Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők
 
Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   96 / 150
(#) skero válasza proli007 hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Köszönöm szépen! Itt a C 4 illetve C 3 szerepet játszik a "visszafutás" -ban?
(#) reloop válasza skero hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Szia! Természetesen. A 20+2,2k sütögeti ki őket.
(#) skero válasza proli007 hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Azt szeretném kérdezni ,hogy az ic bírna 3 db kb 20 mA es ledet párhuzamosan kötve? Minden led helyén 3 lenne. Vagy érdemesebb sorba kötni és nagyobb feszültségre álítani a kimenetet?
(#) reloop válasza skero hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Az LM3915 kimenetei áramgenerátorosak, tehát csakis sorba kösd a ledeket. A tápnak alig kell meghaladni a 3 led nyitófeszültségét.
(#) skero válasza reloop hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Köszönöm szépen!
(#) braner hozzászólása Márc 30, 2012 /
 
Sziasztok!
Tudnátok segíteni?
Megépítettem 2 féle kivezérlésjelzőt.Az első az LM3915 adatlapja alapján.Semmire nem reagált, nem működik.A második szerintem jó lesz.Futnak a ledek.A 8-10 led szinte soha nem villan fel.A második rajz alapján készült kivezérlésjelzőt kell kalibrálni, vagy jó a rajz alapján.Sok jelentősége számomra nem lenne.Úgy próbáltam ki őket, hogy hozzáforrasztottam egy magnó gyári kivezérlésjelzőjéhez.A működő kapcsoláson van egy 2u2-es kondi.Ha kiveszem a kondit akkor is működik.Valamint ha a 9-es lábat nem kötöm 12V-ra akkor is működik ugyanúgy mint amikor rákötöm.A kondi elhagyható?És a kilences lábat rákössem azért 12V-ra?

Köszönöm előre is
Szép napot
(#) proli007 válasza braner hozzászólására (») Márc 30, 2012 / 1
 
Hello!
Elég nehéz kitalálni hogy melyik az egyik, és a másik, és melyikre milyen "panasz" vonatkozik.
- A "VU meter" című kapcsolásnál, a bemeneten van egy egyenirányító. Ez helyes, csak épen ez nem való kis jelek fogadására, mert a diódák ki sem nyitnak kis feszültségen. Vagy is ezt a hangszóróra kell mindenképpen kötni.
De a referencia feszültség megválasztása 12V tápfesz esetén már nem szerencsés, mert kb. 11V lenne. a 18k ellenállást érdemes lenne csökkenteni, hogy a referencia feszültség (RFO) ne legyen 10V felett. Ekkor növekszik a kijelző érzékenysége is.
- A "VU meter jó" kapcsolásnál, a kondi a tápfeszültség szűrésére szolgál. Ezt illetlenség kiszedni, mert a Led-ek bekapcsolásakor az IC rángatja a tápfeszültséget. Ha erről a tápról más is üzemel a készülékben, lehet az észreveszi, vagy behallatszik majd az erősítőbe. A másik kapcsolásból is hiányzik ez a kondi, sőt én még nagyobbat is tennék, mint 2,2uF.
A 9-es láb bekötése-kikötése azért hatástalan, mert itt az IC váltakozó feszültséget kap. (nincs egyenirányító, mint az előzőnél.) Mivel a feszültség pillanatról pillanatra fel-le változik a bemenő jellel, a pont kijelzés pedig a bementet követve, azzal együtt szaladgál. Így úgy néz ki, mint ha oszlop kijelzés lenne az is. (Már számtalanszor leírtam..)
- Az, hogy rákötötted egy magnó gyári kijelzőjéhez, nem mond semmit, mert ott azt sem tudni váltó, vagy egyenfeszültség van-e, és mekkora a szint. De vélhetően sokkal kisebb, mint egy hangszóró pontjain.
- Kalibrálni úgy kell, hogy a végfok maximális kimeneti feszültségén kapcsoljon be az utolsó Led. Így a beállítás elég szubjektív lehet. Magnónál más a helyzet, mert ott tényleg kivezérlésjelzőként funkcionál, vagy is a névleges kivezérlési szint 0dB-jével kellene egybe esni a kivezérlés 0dB-es jelzésének.
üdv! proli007
üdv! proli007
(#) braner válasza proli007 hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Szia

Az első kapcsolás (DIY KIT89 Stereo Vu meter egyátalán nem működött.Szerintem ez lesz az amihez erősebb jel kellene?Én egy keverőt próbálok majd összehozni és abba szeretnék belerakni egy ilyen kapcsolást.A másik kapcsolást (amin pirossal utólagos jelölések vannak)kötöttem a magnóra és ott működött.Erről írtam a kondit.De akkor nem fogom lehagyni a kapcsolásból.
A keverő tápja nemtudom bírja-e majd.Abba egyenirányitott 12V és 5V lesz.De elvileg ott is kis jelet fog kapni a kivezérlésjelző.Majd a kimenő (Master) csatorna fogom rákötni.
Ha esetleg megírnád, hogy milyen értékü cuccokból rakjam össze azt megköszönném.
Köszi
(#) Edek válasza braner hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Üdv számodra ez lenne az ideális megoldás, nekem is van egy ilyen és tökéletesen működik viszonylag könnyű kalibrálni is valamint ebben benne van mind a két üzemmód mivel az LM3915 bizonyos kapcsolásoknál nem tudja csak a sáv üzemmódot, szerintem vásárolj egy ilyet és minden problémád megoldódik
(#) proli007 válasza braner hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Hello!
- Azt, hogy egyáltalán nem működött, nem állíthatod teljes biztonsággal, hiszen nem mértél rajta semmit. Csak egy kis 6..12V-os trafóról kellett volna 50Hz-et adni a bemenetére, és már is láthattad volna működik-e.
- A keverő tápnál szerintem célszerű külön tápfeszültséget biztosítani az IC számára. De ha abban 5V is lesz és azt nem a 12V-ból fogod előállítani, az 5V pufferelt "nyes feszültsége" is megfelelő lesz az IC számára.
- Egy keverő kimenetén 0..+6dB jelszint van, tehát ott 775mV..1,5V közötti jel lesz. Ehhez célszerű inkább ezt a kapcsolást megépíteni. (és amit Alkotó ír elolvasni)
üdv! proli007
(#) braner válasza proli007 hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Köszi a tanácsot.Úgy terveztem, hogy a stabil 12V-ból fogom majd előállítani az 5V-ot.De előbb kipróbálom ezt a kapcsolást is.
Mégegyszer köszi
(#) skero válasza proli007 hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Tiszteletem! Azt szeretném kérdezni ,hogy ha hármassával sorba kötve szeretném használni a ledeket LM 3915 - el akkor a 7. láb és a test közötti ellenállást kell csökkentenem ,hogy a három ledet tudja kiszolgálni feszültséggel? Természetesen egyforma színű és típusú ledek lennének hármassával sorbkötve. És a 8. lábbal az "átfogást" lehet szabályozni?
Tisztelettel. Skero.
(#) reloop válasza skero hozzászólására (») Márc 31, 2012 / 1
 
Szia! A LED meghajtó kimenetek áramgenerátorosak, számukra közömbös hány LED van sorba kötve.
A LED áram, és a kijelzési tartomány (Vref) számításához szükséges képleteket csatolom.

LM3915_4.GIF
    
(#) skero válasza reloop hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Köszönöm!
(#) skero válasza skero hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Sziasztok! Összedobtam egy kapcsolást. Csak kísérletezni használom ,cserélgetem az alkatrészeket ,tapasztalatgyűjtésre használom. Köszönet Reloop fórumtársnak és Proli007 akik mindig segítik a kérdezőt. Bővebben: LinkBővebben: Link Itt van két video egyiknél lassabb a visszafutás ,másiknál úgy csináltam ,hogy gyorsabb legyen.
(#) reloop válasza skero hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Szia! Nagyon szellemes a LED elrendezés. Ha zavarna az első LED állandóan megmaradó halvány fénye, akkor egy velük párhuzamos 0,5mA-re méretezett ellenállással eltüntetheted. A lassúbb visszafutást like-olom
(#) skero válasza reloop hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Köszönöm! A halvány fény nem zavar ,mert ez az áramkör nem lesz felhasználva de volt rá kötve ellenállás és igen akkor eltűnt de az nem lett tervezve a panelra így csak hozzáérintéssel vizsgáltam. Sajnos a fényképezővel felvett videón csúszik egy kicsit a kép a hanghoz ,élőben egész más. Csináltam sok kísérleti dolgot vele...
(#) reloop válasza skero hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Nagyon jó így is! Gratulálok
(#) Alkotó válasza skero hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Nagyon ötletes. A végkitérésnél esetleg lehetne még színezni a "mutatót", mondjuk pirosra.
(#) skero válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Köszönöm! Igazad van az utolsó vagy az utolsó két oszlop lehetne piros. Arra lennék kíváncsi milyen lenne dupla ic vel így növelni a "felbontást" és oszloponként 6 leddel (sűrűbben rakva). Ezt azért raktam össze ,hogy ha valamibe kivezérlés jelzőt szeretnék akkor némileg támaszkodhassak az ennél tapasztalt dolgokra.
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Szia!
Nagyon bevált ez a kivezérlés jelző, és most szeretném egy másik típusú erősítőhöz is hozzákötni, ahol a problémám a következő:
Az erősítő szimpla 50V tápfeszültséggel működik, és egy-egy kimenete és a GND között 25-25V mérhető, tehát pont a tápfeszültség fele, így ha a GND földhöz viszonyítom a "vizsgálandó jelet", akkor a kivezérlésjelző folyamatosan világítani fog. Kérdésem az lenne, hogy megoldható lenne-e az, hogy a két kimeneti vezetéket egymáshoz viszonyítva vizsgálja ?
Köszi!
Üdv, zoka.
(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Hello!
Akkor ez egy hídkapcsolású erősítő. Megoldható, de felesleges a két kimenetet egymáshoz képest nézni, elég az egyiket. Viszont a DC feszültséget le kell választani, a bemenettel sorba kötött 100nF/100V-os kondival.
üdv! proli007
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Igen, hídkapcsolású. (Bár a TDA7293-nál például ha hídba kapcsolom, nincs DC fesz. a GND és például az Out+ között. Úgy látszik, ennek az erősítőnek más a működési elve.

Ezzel a kondenzátorral tényleg működik (igaz már tegnap is próbáltam így, csak túl nagy soros ellenállást kapott a kondi mellett, és "elveszett" a jel. Most kb. 70 kOhm, de próbáltam ilyen 220kOhm-al is, azzal nem működött, aztán nem is hangosítottam tovább. De most így jónak tűnik.
Köszi!

Üdv, zoka.
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Szia!
Ha van két ilyen hídkapcsolású erősítő, tehát sztereó, és ehhez csak egy mono kivezérlés jelzőt szeretnék használni (1 sor LED-et), akkor ha ezen a képen látható kapcsolásból kettőt használok, és a kimenetüket egy-egy ellenállással összekötöm, úgy működni fog?

Másik ötletem: tudom, hogy furcsán hangzik de jó volna úgy megoldani, hogyha például az egyik kimeneten pillanatnyilag 8V mérhető, és a másikon 3V, akkor ha közösítem a jeleket, ne 11V, hanem 8V legyen, vagyis a 2 kimenetet úgy szeretném közösíteni, hogy a kivezérlésjelzőn mindig az éppen legerősebb jelszintet lehessen látni. Erre lehet valami megoldás?
Köszi!
Üdv, zoka.
(#) 5mate149 hozzászólása Ápr 15, 2012 /
 
Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni hogy hogyan lehet egy jack-dugót kötni ehhez a kapcsoláshoz : http://kapcsolasok.hu/images/stories/jdani/kivezerles/nagyok/25.JPG

A segítséget előre is köszönöm.
(#) HA5AWS válasza 5mate149 hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Szia!
Igen.
Üdv: Gábor
(#) HA5AWS válasza HA5AWS hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
A lényeg lemaradt: A jack dugó legbelső gyűrűje a test, a közepe a jobb csatorna kivezérlésjelzője a csúcsa a bal csatorna kivezérlésjelzője. Természetesen a kapcsolásból kettőt kell készíteni.
Üdv: Gábor
(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Hello!
- Nem csoda. Ha a végfok +- tápfeszültségű, akkor a kimenetén nincs DC. Ha "egy tápfeszültséges" akkor ott féltáp van. Mivel a másik végfokban is ugyan ekkora a DC feszültség, a hangszóróra nem jut rá.
- Ha két ellenállással kötsz össze jelet, akkor a két feszültség számtani átlagát kapod, nem az összegét Vagy is nem 8V+3V-ot, hanem (8V+3V)/2-őt.
- A megoldás igen egyszerű. Tekintve, hogy a kapcsolás csúcsérték képző, csak a két C1-es kondi pozitív pontját kell összekötni, és "magától" fog teljesülni a kívánságod.
üdv! proli007
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Szia! Ezt nem is tudtam, akkor a szimpla táp miatt van a DC.
A két C1 kondi összekötését lerajzoltam egy ábrán, így kell elképzelnem? Az egyik opampot elhagytam a kimenetnél.
Köszönöm!
Üdv, zoka.
(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
HEllo!
Természetesen nem szükséges a két kondi, de "változtatás nélkül" így a legegyszerűbb a megoldás.
üdv! proli007
Következő: »»   96 / 150
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem