Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő
 
Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   171 / 188
(#) Sinike válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Köszi, de az sem ír többet... Még mindig nem tudom, hogy keressem, mert sem CMEAS, sem C102-064X133 tokozást nem találok. (Illetve Texas I-nél van ilyen tok, de az 100nF)
(#) Skori válasza Sinike hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
Nem kötelező ragaszkodni a tokozáshoz, egy hosszabb kivezetésű kondi lábait lehajtod akkorára hogy passzoljon a furatokhoz, de legvégső esetben akár kis vezetékdarabbal is bekötheted a kondit. A CMEAS nem tokozás, hanem az alkatrész neve, csak nem a szokásos C1, C2... Cn stb nevet kapta... A C102-064X133 szintén nem egy bolti tok neve, hanem az eagle a tok mérete, és a lábtávolsága alapján ilyen néven tárolja.

Tehát vagy nézd meg a lábtávolságot, és úgy keress kondit, vagy vegyél bármilyen megfelelő kondit, és kösd be akár vezetékkel, vagy ahogy tudod... Nekem ez nem tűnik egetverően nagy problémának.
(#) _BiG_ válasza Sinike hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
A CMEAS egy rövidítés: C Measure, azaz mérőkapacitás.
(#) Sinike válasza Skori hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
Ok, bocsi, azt hittem, az valami kritikus alkatrész neve Bár azóta sokat dolgoztam rajta, és kiderült!

Kera_Will: ez a verzió tök ugyanaz, mint amit már sokan megépítettek, csak kevesebbet kell fúrni Azért tetszik, mert smd, és mert már egybeépített a kikapcsolással, és a relé helyett is BC van, ami épp van is itthon, stb... Minden MOD úgy kezdődik, hogy egyszer megépíti egy ember, aztán majd több....

Viszont pont emiatt is lett volna jó egy fotó, hogy az ember lássa, mit keressen, mert sokminden van ám itthon, és nekem most 3x-os munka beazonosítgatni az Eagle (vagy egyéb) tok méreteket, alkatrészeket. De már 85%-át sikerült, ha már ennyi munkám fekszik benne, már megcsinálom!

Köszönöm azért, de úgy érzem, már sínen vagyok. Majd jelentkezem az eredménnyel!
Skori, szurkolj!
(#) granpa válasza Sinike hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
A mérőkondenzátor eléggé kritikus alkatrész, mert annak pontosságától függ a mérés pontossága.
(#) Skori válasza granpa hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
A rajzon amiről beszélünk (Bővebben: Link) van egy CMEAS és egy CREF kondenzátor. A mérés pontossága a CREF-től függ. A CMEAS esetében annyi a lényeg, hogy stabil legyen (ne változzon a kapacitása a hőmérséklettel, idővel) és nagy jóságú legyen, az abszolút pontossága kevésbé kritikus. Ebbe a pozicióba egy régi robosztus csillámkondit építettem be. A CREF esetében szintén a stabilitás a legfontosabb, majd a pontosság, ugyanis lehet kalibrálni a műszert ha a referencia kondi nem pontosan 1nF. A módosítás miatt (a relé kiváltása tranzisztorra) a tranzisztor így is kb. 10pF plusz kapacitást visz be, ami ugyan nem okoz túl nagy hibát, de mivel ki lehet kompenzálni, így érdemes is ezt megtenni.
(#) granpa válasza Skori hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
A második mondatban írottra gondoltam.
(#) Sinike válasza Skori hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Köszönöm!
(#) soskajoska válasza Skori hozzászólására (») Márc 15, 2018 /
 
Szia!
Tetszik a kapcsolásod a beépített lekapcsolóval. Egy kérdésem lenne. Változtattál a programon, mert tranzisztorral oldottad meg a REF kondi kapcsolását? Azért kérdezem, mert visszatenném bele a relét. Megjött az ebay-ről rendelt SIP-1A05 relé és kényelmesen befér.
Még egy kérdés. A nyitott, vagy az árnyékolt induktivitásos változatot építetted meg?
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2018
(#) Skori válasza soskajoska hozzászólására (») Márc 15, 2018 /
 
A legutolsó közzétett programmal használom: LCM3_v1.35.hex
Az eredeti cikkben levő kalibráló kapacitás beállító feltéttel pontosítottam, mivel a tranzisztor kicsit nagyobb kapacitást visz be mint a relé. amúgy eredetileg én is relésre terveztem, később hekkeltem bele a relé helyére a tranzisztort. FET-el is próbáltam, és jól is működött, de a sima NPN tranyó kisebb plusz kapacitást vitt be, azaz kevesebbet kellett állítani a kalibráló feltéttel.
Az árnyékolt induktivitásos kivitel szerintem jobb, pontosabb. Kaphatók SMD árnyékolt induktivitások is, ebben a témában is volt szó róla, de a saját készítésű kicsi fazékvasmagos tekercs adja a legjobb eredményt.
Gyakorlatilag ha összerakod az LC mérőt bármilyen induktivitással, akkor már tudsz mérni, és tudsz készíteni egy saját induktivitást is 100uH-re. Ha ez megvan, akkor egyszerűen kicseréled az induktivitást a saját készítésűre (persze utána célszerű újra kalibrálni).
(#) Skori válasza frissadam hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Igazából nem kell érteni a mikrokontrollerekhez, az is csak egy IC amit be kell ültetni a panelbe. Annyi a különbség, hogy bele kell tölteni a programot, ami amúgy elérhető/letölthető a cikkben. Ha ehhez nincs eszközöd, akkor kérj meg valakit hogy segítsen, egy felprogramozott PIC egy sima borítékban is elpostázható. Az egész műszer összes alkatrésze kijön néhány ezer forintból.

Mint írtam én is építettem LCM3-at, több darabot is, utoljára pl. EZT Szerintem a pontossága is bőven elég arra amire használni kell. Amit belinkeltem drágább volt, mert kicsit tuningolt verzió, de én rászántam ezt a többletet. A filléres árú LCD kijelző helyett ezt már OLED kijelzővel építettem, 2db 18650-es Li akkuról működik, és ezeknek a töltő áramköre is helyet kapott a dobozban.
(#) frissadam válasza Skori hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Köszönöm! Szerintem én vásárolnék ilyet kompletten. Ha esetleg tudnál ajánlani egyet már is vevő lennék rá. Körbe nézek az interneten is.
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Nézd csak! Ennyiért nekiállni sem érdemes. Én hirdettem itt régebben az apróban a legelső LCM2 verziómat még egysoros, háttér világítás nélküli LCD kijelzővel valami 1500-2000Ft körül, senkit nem érdekelt. Aztán meglátta nálam az egyik volt kollégám és azonnal megvette...
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Tényleg jónak tűnik ez az ebay-es LC mérő, kíváncsi lennék rá élőben. Mindjárt rákeresek hátha van youtube video is róla valahol.
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Rengeteg videó van róla, mondjuk én nem nézegettem. A széles (átkapcsolható) méréshatár tartomány az ami nagyon tetszik benne, bár én azt nem használnám mert arra ott van az alkatrészteszter.
(#) vteo válasza Skori hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Én pont ilyet vettem 2-3 éve. Jól működik. Legnagyobb kínlódás vele az, hogy kapacitás és induktivitás mérés előtt más eljárás szükséges (egyik rövidzár, másik szakadás), de ez bőven belefér.
(#) Skori válasza vteo hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Mit értesz az "eljárás" alatt, nem csak bekapcsolod és mérsz? Minden váltáskor kell kalibrálni vagy nullázni? Vagy nem működik pl. az induktivitás mérés amíg nem zárod rövidre?
(#) frissadam hozzászólása Márc 18, 2018 /
 
Ezt?

vagy

Ezt?

Ajánlanátok?
(#) vteo válasza Skori hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Igen kondezátor és induktivitás mérés váltáskor szükséges a "nullázás".
Ez van az ebay-os leírásba, de biztosan olvastad te is.
In the three mode , the measurements are required for zero adjustment. The methods according to different inductance, capacitance .
Cx mode in terminal open state, press "Reset" key, the screen shows "Setting... OK "after the release, the screen time line should display" 0.00pF "; HL and Lx mode, the terminal short-circuit condition, press" Reset "key, the screen shows" Setting... OK "after the release, the screen time should show" 0.000mH "and" 0.000uH ", after the open circuit terminal for display" Over Range!". Then, you can put the inductance connected test instrument to test.
In the measuring result displayed, press the function keys are black, will display the test frequency current.
(#) Ge Lee válasza vteo hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Ami ugye természetes, mivel a legkisebb kapacitás az a szakadás, a legkisebb induktivitás meg a rövidzár. Meg a két méréshez a bemeneten lévő L tagot is hol sorba hol párhuzamosan kell kapcsolni.
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Én az ebay-est venném. Eleve harmadába kerül ami ráadásul bruttó, a vakerásnál még fizethetsz postaköltséget is (plusz már elkelt). Aztán az LCM3 ESR mérését én nem ismerem, de az alkatrészteszterét igen, az kb. annyiszor ad más értéket ahány mérés van, ráadásul durva eltérésekkel. Az ESR-t szerintem sokkal jobb analóg műszerrel mérni, az valóban azt mutatja ami van, akárhányszor ismétlem meg a mérést.
(#) vteo válasza frissadam hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
Mégsem ajánlom az LC100a-t. Tegnap tesztelgettem (milelőtt ajánlanám). Én eddig csak induktivitás mérésre használtam, így eddig csak a reset gombot használtam (a többi a több éve beállított Lx (kis értékű induktivitás) mérésre volt állítva). Az L/C üzemmód kapcsolók olyan rossz minőségűek, hogy már Cx állásban (ez a kis értékű kapacitás) nem is tudtam mérni. Sikerült nagy nehezen vissza állítani kis értékű induktivitás mérésre, nekem így megfelel.
(#) vteo válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
Ami nem természetes, hogy minden bekapcsolás (ill. üzemmód váltás) után az eljárást el kell végezni.
(#) Ge Lee válasza vteo hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
Nem csak akkor. Ezek a műszerek oszcillátorral mérnek, aminek a frekvenciája akkor is mászkál ha kvarc van benne, mert az alkatrészeknek hőmérséklet változása van, a bemenet folyamatosan változik mivel matatunk előtte, mozgatjuk a mérőzsinórt, átkapcsoljuk a kapcsolót stb. , tehát változnak a kapacitások, induktivitások amik elhangolják picit az egészet, szóval az oszcillátor frekije hol erre hol arra mászkál. A kalibrálást ezért kell mindig közvetlenül a mérés előtt elvégezni, hogy "tudja" a kontroller hogy mi az az éppen aktuális érték amihez képest neki az eltérést számolnia kell.
(#) Kera_Will válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
Idézet:
„kell mindig közvetlenül a mérés előtt elvégezni, hogy "tudja" a kontroller hogy mi az az éppen aktuális érték”

Ezt be is írja az EEPROMba ? Mert előbb utóbb "elkopik" az is .
Persze firmware függő.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2018
(#) Ge Lee válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
Nem tudom, a programozáshoz nem értek, meg a szóban forgó kütyüt sem ismerem. Nekem az LCM2 van, annak én egy fix bemenetet csináltam, tehát nincsen lógó-tekeredő kábel meg csipesz a bemenetén, hanem egy ónozott lecsavarozott nyákdarab. Ha bekapcsolom kapacitásmérésre akkor kiírja hogy mondjuk 6,6pF. Várok pár másodpercet, lenyomom a kalibrálást és beáll 0,0pF-ra. Ez van hogy 1 perc múlva is ennyi, de van hogy picit elmászik és mondjuk 0,2pF lesz, ekkor mérés előtt újra kalibrálom azaz nullázom.
Ez a mérések előtti közvetlen kalibrálás. Meg van az abszolút kalibrálás amit jumperekkel lehet elvégezni egy adott etalon alkatrészhez. Ez utóbbit viszont eltárolja. Tehát ha mondjuk van egy etalon 0,1%-os kondim, azt méréskor a jumperekkel beállítom ezen értéken belülre (ha egyébként nem ott lenne), akkor onnantól ilyen pontos lesz a műszerem. Nekem csak 1%-os kondit sikerült szereznem, ahhoz beállítottam, azt onnantól bármikor annyinak fogja mérni. Hogy ehhez képest mennyit tér el később azt még sosem néztem, de most adtál egy ötletet, és megnézem hogy az 1 nanós, 998,2pF-nak mért kondit mekkorának fogja mérni mondjuk hónapok múlva.
(#) Kera_Will válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
Idézet:
„ogy az 1 nanós, 998,2pF-nak mért kondit mekkorának fogja mérni mondjuk hónapok múlva.”

Előtte "öregitsd" meg egy kicsit a kondit.
Mérjél rá , rakd le és majd pár hónap múlva ismét.
Öregítés: 8-10 alkalommal több órás /napos melegebb hidegebb helyekre rakni ... Melegebb fűtőtest közelébe , hidegebb mélyhűtő.
Állandó tárolása szoba hőmérsékleten.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2018
(#) Skori válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
Pont emiatt jó az LCM3-ban a "százéves" bakelitházas csillámkondi. Az LCM3 utolsó szoftvere menti a kalibrálási értékeket, de ha stabilan van megépítve akkor csak ritkán kell kalibrálni. Ennek annyi a nyűgje, hogy bekapcsoláskor nullázza a kapacitás értéket, tehát "C mérés" állásban kell bekapcsolni, nyitott mérőpontokkal, és csak miután elindult akkor lehet L mérésre kapcsolni és tekercseket mérni. Ez néha zavaró amikor sietne az ember, de többnyire belefér a tűréshatárba. Cserébe nagyon pontos is lehet (főleg ha van mihez kalibrálni). Egy 3600pF-os 0,25%-os kondihoz kalibráltam, és sokkal később előszedve az eltérés 5pF alatti (az 1% jelen esetben 36pF lenne).

frissadam:
Tehát ha gyorsan kell és olcsón akkor ebay, ha építenél, vagy kicsit pontosabban akarsz mérni akkor LCM3 saját készítésű, fazékvasmagos induktivitással. Amikor a nagy kijelzős LCM3-at építettem, akkor a régit eladtam, abban kék/fehér normál méretű 1602-es kijelző volt, Li akksik töltő elektronikával + auto kikapcs, dobozolva, feliratozva stb... érdekes módon pillanatok alatt elkelt!
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2018
(#) c_jani hozzászólása Márc 20, 2018 /
 
Sziasztok!
Kérdeném, hogy van-e infótok , lehet-e valahol LCM3 kittet vásárolni.
Köszi!
Jani
(#) soskajoska válasza Skori hozzászólására (») Márc 27, 2018 /
 
Szia Skori!
A Li aksis kikapcsolós változatot megosztod?
Ha jól látom, a Bővebben: Link hozzászólásodban leírt kapcsolás 9V-os elemmel megy.
Nem tudom, hogy a SI2307 biztonságosan kapcsol-e 5V-on. Ugyanis a "Power bank"-hoz használt, "auto power off" funkcióval rendelkező töltő-kisütő áramköröm van.
Következő: »»   171 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem