Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » LCM3 alkatrész mérő műszer - KIT lehetőség
LCM3 alkatrész mérő műszer - KIT lehetőség
Szerző: deguss, idő: Szept 8, 2009, Olvasva: 250646, Oldal olvasási idő: kb. 2 perc
Lapozás: OK   5 / 10

3+1 módban lehet/kell kalibrálni. A folyamat végeztével a mikrovezérlő a saját belső EEPROM-jába elmenti az aktuális kalibrált értékeket, így ezek természetesen újbóli bekapcsolás után is rendelkezésre állnak.

C-kalibráció

  1. Bekapcsolni
  2. L/C-váltókapcsolót C-állásba váltani
  3. Mérővezetékeket rátenni, (GND és L/C hüvelybe) de nem összezárni. Ne is nyúljunk hozzá, mivel ez is meghamisítja a mérést.
  4. A nullázó kapcsolót átváltani, majd a felirat megjelenése után visszaváltani. Általában fél másodpercnél is kevesebb ideig tart. .
  5. Várjunk a 0.0pF megjelenéséig, addig ne nyúljunk a műszerhez!

Induktivitás kalibrálás

  1. L állásba a váltókapcsolót,
  2. rövidre zárni az L/C bemenetet,
  3. átbillenteni a nullázó kapcsolót, majd a fentiekhez hasonlóan, ha készen van, visszaváltani.
  4. Várni egy  keveset. Az induktivitásmérés nullázódik. Kész.

Elkó (ESR) kalibrálás

Elkó mérésnél a mikrovezérlő a töltő ellenállást (180Ohm+PIC kimeneti ellenállása) kalibrálja. Hasonlóan üzem közben át kell váltani a nullázó kapcsolót vagy gombot, majd ha a készülék kiírja "Válts mérésre" [1], akkor vissza kell váltani, ekkor nullázza a kijelzést és a kapacitásmérést is kalibrálja.
Ugyan ezt megismételve, rövidre zárt mérővezetékkel (Cp+GND), az ESR mérést kalibrálja és nullázza [2]. Szintén megjelenik itt is a nyugtázó üzenet [3].
 

[2]

[3]

A pontos ESR mérés feltétele, hogy a 100uH és a 33+1nF alkotta rezgőkör soros veszteségi ellenállása ne legyen 1,5 - 2 Ω-nál nagyobb. Itt összegződik a tekercs AC (90kHz) ellenállása, a 33nF ESR-je, a kapcsoló és csatlakozok érintkezési ellenállása és még pár más tényező. Ezt úgy lehet ellenőrizni hogy C állásban az elkó bemenetet rövidrezárjuk, és az L/C bemeneten 100-130 mV feszültséget kell mérni csúcstól-csúcsig (kb 30-40 mV effektív érték). Ha ennél alacsonyabb, akkor csökken a mérés felbontás és pontossága (2mOhm körül érték érhető el).


Lehetőség van, egy a programozható csatlakozóra dugható feltéttel, (két nyomógomb) a kalibráló kapacitás pontosítására (C10). Ehhez megépíthetjük a következő ábrán látható feltétet, és C állásban, a nullázó gombot nyomva, rádughatjuk a panelra. A kijelzőn kijelzett CCal értéket módosíthatjuk vele, egészen 0.9nF-től 1.1nF-ig. A két gomb értelem szerűen a le és felfelé való léptetést szolgálja.

Ám ez nem kötelező, a műszer ezen kalibráció nélkül is használható, ha pontos alkatrészeket használunk! A következő oldalon bemutatott KIT-ben (alkatrészcsomag) ilyenek vannak!


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   5 / 10
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem