Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   463 / 570
(#) Adam42 hozzászólása Okt 15, 2020 /
 
Sziasztok!

Egy olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy akott egy kőkori Ferrolli Domitop C24E gázkazán.
A tünete a következő: begyújt, majd rögtön ki is alszik.
A történet nem ilyen egyszerű, mert ha olyan kedve van be se indul (letilt x peóbálkozás után), ha olyan kedve van akkor megy 5-10-15-30 percig, majd utána kezdi el a fent említett tünetet, ha pedig olyan kedve van, akkor megy a vakvilágba hibátlanul, amíg a külső termosztát el nem éri a megfelelő hőmérsékletet (ez utóbbinál nem tudom mi történim újraindulás után)

Ha esetleg van ötletetek akkor szívesen várom a javaslatokat.

Köszönöm előre is.
Üdvözlettel,
Nagy Ádám
(#) mugab válasza Adam42 hozzászólására (») Okt 15, 2020 / 1
 
Valamilyen kontakthiba a legalapabb szerintem. Csatlakozók, panel forrasztáshiba, stb....
(#) Adam42 válasza mugab hozzászólására (») Okt 15, 2020 /
 
Köszönöm a gyors választ, esetleg abban tudnál segíteni, hogy tudom kimérni leggyorsabban a hiba helyét?

Szerk.: most cseréltem ion érzékelőt benne, a hiba továbbra is ugyan az. Plusz ha lekapcsolom a termosztátot, majd újra feltekerem, nem indul (villog a radiátor lámpa, mint amikor felfűt és lekapcsol a termosztát.)
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2020
(#) VIM válasza Adam42 hozzászólására (») Okt 15, 2020 /
 
Szia! Ez a készülék bitermikus hőcserélős ezért lenni kell benne egy vízhiány kapcsolónak ami a szivattyú indulásakor okozhat "kikapcsolást" avagy bizonytalan kontaktust ami a tágulási tartály nyomásával függhet össze. A nyomáskapcsoló talán így néz ki. Az erre csatlakozó vezetékeket rövidre zárva, kizárható volna a nyomáskapcsoló hiba ha újfent előállna a hiba.
(#) Adam42 válasza VIM hozzászólására (») Okt 15, 2020 1 /
 
Ránézek nemsokára.

Ha a külső termosztátból nemrég kicsúszott egy vezeték, majd Vélhetően(!) jó helyre lett visszakötve (fent leírtakhoz kapcsolódva). Ha mégse lett volna jó helyre kötve, okozhatná ezt a hibát? (ha újraindítom a cirkót kezdődik előről a mókuskerék)
(#) Adam42 válasza Adam42 hozzászólására (») Okt 15, 2020 /
 
Összegezve azt vettem észre, mintha nem kapna megfelelő mennyiségű gázt (vagy nem elég ideig[?]). Belobban egy pillanatra, majd kialszik.
(#) VIM válasza Adam42 hozzászólására (») Okt 15, 2020 /
 
A termosztát "jele" indítja a szivattyút de ha nincs meg a megfelelő nyomásérték a rendszerben akkor nem fog begyújtani. Alap helyzetben éppen meg lehet a nyomás de amikor a szivattyú indul ez az érték "elveszik" és leállást eredményez.
(#) konop hozzászólása Okt 15, 2020 /
 
Sziasztok!

Saunier Duval Renova star kazán fűtés közben véletlenszerűen hibára áll ki. Ki lett teljesen takarítva. A ventilátort és a presszosztátot ellenőriztem, az NTC-t is, azok rendben vannak. Megpróbáltam ionizációs áramot mérni, de azt tapasztaltam, hogy DC állásban a multiméteren begyujtáskor 1-2 mikroamper folyik, de ez 1-2 másodperc múlva 0 lesz, de a láng égve marad. AC-ban mérve nyugalmi állapotban 200 mikroamper folyik (ha kihuzom a konnektorlt, akkor leesik nullára), ha begyyullad az égő, akkor 40-60 mikroamper lesz. Próbáltam egy konvektor elektródával is, ott is hasonló eredményt hozott a mérés.
Hogy tudnám a lángőrzést ellenőrizni?
Van valami tipushiba, hogy mit kell esetleg a panelen cserélni?
(#) VIM válasza konop hozzászólására (») Okt 15, 2020 /
 
Szia! Ilyen panel van benne? Klasszul feliratozva vannak a kimenetek Van ott egy "uA" feliratú, gondolom ott azon a részen kellene megvizsgálni az alkatrészeket ha oda csatlakozik a lángőr elektróda.
(#) Tschubi hozzászólása Okt 15, 2020 /
 
Sziasztok,
Az alábbi hibával kapcsolatban kérnék segítséget/tanácsot.
Vaillant VUW 240/2-3 kombikazánom van. Elvégeztettem a fűtésszezon előtti karbantartást, minden rendben volt. Sajnos másnap azt tapasztaltam, hogy nehezen gyújt be mind a fűtésnél, mind a meleg víznél. Ahogy elkezdett szikrázni egyből lekapcsolt, újraindult. Csak kb. 4-5 próbálkozás után gyújtott be. Hívtam a karbantartót ő azt mondta a gázszelep kezdi megadni magát, ki kell cserélni, és kb. 2 hét múlva tud jönni. Ja, egy ilyen szelep újonnan kb. 65 ezer Ft. Én túl nagy véletlennek tartom, hogy az addig rendben működő szelep épp a karbantartás után adja meg magát, ezért inkább más okra gyanakodtam. Lenyitottam az előlapot, hátha valami elmozdult, vagy nem jól lett visszarakva. Nos, lenyitott panellal gond nélkül begyújt és üzemel a készülék. Visszahajtott panellal nem. Szerintem ha a gázszelep miatt is tilt le a készülék, akkor inkább a hozzávezető kábelekkel lehet a gond. Ahogy visszahajtom a panelt, valamelyik kábel megfeszülhet, és ha az meg van esetleg törve, vagy a csatlakozójánál mozog, nem ad jelet vagy nem kap áramot a szelep. Én a két vékony piros kábel (jeladó?) valamelyikére gyanakszom, de nem látok rajtuk sérülést. Tudnátok ebben segíteni? Mit nézzek még át esetleg?
Előre is köszönöm!
Gábor
(#) konop válasza VIM hozzászólására (») Okt 15, 2020 /
 
Szia!

Igen, ilyen panelje van. Csak pár relé hiányzik. A ZIG feliratú csatlakozónál van az elektróda. A uA felirat áll csak egy hálózati nulla érintkező van sajnos.
(#) katzen válasza Épületgépész hozzászólására (») Okt 15, 2020 /
 
Megvolt ma az elektróda csere, tömítéssel együtt, csere után futtattam egy automata kalibrációt (ahogy a beszerelési leírás is előírja). 4 órán keresztül teljesen jó volt, nem tudtam semmivel sem előhozni a “első gyújtás nem sikerült hibát”, sem a “lángleszakadás hibát”. Aztán mintha elvágták volna, kezdte az előbb említett két hibát dobálni, nem gyújt be elsőre, random leszakad a láng, úgy mint előtte. Mértem ionáramot: ugyan az mint a régi elektródával. Kivettem az alaplapot, átnéztem, de semmi szemmel látható forrasztási vagy egyéb hibára utaló nyomot nem láttam.

Most már nincs ötletem. Az a furcsa nekem, hogy szombatról vasárnapra kezdte ezt a cirkuszt, semmi fokozatosság... Alaplapot még nem vennék 80 ezerért kipróbálni. A kazánszerelő, akit hívtam, 2 hét múlva tud ránézni, annyi munkája van jelen pillanat.
(#) JZoli válasza konop hozzászólására (») Okt 16, 2020 /
 
Nekem ez az árammérés nagyon gyanús. Ezt hogyan mérted:"AC-ban mérve nyugalmi állapotban 200 mikroamper folyik" ? Nem értem, mert az elektróda a levegőben van, azon hogy tud 200 uA folyni? Ha begyújt meg kevesebb? Ez hogy lehet? Az égés ionizációs hatása miatt folyik az elektródán áram, ha alapban folyna akkor begyújtás után még több lenne. Na meg ha folyik áram akkor szerintem a kazán letiltja a gyújtást. Így ez az egész nagyon furcsa. Hová tetted az árammérő két vezetékét amikor mértél? Szerintem nem jó helyen mérted az áramot, mert ez valamennyire magyarázatot adna a mért értékekre.
(#) Épületgépész válasza katzen hozzászólására (») Okt 16, 2020 /
 
Egy füstgáz elemzést mindenféle képen csináltass meg! De sajnos van esély rá,hogy a panelon lesz valami hiba! Hiába jó az elektróda,ha nem érzékeli megfelelően a panel! De ezt már írtam! Persze ne vegyél egy új panelt,inkább keres fel egy elektroműszerészt,és mond hogy nézze át! Amíg nem ér oda a gázszerelő! Nézz át a gázkazán vezérlő topikra,ott vannak kazán vezérlésben jártas emberek!
(#) TakácsB hozzászólása Okt 16, 2020 /
 
Jó reggelt fórumozók,
segítséget szeretnék kérni, hogy mit kell tenni abban az esetben ha a Junkers Euroline kazánom a meleg víz termelés közben folyamatosan ki be kapcsol, amitől a vízhőfok a hidegtől a forróig váltakozik.
A hőmérséklet kijelző fénysor sárga, 45, 60 fok, és ez váltakozik. A láng is kialszik majd újraindul.
A hőcserélő már tisztítva lett.

Köszönettel

Takács Balázs
(#) VIM válasza TakácsB hozzászólására (») Okt 16, 2020 /
 
Szia! A fehér színű HMV NTC-t kell kicserélni, szerintem.
(#) TakácsB válasza VIM hozzászólására (») Okt 16, 2020 /
 
esetleg cikkszámod van hozzá ami alapján keresni tudok
(#) katzen válasza Épületgépész hozzászólására (») Okt 16, 2020 /
 
Rendben, írtam a másik topikba is. Nagyon szépen köszönöm a segítséget! Ha lesz valami megoldás, akkor mindenképpen megírom.
(#) pabor hozzászólása Okt 16, 2020 /
 
Üdv fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni. Van1 Zeus Immergas 24kw-os víztározós 10 éves gázkazánom. Az a gond vele, hogy meleg vizet készít, de nem akar a fűtésnél bekapcsolni. Amikor indítaná a termosztát valamiért nem gyújt be. Elkezd a 6-os hőmérséklet kijelző LED villogni. Ami azt jelenti: "Nincs gyújtás leállás rendellenesség." Ez a gond már tavaly télen elkezdődött, de többszöri Reseteléssel még fűtött. Volt már nálam 2 szerelő is kitakarították és kicserélték a gyújtáselektródát, de még mindig fennáll a probléma. A termosztátban is elemet cseréltünk illetve direktre kötöttük, de nem lett jobb.
Köszönöm a segítséget, ötletet!
(#) Fr33 válasza Fr33 hozzászólására (») Okt 16, 2020 /
 
Elinditottam a fűtést. Ilyenkor nem levegős a szivattyú és nem is hangos. Mondjuk nem is megy olyan teljesítménnyel. HMV-nél viszont hangosabb. Ilyenkor a levegőt kinyomná a fűtés felé?
(#) mugab válasza Tschubi hozzászólására (») Okt 16, 2020 /
 
Szerintem nézd át a gyújtóelektródánál a pozíciókat, lehet elállítottad a karbantartás közben, és nem ott szikrázik ahol a láng lenne.
(#) formater hozzászólása Okt 16, 2020 /
 
Sziasztok,
Az Ariston tx23-as kazánom érdekes dolgokat csinál, mint használati melegvíz előállításnál, mind fűtésnél.
Fűtésnél termosztát adja neki a jelet folyamatosan, de közben a kazán be-ki kapcsol, most mértem stopperrel 5 percig..
54 másodpercig megy, ég a láng, fűt
7 másodpercre kikapcsol
2 másodpercre bekapcsol
14 másodpercre kikapcsol
1 perc 22 másodpercre újra bekapcsol
1 perc 45 másodpercig újra kikapcsol..

Mi lehet ez? Az a kondi a trafó mellett? vagy teljesen más?

Köszönöm,
Jocó
(#) konop válasza JZoli hozzászólására (») Okt 16, 2020 /
 
Szia!

Széthúztam az elektróda kábelénél a csatlakozót és sorba kötöttem a műszert. Én sem értem, ezért kérdeztem, szerintem is nagyon furcsa. Vagy rossz helyen mértem?
(#) VIM válasza TakácsB hozzászólására (») Okt 17, 2020 /
 
Ez volna a belevaló.
(#) Tschubi válasza mugab hozzászólására (») Okt 17, 2020 /
 
Szia, Köszönöm a tippet, megnézem. A előlap lehajtása ezt befolyásolhatja? Mert amikor vissza van hajtva a helyére nem működik, lehajtott panellal meg igen.
( Nem én végeztem el a karbantartást, és a "felhasználó" vagyok. )
(#) balazsgy válasza formater hozzászólására (») Okt 17, 2020 /
 
Ezek során a kazánvíz hőmérséklete, nyomása a normális értékeken van? Nincs durva kilengés?
(#) antiktelefon hozzászólása Okt 17, 2020 1 /
 
Üdv!
Hogy hívják a lángtérben lévő, fehér hőszigetelő lapot, ami ilyen rostos, kicsit azbesztlapra hasonlító, és hol kapható belőle egy kisebb darab? A résen benézve látszik, hogy meg van hasasodva, és közel belelóg a lángba...
Bővebben: Link
Én erre tippelnék, erősítsétek meg, vagy cáfoljátok.
(#) Tschubi válasza mugab hozzászólására (») Okt 17, 2020 /
 
Szia, Megnéztem és meg is találtam a hiba okát. Nem a gyújtóelektródák voltak rossz pozícióban, hanem a hozzájuk vezető kábelek. A vezérlőpanelt takaró műanyag fedél alatt a kábelek rosszul, nem a helyükön lettek kivezetve, ezért az előlap felhajtásakor megfeszültek. Emiatt ez egyik folyamatosan hozzáért egy fém takaró lemez széléhez és átégett. Ezt úgy vettem észre, hogy visszahajtottam a panelt, és néztem hol szikráznak a gyújtóelektródák. És sajnos nem csak az elektróda szikrázott hanem az egyik kábel is ahol hozzáért a lemezhez.
Levettem a vezérlőpanel műanyag takaróját, megigazítottam, azaz jó helyen vezettem ki a kábeleket így felhajtott előlapnál sem feszülnek. A hibás kábelt leszigeteltem, de ki kell cserélni, mert azért ez így nem üzembiztos.
Szóval köszönöm a tippet, mert így találtam meg a hiba okát is.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2020
(#) VIM válasza antiktelefon hozzászólására (») Okt 17, 2020 /
 
Csillámlemez? Az persze áttetsző.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2020
(#) antiktelefon válasza VIM hozzászólására (») Okt 17, 2020 1 /
 
Biztosan nem az, vastag és szálas anyag, kicsit az üveggyapotra hasonlít.
Millboard szigetelőlapnak tűnik, csak mindenhol csak weboldal van, sehol sincs ár és méret, ajánlatot meg azért nem ilyen kis darabra lehet kérni.
Következő: »»   463 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem