Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD-monitor tápegység
 
Témaindító: Harmath, idő: Okt 28, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) Harmath hozzászólása Okt 28, 2006 /
 
A helyzet az hogy van egy 15"-os LCD Monitorom...
Csakhogy pakolódás közben földhöz vágtam a tápját...
Azóta nem szösszen...Megmértem multival és persze nem ad le semennyit... Szal nem a monitor halt meg hanem a tápja... (Ezt csak azért részleteztem ennyire mert biztos hogy az 1. 3 válasz közül vmelyik az lenne hogy: "Mivan ha a monitor a rossz???")
Megnéztem az LCD hátulján a címkét Annyit ír hogy 12Vdc 3A kell neki...
Nemsokat értek a dologhoz de asszem ilyet a számítógépes táp is ad le... Sztetek arról lehetne működtetni??? Vagy kéne vennem egy új ACDC adaptert???
Előre is köszi a válaszokat...
(#) fureszk válasza Harmath hozzászólására (») Okt 28, 2006 /
 
Szia!
Nézd meg hány A-es a tápod, és nagyjából (ha tudod) számold ki hány A-t fogyaszt a tápról a géped. Ha belefér még 4A, akkor rádughatod sztem. De várd meg az "okosabbak" véleményét.
(#) Harmath válasza fureszk hozzászólására (») Okt 28, 2006 /
 
Köszi Fureszk a gyors reakciót...
Egy kicsit félre értettél de megnyugtattál..
Nem akarom a gépem tápját használni...
Van nekem elég itthon hogy egy másikat dugjak a monitorra...
van 3-4 A -es is... Szal te igennel szavaztál...
Köszi mégeccer
(#) fureszk válasza Harmath hozzászólására (») Okt 28, 2006 /
 
ja! értelek. majd mesélj hogy működik!
Köszi a pontot!
(#) Sebi válasza Harmath hozzászólására (») Okt 28, 2006 / 4
 
A PC-táppal az lesz a gond, hogy legtöbb esetben kikapcsol, ha a + 5V nincs kellően terhelve. Ahhoz hogy a + 12V-on kivégy belőle 3-4A-t, legalább 1-2A-rel terhelni kell az 5V-ot is (mert erről megy a fesz.figyelés). Ha eléggé jártas vagy a dologban, megkeresed azt a fóliát, ami a +5V-os kimenetről megy a TL494 1-es lábára egy soros ellenállással, és ez tátkötöd a + 12V-os kimenetre, hogy azt figyelje. Persze a soros ellenállást meg kell mérni, hogy mekkora volt (az 5V-ra) és át kell méretezni 12V-ra. (nagy körültekintéssel, mert különben pukk :csodalk: )

Amúgy én kinyitnám az eredeti tápot, mert egy leejtéstől legfeljebb fólia repedt v nyák törött: átforraszt, visszaragaszt és hadd menjen.
(#) fureszk válasza Sebi hozzászólására (») Okt 28, 2006 /
 
nekem pc-tápról megy az erősítőm, és az csak a 12V terhelésével is működik.(bár van 4 kimenete, amiket megfelelően össze kellett kötni, kapcsoló híjján...)
(#) Sebi válasza fureszk hozzászólására (») Okt 28, 2006 /
 
Lehet, azért írtam, h általában. Némelyikben én is láttam, h betesznek egy segéd-ellenállást a + 12V felé is, bár ez más problémákat is okoz(hat).
(#) satuka hozzászólása Feb 5, 2009 /
 
Sziasztok!
Kaptam egy lapmonitort, de nincs hozzá tápom.
Ezt találtam a monitor hátulján: Royal Model no: L-41T
Egyébként 12v és 5v kellene neki, csak nem tudom, melyik fesz-nek hova kellene menni a csatlakozóban
A csatlakozó olyan, mint a PS2-es egér vagy billentyű csatlakozója.
Ha valaki tudja ennek a csatinak a bekötését, kérem segítsen.

Köszönettel: Zsolt
(#) satuka válasza satuka hozzászólására (») Aug 20, 2009 /
 
Köszi, de már megoldottam!
A csati 7 pólusú mini DIN volt
(#) mnorb hozzászólása Ápr 15, 2010 /
 
Sziasztok!

Remélem tudtok segíteni, van egy lcd monitor tápom(külső) ami hangokat ad ki szétszedtem vagyis inkább lefűrészeltem a burkolatot róla és utána szedtem szét és ahogy hallgattam a nagyfeszültségi trafótól ered a hang picit zavarja az erősítőt meg van a gépbe pctv és ott is bezavar bizonyos csatornákat... Mi lehet a gond vele?
(#) patexati válasza mnorb hozzászólására (») Ápr 15, 2010 /
 
Szia! Át kéne kondizni! A zavart valószínűleg az okozza,hogy szétszedve nincs rajt az árnyékoló lemez és nagyon erős ezeknek a tápoknak a nagyfrekis szórása mi elég sok mindent zavarhat!
(#) mnorb válasza patexati hozzászólására (») Ápr 15, 2010 /
 
Köszi szépen az infót! Ebből fakadóan lenne még egy kérdésem hogy ez tápos dolog előidézhetett vmit a monitorba mert tegnap este lekezdett az is zümmögni a kép jó de zümmög benne vmi én az inverternél tippelek vmire remélem nem halálos és dárga a javítása:S
(#) didyman válasza mnorb hozzászólására (») Ápr 15, 2010 /
 
Máskor a következőt tedd:
-Keress csavarokat a csúszásgátló gumi/műanyagtappancsok alatt.
-If failed, fogj egy rongyot, csavard bele 2-3x a tápot és tedd valami keményre, az oldalára (a forrasztás felfelé néz egyik oldalon így).
-Kalapáccsal üsd meg ne túl brutálisan. Az első reccsenésnél szedd ki a burokból és kézzel szedd szét.

Ha zajt kelt, annak sok oka lehet, szűrők be vannak ültetve rendesen? Snubbler alkatrészei helyükön vannak? Földelt konnektort kíván és abba is van dugva?
Inverter szeret zajongani, de nem árt szétszedni és forraszokat javítani, sokszor okozza aktív alkatrészek pusztulását a repedezett, KH-s forrasz.
(#) sipos.janos84 hozzászólása Okt 2, 2010 /
 
helló.
Én szánt szándékkal venném ki az lcd monitorból a tápot hogy maga a megjelenítő könnyebb legyen. akkor milyen tápot kell neki adni vagy egyáltalán jelentősen könnyebb lesz ha kiveszem vagy ki kell próbálni?
(#) bbalazs_ válasza sipos.janos84 hozzászólására (») Okt 2, 2010 /
 
Altalaban nem tudod kivenni, mert a hattervilagitasert felelos resszel egy panelon helyezkedik el.

Nem lenne lenyegesen konnyebb.

Ha megis el akarod tavolitani, akkor fureszelni kell a nyakot (en mar csinaltam ilyet), mert altalaban ugy helyezkedik el, hogy vonallal elvalaszthato a hattervilitol.
Ha ilyet csinalsz, akkor az 5V 1A es 12-15V merettol fuggoen 3-4A kell neki. A 12V-ra nem tul erzekeny, mert ugyis csak hattervilagit belole.

Miert kell konnyunek lennie? (a hatlap merevites jo nehez es a talp is massziv szokott lenni).
(#) trapacska hozzászólása Nov 10, 2010 /
 
sziasztok, nekem szintén egy 17"-os siemens monitorral van táp gondom.. ez egy beépített táp és egyszerűen leválaszható a többi elektronikáról. én ezt meg is tettem. azon a csatin van 12V, 5V, GND, !!BL!! tehát a kérdésem hogy mi is az a bl? én háttérvilágításra(backlight)-re gondolok, remélem az. atx táppal szeretném megoldani, 5v terhelése stb..stb..stb nem gond. ugye vannak a csatlakozók a fénycsövekhez. nos lehet hogy ódivatú vagyok, de azért megkérdezem, hogy ha simán megkapja a 12V-ot, akkor az működni fog nekem? (merthogy efféle csövekhez szoktak adni pár ms-ra jó nagy feszt hogy beinduljon).

tervem az hogy 12v-ra rakok 12+-ot a gnd-re a gnd-t 5V-ra a +5v-t az atx tápról, és cselesen kötnék egy +12 gnd párt párhuzamosan a fénycsövek csatijaira. táp beizzít. szerintetek?

(ja és a monitor tápja beázás és miegymás miatt lett táphibás, egy dióda és egy stabilizátor ment ki, szépen tönkrevágva a környékükön is mindent meg a nyákot is)

jelenleg a monitor annyit csinál hogy bekapcsol, megmutatja hogy milyen szép(lehetne) a kép és ki is kapcsol
(#) bbalazs_ válasza trapacska hozzászólására (») Nov 10, 2010 /
 
A bl a backlight vezerlese. Oda vagy gnd-t vagy 5V-ot kell adni. Nincs esetleg rajta egy BRGHTNSS is?

De ha bevillan es utana elalszik, akkor valoszinuleg nem a tappal van gond. Ideig-oraig javul, ha magasabb feszt adsz ra, mondjuk 15V korulit. Az 5V maradjon 5V. A magasfeszultseget belul allitja elo, azon ne aggodj.
(#) trapacska válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 10, 2010 /
 
de a komplett tapagyseg szetvan menve errol ment 4 db csati a fenycsovekhez, es ezek a kivezetesek vannak rajta 12v 5v gnd BL egyébként kaptam egy olyan tippet, hogy megtudom oldani atx-ről az üzemeltetést, és átalakítom a fénycsöves részt ledesre. mert nemtudok barkácsolni olyan kütyüt ami tudja működtetni a fénycsöveket.

ezekszerint most rájöttem, hogy nem a tápegységem ment tönkre, hanem az inverterem
(#) trapacska hozzászólása Nov 10, 2010 /
 
nos lehúztam az inverterről a fénycső csatikat, és igyis bekapcsol, 1mp mulva meg kikapcsol és a zöld led sárgára vált, mint hogy standby módba kapcsol. most azt kellene megoldani, hogy ne kaplcsoljon ki, szinte biztos vagyok benne, hogy a bl-tüskével kell most foglalatoskodni, de nemtudom hogy melyikkel kezdnem, gnd-t kössek rá, vagy 5V-t

a monitor többi része tökéletes, itt kellene még variálnom valamit, de nemakarok a többi részében kárt tenni, az jó ha egy égőn keresztül kapcsolok rá 5V-t?

ui: megmértem a 12V-t és az 5V-t abban a pillanatban is hogy mentek a fénycsövek és az utánis rendben voltak az értékek.
(#) bbalazs_ válasza trapacska hozzászólására (») Nov 10, 2010 / 1
 
A csoveket dugd vissza. Ugy mit csinal?
Az inverterre meno 12V-ot szakitsd meg (biztositek ki), a BL-re eloszor adj 1K ellenallason keresztul foldet, aztan meg 5V-t.
De lehet, hogy a BL a visszajelzo...
1K-val nem rontod el.

Esetleg lenne egy jo eles keped a cuccrol? (eleje/hatulja)
(#) trapacska válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 11, 2010 /
 
sajnos nincs 1k ellenállásom, és itt érden nemis találtam még olyan boltot ahjol tudnék venni.

a bl szabályozza hogy feketeképernyő legyen, avagy a fény erősségét., ha bekötöm a 12V és aaz 5V meg a gnd-ket, akkor a monitor agya(nem az inverter+táp egység) az a bl tüskékre ad vissza 2,85V -ot ha a led sárga, 2,82-t ha a led zöld(és az lcd panel bekapcsol) és 2,87 ha a monitor ki van kapcsolva. az inverteren lévő bl tüskéken meg más értékek jönnek. ide vagy tényleg 5V kell, vagy más nem lehet szerintem. 1K ellenállás helyett mit tudok még megpróbálni?

(ja és a biztosítékot sehol sem találtam semmi kiszedhetőt vagy mozdíthatót)
ha a csöveket visszadugom ugyanaz mint csövek nélkül. innen jött hogy az inverter az fatal error
(#) trapacska hozzászólása Nov 11, 2010 /
 
megmértem a blt újra, amikor sárgára vált a led úgy, hogy a bl-t is rádugtam a másik nyákra, és most 2,42V mielőtt a zöld led sárgára vált előtte majdnem 1 másodpercig 2,66V lesz, majd miután sárgára váltott megint 2,42V ezt nemértem.... egyébként ráraktam az 5V és nem csinált semmit, nem zöldült be a led
(#) sasaittvan válasza satuka hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Szia. nekem is ugyan ez a gondom. Van egy 4 pólusú mini din csatlakozású külső tápot igénylő monitorom. A kérdésem az lenne hogy hova és milyen feszültséget kössek, hogy működtetni tudjam? Láma vagyok tehát kérlek jó alaposan magyarázd el!!! itt egy link a tápról és a hozzá való csaitról: http://insidecomputer.stores.yahoo.net/viewsonic-vg181-60w-4pin-lcd...2.html
Kérlek segítsetek.
Rákötném a pcm tápjára. Ugyanezzel a módszerrel hajtok most egy AOC monitort is, de az sima adapter csatlakozású.

sasaittvan@citromail.hu

Jó lenne ha ide tudnátok írni.

Köszönettel: Tóth Sándor
(#) sasaittvan hozzászólása Jan 21, 2011 /
 
Még egy kérdés autóba szivargyújtóra kötve csak a 12v ot és a földet bekötve működne a monitor vagy kell neki mindenképpen az 5v is? hordozható dvd lejátszóra lenne kötve a kocsiba!
(#) Auf hozzászólása Jan 21, 2011 /
 
Sziasztok!

A napokban elromlott az LCD monitorom.
ACER AL 1711 a típusa.
Az a hibajelensége, hogy amikor rákapcsolom a 220-ra, csak villog a power ledje, és ki be kapcsol. Szét szedtem, és két lap van benne. Egy táp és egy vezérlő panel.
Sajna a kapcsolóüzemű tápokhoz még nem sok kunsztom van, ezért nem tudom merre induljak.
Ja és amikor be akar indulni, az acer logoig eljut a képi megjelenítés, aztán ujraindul.
Esetleg valakinek volt már hasonló jelenséggel dolga?
Előre is köszi!
(#) sasaittvan válasza Auf hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Ezt általában kondenzátor hiba okozza! Szed széjel és jobban koksold meg a kondikat hátha valamelyik rossz.
(#) Auf válasza sasaittvan hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Szia!
Szemre mind jónak tűnik. Holnap elkezdem kicserélni őket.
Addig is köszi.
(#) mugab válasza Auf hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Nézd meg a forrasztásokat is pl. a trafónál. Előszeretettel repednek meg és alig láthatóan de akár állandó akár ideiglenes hibával keserítik meg életünket...
(#) sasaittvan hozzászólása Jan 21, 2011 /
 
Valaki tudna válaszolni a probélámámra 4 hozzászólással feljebb a mini din lábaknál melyikre milyen feszültség kell?
(#) mugab válasza sasaittvan hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem