Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   752 / 841
(#) montyx válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 6, 2019 /
 
Köszönöm az építő jellegű kritikákat. Pontosan így terveztem. Először tökéletesen elég lesz a két 200mV-os műszer, mert azokat is fel tudom hozni az asztal fölé. Így a helyproblémám megoldódik.
Az a tervem, hogy van egy parapet az asztalom és a fal találkozásnál. Abba csinálok egy egyedi plexi panelt, és oda lesz kivezetve a két műszer, a két poti, az ON/OFF gomb, és a banándugók.
Az egyetlen problémám jelenleg a megfelelő transzformátor(ok) beszerzése, ami tudja a 2x8V, 1x12V és 1x48V-ot is. De valahogy majd csak kitalálom, hogy honnan lehet beszerezni. Igazság szerint innentől nincs is feltétlenül szükség az arduinora, mert annak az lett volna a célja, hogy messzebbre el tudjam vinni a kijelzését a tápnak.
(#) tbarath válasza montyx hozzászólására (») Dec 6, 2019 / 1
 
Szerintem a problémásabb az a "nagy" trafó, a 48 Voltos. De én elgondolkodnék azon, hogy kell-e nekem annyi? Szép dolog 50 Voltig elmenni, de a gyakorlatban 30V fölé ritkán megy az ember. És ha 5 Volt 2 Ampert kell kivenned, akkor az nagyon nem mindegy, hogy szerencsétlen félvezetőn 120 Wattot disszipálsz el, vagy mondjuk csak 60-at.
A segédtápoknak pedig tehetsz külön paneltrafót.
(#) Ge Lee válasza montyx hozzászólására (») Dec 6, 2019 / 1
 
Olyan trafót nem is fogsz találni, azt készíttetni kell, ami nem olcsó. A TME-nél 7db is van ami 48V-os és 3 és 5A közti terhelhetőségű. A műszereknek elég egy néhány VA körüli kis nyáktrafó is, ahogy előttem írták.
(#) satlokk válasza Egri Frédi hozzászólására (») Dec 6, 2019 /
 
Köszönöm szépen.Úgy lesz ahogy írtad megfelel az igényeimnek.
(#) Alkotó válasza montyx hozzászólására (») Dec 6, 2019 /
 
A "hely-problémát" javaslom átgondolni. Ez a tápegység kicsi, semmi értelme kábeleket vezetgetni. Inkább találj neki helyet az asztalon. Ha egy ilyen táp nem fér el, akkor ott egyéb problémák is adódhatnak később. Ha mindenképpen kell még az 10x10 cm-es hely is, akkor a legcélszerűbb a mobilitást választani, amikor kell előveszed, amikor meg nem kell elteszed.
(#) Egri Frédi válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
A TME jó kis bolt, rengeteg dolgot árul, de nem az olcsóságáról híres.
(#) Egri Frédi válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Egyet értek az előttem szólóval.
Bármit is építesz - most és a jövőben tartós használatra - azt be kell dobozolni. És a labortáp egy tartósabb cucc. Egy jól megválasztott és megépített tápot évtizedekig probléma nélkül lehet használni. Gondolj bele, csak 1 év alatt hányszor kell megmozgatnod ! ( Rendrakás, portörlés, takarítás stb. ) Az összes vezeték fityeg a táptól a plexiig, hajlik-nyeklik, egyszer csak eltörik valahol a forrasztásnál. ( Általában egy alkatrész lábánál, tőben hogy cserélni kelljen még azt is. )
Nekem a kettős táp, műszerekkel, helipotikkal, segédtáp paneljával (vagyis tokkal-vonóval, mindennel együtt) elfért egy 80*300*200 szabvány (kereskedelemben vásárolható) müszerdobozban.
Ami a trafót illeti. Ha nincs innen-onnan szerzett, bontott vagy kapott megfelelő trafód, akkor a legolcsóbb megoldás, ha tekercseltetsz egyet, az igényeidnek megfelelőt.
Egy 200VA -es trafó bolti ára 10.000 körül van, 13.000 -ért már tudsz tekertetni egyet. És méretben is ez a legkisebb megoldás.
(#) Ge Lee válasza Egri Frédi hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Igazad van, mint mindig. Ráadásul egy adott feszültségre vonatkoztatva a kínálatban is a TME vezet, 42:8 arányban. Aztán a kérdező 48V-os trafót keresett, ami az adott hazai áruházban egyáltalán nincs is. Na ennyit erről...
(#) montyx válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Ami trafókat találtam a TME oldalán, azok mind 10cm átmerőjűek. Ehhez még jön a board, az már azt jelenti, hogy legalább egy 20x10x10cm-es dobozra van hozzá szükség. Ehhez még hozzászámolok egy 12-16cm-es halk táphűtőt, az is kb 3cm-ert ad a dobozhoz, de lehet az csak a magassághoz. Pont innen indult el a saját labortáp készítése részemről, hogy nincs hely az asztalon, cserében van hely máshol. Így ha építek, el tudom vezetni a lényeges részeket a megfelelő helyre.
Na mindegy. Egy szó, mint száz, a táp dobozba fog kerülni. Ezt a dobozt a parapet alatt lévő polcra szeretném tenni, kb 3 cm-re van a parapettől. Abba bele tudom vezetni a kábeleket, és kb. 30cm-re megcsinálnám a parapetre a kiállást. 4mm vastag plexibe szépen belefúrom a megfelelő lyukakat a csatlakozóknak, kijelzőknek és kapcsolóknak, potiknak. Akkor az pont olyan, mintha a táp lenne az asztalon, csak nulla helyet foglal. Kéznél van bármikor is kelljen. A csatolt képen látható, hogy milyen parapet rendszerem van. Ebbe akarom megcsinálni az egészet.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2019

univolt.jpg
    
(#) montyx válasza Egri Frédi hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Kinél érdemes tekercseltetni. Az anyagi részét meg tudom oldani, de feleslegesen azért persze nem költenék horror áron dolgozó cégekre. Illetve persze inkább mennék megbízható céghez, emberhez, mint az első találathoz a neten.
(#) mr.Cara hozzászólása Dec 7, 2019 /
 
Üdvözlet!
Valahol a témák között belefutottam egy NTC-Fan4 beültetési rajzba. Megvan valakinek a nyomtatási, illetve a sematikus rajza hozzá ( valahogy nem találom )? Köszönöm szépen annak aki felteszi !
(#) montyx válasza mr.Cara hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
(#) Medve válasza montyx hozzászólására (») Dec 7, 2019 / 1
 
Nem rossz ötlet ez: távvezérelhető tápegység. Az asztalon csak a két poti, a műszer és a kimeneti kapcsok, a vasak meg az asztal alatt.
(#) montyx válasza Medve hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
minden így van nálam megoldva, mert gyűlölöm a kábeleket. USB HUB, eth portok, áram, stb. Gondoltam ez is simán befér melléjük.
(#) ronin75 válasza Medve hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Szerintem azért adódhatnak problémák ezzel a kivezetékezéssel kapcsolatban, mind a szabályozó potik környékén (zavarokat vihet be a szabályozásba), mind a kijelzett értékek pontosságát illetően (a hosszabbított kivezetések végén kellene mérni illetve visszavezetni a szabályzó paramétereket). Úton a "négyvezetékes" táp felé.
(#) montyx válasza ronin75 hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Külön le van árnyékolva földelten minden csatorna a csőben. Ezen kívül kb. 35-40cm kábeltoldás lenne az eszközökön. Ez merem feltételezni nem okoz nagyobb torzulást a mért adatokban.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2019
(#) ronin75 válasza montyx hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Nem tudom milyen mély a parapet rendszered, de én akkor már abba próbálnám valahogy bele modularizálni ezt a tápot, csatlakozóstól, kijelzőstől.
(#) montyx válasza ronin75 hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Ezen én is gondolkodom. Ha a toroid kívül tudna maradni egy külön dobozban, akkor még be is férne a parapetbe az egész cucc. A toroidot nem szívesen raknám bele, mert akármilyen árnyékolás van beépítve, egy 150VA 48V 12V 8V 8V toroid azért elég komoly mágneses teret indukál, és ugye megy ott azért több kábel is. Pl. UTP kábelek, amikre nem lenne túl jó buli feltolni egy ekkora zajt.
(#) ronin75 válasza montyx hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Attól függ milyen keresztmetszetű az a 35-40 cm toldás és mennyi árammal terheled, illetve milyen igényed van a mért értékek pontosságára.
(Csak beszélgetés szintjén okoskodom, nekem a banánhüvely-banándugo-20 cm 1.5mm2 vezeték -2 A terhelés esetén már 0.5 V-ot csökkentett a végére. Persze ez kontaktusfüggő is erősen.)
(#) ronin75 válasza montyx hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
"Külön le van árnyékolva földelten minden csatorna a csőben. "
Ezért gondoltam beépíteni a toroidot is.
Azonban a beépítés esetén gondot okozhat a megfelelő hűtés. Ha nem dolgozol nagy áramokkal, akkor nincs akkora gond.
(#) montyx válasza ronin75 hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
A hűtés belefér a parapetbe. Simán kivágom a venti felett, és rárakok egy szűrőhálót, meg egy rácsot. A toroid meg külön kap egy hűtést, ha kívül marad.
(#) ronin75 válasza montyx hozzászólására (») Dec 7, 2019 / 1
 
A fal lehet, hogy egy idő után kicsit más színű lesz a venti felett.
Én tennék egy próbàt, azért pl. az UTP-t szokták néha hosszan vezetni az erősàramú vezetékek mellett, gond nélkül.
(#) montyx válasza ronin75 hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Amint megjönnek az alkatrészek nekiállok bepróbálni őket.
Felette egy szerszámtartó fal van, az is levehető
(#) Medve válasza ronin75 hozzászólására (») Dec 7, 2019 / 1
 
Igen, az itt tárgyalt tápokkal kapcsolatban sok-sok problémát kellett megoldani, és meg is oldották. Árnyékolt vezeték, kis impedancián, vagy nem tudom, kitaláljuk. Azért kaptam fel a fejem erre a megoldásra, mert a következő tápomat én is így tervezem, a trafót graetzet, puffert külön, az asztalon csak a szabályzás lesz, meg a puffer másik fele, hogy "fennt" is legyen némi szűrés, mert a puffertől nem szerencsés a hosszú kábel ugye. Ez némi szabadságot is ad a trafó kialakításával, megválasztásával kapcsolatban, nem köt a ház mérete, könnyebb cserélni, ha jobb akad. (Vagy ha kiég a beletekercselt biztosíték ) Egy egész trafó-mező is kialakítható, ha nem telik "spec" egyénileg tekercselt trafóra.
(#) Egri Frédi válasza montyx hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Ha trafótekercselő cime kell, keress meg privátban. A fórumszabályzat nem díjazza a reklámot.
(#) Egri Frédi válasza ronin75 hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Az Alkotó féle táp 4 vezetékes. De ilyen konstrukcióban nem tudom, hogy fog szuperálni.
(#) Egri Frédi hozzászólása Dec 7, 2019 /
 
Mint igértem, megkerestem a működő kínai csodát. Itt van róla 2 kép.
(#) Egri Frédi hozzászólása Dec 7, 2019 / 1
 
A két forrasztási oldal egymás mellett. ( Sajnos 90° -al el vannak fordulva egymáshoz képest, de az éles szemű felhasználó láthatja a rajzolatbeli különbséget. )
(#) Alkotó válasza montyx hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Nem akarok valamilyen bölcs szerepében tetszelegni, aki majd jól megmondja neked mit tegyél és mit ne. Ezért teljesen függetlenül ettől az építéstől osztanék meg veled egy gondolatot.
Az életben van egy csomó olyan dolog, ami mellett is lehet érvelni, és ellene is. Azt nem mindig lehet eldönteni melyik oldal a helyes, de azt lehet tudni, hogy az érvek alapján célszerű mérlegelni. De meggyőződésem -amit számos példa is igazol-, hogy hibás lesz a következtetés ha először a döntést hozod meg, és utána próbálod azt érvekkel alátámasztani. Illetve az sem ígér sok jót, ha szelektálod az érveket, és különböző súllyal veszed figyelembe őket attól függően támogatják, vagy ellenzik a döntésedet.

Konkrétan a tápegységhez kapcsolódva. Ha a munkára szánt helyen nem fér el egy labortáp, és/vagy egyéb más műszer, akkor az alkalmatlan a feladatra. Tehát nem a tápot kell szétcincálni, hanem a körülményeket kell módosítani (szerintem).
(#) rockersrac válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Conradnál kapni 48v ac trafót.
Következő: »»   752 / 841
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem