád kapcsolatba hozni? Én csak ezzel. De én nem értek hozzá. Akkor hibakód alapján jöhet az építő jellegű hozzászólás. Köszönöm.
(#) kowi válasza nikc hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Jaj bocsánat most látom 10 év alatt kb 50 hozzászólás ebből pozitív 0,Zéró. Még egyszer elnézést...
(#) nikc válasza kowi hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Sajnálom, hogy nem tudtam segíteni!
És hogy kicsit elkanyarodtál a témádtól.....
Írod, "De én nem értek hozzá." Ez hamarabb is jöhetett vona....
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2019
(#) MatyasLaci válasza MatyasLaci hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
sp3, illetve 5p3 a hibakód amivel kínlódunk. Ariston cares x 24 kombikazánnál, ami kéményes, nyílt égésterű. Mi lehet a hiba forrása? Segítsetek, köszönöm
(#) szerviz válasza kowi hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Hát itt szépen felépült egy "hobbistáknak" való történet!
A hozzánemértő tulaj összeakadt egy nem felkészült, "üzembehelyezésre" (pénzbeszedésre) szakosodott gázszerelővel, aki a speciális problémával nem tudott mit kezdeni, majd ezután különböző fórumokhoz fordult. Mert mint tudjuk, az interneten a hüvelygombától a párválasztásig mindenre van megoldás.
Kuruzsló mindig akad, aki másfajta kazán leírása alapján nemlétező gombok nyomogatásával ad jótanácsot, pedig egyszerűen csak meg kéne találni a hozzáértőt.
Miután a beteg, esetünkben a kazán vizsgálata nélkül csak tippelni lehet, ezért csak feltételezéseket írhatok.
Elengedhetetlen a kazán fizikai, működési vizsgálata. Tehát a gázszelep tekercseinek jósága, elektróda, szikráztatás, gáznyomás..........stb.
Ezután én egy újrakalibráltatást végeztetnék a kazánnal, mivel ez a készülék gázadaptív szabályozással készült. Hogy ez mit jelent, az nem ennek a fórumnak a témája. És hogy ez a rendszer jó-e, előnyös-e a felhasználónak? Szerintem nem, de ez a kérdés már átvezet a politika síkjára, azaz hogy az EU előírásai jók-e nekünk.
Az újrakalibrálást csak füstgázelemző műszerrel ellenőrizve lehet végezni, ennek leírását nem most fogom megtenni.
(#) szerviz válasza MatyasLaci hozzászólására (») Dec 27, 2019 / 1
 
A Cares nem kéményes, nyílt égésterű készülék! Kondenzációs, zárt égésterű!
Ha tényleg Cares, akkor meg kell nézni, hogy mekkora a füstelvezetés öszhossza.
Nem túl hosszú-e.
Szintén meg kell nézni a kondenzvíz elvezetés átjárhatóságát. Annak a dugulása is okozhat lángleszakadást.
(#) tirpitz66 válasza VIM hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
E: nem világít, F: villog, G: világít olyankor
(#) tirpitz66 válasza JZoli hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
Minimális műszaki ismereteim vannak. Forrasztottam már, de egy gázkazánhoz azért nem mernék hozzányúlni.
Amúgy Szegeden lakom, de a Dunántúlon dolgozom.
(#) VIM válasza tirpitz66 hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
Hogy ebben az esetben mit is kellene megnézni az szépen le van írva a használati utasításban.
(#) tirpitz66 válasza VIM hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
köszi!
(#) MatyasLaci válasza szerviz hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
köszi az üzenetet, hát ez tényleg cares, és tényleg nyilt égéstér. Nem tudom hogy hogy szetelhették fel, senki nem ismeri, kivéve akik anno felrakták. Előtte 20 évig ocen luna 20i készülék ment erről a kéményről, és amikor jött ez az uj rwndelet, akkor lett lecserélve. Belső füstkémény is. Szóval nyílt égéstér. Meg vagyok lőve. Mit is kezdjek egy nem ismert készülékkel, anno csak orosz nyelvű használati utasítása volt, ami most is megvan. Lehet e panelhiba, aki felrakta nem is akar vele foglalkozni, azt mondja rendszerhiba. Na de mi. Valamit méregettek, állítólag valami bejövő és elmenő jó. Tipp?
(#) MatyasLaci válasza szerviz hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
igszából mi is megdöbbentünk, amikor megpróbáltunk rákeresni a készülékre, és semmit se találni róla Magyarországon. Mit kezdjek vele. Van egy majdnem uj, mert használva eddig nem volt, csak drágán felszerelve, /ariston szerviznek magukat/ aminek bedőltünk. Nyílt égésterűt már nem lehet felrakni helyette, pedig pont az lett volna a cél anno, mert állítólag kevés a radiátorunk a házban 65nm, és nem fűtené fel a kondenzációs.
(#) MatyasLaci válasza szerviz hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
igazából nem tudom, h nyílt égésterű készüléknél ez az 5p3 hibajel jelentheti e a kémény valamilyen hibáját. A belső füstcső elvezetés nem épp rövid, 2,5 méter, azt 3 éve teljesen kicsetéltettük, elvileg az jó. De a külső épitett kéményhez 20 éve senki se nyúlt, a kéményseprők is csak fotozgatták
(#) balazsgy válasza MatyasLaci hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
Szia! Csupán egy tisztázó kérdés:
Ugye ezt írtad, vagyis ezek a hibakódok jelennek meg a kazán kijelzőjén felváltva, valamelyik közülük:
spr, 5pr, sp3, 5p3
(#) MatyasLaci válasza balazsgy hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
szia. Igen ez a hibakód, szintw minden gyujtásnál, hogy 5p3, vagy az sp3 nem igazán tudom kivenni a kijelzőn, de már az őrület határán vagyok a tehetetlenségtől. Nem tudom van e jelentősége h épp melyik jelenik meg
(#) MatyasLaci válasza MatyasLaci hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
tulajdon képpen így visszagondolva, már ősszel is voltak fura dolgai a kazánnak. Még jó idő volt, és ment 1 ideig felfűtött és leállt. Ami persze így normális is . De, aztán kezdett olyat csinálni, mint aki nem tudja eldönteni, h fűtsön, vagy mégse. Begyújtott, égett pár másodpercig a láng, elaludt eltünt a kijelzőről a hőfok, keringetett, majd ezt kezdte előlről, egymás után vagy 10 alkalommal. Aztán amióta már hidegebb van 1 darabig olyan volr mint akinek semmi baja, mígnem 2 hete ezt a hibajelet produkálja, 5p3/v sp3/. Tanácstalanok vagyunk, itt a tél, cirko meg haldoklik
(#) balazsgy válasza szerviz hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
Csak megerősítést kérnék, hogy jól értelmezem-e:
Ezek szerint egy gáz-kimaradás, gázcsőtörés után, esetleg mérőóra-csere után is, ha levegő kerül a gázvezetékbe és nem indul a kazán, akkor újrakalibrálást kell végezni?
Tudtommal az adaptív szabályozás a levegő - gáz mennyiség arányát szabályozza (mást is, azt nem részletezem), de esetünkben a gáz kimaradás kivételével semmi nem változott.
Illetve igen, a Q/R gomb többszöri megnyomása. (Egy kulcsos R gomb hogy van-e, arról nincs információ.) A hibát ennek ellenére sem törölte.
Tudnál segíteni, hogy megértsem, akkor miért kell mégis kalibrálni újra?
(#) balazsgy válasza MatyasLaci hozzászólására (») Dec 27, 2019 / 1
 
Nem szívesen szólok hozzá, mert szervíz szerint kuruzslók vannak itt. Speciális ez a kazán, valóban nincs leírás róla.
Azért csak megkérdezem, hogy van-e füstgáz ventilátor a kazánodnál? Ha van, akkor az, vagy esetleg a nyomáskapcsoló okozhat ilyen hibát.
Ha nincs, akkor is lehet valamilyen nyomáskülönbség érzékelő talán.
(#) MatyasLaci válasza balazsgy hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
köszi, hogy próbálsz segíteni. Hát nem értek sajnos a kazánhoz. Szerintem nincs ventillátor. Azt hogy ki a kuruzdló inkább hagyjuk. Az normális dolog az állítólagos szetelőktől, hogy aur mondta már 2 is, hogy ne foglalkozzak vele, mármint a hibajellel, még megy a készülék. Azt ha leáll, majd indítdam ujra.. Ez a felhábotító, nem az, hogy itt vannak emberek, skik próbálnak önzetlenül segíteni. A "szakember" meg pénzért se csinál semmit. Köszi. De várok további ötleteket. A vezérlőpanelt csak kiszerelve lehet bemérni? Bár fogalmam sincs honnan szerzünk bele újat, ha ennyire nem ismeri senki ezt a típust
(#) kozi723 hozzászólása Dec 28, 2019 /
 
Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni Tőletek az alábbi esetemmel kapcsolatban. Adott egy Viessmann Vitodens 100 kazán, ami nagyjából 3 hete van üzemben. Kb. 2,5 hetet hiba nélkül állandó üzemben tökéletesen teljesített, azonban valami jelenleg nem oké. A történethez hozzá tartozik, hogy jelenleg még nem lakok az ingatlanban, ezért állandó megfigyelésnek nem tudtam a kazánt alávetni. December 22-én működőképes állapotban hagytam magára a kazánt, 19 fokra beállítva. Távozásomkor kiválóan fűtött. December 24-én este viszont 16 fok fogadott a lakásban, a kazánon F4 hibaüzenettel. Rágugliztam a hibára, gyakorlatilag a bármi lehet kategória alatt, a műszaki leiratban ezt találtam: "ellenőrizze a gyújtó- és ionizációs elektródát és az összekötő vezetéket, a gáznyomást, a kombinált gázszabályozót, a gyújtást, a gyújtóegységet és a kondenzvíz-elvezetést". Nagyon örültem, elvégre zsír új minden.. De későre járt ezért másnapra halasztottam a megoldást, amikor is hideg fejjel nekiálltam okoskodni: Ellenőriztem az összes csapot, rendben találtam (elvégre előtte sem ment volna ha valaki megpiszkálta volna). Ellenőriztem a gáznyomást 1,2 bar. Ellenőriztem a kondenzvíz elvezetőt és annak kifolyóját. A kazán alatt kifolyt vizet nem találtam. Ellenőriztem az összeköttetést a termosztáttal, hogy a kazánvezérlő relé kap-e jelet a termosztáttól és azt továbbítja-e a kazánnak. Majd áramtalanítottam a kazánt. Visszakapcsoltam, majd egy reset-et is kapott. Miután rebootolt, a hibaüzenet eltűnt a kijelzőről, a kazán pedig standby-ba tette magát, mint akinek minden oké. Ekkor rátoltam a fűtést a termosztátról. A kazánban lévő víz 14-16 fokos volt ekkor. Füleltem, úgy hallottam hogy gyújtás van, láng "hangot" hallottam, így jónak tűnt. Elkezdte melegíteni a vizet, ami kb. 20,7-20,8 fokig emelkedett összesen kb. 10-15 másodperc leforgása alatt. Aztán abbamaradt a láng, a víz hőmérséklete pedig elkezdett visszahűlni (kb. 16 fokig). Újra próbálkozott a kazán, és ismételten feltolta a vizet 20,7-ig és újra megállt. Majd kidobta az F4-es hibát.

Ezt követően többször eljátszottam a reset parancsot, hátha én vártam volna túl keveset a reboot előtt, de sajnos a probléma nem hárult el. Beletörődtem, hogy nem lesz itt költözés és csalódottan hazajöttem, majd a YouTube apró bugyraiban találtam egy videót, ami instruálja az ionizációs elektróda összekötő vezeték ellenőrzését.

Másnap visszamentem és nekiveselkedtem, lebillentettem a burkolatot és ellenőriztem a vezetéket (hátha lecsúszott volna a kazánról a Trabantról már ismert gyertyapipához hasonló alkalmatosság). Rendben volt. Kontakt hibára gyanakodva lehúztam róla a vezetéket és visszahelyeztem, majd reseteltem a kazánt. A szemétláda elindult, a vízhőfok 39 fokig emelkedett, a padlófűtés keverőszelep pedig 30-32fokos vizet tolt a padlóba. 3 óra hosszat őriztem kisebb nagyobb megszakításokkal amit hiba nélkül teljesített, a szoba hőmérsékletet ezidő alatt visszahozta és elérte a kívánt hőt. Már már a nemzet gázszerelőjének éreztem magam, de ma reggel újra F4 hibaüzenet fogadott. Szerintem oda érkezésem előtt nem sokkal állhatott le, mert a padlófűtés körben még mindig 22-23 fokos langyos víz volt.

Mivel új építésű ingatlanról van szó, garanciával és egyébbel, ezért a gépész másfél órán belül a rendelkezésemre állt, és ahogy annak ilyenkor lennie kell, a gépész egy reset-tel újraindította és onnantól kezdve megint tökéletessé vált a működés (akárcsak nálam előtte nap). Ennek ellenére belenézett, megtisztította az ionizációs elektródát, leszedte majd visszarakta a vezetéket, és elkezdtük a kazán csesztetését. Ki, be, ki, be, melegebb víz, langyosabb víz, minden tökéletes.. Gépész el, én pedig költözök tovább. Nem egész másfél óra múlva újra F4. Mivel gyakori ajtó ki-becsukás mellett tudtam csak költözni, ezért reseteltem, hogy legalább meg ne fagyjak és azóta (egészen míg el nem jöttem) megint működik. Holnap reggel újra megyek, ha pedig működik, akkor aztán patt helyzet.

A feltételezésem az, hogy a kazán akkor nem tudja visszagyújtani magát, amikor a rendszerben lévő víz hőmérséklete jelentősebben visszaesik. Amikor eléri a kívánt hőmérsékletet a lakásban, akkor a termosztát lekapcsol, a padlóban vízhőfok átlag 26-30 fokra állandósul. Amikor viszont a kazán vízhőfoka visszahűl 16 fokig, szerintem akkor valamiért nem indul újra. Ha a kazán vízhőfoka normál állapotában 27-35 között van, majd lekapcsolom a termosztáttal, ezután egyből visszakapcsolom egy magasabb szobahőt kérve, akkor azonban egyből indul és tovább melegíti a vizet. Leállni sose akkor állt le, amikor manuálisan én kértem egy kikapcsolás után magasabb hőmérsékletet, hanem akkor áll le, amikor 1-2-3 óra elteltével már ráindítana a fűtésre mert hűl a lakás. A gépész azt mondja, hogy az F4 klasszikusan az, amikor nem tud begyújtani a kazán. 2-szer próbálkozik, aztán hibát dob és kampec. De miért tud begyújtani amikor plusz hőt kérek, és miért nem tud begyújtani, amikor kihűl és magától kell visszafűtenie? Teljesen érthetetlen az anomália. Sajnos a gépészem csak a kezdeti hibát látta, ami 2 perc alatt elhárult, ami azután az ő szeme láttára már nem jelentkezett.

(A kazán egyébként 69m2-en padlófűtést valamint melegvíz készítést vezérel, a fűtést Honeywell Lyric T6 okostermosztátról. Melegvízet eddig egy vödörnyit kértem tőle kb, és egyszerre a fűtés+víz nem is ment még. A viessmann gép teljesen null kilométeres, szakember által beüzemelt, 2,5 hétig hibátlanul!)

Ha bárkinek bármilyen ötlete volna, esetleg találkozott hasonló eredetű hibával, legyen szíves megosztani velem. Biztos vagyok benne, hogy komoly baja nincs, hiszen amikor fűt akkor minden patent, ugyanakkor elég kényelmetlen azt figyelni óránként, hogy leáll-e a fűtés vagy nem. Elnézést, hogy ilyen hosszú lett, igyekeztem részletesen leírni a látottakat.

Előre is köszönöm a segítséget!
üdv,
Benedek
(#) nikc válasza kozi723 hozzászólására (») Dec 28, 2019 /
 
Sajnos segíteni nem tudok, de én a helyedben, a garanciát eröltetném!
Nem neked kell ezt megoldani, persze értelek.....
Minden kiszállást jegyzőkönyveztetni a garijegyen, és egyszer csak cserés lesz.
Sajnos kiszolgáltatott vagy a költözés miatt főleg. Addig meg egy elektromos fűtőtestet szereznék.
Ha valaki megmondaná a tutit, akkor se nyúlnék bele (még ha jó "hobbista"vagyok is), mert a garanciavesztést nem kockáztatnám, egy ilyen drága sz.rnál.
Kétségbeejtő, a szervizek tehetetlensége sok esetben, akik elvileg ki vannak képezve, és hogy ennyit bír egy új kazán....
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2019
(#) 444Tibi válasza nikc hozzászólására (») Dec 28, 2019 / 1
 
"Kétségbeejtő, a szervizek tehetetlensége sok esetben, akik elvileg ki vannak képezve, "

Ebben a tévhitben vannak sokan, mármint a szakszerviz az kepzett.
Nagy francokat.
Nem nevesítenék, jónevű cég 1.700.000 forintos hőszivattyúja, hűt-fűt melegvizet csinál, talán kávét is tud készíteni,
MO.-on megvették, letelepítette a márkaszerviz és itt ennyi, snitt, finito ugynis nincs ember MO.-on aki be tudná üzemelni a készüléket.
Ez történt 2 éve, németből telefonos segítséggel lett beüzemelve akkor, hogy azóta van-e változás azt nem tudom.

Úgyhogy hobbistaként gyakran nagyobb hozzáértéssel tudsz belenyúlni mint a kiérkező márkaszervizes mert te ráguglizol, órákat-napokat ismerkedsz a készülékkel, a szerelőnek meg ez az ezredik típus, modell amit fejben kéne tartania.
Az elektronikai részét, szoftvert meg úgy őrzik mint a Nasa az adatait, ezért van minden hibára a varázslatos panelcsere megoldás, ha akarná se tudná javítani, valamint meg sem teheti, még ha 1 forrasztás is lenne.
Miért, mert az EU rendesen beba....szott ezen a téren, a gázkészülékgyártók elfogadtatták hogy a panel ugyanolyan fődarab mint pl. a gázszelep vagy az autók ABS rendszere,ezért nem javítható csak cserével mert a javítással elveszíti a gyári jellemzőit és megbízhatóságát.
Érted ugye, ez a gyártóknak happy mert a legkisebb gyanúra is panelcsere, 100ropi.
(#) szerviz válasza balazsgy hozzászólására (») Dec 28, 2019 /
 
Látom, jól beletapostam néhányotok érzéseibe.
De a gázkazánjavítás nem az érzések világa, hanem a kőkemény valóságé.
Ehhez a valósághoz tartozik, ha a barátunk, a kugli segítségével találunk egy gépkönyvet, akkor elolvassuk, hogy az milyen készülékre vonatkozik. Tehát az idézett, "feketegombos" gépkönyv az 50 kw feletti, ipari kazánok gépkönyve. Ami persze nem gázadaptív vezérléses, csak a nevük hasonló. Persze erre rábukott "nikc" fedőnevű "kollega" is, gúnyos megjegyzéseket téve a gázszerelőkre. És itt tennék egy pontot. Mégcsak egy halvány elnézést sem várok.
Visszatérve az újrakalibrálásra, a kiindulási esemény egy -vagy két- gázcső elvágása volt, amit persze nem látott a tulaj. Feltételezem, hogy nem úgy vágta el a gázcsövet a gép -vagy az ember- hogy teljes keresztmetszetében ömlött a gáz, és így azonnal megszűnt a gáznyomás a vételezési szakaszon, leoldottak a gyorszárak. Valószínűleg megsérült a cső, sziszegett a gáz, a nyomás lassan esni kezdett, a munkások szétszaladtak, és mire egy értelmesebb megtalálta a szakaszoló csapokat, elzárta, és utána mire a csőből kifogyott a gáz, kilevegősödött, addig a kazán szépen elkalibrálta magát. Miután a szolgáltató kijavította a hibát, úra gázalá helyezte, kiszellőztette a hálózatot, addigra újra "tömény" gáz érkezett a kazánhoz, és nem volt képes meggyulladni az égő. Szerintem ennyi a történet.
A gázadaptív szabályozásról még annyit, hogy ennél az ionáramot figyeli a vezérlés, annak változásait próbálja meg követni egy léptetőmotoros gázszelep. Az ionáram az égés minőségétől, a gázösszetételtől függ, ezért például az ilyen kazánok PB átállítása egyszerű (ettől "adaptív").
Az újrakalibrálás folyamata pedig nem ördöngősség, néhány gombnyomás, csak ennek eredményét füstgázelemző műszerrel ellenőrizni kell.
Az újrakalibrálást a gyártók előírják vezérlőpanel, gázszelep, elektróda cserénél, füstgázelvezetés javításánál, módosításánál is.
És még egy apró érdekesség, amikor sok évvel ezelőtt megjelent ez a rendszer, én a Viessmannál találkoztam vele. És amikor megkérdeztem, hogy mennyire jó ez a megoldás, tehát az elektróda öregedése, oxidációja nem fogja-e "félrevinni" a gázösszetételt, akkor néhány őszinte hümmögés után azt a választ kaptam, hogy "jó a kérdés".
(#) kozi723 válasza nikc hozzászólására (») Dec 28, 2019 /
 
Szia. Igen, természetesen nem fogok belepiszkálni, nem akarom a garanciavesztést kockáztatni. A sors pikantériája: a tegnap délutáni távozásom óta hibátlanul működik. Meleg víz és fűtés egyaránt. Általam kezdeményezett magasabb hőmérsékletre indul és szépen fűt, amikor pedig hűlni kezd a lakás és magától kell ráfűtenie, akkor is szépen megy. Hiba nélkül. Holnap újra megyek, kiderül. De ez a legkirálybab hiba, mert erre még szerelőt se tudok hívni, hiszen nincs hibajelenség. Fasza
Azért köszi a választ!
Üdv!
(#) szerviz válasza MatyasLaci hozzászólására (») Dec 28, 2019 / 1
 
Hát, némi kutatás után találtam Cares X kazánról robbantott ábrát! Tehát van!
Gépkönyvet viszont nem találtam.
A robbantott ábrája alapján ez egy kutyaközönséges kazán, égőjét tekintve olyasmi, amilyen a BS II volt, csak megkapta a Cares dizájnját.
Szerintem ez talán Lengyelországból származhat (ha jól tudom, ott készül a Cares), fináncnélküli behozatal keretében.
Így már kezdenék gyanakodni a füstgázelvezetésedre! Írtál egy 2,5 méteres szakaszról, ez lakáson bévüli vízszintes szakasz? Soknak tűnik......
Egyébként ez családi ház? Ugye nem társasház gyűjtőkéménye??
Következő: »»   436 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem