Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő
 
Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   187 / 188
(#) dB_Thunder válasza hadihajos hozzászólására (») Máj 1, 2023 /
 
Helló!
3 oldalt kell visszalapoznod itt, 2020 aug. hozzászólások!
https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2373675.html
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2023
(#) hadihajos válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 1, 2023 /
 
Köszönöm a segítséged!
(#) hadihajos válasza Gafly hozzászólására (») Jún 1, 2023 /
 
Üdvözletem! Köszönöm a segítőkészséged! Ha valóban tudnál segíteni, megköszönöm! Nem kérem ingyen! Főként a transzformátor mérete miatt nem ragaszkodnék a teleptartóba erőltetni a táplálást. Amellett valóban nem tudom mekkora áramot igényel. Talán a földelés biztosítása miatt is célszerű magát tápot földelni, onnan már adja magát a műszer földelése. A gépkönyvet olvasva -kissé halványak a rajzok. A mérő erősítő része és a mérőhíd ugyanazt a feszültséget igényli vagy nem? A 13. oldalon, az 5.1.2. Ellenállás mérés külső teleppel részben a "Mérőhídra adható tápfeszültség értékét" táblázatot nem értem. Ez miként valósul meg a belső elemekkel és miként a táppal? Köszönöm!
(#) Gafly válasza hadihajos hozzászólására (») Jún 14, 2023 /
 
Jelen, ha már így meg lettem szólítva ennyi év után.
Megint letöltöttem a dokumentációját. 12 db klasszikus "rúdelem", mostanság "D" méret látja el a két IC tápfeszültségét, összesen 2 x 9 Vdc.
A teleptartóba simán belefér egy kisebb transzformátor, két kondenzátor és stabilizátor IC-vel. Arra alapozom, hogy egy rúdelem 34.2 × 61.5 mm, 12 meg aztán sokkal nagyobb.
Nagyobb transzformátorral jobban jársz, mert kisebb teljesítményűnek durván magasabb az üresjárási feszültsége, és a primerje is hamarabb (akár gyárilag) is szakadt lehet.

Szerintem fúr, farag és káromkodik. El leszel vele egy darabig, különösen ha nem tudsz 3D nyomtatni, és Kínából NYÁK-ot rendelni hozzá (hogy kultúráltan nézzen ki).
(#) Gafly válasza hadihajos hozzászólására (») Jún 14, 2023 /
 
Most jövök rá, hogy csak a felére válaszoltam.

Az előfeszítést nem az elemekről veszi, és csak speciális esetekben van rá szükség, lásd csatolt képernyőmentés.

Amúgy önmagában nevetségesen kis fogyasztása van, ha veszel bele egy garnitura "tartós" elemet, akkor szerintem annak az árán ugyan legalább kétszer megebédeltek, de elemet cserélni nem kell.
(#) hadihajos válasza Gafly hozzászólására (») Jún 14, 2023 /
 
Nincs olyan felkészültségem, azért kerestelek meg... Egyiket sem tudom megcsinálni.
(#) Gafly válasza hadihajos hozzászólására (») Jún 14, 2023 /
 
Sajnos "úgy" nem tudok segíteni, hogy megcsinálom neked, még fizetségért sem.
De kérdezd meg apróhirdetésben, biztosan akad aki megcsinálja.
Én itt tudok benne segíteni ha kérdés vagy rajz kell.
Mellesleg egy fénykép a teleptartóról sokat segítene...
(#) dell112 hozzászólása Júl 7, 2023 /
 
Kedves csoporttársak!

Valaki tudja, esetleg hol lehet még kapni LCM3 ESR mérő kittet?
De legalább panel és a PIC16F690 kellene az utolsó verziójú programmal ami már áramkörben is képes mérni.

Üdv.
(#) dB_Thunder válasza dell112 hozzászólására (») Júl 7, 2023 /
 
Szerintem már senkinek nincs kittje, talán vannak még elfelvő nyákok, a többi alkatrész is összeszedhető, PiC is, programja is megvan.
Azt is meg lehet beszélni szerintem hogy valaki megveszi a PICet és felprogramozva továbbadja neked.
(#) Ge Lee válasza dell112 hozzászólására (») Júl 7, 2023 /
 
Nézegesd a jófogást ott egy illető szokott árulni készet, most épp nem hirdet. Vettem tőle én is de vissza is küldtem neki, mert az induktivitás mérés része hagy némi kívánnivalót maga után. Ha lényeges az is, pláne a vasmagos kivitelek akkor inkább vegyél egy DER EE DE-5000-et vagy valami hasonlót.
(#) denon888 válasza dell112 hozzászólására (») Júl 7, 2023 /
 
PIC szerintem van nekem. Beégetni is tudom a progit. Meg tudok adni hozzá pár alkatrészt, kapcsoló, relé, induktivitás. Ha érdekel szólj és összeszedem ami nekem van hozzá.
(#) dell112 válasza denon888 hozzászólására (») Júl 8, 2023 /
 
Köszönöm a válaszod. Ez melyik nyákhoz van?
Én ezt találtam:
http://skory.gylcomp.hu/kistap/LCM3-auto-off.html
Üdv.
(#) Skori válasza dell112 hozzászólására (») Júl 8, 2023 /
 
Inkább ezt nézd: Bővebben: Link
Időnként hirdetnek páran nyákgyártást, a belinkelt cikkben pedig van nyákterv, ami alapján akár le is gyártható.
(#) dell112 válasza Skori hozzászólására (») Júl 8, 2023 /
 
Köszönöm, elnéztem, én is ezt a linket akartam felrakni. Nem tudom valaki legyártatott-e erről nyákot, mert több hiba van rajta Eagle szerint. Átfedések, stb. Próbálom kijavítani, de lehet, hogy valami régrebbi nem javított tervet sikerült felrakni.
(#) Skori válasza dell112 hozzászólására (») Júl 8, 2023 /
 
Ez annak idején egyoldalas panelra készült, és az alkatrész oldali vonalak átkötésként vannak megvalósítva. Kétoldalas panelként legyártás előtt, esetleg kicsit odébb kell húzni néhány vezetősávot, és már jó is lesz.
(#) dell112 válasza dell112 hozzászólására (») Júl 8, 2023 /
 
Ez kimaradt.

hibák.JPG
    
(#) dell112 válasza dell112 hozzászólására (») Júl 8, 2023 /
 
Igen, lehet, hogy igazad van. Köszi.
(#) nemgyuri hozzászólása Nov 1, 2023 /
 
Egy kapcsolás módosításához beszereztem két kondenzátort. LCM3-al mértem, és a képen látható eredményekkel. Minden típusnál az első adat az elektrolit kondenzátorok mérőpontjára csatlakoztatva. A második a normál kondenzátorok mérőpontjára. Ezek a kondenzátorok NEM elektrolit kondenzátorok!
Ami a legfurcsább számomra, hogy a normál kondenzátor-mérés állásban össze vissza ugrál a kijelzett, nyílván nem jó érték.
Valaki megmagyarázná nekem?
(#) Ge Lee válasza nemgyuri hozzászólására (») Nov 1, 2023 /
 
Az LCM3-at annyira nem ismerem, de ha jól tudom a hagyományos (nem elkó) mérő része dettó ugyanaz mint az LCM2-nek, ami a működési elvéből adódóan nem tud 1µF-nál nagyobb értéket mérni (ezért egészítették már ki az LCM3-at ez elkómérő résszel). Szóval szerintem teljesen normális amiket mértél. Bár ha jól emlékszem lehet hogy nem is 1µF az hanem 100nF, azaz attól nagyobb értéket nem fog tudni ott jól mérni.
(#) Skori válasza nemgyuri hozzászólására (») Nov 1, 2023 / 2
 
Az LCM3 elvileg 1µF-ig tud polarizálatlan kondit mérni. Gyakorlatilag erősen függ a műszer felépítésétől, a mérővezeték hosszától, és a csatlakozás ill kontaktusok minőségétől is.
Amit először építettem, azzal kb 500nF-ig lehetett pontosan mérni, felette csak elkó állásban. Később saját nyákra, jobb alkatrészekből felépítve, javult a helyzet: ha jól emlékszem (de majd kipróbálom) kb. 3...4µF-ig tudok pontosan mérni polarizálatlan kondit, egészen rövid mérővezetékkel. Elkó állásban 220.000µF volt a legnagyobb kondi amivel próbáltam, ezt még jól tudta mérni.
(#) nemgyuri válasza Skori hozzászólására (») Nov 1, 2023 /
 
Köszönöm a magyarázatot - Ge Lee neked is!
(Ha jól gondolom más a mérési elv?)
(#) Skori válasza Skori hozzászólására (») Nov 4, 2023 / 1
 
Most jutottam oda, hogy megnéztem pár kondival, hogy az LCM3-al mekkora a legnagyobb mérhető érték, polarizálatlan kondi módban (rezonancia elven mérve), és az elkó mérés állásban mért értékkel összehasonlítva (elv: töltés-kisütés időmérés) A µF-os tartományban már ez utóbbi módban a pontosabb.

A két műszerem közül az egyik kb. 2µF-ig használható polarizálatlan módban, a másik kb. 3µF-ig. 4,7µF-ot már mindkét műszer nagyon nagy hibával mért polarizálatlan módban. Csatolok képeket.
(#) soskajoska válasza nemgyuri hozzászólására (») Nov 6, 2023 /
 
Már nagyon rég óta nem használom az LCM3-at. Bizonytalan méréseket adott.
Én mostanában az LC200 készüléket használom, amit ebay-ról vettem.
Digitális "bridge LCR" mérő. Lényegesen megbízhatóbb és pontosabb. 0,5%-os és régi REMIX-es (kézzel ráírt értékű) etalon kondenzátorokkal ellenőrizve.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2023
(#) Ge Lee válasza soskajoska hozzászólására (») Nov 6, 2023 /
 
Nekem erős a gyanúm, hogy abban az LC200-ban pontosan ugyanaz van mint az LCM3-ban, vagy legalábbis valami nagyon hasonló, szóval nem tudom mitől lenne lényegesen jobb. A bridge felirat is megtévesztő mert szerintem köze nincs egy mérőhídhoz.
Egyébként, amíg csak kondit mérsz vele igazából teljesen mindegy, mert a problémák az induktivitás méréssel jönnek elő, jóformán csak a ferritmagos induktivitásokat lehet megmérni velük, egy vasmagos induktivitásra teljesen esetleges és valótlan eredményt adnak. Még a gyári mérőhidak is, amik általában csak egyetlen, 1kHz-es frekin képesek mérni.
A hangfalas topikba tettem be minap egy hangszóró induktivitás mérést 4 féle frekin, tanulságos.
Egy komolyabb impedancia mérőhíd meg ami tud mondjuk 10Hz és 30MHz közt bármilyen frekin L-t és C-t mérni, nem véletlenül kerül egy fél lakás árába.
(#) trabi007 hozzászólása Nov 18, 2023 /
 
Sziasztok! Az általam után épített lcm3-al van egy olyan problémám , hogy a kalibráció után nem nullát mutat egyik mérési állásban sem ,hanem kondenzátor mérésnél ugrál 0,7-0,2 pF közt , és induktivitásnál is összezárt mérővezetékkel ugyan ez a helyzet -4-6 uH közt ugrál . ellenállás mérésnél is -23-8 mOhm között ugrál az érték , többszöri kalibráció után is ugyan ez a helyzet , valaki esetleg tudna segíteni , hogy hol keressem a hibát vagy , hogy mi lehet a hiba ilyenkor . Előre is köszönöm a segítő válaszotokat .
(#) Kera_Will válasza trabi007 hozzászólására (») Nov 18, 2023 /
 
Gyanta pacák esetleg átvezethetnek. Teljesen letakarítani.
(#) Skori válasza trabi007 hozzászólására (») Nov 19, 2023 / 1
 
Kapcsolók kontaktusa is szokott bizonytalan lenni - az is okozhat ilyesmit.
(#) soskajoska válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 20, 2023 /
 
Vajon akkor miért is mérhető 1kHz a csatlakozókon? Már ha ugyanaz, mint az LCM-3?
Amiről beszélsz, az az LC100 "műszer". Az valóban hasonló működési elvű!
(#) trabi007 válasza Skori hozzászólására (») Nov 27, 2023 /
 
Letakarítottam a nyákot , a kapcdolót szerintem jók , de viszont a 33nf os MPK kondenzátor helyett MKP van benne nem tudom ez jó e bele vagy esetleg befojásol valamit , amire esetleg ki tudnám cserélni az se MPK hanem MPX.
(#) trabi007 hozzászólása Dec 17, 2023 /
 
Sziasztok! Lenne egy olyan kérdésem , hogy a melékelt képeken abekapcsoláskor az lcm 3 frekvencia értékek láthatóak , és ha nincs bele dugva a két kis mérővezeték akkor egy pár tizeddel több a felső érték , ez normális vagy sem?
Következő: »»   187 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem