Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma
 
Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   308 / 312
(#) antiktelefon válasza robis01 hozzászólására (») Máj 1, 2023 /
 
Kijelzőknél sosem az alaplap hiba okozza a totálkárt... Alaplapot olcsón lehet szállítani és mindig lesz töröttből donor. Itt viszont kijelzőket keresnek.
(#) robis01 válasza SzilCsong hozzászólására (») Máj 1, 2023 /
 
Ha jól tudom a beállítási adatokat induláskor a monitorból olvassa ki a Win, és az alapján állítja be a videókártyát.
A DOS-nál ez nincs, és szerintem a felbontás is alacsonyabb. De érdemes megnézni Linux-nál mit mutat.

Amúgy a monitor calculator szerint a pixel clock 1680X1050 60Hz valahol 111-146 Mhz között van.
(#) robis01 válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 1, 2023 /
 
Igazad van, a totálkárt a kijelzőtörés okozza. De itt egy régi sok-sok éves, akár évtizedes monitor családról van szó. Ezeknél már kiszáradt kondi okozta monitor hiba is gyakori. És a tulajdonos sokszor nem javíttat már ilyen régi monitort, hanem vesz egy újat. A hibásat meg odaadja ingyen, vagy egy tábla csokiért.
Ezért ha antikzsolt kolléga több féléből is választhat a jó elektronikához, az csak az esélyeit növeli.
(#) SzilCsong válasza robis01 hozzászólására (») Máj 2, 2023 /
 
Köszi, ez a rész megoldódott, egy teljes áramtalanítás + újraindításnak köszönhetően, most viszont új hülyeséget talált ki:
1 centivel lejjebb tolja el a képernyőt, így fent van 1 centi fekete sáv, alul pedig pont nem lehet látni a start menüsort.
Ilyenkor a OSD menübe a vertikális position állítás az alapértelmezett 50 (középállás)-ről 0-ra veszi.
És ezt nem is engedi állítani!!!
Ez az egész teljesen független a windows képernyő beállításoktól, mivel , már induláskor a bios is így, eltolva jelenik meg.
Van ötlerted?
(#) antikzsolt válasza robis01 hozzászólására (») Máj 2, 2023 /
 
Ez igaz. Elég régi gépezet kiszáradás jellemző lehet már lassan. Hátha meglesz a megfelelő azt csak elektronikát kell cserélni. Az pedig ahogy elnéztem nem egy nagy ördögi munka.
(#) antiktelefon válasza robis01 hozzászólására (») Máj 2, 2023 /
 
Ha kéne, ilyesmi monitorból tudnék kb 50dbot hozni. Csak komplikált leszervezni szállítást meg bejutást aztán mindenki mondaná visz ennyit meg annyit a végén meg fele itt maradna és kerülgethetném...
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2023
(#) antikzsolt válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 2, 2023 /
 
Hát nem lenne rossz tartalékolni belőle. De egymagam max 2-3 tudok bevállalni ami megfelelő lehet. Ha összejönne annyi jelentkező én még előre is fizetnék érte csak hogy meglegyen a 2-3 monitor fixre.
(#) Udvari Zsombor válasza SzilCsong hozzászólására (») Máj 2, 2023 /
 
Másik monitorral jó képet ad az a gép? Lehet, hogy valamiért a Windows dobja e la gépszíjat, mikor megpróbálná kezelni ezt a monitort. Tekintve, hogy az OSD jól jelenik meg rajta, lehet, hogy a jelforrással van valami, lehet, hogy nem ártana kipróbálni másik géppel. Valamint Windows csökkentett módban indítva is így viselkedik?
(#) antiktelefon válasza SzilCsong hozzászólására (») Máj 2, 2023 /
 
Gombsort pucold ki, lehet beragadt. Más menüpontban az a gomb működik? Ill más forrásról nézd meg, lehet valami beragadt a winnél.
(#) robis01 válasza SzilCsong hozzászólására (») Máj 3, 2023 /
 
Ez nem op rendszer probléma lesz.
Gyári visszaállítás volt az újraindítás után?
Minden monitorban van autokalibráció is (ahány gyártó annyiféle módon nevezve az OSD-n), amely a monitor adottságaihoz állítja be a látott képet.
Ki kellene próbálni más forrásról (laptop, pc, Xbox, médialejátszó, stb) is a monitort, hátha a GPU.val van gond. Ha lehet más VGA vagy DVI kábellal.


Kicsi az esély, hogy az össze-vissza állítgatott állapotok miatt összezavarodott volna a monitor "Bios"-a. Ha mégis akkor szégyen a gyártóra nézve.
(#) robis01 válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 3, 2023 /
 
Köszönöm a lehetőséget, de kicsikből van itthon elég. 21"-nál nagyobb ép LCD paneles FHD ami érdekelhet. LG monitorok képe tetszik a legjobban
Egy ismerősöm keresett régebben 14-15"-nál nem nagyobbakat a boltjaiba, megkérdezem hogy érdeklik-e még monitorok.
(#) robis01 válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 3, 2023 /
 
Mivel az LCD panelek csatlakozó szabványosak, ráadásul sokszor ua. lcd panel van másik gyártő monitorában is, akár meg lehet próbálni az LCD panel cserét is.
Egyszer csináltam azt hogy LCD panelra hátulról melegtakonnyal odaragasztottam egy másik monitor elektronikát, működött de mivel a 230V, és a CCFL nagyfesz. is szabadon volt, nem használtam sokat.
Azért nem volt hátulja mert az új panel nem fért be a műanyag burkolat alá, viszont több bemenete lett a monitornak.
(#) deebo válasza SzilCsong hozzászólására (») Máj 3, 2023 /
 
Rossz a kábel, van egy túllövés a jelben. Akkor is, ha másik monitorral működik a kábel, elég tipikus a tünet.
(#) antikzsolt válasza robis01 hozzászólására (») Máj 3, 2023 /
 
Akkor ha jól értem keressek 19" lcd monitorokat azt majd sikerül? Amúgy anyagilag lehet megéri egy jót megvenni és használni. Csak hát az a környezetszennyezés lehet vele csökkenten talán.
(#) robis01 válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 3, 2023 /
 
Hát igen. Jól ki van találva a rendszer. Fogyassz, ne gondolkodj. Bár már rebesgetik hogy ez nem tartható fenn sokáig. De ez szinte senkit nem érdekel. De ugyanez volt a környezetszennyezéssel is, a tudósok régóta mondják hogy nem kellene elszórni a sok műanyagot mindenfelé, mert visszaüt ránk. Most meg már mindenütt ott vannak a mikroműanyagok, levegőben, vízben, földön, ételekben, italokban, stb., már szinte nem is lehet olyan tengeri halat kapni amiben nincs.

De hogy legyen érdemi hozzászólás is. Ha megnézed csak néhány gyártó gyárt LCD paneleket (SONY, SAMSUNG, LG, PANASONIC, és néhány kínai cég) így minden monitor gyártó (DELL, HP, ASUS, stb.) ugyanazokat a panelokat építi be, amihez saját elektronikát gyártat. Viszont a felfüggesztésben el szoktak térni, abban lehet hogy faragni kell. Ellenben azt mondom érdemes haladni is a korral. Ha teheted és van helyed is hozzá az asztalon akkor hibás FullHD-t keress. Nagyobb a látott kép (pl. szimulátorok, NYÁK tervező), több és hosszabb sorok (programozás), jobban olvashatók a karakterek (hobbielektronika fórum) stb. FullHD-k is vannak vagy 10 éve a piacon, így bőven akad közöttük is hibás. Pár kiló kenyér áráért általában elhozhatók. Jó eséllyel táp hibás lesz, vagy CCFL meghajtó FET hibás. A jó monitorod alaplapja így is válhat hasznos donorrá.
(#) Imi68 hozzászólása Máj 5, 2023 /
 
Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni ACER V223W monitor javításában! A tápegység PWM-vezérlő Sop-8 Smd Ic típusát szeretném meg tudni.A panel neve ILPI-075. Az Elektrotanyán van fenn manuál a szóban forgó monitorról ,de az nem ennek tápegységnek a rajza.Ott a dióda híd + lábáról az enyémen pedig az egyik fázis lábáról kapja a tápot az Ic. Aminek LD75** a neve. Feltettem rá egy LD7575 Ic-t de azzal nem működik amit nem csodálok, hisz nem egyezik a láb kiosztás.Előre is köszönöm a segítséget.
(#) kadarist válasza Imi68 hozzászólására (») Máj 5, 2023 /
 
Szia!
Nézd meg a gyártó többi hasonló termékét, hátha találsz egyezőt. Green mode pwm
(#) Imi68 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 6, 2023 /
 
Szia! Köszönöm a válaszod! Hosszas keresgélés után, úgy néz ki Ő lesz az!

LD7522.PNG
    
(#) antikzsolt hozzászólása Máj 11, 2023 /
 
Üdv.

Korábban írtam egy samsung syncmaster e1920 hogy esett egyet és csíkos lett. Eszembe jutott hogy a szerkény mélyén van egy másik monitor. Philips 223v5lhsb2/00 monitor. Annyit tudok amíg a monitor csak tápot kap addig világít. De ahogy megkapja a videó jelet egyből lekapcsol. Szétszedtem és láttam az ic alatti board megbarnult így zárlatos.
Mivelhogy nem hozott eredmény egy új kijelző keresése a meglévő elektronikára még, így arra jutottam hogy talán érdemes lehet ezt a két monitort összerakni eggyé. Megoldható lehet? Vagy inkább felejtős?
(#) antiktelefon válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 11, 2023 /
 
"Szétszedtem és láttam az ic alatti board megbarnult így zárlatos" Kizárt, ezek a nyákok durván szét tudnak sülni, de attól még nem zárlatos. Meg kell keresni a hiba okát, pl labortápról élesztve. Csak backlight nem lesz.
(#) antikzsolt válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 11, 2023 /
 
Innen gondolom hogy az ic vagy mit tudom én mi a hibás. Egészen addig világít a készenléti lámpa amíg a videó kábelt nem dugom rá. Nincs hozzávaló felszerelésem ez a legnagyobb baj.
(#) robis01 válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 11, 2023 /
 
Nem hiszem hogy menni fog, egy HD alaplap nem tud mit kezdeni egy FHD LCD-vel. Plusz az egyikben CCFL, a másikban meg LED a háttérvilágítás.

Ahogy antiktelefon is írta érdemesebb lenne megjavítani a Philipset. Mit jelent az hogy világít? Ad képet (no signal, no cable, stb) ha nincs semmi rádugva? Mi lett zárlatos? Tegyél fel képeket a megbarnult rész környékéről, hátha tudunk segíteni.

Innen letölthető a service manual
(#) robis01 válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 11, 2023 /
 
Nem néz ki szépen, de ezek a scaler íc-k tudnak fűteni. Nézd át a tápfesz részt, lehet hogy több feszültséget kap mint kellene.
(#) antikzsolt válasza robis01 hozzászólására (») Máj 11, 2023 /
 
Holnap csinálok jobb fotókat bár a fenti képeken is látszik a környéke. Amúgy én is erre jutottam a minimális tudásommal. Csak kellett egy megerősítés.
Csak a bekapcsoló gomb világit szép fehéren.
Tanulni jó lesz a lap.
(#) robis01 válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 11, 2023 /
 
Ki/Be gombbal lehet kikapcsolni, vagy színt váltani a fehér leden?
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2023
(#) antikzsolt válasza robis01 hozzászólására (») Máj 11, 2023 /
 
Kipróbáltam nem változik semmit a fehér LED no szignál felirat sem jelenik meg. A sclaer IC fél perc után olyan forró hogy nem tudom megfogni.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2023
(#) antiktelefon válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 11, 2023 /
 
Tud forrni baromira, de lehet rossz is. Stabkocka kimenetet mérd meg meg az eeprom tápfeszét. Esélyes amúgy az ic kapható alin 1e alatt. De ha ad no signal képet, nem full halott, persze még lehet villámot kapott hdmi felől.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2023
(#) antikzsolt válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 12, 2023 /
 
Nincs semmi felírat. Elengedtem ezennel a kezét. Nem hiszem hogy gazdaságos lehet a javítás. Meg azt sem tudom hogy fogjak neki a két mérésnek.
(#) robis01 válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 12, 2023 /
 
Akkor ehhez a monitorodhoz meg alaplapot kereshetsz. Erre egyébként nagyobb az esély, mivel sok törött lcd paneles van hirdetve. Ha megnézed a már linkelt service manualt láthatód hogy több verzióba is ua. az alaplapot tették, tehát nagy valószínűséggel működni fog nálad is egy másik verzióba való alaplap.
(#) robis01 válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 12, 2023 /
 
Már is akadt valaki aki ki akarja dobni a FHD alaplapját a monitorból. Érdemes lenne felvenni vele a kapcsolatot hátha odaadja/eladja a táppal együtt.
Következő: »»   308 / 312
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem