Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   731 / 840
(#) jucsaba válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
Régebben ezek 50.000 kijelzést tudtak , van(volt) árammérő és feszmérő is , névlegesen 33,000 V és 3,0000 A négy alapszínben lehetett venni , de elmentek 50000 kijelzésig , én is szeretem , pontosságát nem tudom , az árammérő 20mV körül volt végkitérésben .
(#) Orbán József válasza jucsaba hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
Ez 99999 kiírást tud, mert 0-100V, de feszültségre, áramra rengeteg variáció van.
Annyira nem lehet rossz és készen van.
Én kisebb (3 digit) digiteseket 12V körüli mérésekre - akku töltöttség pl. a mérővezeték a pozitívval összekötve és 2 vezetékesként a mérendő feszültség a tápja is. Egész széles tartományban működik a műszer tápfeszültsége, megadják a tólig értékeket.
A 3 digitesek nevetséges áron vannak már...
Már olyan helyre is érdemes rakni, ahová addig LED-et tettem csak.
(#) tbarath válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
Köszi. Úgyis akarok ebay-ről rendelni mostanában, hozzátettem
(#) Ge Lee válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Hát, a high precision tulajdonság ritkán jár együtt az 1600Ft-os árral. Kellene egy kipróbálni, összevetném az asztali műszeremmel hogy mennyit tér el tőle, de így látatlanban is azt mondanám hogy sokat. És ugye, éppen az lenne a célom, hogy ha már a táp mV-ra pontos, akkor a kijelzője is legyen az, saccolókát felesleges rátennem, mert annak nincs értelme.
Nekem vannak ilyenek 3 digitesben kétféle is, de azok bizony inkább csak saccográfok, nem is lineárisan mérnek, máshogy csalnak a skála adott pontjain.
Nincs otthon olyan 4,5 digites műszered amivel összevethetnéd? Feleslegesen nem rendelnék belőle, meg egyébként is hetekig tart mire ideér.
(#) tbarath válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Bakman fórumtárs nemrég javasolta valahol az ADS1115 chipet, pontosabban az ezekre épülő kínai modulokat. 16 bit felbontás, I2C, 4 csatorna (2 ha differenciálisan mérsz), kerül vagy 500 Ft-ba Kínából. (De ha sürgősen kell, akkor német eladótól itt van pár munkanap alatt 1500-ért). De van hasonló árban AD7705-tel is modul, az SPI-os.

Ha 50 Voltig akarsz mérni, akkor 15 bittel 1,5 mV felbontást érhetsz el (egy bitet buksz az előjelen), de még 14 bittel is 3 mV-nál vagy, szerintem 500 Ft-ért nem olyan rossz ez. Persze kell mellé egy egyszerű uC ami I2C-n beszélget vele, illetve akkor már legyen a kijelző is I2C, de még így is megáll 2000 Ft-ban, 1000 Ft/csatorna.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2019
(#) Ge Lee válasza tbarath hozzászólására (») Ápr 17, 2019 / 1
 
A felbontás egy dolog, hogy mennyire lesz pontos az meg egy másik. Aztán ahhoz kell még ez az mire műszer lesz belőle, plusz a programozáshoz egyáltalán nem értek. Arra a MAX-ra meg ráteszed a LED kijelzőt, teszel mellé egy pontosabb referenciát a belső helyett és működik.
Mikrovezérlővel meg LCD-vel nyilván lehet jobbat is csinálni, hiszen csináltak vele 6,5 digites műszert is, ami egy 5,5 digites pontosságát simán hozta, csak ahhoz én nem értek.
(#) Moderátor hozzászólása Ápr 17, 2019
 
A megbeszélteknek megfelelően, mivel úgy tűnik a félreértés tisztázásra került, az OFF hozzászólásokat eltávolítottuk.
(#) (Felhasználó 122012) válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Már látom, de közben törölték, én nem vagyok jártas benne, mint egyesek.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2019
(#) ronin75 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Építettem ezzel az IC-vel, de még külső referenciával sem maga a tökéletesség. Természetesen ez nem zárja ki, hogy nem lehet vele tökéleteset alkotni.
Szerintem ezek a komplett, mérő - led meghajtó IC-knek belül valahogy nem megfelelő az elválasztásuk, és a szegmensáram változás kihatásal van a mérő részre.
Ha jobban belegondolunk, ezért az árért ez sem lehet tökéletes.
A nagyobb felbontású asztali műszeremmel nem futott párhuzamosan, így felvetődik, hogy akkor ez is tulajdonképp saccográf. Mert oké, tudom mennyivel mutat mást, de akkor mindig számolgassam. A kisördög mindig ott ült a vàllamon.
(#) tbarath válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
A programozása nem nagy kaland, tulajdonképpen példakódból is össze lehet vágni, én a múltkor így csináltam, amikor 10e mérés eltérését néztem.
A referenciát erre is ráteheted differenciális mérésnél, és akkor mérsz ahhoz képest. A pontossága és a linearitása nem tudom milyen, igazából nincs is olyan pontos műszerem, amihez mérni tudnám (de megveszem a Keithley-det aztán lesz xD). Datasheet szerint a "Noise-Free Resolution from Peak-to-Peak Noise" 128 sps mintavételig 16 bit.
(#) sdrlab válasza ronin75 hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Egy műszerrel való összevetés nem feltétlenül jelenti azt, hogy az IC pontatlan..., hacsak nem egy kalibrált, garantált pontosságot tudó műszerrel nem vetetted össze! Ha ez nem így van, az is könnyen előfordulhat, az asztali műszered csalt...
(#) Ge Lee válasza ronin75 hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Épp ez a baja azoknak a kis olcsó kínai műszereknek is, hogy van 1 pont (tartomány) ahol viszonylag jól mér, aztán alatta többet felette meg kevesebbet (vagy fordítva) és nem is arányosan csal. Ilyen nem kell. Nyilván ennyi pénzből nem lehet olyat csinálni mint egy asztali, de nem lenne baj, ha nem kellene folyton azt bekapcsolni ha kíváncsi vagyok egy pontosabb értékre.
(#) Ge Lee válasza tbarath hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Biztos, de én már annak idején a C64-nél meg a Basic-nél elvesztettem a fonalat, nem is érdekelt. A Keithley-t meg szerintem megcsinálom majd az ősszel, akkor lesz rá legközelebb időm, úgysem fog kelleni senkinek.
Az a baj, hogy kéziben a legolcsóbb 4,5 digites is ilyen 30 ezer körül van (UNI-T) és az éppen ugyanilyen mint a kis modulok, minden méréshatárban máshogy és más mértékben csal. Ráadásul nekem olyat is csinált, hogy az utolsó digit folyton ugrált fel-le, tehát mintha ott sem lett volna. A Keithley-t meg csak nem teszem bele egy labortápba... Bár, annak a lelke az ICL71C03, az meg mintha lenne az ebay-en.
(#) Ge Lee válasza ronin75 hozzászólására (») Ápr 17, 2019 / 1
 
Jut eszembe, nem lehet hogy annak csak annyi baja van, hogy le kellene választani róla a ledeket egy egy tranyóval, és mindjárt kisebb áram folyna a tokon belül? Mert ha maga a tok nem rossz, akkor külső referenciát már olyat tesz mellé az ember amilyet akar.
(#) ronin75 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Lehetséges, én nem mentem tovább ez ügyben, inkàbb a "programozós lcd-s" dolgok felè fordultam, ott valahogy több mozgásteret éreztem, mint a kész, dobozolt vasaknál, amihez még egy-két dolgot biggyesztenem kell, hogy jó vagy jobb legyen. Ezek "egyszerű" IC-k, ennyit tudnak.
A digitugrálás ennél az IC-nél is előfordul, azonban ennek sem mentem nagyon utána, hogy honnan eredhet. Elgondolkodtam azon is, ha egy nagyobb terhelés esetèn a labortáp kimenetén van például 5 mV brumm, akkor tulajdonképpen mint is várok el a kijelzéstől.
Építsd meg, aztán kiderül, lehet én nem voltam elèg körültekintő valamiben. Viszonylag könnyen tuningolható, hátha használható műszered lesz.

Sdrlab: természetesen kalibrált volt az asztali müszer, az alapokkal tisztàban vagyok.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2019
(#) ktamas66 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 18, 2019 / 2
 
Csináltam néhány képet. A felső MAX1447, a középső MAX1499 MAX6126-os külső referenciával, az alsó TLC7135. Mindegyik 2V-os méréshatárban van. Van MCP3421-em is itthon (úgy láttam a tárgyalt kijelzőben ez van), de az több előkészületet igényelne.
(#) Ge Lee válasza ktamas66 hozzászólására (») Ápr 18, 2019 /
 
Köszi szépen, ez már valami. A középső a 1499 külső referenciával már nem is olyan rossz, valami ilyesmire gondoltam. Az asztali 4,5 digitesnél is csal az utolsó digit 1-2 értéket addig amíg be nem állnak a munkapontok.
Most nincs időm végignézni az adatlapokat, de nem nagyon értem, hogy a 1447 és a 1499 között mi belül a különbség ha egyáltalán van.
(#) Temela válasza ktamas66 hozzászólására (») Ápr 18, 2019 /
 
Üdv!

Van lehetőség valami leírásra, beszerezhetőségre megépíthetőségre? A hobbystáknak is lehessen pontos műszer aránylag olcsón. (Eddig nem izgatott ennyire a téma, de ahogy olvasgatom a topic-t, szeretnék én is valami jót. Persze szükségem jelenleg nincs rá, de attól még szeretnék...)
(#) Kovidivi válasza tbarath hozzászólására (») Ápr 18, 2019 /
 
Nekem tervben van pár hónapja egy ilyen feszültség és áram mérő panelműszer, ADS1115 IC-vel (16bit ADC), Arduino alapon, 1602-es LCD-vel, alsó és felső ági sönthöz is alkalmazhatóan, áram mérést 20A-ben gondoltam maximalizálni, de mivel ezt a műszert is kell egyszer kalibrálni, ezért lényegtelen a maximális áram, a program a megfelelő erősítést fogja kiválasztani, hogy a 15bit-ből a lehető legnagyobb felbontást hozza ki. Kalibrációnál ha két pontot is elmentek, akkor a lehetséges offset kiesik, és már csak a linearitási hiba és néhány fajta drift marad, ami pedig az ADS1115 adatlapjában szerepel, nem vészes.
A 1602 LCD helyett 2004 LCD-t is lehet használni, csak az LCD-t tartó csavarok lesznek más helyen. Lesz még 4 gomb is a panelen, amivel több dolgot be lehet állítani, mint pl. tizedesjegyek száma. Tervezem még, hogy a koppanásgátlást is beleintegrálom, hiszen az programból csak pár sor. Egy soros ellenállás, meg egy relé kell egy külön nyákra. Hőmérsékletet is mérne a műszer, és indítaná a rá csatlakoztatott ventit, a beállított hőmérséklet függvényében. Ezzel megspórolva sok helyet a labortápegység dobozában. Kapcsolási rajz és nyákterv már nagyjából készen van, kérdés, hogy mikor lesz időm vele foglalkozni.
Ha nagy ráhagyással számolok, 50V-ot 14biten tudok majd mérni, 3.05mV felbontással (0.003V), áramot pl. 10A-ig 0.61mA felbontással (0.00061A), vagy 20A-nél 1.22mA felbontással. Ezek az értékek szerintem bőven elegendőek. A legfontosabb pedig, hogy a panelműszer alkalmazkodik a labortáphoz, nem kell külön sönt, a meglévőt használja, így nem.okoz további feszültség esést a kimeneten! Ez egy óriási hátránya a legtöbb Ebay-es panelmérőnek.
Kicsit olyan, mint Attila86 panelműszere, csak Atmega alapon. Ugyanolyan feltételekkel gondolom elkészíteni, mint a belső ellenállás mérő műszerem, hogy minden elérhető, .hex, kapcsolási rajz, nyákterv (képként), leírás, én pedig a kész, összerakott komplett műszert kínálom eladásra. Így aki szeretné, meg tudja magának építeni.
(#) Ge Lee válasza ktamas66 hozzászólására (») Ápr 18, 2019 /
 
Találtam most egy 6 digitest is, LCD-vel, arduinoval, nem néztem végig, de még a forráskód is ott van. Ez lenne talán a legtutibb, de ehhez a programozás dologhoz én nem értek. Előnye még, hogy nem kell küszködni a feltöltéssel sem, az arduinora simán felmászik a program.
(#) tbarath válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 18, 2019 /
 
Én most egy műterhelést tervezek (csak konstans áram), pontosabban megtervezve már meg van, csak meg kellene csinálni. A mérést ADS1115-tel csinálnám, Arduino helyett Attiny85-tel, és a kijelző is I2C lesz. A söntön 15 Ampernél (ez a tervezett max) 0,375V esik, ez 15 bittel és 1.024V FSR-rel 1.25 mA felbontás. A feszültség max 50V, 50:1 feszültségosztóval max. 1V, ez 1,53 mV felbontást jelent. Bőven túlzás a feladathoz, szóval ha bukok is egy bitet a pontosságon, az a 2,5 mA és 3,06 mV is messze jobb, mint amit a feladat megkövetel.
(#) Stubiflex válasza ktamas66 hozzászólására (») Ápr 18, 2019 /
 
ktamas66, ez egy nagyon jó koncepció! Olcsó, rugalmas, pontos! Gratulálok! Kommersz vagy open project?
(#) Kovidivi válasza tbarath hozzászólására (») Ápr 18, 2019 /
 
Ha gondolod, felrakhatsz róla anyagot a műterhelés című topicba, ott tudunk róla beszélgetni.
(#) tbarath válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 18, 2019 /
 
Tervezek majd írni róla, bár semmi extra nincs benne. De minél előbb meg kellene csinálni, mert egy tápegységet kellene kicsit meggyötörni, mielőtt elkezdek építeni rá.
(#) Stubiflex hozzászólása Ápr 18, 2019 /
 
Az itt elkezdett tema, itt folytatodik.
(#) ronin75 válasza Stubiflex hozzászólására (») Ápr 18, 2019 /
 
(#) Stubiflex válasza ronin75 hozzászólására (») Ápr 18, 2019 /
 
OK.
(#) giskard hozzászólása Ápr 18, 2019 /
 
Hosszú évek óta használom az Elektor 1992-es számában közzétett viszonylag egyszerű kapcsolást.
Paraméterei jók és tökéletesen bevált. Könnyen lehet módosítgatni is (pl alapjel helyettesítés DAC-al amit PC-vel vagy mikrokontrollerrel vezérlünk )
(#) ktamas66 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 18, 2019 / 1
 
Jópofa, csak minek annyi digit, ha le sem lehet olvasni?
A labortápom millivolt pontosan tartja a beállított értéket, de hogy ezeket a fotókat megcsináljam, egy REF5040-ről osztottam le a mérendő jelet, különben ugrált az utolsó digit.
A MAX1499 többletszolgáltatása a soros kimenet, így feldolgozható a mért adat. Annó rendeltem MAX132-est is, de nem lett megépítve.
(#) ktamas66 válasza Stubiflex hozzászólására (») Ápr 18, 2019 /
 
Még a nyák is csak a tesztre készült, sima alapkapcsolás. Azért gondoltam ilyet használni a uC elé, mert sok minden benne van, amit egy sima AD-vel neked kell megoldani (kompenzálás, szűrés).

DSC01885.JPG
    
Következő: »»   731 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem