Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma
 
Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   282 / 312
(#) Prome válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 20, 2018 /
 
Köszi és ezt tudja javítani olyan valaki aki forrasztani ugyan tud, de a tranzisztort csak azért tudja megkülönböztetni a diódától, mert 3-ig is el tud számolni?
(#) bbalazs_ válasza Prome hozzászólására (») Nov 21, 2018 /
 
Sajnos nem. Ha a cső a hibája, akkor némi kézügyességgel talán kivitelezhető a csere. Az LCD képernyőkben nem annyira vékony a cső, mint mondjuk a notebookokban, így van rá esély.
Azért nem érdemes szakemberhez vinni, mert a javítás óradíja összevethető egy új árával.
De kísérletezni jó. A vezérlő IC adatlapjával kezdd. Arra ügyelj, hogy ha egyes bemenetek bénítva vannak, akkor látszólag megjavul, de mindig 100%-on jár és attól a cső is és az elektronika is tönkremehet hamarosan.
(#) Prome válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 21, 2018 /
 
Köszi! Az a baj, hogy már ott elakadok, hogy nem tudom, mi ebben az esetben a cső? Én csak elektroncsőről hallottam még, de az biztos nem.
(#) bbalazs_ válasza Prome hozzászólására (») Nov 21, 2018 /
 
CCFL/CCFT - Cold Cathode Fluorescent Lamp/~Tube
Fénycső. Az LCD monitorokban sok esetben egy fém tokban van, amit ki lehet húzni lényeges szétbarmolás nélkül (magát az LCD panelt nem kell nagyon szétszedni).
(#) Prome válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 21, 2018 /
 
Köszi eddig is. tegyük fel, hogy kiveszem, s berakok helyette egy másikat, és jó. Hogyan tudom leellenőrizni, hogy nincsenek e bénítva e bemenetek, s nem 100%-on megy, nem eleve emiatt ment-e tönkre a cső?
(#) Szasza9668 válasza Prome hozzászólására (») Nov 21, 2018 /
 
Én ilyen esetben ledesítem a képernyőt. Új ccfl nincs a piacon vagy drága. A led olcsó tömegcikk.
(#) Prome hozzászólása Nov 21, 2018 /
 
Úgy érted, hogy elvileg bármivel meg lehetne világítani, ez az egész csak a képernyő megvilágításáról szól? És persze oda csak egy ledfűzér fér be, vagy hasonló? E nagyon jó lenne mert ennyire még én is értek hozzá, hogy egy ledsort meghajtsak valamivel ami bent világít. Tudsz tanácsot adni led típusnevekkel, miket keressek? Mert én csak a 2 vagy 3 lábú ledeket ismerem illetve ismerek ledcsíkot de a meg nem fér bele mert 1 cm-es lap. Vagy ilyesmi is applikálható bele?
(#) bbalazs_ válasza Prome hozzászólására (») Nov 22, 2018 /
 
A bemenetek bénítása arra vonatkozott, hogy ha te barkácsolod az elektronikát és látszólag elindul. Normál esetben (ha a cső öregedett el, emiatt tilt le) újat betéve semmi gond sem lesz.

Egyébként a helyedben ledesíteném én is. Bármivel élvilágíthatod (ha ajánlhatom, akkor 120/m-es vékony, hidegfehér LED szalagot válassz.
(#) pipi válasza Prome hozzászólására (») Nov 22, 2018 /
 
pl: Bővebben: Link
kompletten
Csak egyeztetni kell valahogy az eladóval hogyan csomagolja, mert nekem sima vékony zacsiban küldte, mire ideért félkarika lett belőle, egyiket sem tudtam használni, mert több helyen elszállt a led, pláne hogy a közepén, hogy még 17" mnitorba sem lehet beszabni
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2018
(#) Prome válasza pipi hozzászólására (») Nov 22, 2018 /
 
Jé, ez eleve erre való? Ebayon elvileg panaszt lehet tenni, ha nem megfelelően csomagolja. Mert úgy kéne csomagolni, hogy célba éréskor is működjön. De van egy trükköm: postán maradóra rendelve, ha nem is mindig ép a csomag, de kisebb az esélye, hogy sérülten érkezik.
(#) Prome válasza Prome hozzászólására (») Nov 22, 2018 /
 
Ez amúgy ugyanolyan csatlakozóval bír amire a régi világítás van rácsatlakoztatva? Csak rá kell csatlakoztatni és kész vagy ennél többről van szó?
(#) pipi válasza Prome hozzászólására (») Nov 23, 2018 /
 
Eredeti csatin a fénycsőnek kb 800V is van...
---
Persze hogy visszaszedtem a pénzt az ebayon.
(#) Prome válasza pipi hozzászólására (») Nov 23, 2018 /
 
Az első mondatot nem értem
(#) bbalazs_ válasza Prome hozzászólására (») Nov 24, 2018 /
 
Mivel nagyon eltérő a feszültségigényük, nem lehet direktben csatlakoztatni rá.
A csövek magas feszültséggel és kis árammal működnek, a led szalag alacsony fesz mellett viszonylag sok áramot kér. A cső nagyfrekis váltóárammal, a led egyenárammal működik.
(#) Prome válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 24, 2018 /
 
És mi erre a gyakorlat? Kapni készen áthidaló áramkört, vagy készíteni kell?
Esetleg nem is az eredeti csövet meghajtó áramkörre kell csatlakoztatni, hanem a monitor saját tápbevezetése mentén valahová?
(#) bbalazs_ válasza Prome hozzászólására (») Nov 24, 2018 /
 
Nincs áthidalás. Esetleg oda be lehet csatlakozni, ahonnan az inverter a kisfeszt kapja. (Ott vagy egy biztosíték vagy egy áthidaló huzal szokott lenni, megszakítod és onnan levehető.)
Ez általában 15V körüli szokott lenni, szóval még a szalagot sem tanácsos rögtön rákötni.
(#) Prome hozzászólása Nov 24, 2018 /
 
A 78xx voltage regulator sorozat ledsornak megfelelő feszültségű eleme erre alkalmas? esetleg hűtőbordával? vagy erre van jobb áthidaló áramkor?
(#) pipi válasza Prome hozzászólására (») Nov 24, 2018 /
 
Amit linkeltem megnézted? driver boardja: Input DC 10-30V, szóval rákötöd a monitor tápjára, mint bbalázs írta....
Még annyi, hogy van pwm bemenete is, azt meg kell keresned a panelodon, ha szabályozni is akarod a fényerőt, ez a video panelről szokott visszamenni a táp/ccfl panelra.
(#) Prome hozzászólása Nov 25, 2018 /
 
Igen, de nem tudtam értelmezni. Most már a 10-30 voltot látom, de a pwm bemenetre továbbra se látok adatokat. A piros gondolom a táp, a fekete a test. A két sárga közül lenne az egyik a PWM? De hogy állapítom meg, hogy melyik?
(#) belfi2 hozzászólása Nov 29, 2018 /
 
Sziasztok!
Sajnos eddig bírta a Benq RL2240H monitor. Először lekapcsolta a kést szélső led sort, aztán az egészet. Vissza cseréltem az eredeti alkatrészt gondolván kevés a led áram , (most megint 60mA)de most csak felvillan a táp felugrik 55,5 voltra és semmi. Kondik cserélve lettek FET jó. A ledeket egyenként ellenőriztem jók.Mi lehet a hiba .()( Időközben a vezérlő elhalálozott de van másik .
(#) belfi2 válasza belfi2 hozzászólására (») Nov 29, 2018 /
 
Megoldva !
Hátha segít valakinek . A túlfeszültség védelem tiltotta le a vezérlőt (mp 3394). Nálam az osztó egy 300kohm és egy 6,34 Kohm ellenállásból áll. Az alsó tehát test felőli részre hozzá tettem párhuzamosan egy 27Kohm ellenállást igy a számítás szerint 60V-ra jött ki a feszültség korlát. Így már begyújtottak a led-sorok 54mA árammal.
(#) belfi2 hozzászólása Nov 29, 2018 /
 
Hali !
Viszont van egy másik problémám.Egy LG flatron slim L1970 nem megy alvóüzemmódba . Kb 10 perc után elsötétedik, és kiírja hogy nincs jel ellenőrizzem a kábelt. Ki viszont nem kapcsol , tehát sárgára nem vált a power led.
Van ötlet?
(#) belfi2 válasza belfi2 hozzászólására (») Nov 30, 2018 /
 
Kábel csere megoldotta!
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2018
(#) belfi2 válasza Prome hozzászólására (») Nov 30, 2018 /
 
Szia!
Ne úgy keresd hogy PWM. Vagy ADJ , (adjust=beállítás) vagy BRT (brightnes=fényerő).Vagy a másik szál ON (be) vagy ENA (enable=engedély).Igy már kizárásos alapon is megy. Egyébként a vezérlő hátuljára szokott felszitázva lenni.
(#) Tomi20 válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 2, 2018 /
 
Sziasztok.

A héten megjöttek a csere LED csíkok, meglepetésemre, rajta az LG felirat, teljesen méretpontos, rajta a 3M-es kétoldalú ragasztó, csatlakozó is tökéletesen passzol hozzá, ma cseréltük ki, kibírta a gyári sor, míg megjött az új, 20%-ra vettem le a fényerőt, így is nézhető volt. Most teljes pompában világít, 60% -on, nem nagy különbség van a 100%-hoz képest fényerőben, bízok benne, hogy pár évig még használható lesz.
(#) mtibi93 hozzászólása Dec 13, 2018 /
 
Sziasztok!
Van nekem egy nem mai monitor. Fujitsu Siemens LW19 2AS.
Első tünet az volt, hogy ki-be kapcsolt majd teljesen meghalt. Kondik fel voltak puposodva, ezek javitva lettek, de a képen látható IC szétrepült, feltételezem már ő is betegeskedett. Mivel nem tudom milyen IC, addig a csere se jön szóba. Valaki esetleg megtudná mondani akinek volt ilyennel dolga? Köszönöm szépen!
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2018
(#) bbalazs_ válasza mtibi93 hozzászólására (») Dec 13, 2018 /
 
SEMMIT nem lehet látni, azt sem látom, hogy FET vagy integrált vezérlő. Még a lábszámát sem tudom megállapítani. Legalább a bordát kapd le és hajlítsd le, aztán olvasd le a típusjelét.
A hátoldala is sokat segítene, hogy van-e külön vezérlő IC és ez csak a FET vagy nincs és akkor ebben van minden benne.

Közben valami lengyel oldalon találtam egyet, esetleg az FSDM0565 6 lábú és az első (bal szélső) lába távolabb van a többitől kicsit?
(#) kadarist válasza mtibi93 hozzászólására (») Dec 13, 2018 /
 
Esetleg nem L19W-2 a típusa?
(#) BlackForce válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 13, 2018 /
 
Orosz oldalon is azt mondják hogy FSCM0565R vagy FSDM0565R
Esetleg ez segithet
Hasonlitsd össze a rajz megegyezik a paneloddal?
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2018
(#) ferci válasza BlackForce hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
R120 a puffer pluszra megy.
Következő: »»   282 / 312
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem