Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   653 / 840
(#) rascal válasza Lacika hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
Nem a szóban forgó tápot kritizálom (ilyen felépítésűm van), és az anyagi vonzatától is eltekinthetünk, mert műszakilag (és sokkal kisebb tételben) érdekel a dolog. A műveleti erősítő modernebbre cserélése sem akadály, az az áramkör elvi működésén nem változtat szerintem. Ne értsd félre, nem veled akarok vitatkozni, csak a te hozzászólásodban megadott linkhez pont passzolt a már bennem egy ideje motoszkáló kérdés és a kettő meglevő táp mellé lehet, hogy lesz egy harmadik. Ha egy picit lehet turbózni, akkor miért ne?
(#) Joe_001 válasza rascal hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
Üdv!
Valóban elvi hibákról van szó. És itt nem az itt leírt kapcsolásokról van szó, mindene tiszteletem a megépítőké, tervezőiké, nem is abban van a hiba azok önmagukban tökéletes, jól kidolgozott megoldások. Egy dologgal küzdenek a magas bemenőfeszből adódó teljesítmény eldisszipálásával. Erre használt egy volt NDK cég régóta létező egyszerű megoldásokat. A Statron 3256.3 ezt egész jól megoldotta. (0-72V, 0-15A labortáp) Az áramkorlátozást 3db 2N3442 végezte aktív bordán, de nem is ez volt a kunszt a kapcsolásban. A difi hasonló Edison ás Tesla vitájához az energiatovábbításában, egyenáram, vagy váltóáram. Ennek mint tudjuk mi lett a vége. itt a feszültség szabályozás helyében hasonló a kérdés. A profi táp ezt a primer dimmelésével oldotta meg így az áramszabályzónak nem kell csak pár volt feszt eldisszipálnia, de így is aktív hűtést használnak a 16A miatt. Az eredmény egy súlyzónak is nehéz, de elnyűhetetlen táp.
A rajz megtalálható a tanyán.
Kellemes ünnepeket!
(#) Ge Lee válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
Azt a műveleti erősítőt én biztos nem járatnám 30V-nál nagyobb tápfeszről. Egyébként a következő eset amikor a tápod tönkre fog menni az az lesz, amikor valamiért megemelkedik a kimenet feszültsége a beállítotthoz képest, ugyanis az áteresztőtranyóról is hiányzik a dióda.
Az adatalpokon szereplő "absolute maximum ratings" nem azt jelenti hogy annyival kell járatni az alkatrészt. Erre jó példa hogy egy 35V-ot kapható stab IC 32V tápfesztől néhány hónap után gondol egyet és megadja magát.
(#) skyline0505 válasza Ghoost hozzászólására (») Dec 27, 2016 /
 
Üdv,kicseréltem a 2n3055 öst,és müködik is,beállitottam az áramkorlátot is.Viszont a feszültségem elég kevés,mert max 17v ot ad le,de a táp az 28v ot ad le egyenirányitva 10000µF os kondival.Van egy másik tápom,ami áramban 15A körül van viszont az 40V ot ad le egyenirányitva,ez már sok lehet ennek az elektronikának?
(#) Ghoost válasza skyline0505 hozzászólására (») Dec 27, 2016 /
 
Idézet:
„...A P4-es trimmer ellenállással a maximális szabályozható feszültséget a P3-as trimmerrel a maximális szabályozható áramot állíthatjuk be....”
Tehat a kimeneti Umax-ot is be kell allitani.
Bar a kimeneti Umax nem valtozhatot a baleset ota. Annak most is ugyan azon az erteket kell tudnia.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2016
(#) skyline0505 válasza Ghoost hozzászólására (») Dec 27, 2016 /
 
Maximumra állitva is csak 17volt,de megoldodott,találtam egy trafót ami egyenirányitva 34V,és igy már megvan a 25V kimenő
(#) lalus hozzászólása Dec 30, 2016 /
 
Sziasztok!
Szükségem lenne egy kis segítségre! Megépítettem Ezt a labortápot, az élestés során az IC1 6-os lába és a föld között megvolt a 11,2V és a kimeneten is tudtam szabályozni 0-33V között a feszültséget... Na a probléma ott kezdődött, hogy megmértem a kimeneti áramot is és ekkor valahonnan (nem láttam pontosan) felszállt egy pici füst, ezzel egy időben az áramkorlát led is felvillant, de utána halványan folyamatosan világított a led és a kimeneti feszültséget csak kb. 23-33V között tudom változtatni... az IC1 6-os lába és a föld között továbbra is a 11.2V-ot mérem, de a kimeneti feszültséggel nem tudok mit csinálni, valakinek van valami ötlete, hogy melyik alkatrész adhatta meg magát? Külsérelmi jelek egyik alkatrészen sem figyelhetők meg, ezért is kérem a segítségeteket, mert nincs ötletem, és nagyon örülnék, ha jó lenne...
Előre is köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat!
(#) kistee válasza lalus hozzászólására (») Dec 30, 2016 /
 
Sokat segítene, ha megmondanád, hogy melyik alkatrészből szállt fel a pici füst. Annak látszania kell valamelyik alkatrészen.
(#) lalus válasza kistee hozzászólására (») Dec 30, 2016 /
 
pff... hát átböngészem még egyszer.... de megmondom őszintén, nem is biztos, hogy a penelről jött... mert közvetlen mellette volt a multiméter, bár abból szerintem tuti, hogy nem... na mindjárt átböngészem még egyszer, tiszta fejjel..
(#) Gabó válasza lalus hozzászólására (») Dec 30, 2016 /
 
Csinálhatnál azért jó képeket is, hát ha valamit más kiszúr, amit te nem.
(#) lalus válasza Gabó hozzászólására (») Dec 30, 2016 /
 
igen, gondoltam rá, csak jelenleg nem vagyok otthon.... nemsokára készítek képeket!
(#) germany22 válasza lalus hozzászólására (») Dec 30, 2016 /
 
Nézd át a vezetősávot is a panelon !
(#) rascal válasza lalus hozzászólására (») Dec 30, 2016 /
 
Scooby_ fórumtársunknak is ezzel a fajta táppal gyűlt meg nemrég a baja. Bővebben: Link. Az utána jövő hsz-ek neked is hasznosak lehetnek. A 33V kimenőfeszültségedből számolva két műveleti erősítőd minimum 38V tápfeszt kap, amikor az adatlap szerint 36V-nál többet nem szabad ráadni. A harmadik is a határon táncol. Valószínű, hogy a bemenő táp túl magas nekik. Az áramkorlátot hogyan tesztelted: rövidre zárva, vagy valami terhelés azért volt rajta? A tranzisztorok hűtése, szigetelése hogyan lett megcsinálva?
(#) lalus válasza rascal hozzászólására (») Dec 30, 2016 /
 
Na megcsináltam a képeket... Szerintem a trafó nem nagy... megmértem az IC-k be és kimenetén a feszültségeket a feszültség beállító potméterek teljesen letekert állapotában..
IC1 3-as láb és föld között 5,8V 6-os láb és föld között 11,7V
IC2 3-as láb és föld között 0V 6-os láb és föld között 0,7V
IC3 3-as láb és föld között 1,9V 6-os láb és föld között 33,1V
Kimeneten 23,4V
Hát ez nem tudom mennyire normális...
Tranyók hűtése szerintem megfelelő, legalábbis egyáltalán nem melegszik...
A panelon a vezetősávok rendbe vannak, zárlat nincs. Az áramkorlátot rövidzárral vizsgáltam, szerintem ott szúrtam el a dolgokat...
Amúgy a trafó amit használok: Bővebben: Link

Tudom nem a legszebb munka, de először működött..
(#) erdgab válasza lalus hozzászólására (») Dec 30, 2016 /
 
Én azt látom (lehet,nem jól),hogy mindkét tranzisztor elvan szigetelve a bordától,alul mintha csillám lenne s a csavaroknál is mintha látnék szigetelő karikákat,akkor mi az a vezeték a bordára kötve?Ha az a vezeték a collektorok vezetéke,akkor nem jó helyre van kötve.A collektorokat össze kellett volna kötni a szigetelő gyűrűk alatt szemes saruval s ezt a kérdéses vezetéket odakötni.Ha tévesen látok,gondolkodok,akkor tekintsd semmisnek amit írtam.
(#) lalus válasza erdgab hozzászólására (») Dec 30, 2016 /
 
Nem, az a fehér izé ott hővezető paszta.... az egész borda és a collektorok érintkeznek egymással, és a szemes saru lényegében a collktor "láb" !
(#) szucsistvan123 hozzászólása Dec 30, 2016 /
 
Üdv!
A mellékletben szereplő labortáphoz mindenáron trafós, vagy kapcsitáp is jó? Mennyire lesz zavaros?
Melyikkel jönnék ki olcsóbban? (a kapcsolóüzeműt építeném)
Ha jól számolok, 60V-os kapcsitáp kellene ugye?
Előre is köszi!
(#) rascal válasza lalus hozzászólására (») Dec 30, 2016 /
 
A trafó címkéje szerint üresjáratban 25V és ebből megy lefele 20V-ig ahogy nő rajta a terhelés. A műveleti erősítőkre az a 25V a veszélyes, amikor nincs a tápon terhelés mert egyenirányítás után a negatív segéd táppal még megnövelve túllépi a 36V-ot IC2-őn és IC3-on a tápfesz. IC1 rendben van, mert megcsinálja a referencia feszültséget, a másik kettőt nem tudom. A 2-es lábon lévő feszültség ismerete nélkül nem is lehet megmondani. Azt megteheted, hogy kiszeded az IC-ket és az 1-es helyére berakod a 2-est, majd a 3-ast. Ha azok is megcsinálják az 11.7V-ot, akkor van esély rá, hogy még jók. A többi foglalat maradjon addig üresen.
A képeken Q2-n (141...) nem látom a hűtőzászlót. A cikkben is van rajta, nézd meg a képeket. Szerintem mindjárt a tranzisztort is ellenőrizd. Ez nem nagy panel, én szisztematikusan végigmérném a feszültségeket és beírnám a kapcsolási rajzba. Abból már azt is kiszámolhatod, hogy az ellenállásokon mekkora áramoknak kell folynia, és ahol gyanúsan nagy, vagy kicsi annak a környékén jobban körülnézhetsz.
(#) lalus válasza rascal hozzászólására (») Dec 30, 2016 /
 
Értem, köszönöm! Mindjárt meg is csinálom!!
(#) Frenki007 hozzászólása Dec 30, 2016 /
 
Sziasztok

Megépítettem Attila86 Link féle labortápegységet, de kicsit elakadtam. Ahogy leírja kezdtem a beüzemelést, a mérő része úgy néz ki működik így rákapcsoltam a tápot a trafóra ott azonban semmi. A kimeneten semmi feszültség nincs és ahogy méregettem a fő szabályzó mintha nem indulna el. Az NE555 ic-nek nincs semmi a kimeneten. Tápot megkapja meg a többi lábain is van feszültség de még se indul el. Cseréltem az ic-t de nem az a baja. Valaki aki megépítette találkozott már ilyennel? Tippek, hogy mit lehetne csinálni? Válaszokat előre is köszönöm.
(#) lalus válasza rascal hozzászólására (») Dec 30, 2016 /
 
Kipróbáltam az IC cseréket... Mindhárom megcsinálja a referencia feszültséget, tehát ahogy te is írtad, feltételezem, hogy jók. A Q2-n tényleg nincs hűtőborda, ez elkerülte a figyelmem... szerencsére van még itthon, gyorsan kicserélem és megnézem úgy mit mutat... ha jó akkor holnap szerzek rá bordát és remélem az volt csak a bibi....
(#) lalus válasza rascal hozzászólására (») Dec 30, 2016 / 1
 
ja mégy annyi, hogy az
IC1 2-es láb és föld között 5,8V
IC2 2-es láb és föld között 7,48V
IC3 2-es láb és föld között 0V
(#) lalus válasza lalus hozzászólására (») Dec 30, 2016 /
 
Hát sajnos a Q2 csere sem hozott eredményt... Holnap végigmérem tiszta fejjel az egész panelt...
(#) rascal válasza lalus hozzászólására (») Dec 31, 2016 /
 
A 23.4V-os kimenet és az ic2 6-os láb 0.7V közötti feszültség különbséget nagynak gondolom, és rossz polaritásúnak. Ha jól gondolkozom, akkor Q2 és a végtranzisztorok feszültségkövető módban vannak, ezért ic2 6-os lábán levő feszültségnél kb. 2x0.7V-al kisebbnek kellene lennie a kimeneten. Most nagyon fordítva van, így műveleti erősítő komoly kötélhúzásban van a kimenettel, ahol D10 és R15 a kötél. Ha jól számoltam, R15-ön keresztül kb 20mA folyik, ami majd 0.5 Watt-ot fűt el rajta. Ezt már érezned kéne, de az is lehet, hogy R15 emiatt már megszakadt. Q1 is húzhatja lefele a feszültséget, de akkor vagy ő, vagy a negatív segédtáp, vagy R14 rossz. Ha Q2 jó, akkor a végtranyók lehetnek rosszak, különben hogyan kerül a kimenetre majdnem a táp? Válaszd szét őket és mérd meg külön-külön is őket.
(#) scooby_ válasza rascal hozzászólására (») Jan 2, 2017 /
 
Szerintem a meghajtó hibás lehet. Nálam B-E szakadásban volt. Kicseréltem, aztán jó lett. Minden esetre nem hagyom a készülékben a ezt a tápot. Sajnos mivel nem darlington meghajtásos ez a kaksi, így nem is tudom az IC-k tápját se stabilizálni, máskülönben nem lenne meg a 30V a kimeneten. Sajnos. Így én ennek a tápnak le is mondtam a javításáról. Nem azért, mert nem tudom, azért, mert nincs rá szükségem ezek után. Alkotó és Pioneer pont ezeket a hibákat küszöbölték a V2.7.4 számok alatt futó terveken.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2017
(#) rascal válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 2, 2017 /
 
Sajnálom, hogy így jártál. Nekem 20V, kb 2A terhelhetőségű trafóról megy, valamikor 2009 táján építettem, és azóta jól elvan. Ha hasonló paraméterű trafó akad a kezedbe, akkor azzal esetleg összerakhatod.
(#) scooby_ válasza rascal hozzászólására (») Jan 2, 2017 /
 
Igen, jól mondod, azzal még esetleg használható is lesz.
(#) tsab válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 9, 2017 /
 
Szia!

Megépítettem az általad javasolt tápot. Következőket tapasztaltam.

Kétszerező nélkül minden rendben megy, lehet állítani a feszültséget és az áramerősséget. De van egy két fura dolog (nekem).
- kétszerezővel 15V-tól lehet állítani 3x volting. Áramszabályozás nem megy.
- Terhelés nélkül beállítom 10V-ra (nem duplázva) és 0.6A mellett esik a feszültség fél V-t. Nem kellene jobban tartania a feszültséget?

Elrontottam valamit? (Csatoltam a képet, ebből lett a nyák. Trafó 2x14V (4 vezeték))

Nem egészen értem a potis részeket, néztem az adatlapot, de nem értem. Van ott műveleti erősítő bemenet, áram korlát ... De nem áll össze.

Üdv.

taps.png
    
(#) Ge Lee válasza tsab hozzászólására (») Jan 9, 2017 / 1
 
Az áramkörnek tökmindegy hogy milyen módon állítod elő a DC feszt előtte, annak ugyanúgy kell működni. Nekem ebből 2db készült saját célra (meg lesz egy harmadik ami hordozható és lion akkus táplálású de az még csak félkész), abból az egyik graetz-el megy, a másik előtt meg kétszerező van 12V-os trafóval, és ugyanúgy működik mindkettő.
Így elsőre átnézve a rajzodat az értékekben van egy hiba, az árampoti alsó felén 5Mohm ellenállás van, ott a nulla és néhányszor tíz vagy 100 ohm közöttinek kell lenni, attól függően hogy mekkora árammaximumot akarsz, azzal tudod finoman beállítani. Eredetileg ott egy trimmer volt, de ilyen helyen én azt nem szeretem azért tettem oda fix ellenállást.
A kapcsolás a lehető legegyszerűbb amit erre a célra a 723-ból ki lehet hozni, nekem pont ezért tetszett meg annak idején. A fesszabályozásra ott van az IC hiba vagy műveleti erősítője, ahol a nem invertáló láb az IC belső referenciafeszültségére csatlakozik, az invertáló pedig a leosztott kimeneti feszültségre, így valósul meg a szabályozás, aminek a sebességét a freq comp lábra kötött kondi limitálja.
A hibaerősítő kimenetén van a current limit tranyó, ha ez kinyitogat akkor lehúzza a hibaerősítő kimenetét, ezzel együtt a kimeneti tranyók bázisát. Az áramszabályozó tranyó emittere a sönt előtt van, a bázisa pedig a sönt után, így ha a söntön feszültség esik, akkor az kinyitja a tranyót, ami zárni igyekszik a kimenetet. Ahhoz hogy ez állítható is legyen, erre a pontra csatlakozik egy feszültségosztó is, az IC belső referenciafeszültségéből (ez az osztó a 10k - árampoti - és az R_I max ellenállás). Mert ugye a tranyó csak akkor fog kinyitni ha a bázisán 6-700mV körüli feszültség lesz, azon pedig az alkalmazott sönt esetén csak 3,6A körüli átfolyó áramnál esne akkora feszültség. Ezért a tranyó bázisa nem közvetlenül a söntre van kötve, hanem erre a referenciából képzett osztóra, így ennek a potival beállított feszültsége hozzáadódik a söntön eső feszültséghez. Tehát ha a potival beállítunk ott mondjuk 500mV feszültséget, akkor már akkor is ki fog nyitni a tranyó ha csak 100mV feszültség esik a söntön, azaz csak 600mA áram folyik a kimenet felé. Úgymond becsapjuk ilyenkor a current limit tranyót.
Az IC-nek egyébként a beállított feszültséget tartania kell, már ha tudja miből. Egyetlen hibája lehet ami sajnos előfordul némely terméknél, hogy nem valami jó a belső referencia, és a hőmérséklet változás hatására elmászik. Mivel a szabályozás a referenciához képest történik, ilyenkor mind a feszültség, mind az áram szabályozásában felléphet ez a hiba. De ez sem lehet akkora mint amit írsz, maximum 1-2%-os feszültség elmászás (drift) rémlik nekem ha jól emlékszem.
(#) Kovidivi válasza tsab hozzászólására (») Jan 9, 2017 /
 
Szia. Rakj fel egy képet. Fél Volt esést úgy tudok elképzelni, ha 1m hajszálvékony vezetéket használtál a kimeneten, és ennek a végén mérted a feszültséget.
Ge Lee: a lithium ionos tápodban lesz valami step up konverter, vagy lesz sorban 4-5 cella, és abból a feszültségből fogsz gazdálkodni? Mekkora (Wh) akkupakkot tervezel hozzá?
Következő: »»   653 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem