Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő
 
Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   175 / 175
(#) p_istvan válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 11, 2019 /
 
Akkor mérd terhelve az ESR-t...
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 11, 2019 /
 
Elvben teljesen mindegynek kéne lennie, ha a belső ellenállás nem terhelésfüggő. (azért nagyságrendi eltérés nincs a mért értékeid között, de kíváncsi lettem volna a két különböző terhelő árammal végzett mérés eredményére is)
Egy egyenest két pontjának koordinátája meghatározza. Az egyik pont az U0, (IT=0), a másik UT (IT=IT) Ebből ki kell jönnie az Rb -nek. Persze ugyanez a módszer az U1 (IT1), és U2 (IT2) esetén is.
Ha ez nem így lenne, akkor jogos a feltételezés, hogy a belső ellenállás terhelés függő. Ez egy akkunál könnyen elképzelhető, mert csak elég ránézni egy általános kisütési jelleggörbéjére
A kisütés folyamán igencsak változik a görbe meredeksége, ezzel a belső ellenállása. Többek között ezért is ad korrekt képet az akkumlátor állapotáról a belső ellenállás mérés. Azon a szakaszon, ahol a kisütési görbe "háta" található, bármekkora árammal végezve a mérést nagyjából ugyanezt az értéket fogja mutatni. A kezdeti, és végső szakaszban persze ez már nem úgy van.
A váltóáramú mérés azért jobb, mert az akkunak a jelentős igénybevétele nélkül történik, és viszonylag kis ΔU esetén is pontod eredményt ad.
A kiértékeléshez azért tudni kéne azt is, hogy a mért érték milyen viszonyban van a vizsgált elem, akku általános értékeihez képest.
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2019
Következő: »»   175 / 175
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu