Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   753 / 840
(#) Ge Lee válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Az apróban is, a bolti ár kb. feléért, harmadáért, de ugye nem én keresem...
(#) Medve válasza Egri Frédi hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Ha valakit érdekel, a kínai tápról van egy oldalas SMD-DIP verziójú nyákterv. Majdnem kész, két átkötéssel.

kínai.JPG
    
(#) Egri Frédi válasza Egri Frédi hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
És, ha már megkerestem, villany alá is helyeztem pár mérés erejéig. A trafó: 200 VA - es, 2*~24V -os gyári trafó, terhelésnek egy 24V/20W -os autó izzót használtam.
Amiket mérni sikerült:
A trafó terheletlen, üresjárati feszültsége: 25.95V
A táp sorkapcsain, ( =29V/0.99A terhelés mellett ): ~25.8V
A puffer kondin ( 3300 µF/50V ) =32.25V
A segédfeszültség a Zéneren: -5.75V ( 5.1 V -os a Zéner )
A 3 műveleti erősítőn a feszültség ( 4 - 7 láb közt )
U1: 31.7V, U2: 37.4V, U3: 37.3V
Minden élesszemű olvasónak feltűnhet - még nekem is -, hogy a pufferen meglepően alacsony a feszültség - én sem értem miért. A műveleti erősítőkön ( 2 -n ) a névleges feszültségüknél valamivel nagyobb a feszültség - bár ez még beleférhet.
Most nincs időm többet foglalkozni vele, de karácsonykor lehet, hogy visszarajzolom a panelt ...
(#) montyx válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Vannak sajnos olyan dolgaim, amiket nem tudok hasonló módon szétcincálni, illetve aminek fix helye van az asztalon, mert nem tudom eldugni, és gyakran használom. Ilyen pl. a forrasztó állomásom. Ezért írtam anno a legelső kommentemben, hogy erre keresek egy megoldást. Ha ennyire azt mondjátok, hogy jól nem lehet megoldani, akkor kénytelen leszek keresni más megoldást, mert ez a szűk keresztmetszet. Illetve rengeteg helyen láttam már ezt a megoldást, hogy parapetcsőbe van beszerelve a táp kimenete leválasztva a tényleges táptól. Mertem remélni, hogy itt is megoldható valahogy, mert tök kényelmes lenne a használata, és mindig kéznél lenne.

Lakásban lakom családdal, itt nem lehet variálni, mint egy garázsban, vagy kertesházban, ahol már régen nem foglalkoznék az egész kérdéssel. Elvégre ez egy hobbi, így sok minden más prioritást élvez sajnos előtte ahhoz, hogy én most mindent átalakítsak. Pl. a szakmámhoz szükséges számítógépes asztalomhoz nem tudok hozzányúlni, mert azon napi 10-16 órát dolgozom.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2019
(#) Ge Lee válasza montyx hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
A forrasztó akármit miért ne lehetne eldugni? Egyedül a pákának kell az asztalon lenni, a többi lehet a fiókban vagy az asztal alatt, több helyen láttam ilyet. Kivéve ha 10 percenként akarod tekergetni a hőfokot, mert akkor kényelmetlen lesz. Meg olyat is láttam, hogy minden ilyen épített kütyü trafója lent volt a földön az asztal alatt egy nagy kerekes kocsiban, és csak a szekunder szálak jöttek föl az asztalra egy kábelcsatornában.
Egy ideje nálam is a lakásban van szinte minden olyan amit be lehet vinni, de ott meg lehet felfele is építkezni, noha nem éppen kényelmes egy poti után a fej fölé nyúlkálni. De pl. a DSO épp úgy jó ha szemmagasságban van. Trafót meg találsz olcsón az apróban.
(#) Kovidivi válasza montyx hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
A legjobb, legkisebb megoldás a következő lenne: keresnél egy e-bike töltőt, ezek általában 48VDC körüliek, esetleg nagyobbak (50V 3A-es labortápot akarsz, ha jól tudom), elég nagy áramot is bírnak, és picik (használtan olcsó), és elég jó a minőségük is. Ezt most vagy berakod a dobozba, vagy eldugod valahova, ekkor a labortápod még kisebb lesz. Fogsz egy mini modult Ebay-ről: Bővebben: Link , ez tud 32V 5A-t 120W-ig, de ventivel kellene hűteni. Sok fajta modul van ebből, elég olcsók! 50V 3A is létezik ebből. Ha 48V-tal táplálod, akkor "csak" 45V-od lesz maximum 3A-rel...
Vagy ez: Bővebben: Link mindössze 9.5$, 30V 4A.

Ennél kisebb labortáp nem létezik.
Hűtést megköszöni mind a táp, mind az elektronika, de elég csak egy 50x50-es venti neki fél fordulaton, és nyersz plusz 3 év üzemidőt.
A csatlakozókat ki kell vezetni valahova, a potikat is átrendezheted, szóval olyan lesz a labortápod, amilyennek szeretnéd. A kapcsolóüzem zajától pedig ne félj, nem lesz vele gond!
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2019
(#) montyx válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Azért, mert az már adott. Egy kiforrasztó állomást nem szívesen szednék szét, amelyik hőfokszabályzós digitális kijelzéssel, hőlégfúvóval, és szivacs, meg rézkóc tartóval, pákatartóval.
(#) montyx válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Az e-bike töltők legjobb tudomásom szerint elég magas zajjal működnek. Nem tudom mennyire lenne használható RF, és I2C analízisre, mert ezekkel foglalkozom legtöbbet. Ezért keresek egy alacsony zajjal rendelkező, relatíve jó értékeket mutató tápot. Így jutottam el ebbe a fórumtémába egy külföldi oldalon keresztül, és kértem segítséget tőletek a problémám megoldására.
Ha lenne helyem, már régen vettem volna egy kulcsrakész labortápot, amit felrakok az asztalra.
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Csak a trafó 13eFt, mikor lehet kapni kapcsolóüzemű tápot is, és szerintem olcsóbban. 48V 2A Ebay-en 12$, 54.6V (48V-os akkupakkhoz) 4A 21$ Bővebben: Link
Nem is keresgéltem igazán, csak az első szimpatikusat linkeltem. De a használt is ajánlott, mert az könnyen lehet, hogy minőségibb (és olcsóbb? ).
Ezek a pici modulok meg 10-20$ körül vannak, 20-40$-ból megvan kompletten egy 48V 2A vagy 4A labortáp, kijelzéssel.
(#) Kovidivi válasza montyx hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Miért kell neked egyébként 48V? Vagy mik anpontos igények? Mert I2C és RF-hez inkább egy zajmentes 5V 2A kell és kész. Teljesen más feladat!
Lehet, két tápot kellene egy dobozba építened. Zajmenteset 16V 2A-ig, és "zajosat" 48V 4A.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2019
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 7, 2019 / 1
 
Kicsi, zajmentes táp 48V 2A-rel a lehetetlen kategória. Ha lineáris, akkor meg 5V 2A-nál meg fog főni!
Lehet, át kellene gondolni, mik is a pontos igények, de a toroidot elpakolni más helyre nem tartom jónak. De ez csak az én véleményem.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2019
(#) montyx válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
A 48V nem feltétlenül kell. 24V zajmentesre van szükségem leginkább, a 48V lehet zajos is. Csak reméltem, hogy egyben meg tudom oldani a kettőt, hogy később se kelljen bővíteni, ha szükség úgy alakulna.
Amúgy a 16V 2A zajmentesre van egy tipped, mit érdemes venni? Vagy van abból hasonló, itt tervezett megoldás?
(#) montyx válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Azt megkérdezhetem, hogy miért tartod rossznak elpakolni a toroidot? Milyen problémákat okozhat?
(#) Kovidivi válasza montyx hozzászólására (») Dec 7, 2019 / 1
 
Egy labortáp vagy legyen nehéz, hogy az előlapi banándugók használata során ne told hátra a dobozt, vagy legyen könnyű, de akkor ne több darabból álljon a szerkezet. Kétszer sem dobozolnék semmit.
Komolyabb hátránya a kábelen eső feszültség, de az az e-bike töltőnél is jelen van, csak az legalább sokkal kisebb, könnyebb, korrekten be van dobozolva, és töredékébe kerül, mint egy toroid, amihez még kell az egyenirányítás és a puffer is...

Ha találsz kapcsolást, ami zajtalan kimenetet készít (tehát analóg áteresztő táp), azt teljesen mindegy, miről táplálod meg, lehet laptop töltő a 19V-jával, e-bike töltő 48-54V-tal, vagy bármi más kapcsolóüzemű táp.
Ezek szerint neked bármelyik lineáris táp megfelelne.
Nekem amúgy a kapcsolóüzemű sem okozott még soha gondot.

Ha speciális áramkört akarsz használni, annak lennie kell egy korrekt tápjának! Akár egy stab. IC-vel, vagy bármivel. Nem várhatod el, hogy az áramköröd csak az akkumulátorhoz hasonló, sima, tökéletes egyenárammal lehessen használni, amit a való életben ha egy átlagos dugasztáppal kipróbálsz, állandóan lefagy.
Nálam ez egy próba is. Ha a kapcsolóüzemű labortáppal fagy a cucc, akkor ott a cuccal van a gond!
De megjegyzem, eddig még sosem volt gond, pedig mindenki mondja, hogy zajos, stb...
(#) mr.Cara válasza montyx hozzászólására (») Dec 8, 2019 / 1
 
Igen !!! Még egyszer köszönöm szépen !!!
(#) montyx hozzászólása Dec 8, 2019 /
 
Ez a toroid mennyire lehet vacak minőségű?
https://www.aliexpress.com/item/32983556424.html
Árban elég jól hangzik, tudom, hogy kicsit túl nagy a teljesítménye, de keresnék kisebbet, ha elfogadható minőség.
(#) Ge Lee válasza montyx hozzászólására (») Dec 8, 2019 / 1
 
Szerinted ezt ki fogja megmondani egy kép alapján? Egyébként pedig általánosságban elmondható, hogy az összes ugyanolyan minőségű, mivel ugyanúgy készül. Hozzáteszem, nem tudni hogy jelen esetben mit értesz a minőség szón.
Felcsavarják a lemezt, hőkezelik. Ha ez jól sikerül, akkor a kész mag nem zúg, nem búg, valamint a kész trafó üresjárati áramfelvétele kellően alacsony lesz, általában egy ilyen méretű trafónál 9-12mA közötti. Ha ez ennél jóval több, netán még zúg is a mag, akkor abból már lehet sejteni hogy a gyártás technológiája nincs a helyzet magaslatán.
Utána jön a huzal. Mivel gépi tekercselés van, így a primer huzal csak fel van hányva körben a magra összevissza, nincs soronként tekerés és szigetelés, mert az lassítaná (drágítaná) a folyamatot, ilyet csak egyedi igény alapján csinálnak, és azt sem minden cég.
Egy így elkészített trafó szerencsés esetben akár évtizedekig is működhet, szerencsétlenben pedig akár már néhány hónap után is menetzárlatos lehet, hiszen a huzal feszességén kívül semmi nem garantálja, hogy két egymáson lévő menet ne mozdulhasson el egymáson, és ne sérüljön ezáltal a lakkréteg, menetzárlatot okozva. Ennek elkerülésére találták ki a primer impregnálását vákuumban.
Hogy az a trafó sincs impregnálva az 99,99%, mert akkor odaírták volna. Egyébként pedig ez a labortápos és nem trafós topik...
Kíváncsian nézem, hogy meddig folytatódik még ez a 3 oldal óta tartó, mit hogyan és miért nem lehet megcsinálni téma.
(#) montyx válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 8, 2019 /
 
Köszönöm, és többet nem kérdezek. Szép napot!
(#) mr.Cara válasza montyx hozzászólására (») Dec 8, 2019 / 2
 
Üdvözletem !
Azt is nézted, hogy a 16 dollcsi felett a szállítás még 21 dollár... ! Ennyiért itthon is megkapod kb. .
(#) Kovidivi válasza mr.Cara hozzászólására (») Dec 8, 2019 / 1
 
Plusz Áfa plusz Vám, ha esedékes... Elég drága szerintem is.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2019
(#) Egri Frédi válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 9, 2019 1 / 3
 
Minden labortápba kell legalább 1 trafó és nem mindenki veszi kilószámra a Vakerán ...
(#) Ge Lee válasza Egri Frédi hozzászólására (») Dec 11, 2019 /
 
Ahogy én megvettem pont ugyanúgy tudta volna megvenni bárki más is. És ha már hobbielektronika az oldal címe, akkor némi munkától sem szoktak visszariadni az itt építgetők, néha még én sem. És bár visszabontottam az egyik toroidot, hogy "impregnáljam" rajta a primert, mégsem azt tekertem végül meg az elektroncső teszter/mérő/válogató labortápomhoz, hanem egy szünetmenetesből bontott trafót (a szünetmentest pedig itt vettem kilóra az apróban, abból is vehetett volna bárki), mert ez gyorsabb volt, lévén kellett rá 4db szekunder, egy 260V-os, egy 60V-os, egy 6,3V-os meg egy 10V-os a műszernek.
És kb. annyi idő alatt bontottam szét, tekertem meg és raktam össze, amíg a kérdező itt kérdezgetett, mivel bármilyen választ kapott is, azok egyike sem volt jó... De az apróban is volt 2 megfelelő trafó, neki az sem volt jó... Meg a 12V-os nagyobb áramú toroid is mint ezek, ez is jó lenne neki, mert ebből is lehet 67V DC-t csinálni, de neki ez sem lenne jó... Tipikusan az a kategória akinek nem lehet, meg nincs is értelme segíteni, csak erre nem jöttem rá már a legelején.
(#) mr.Cara hozzászólása Dec 13, 2019 /
 
Üdvözlet !
Alkotót szeretném megkérni (mint már annyiszor) a 200mV-os panelmérő nyomtatási rajzát vasaló alá légyszíves feltenni ! Ha lehet extra kérés :kétpanelos (külön panelen van a kijelző, és a 7107) dip tokos változat , 5611 kijelzőméret, A5 lapra , duplán .
Köszönöm szépen !
(#) Alkotó válasza mr.Cara hozzászólására (») Dec 13, 2019 /
 
Mutass rá egy linkkel, melyik tervre gondolsz. Mostanában ezek a tervek már mind kétoldalasak, amit vasalással nem nagyon lehet létrehozni.
(#) mr.Cara válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 13, 2019 /
 
Nem találom a zt a beültetési rajzot..., de ennek volt egy 5611-es változata, amit szeretnék engedelmeddel lekoppintani!
(#) Alkotó válasza mr.Cara hozzászólására (») Dec 13, 2019 /
 
Ez nem egy mai terv, és csak feltételezem, hogy erre gondoltál.
Feltétlenül ellenőrizd le, hogy valóban illik-e a tényleges kijelződhöz.
(#) mr.Cara válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 13, 2019 /
 
Egy menő gondolatolvasó vagy ! Csak azt nem tudom a két kijelző el fér-e ilyen közel egymáshoz..., kinyomtatom és megnézem !
Köszönöm szépen !

Méretes ! Köszönetem !
(#) Egri Frédi hozzászólása Dec 14, 2019 /
 
Egy kis segítséget kérek valakitől, aki ügyesebb, mint én ( ez nem nagy művészet ).
Találtam egy állományt a NET -en, amit nem tudok megnyitni: fesszab.ms11
" Belenézve " az állományba így kezdődik: MSMCompressedElectronicsWorkbenchXMLÁŠ)
Ha valaki tudja, hogy lehet megnyitni, vagy van hozzá programja, szívesen látnám a segítségét ...
(#) Ge Lee válasza Egri Frédi hozzászólására (») Dec 14, 2019 /
 
A 11-es vagy újabb verziójú multisim-mel nyitható meg.
(#) Egri Frédi válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 14, 2019 /
 
Köszi, műkszik
Már csak kódot kell találnom hozzá, hogy 30 nap után is használható legyen
Következő: »»   753 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem