Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás
 
Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   117 / 179
(#) pjg válasza Massawa hozzászólására (») Máj 7, 2018 / 1
 
Klasszikusat egyet sem.
(#) Massawa válasza pjg hozzászólására (») Máj 7, 2018 /
 
Nicsak az 1000 üzem ora az izzon, több mint a 25000 ora a LED-n.

Már csiklandozom magam...még jo, hogy éppen érettségiznek a gyerekek
(#) nedudgi válasza Massawa hozzászólására (») Máj 7, 2018 /
 
Marketingduma. A legújebb technológiákkal ugyen lehet gyártani olyan izzókat, amik ezer üzemóra körül bírják, de van egy csomó izzóm, amit kizárólag az energiatakarékosság jegyében cseréltem le, például a nappaliban (100W Tungsrasol).
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2018
(#) Nordstream hozzászólása Máj 7, 2018 /
 
Rengeteget fejlődött a technológia az utóbbi években. Főleg a jónevű gyártóknál. Jobban bírják a strapát, kellemesebbek a szinek, szabályozhatók, az árak csökkennek, megjelentek dimmable majd dimm tone stb stb.
Most épp egy dimmable-ba kukkantok bele. Jó lenne tudni hogy szabályoz az elektronika.
(#) Nordstream hozzászólása Máj 7, 2018 /
 
Aztán a komolyabb led világítótesteknél tapasztalatom szerint ha valami tönkremegy az az elektonika azaz a driver. A kültéri világítótesteknél a driver ki van öntve fekete gyantával ami gyakorlatilag javíthatatlan mert szétszedhetetlen. Rengeteget kihajítottam. Ezzel szemben a szabadon lévő elektronikákhoz hozzá lehet férni. Párat már javítottam. Szerencsés esetben a villám okozta tranziens csak a mains bemenet biztijét és a kék tranziens védő korongot durrantja ki. Az előző darabja kb 10 cent, az utóbbié kb 1 euró.
(#) FAZ1 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 7, 2018 /
 
Nem kell ide se bolha, se elefánt.
Van az adott LED világítótest. Most persze tök mindegy, hogy körte alakú, lapos - kerek vagy négyzet alakú, avagy bármiféle többszint játszó szalagsoros. Önmagában egyikük sem világít!
Tény és való, kell hozzá a megfelelő elektromos meghajtása is, pl. megfelelő (és/vagy ideális) tápfeszültség, valami áramgenerátor, stabil áram, stb.
Én többnyire a komplett világító-egységet értelmezem, és nem külön- külön. Hiszen általában otthon is csak egyben használom fel mindkettőt.
Hogy aztán persze mi a gagyibb eme kettős dologban? Maga a LED-ek vagy az elektronika?
Az már inkább lutri vagy az ár kérdése.
Logikusnak tűnő, hogy egy márkás lámpáért a gyakorlatban többet kérnek, mint egy tesco-gazdaságos sorozat-vacakért.
Nálam otthon az étkezőben valami Livarno nevezetű (valaha rég a Lidl-ben vettem) égők működnek - lassan immár 10 éve. Összesen csupán 1 romlott el a 10-ből.
Azt meg aztán gariban egyből kicseréltettem.
Jók még a nagy márkanevűek - Osram, Tungsram, Philips vagy éppen GE. És meglepően jók az IKEA márkanevűek, bár a gyártójuk szintén - Made in China.
Aztán persze - ott van ömlesztve a mindenféle "noname" kategória.
Egyszerűen - néhány diódával, nagy kondikkal, SMD ellenállásokal - és hadd menjen.
Vagy van néha benne kissé komolyabbnak tűnő elektronika is - pl. MOSFET-es meghajtó, meg melléje a mindenféle "áramkiszámolgató és elektron-adagolgató" IC-s.
Való igaz, ezek eléggé melegszenek. Kissé túl vannak feszítve.
Bőven elég, ha a leggyengébbik láncszem - a sorban - bedobja a törölközőt.
Vagy csak megáll az élet, avagy magával ránt még olyan elektronikát is, ahol a többi alkatrésze a gagyi. Mindenféle "határeset kondenzátor", a mini Graetz, más egyebek.
Van nekem még olyan klasszikus izzószálas égőm (vagy van mellette a régi gázkisüléses fénycső) amelyek már nagyjából de 10-20 éve szinte hibátlanul szolgálnak.
(#) Massawa válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 7, 2018 /
 
Hány olyan izzom volt (amikor még nem volt bennük elötétellenállás), hogy nem élte tul az elsö bekapcsolást sem. Egy hatalmas elönye volt, hogy egyetlen hobbista sem probálkozott a javitással söt vissza sem vették.
Az is tény hogy manapság, mint mindenböl, van jobb meg rosszabb - gyakran ugyanazért az pénzért, meg van hozzá internet is, igy a panaszkodoknak hatalmas terük van az elégedett felhasználokkal szemben. (Azok nem fognak ide - meg máshova irkálni - hohy náluk minden müködik).
(#) nedudgi válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 7, 2018 /
 
Azt kifelejtettem a hozzászólásomból, hogy az említett Tungsrasol izzókat nem sokkal a rendszerváltás után vettem.
A LED világítással sincs sok bajom, a sufnigyártmányú körték, amiket én szereltem össze a konyhaasztal sarkán negyedik éve működnek.
(#) usane válasza FAZ1 hozzászólására (») Máj 7, 2018 /
 
Na azért a márkában sem lehet megbízni. A 6-os csillárban 3db 10W-os GE kiemnet 2 év után.
Múlt héten mentem el venni olyan már nincs is, már változott a design, pedig 2 éve még elég új volt.
(#) pjg válasza Massawa hozzászólására (») Máj 7, 2018 /
 
Klasszikusat!
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Máj 8, 2018 /
 
Csak illusztrácioként. Igy néz ki 5 év után egy LED meghajto egy IP64-s kültéri lámpában.
Ugye ilyen alkatrész sem volt a néhai izzokban....
Meg persze ilyen fusi munka sem.... mégus vagy 4-5 évig müködött.

IMG_3252.JPG
    
(#) Nordstream válasza Massawa hozzászólására (») Máj 8, 2018 /
 
Viszont ha rendesen megvan csinálva, nem gond a 100 ezer üó.
(#) Massawa válasza Nordstream hozzászólására (») Máj 8, 2018 /
 
Erröl beszélek.
(#) FAZ1 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 8, 2018 /
 
Mi van ezzel? (Most hogy még elég *** maga kép is róla - egy dolog.)
Tán rájött a rohadás?

Feltétlenül szükséges a trágárság?!
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) Massawa válasza FAZ1 hozzászólására (») Máj 8, 2018 /
 
Tiszta rohadt az egész NYÁK pedig egy elvben vizhatlan tokba volt ragasztva.
(#) Pali79 hozzászólása Máj 11, 2018 /
 
Sziasztok!
Van egy akkumulátoros kézilámpám amiben tűlábú 12V 20W izzó van. Szabályozható a fényereje, belenézve a belsejébe elég komoly elektronika van beleépítve a szabáylzáshoz és töltéshez. Úgy láttam lehet kapni Osram gyármányú LED-es izzót bele amit a gyári helyére tenni. Viszont az adatlapján fel van tüntetve, hogy nem szabályozható. Ez azt jelenti, hogy az én lámpámban nem lenne használható? Jó lenne a LED-esre áttérni már csak a fogyasztás miatt is.
(#) ronin75 válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 11, 2018 /
 
Szia. Szerintem nem lesz jó bele, illetve jó lesz, de a fényerőt nem tudod majd szabályozni. Ezeket a ledes "izzókat" több led sorbakötésével készítik, jelen esetben 3-4 db led van sorbakötve a tokozáson belül és így megy a 12 V-ra. Konkrét típust nem ismerve, kb. 10 V-nál kezd el világítani, innen megy 12 V-ig. Ebben a szakaszban tudnál fényerőt szabályozni rajta. Viszont az izzóra tervezett fényerőszabályozó elektronikád kb. 4-6 V-tól szabályoz 12 V-ig, így egy jelentős tartományban semmi sem fog történni a leddel, fényerő szempontból.
A ledek általában áramgenerátoros meghajtást szeretnek, az izzónál meg szerintem a feszültséget szabàlyozzák.
Baja nem lesz a lednek, viszont lehet, hogy csak egy kicsit tekersz a fényerőszabàlyozón és a sötétből teljes fény lesz.
(#) FAZ1 válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 11, 2018 /
 
Jobban jársz, ha azt a szabályózó elektronikát simán lecseréled egy mezei nyomógombos (illetve - ami a helyére pont befér) ki-be kapcsolóra.
A szabályzó meg?
Jó lesz pl. autóba, vagy más egyéb - a még hagyományosan 12 voltos izzólámpákkal működő cuccok sima szabályozásához.
(#) dobras55 hozzászólása Máj 19, 2018 /
 
Sziasztok, megakadtam. Van egy erintokepernyovel vezerelt LED es lampa(panel) az erintos resz osszetort, de a lampa es az elektronikaj ep. A torott erinto panelt gond nelkul eltavolitottam (kijelzo ep alatta) ennek volt -marmint az erinto egyszegnek - 4 db laba (kis filmen levo csatival). Mivel sehol se talatam erinto panelt (csak a matricat kerestem) gondoltam megoldom, helyettesitem 4 db nyomogombbal. (dimmer fel/le, szinhomerseklet fel/le). Namarmost nem megy... az erinto kijelzon van 4 db lab, a hatoldalon van 2x 3 polus... sima nyomogombot gondoltam hogy felrakok. Van par 2 labu nyomogombom hatha azzal ki tudom valtani.
Koszonom a segitseget!
(#) dobras55 hozzászólása Máj 19, 2018 /
 
Szoval az elso kepen a jobb felso sarokban lathato a 4 polusu `film` csatlakozo lapos. A kozepso kep a led en levo elektronika (ezt akartam 3dik kepnek) es a jobbszelso a kijelzo panel hatoldala. itt a jobb sarokban van 2 db 3 labu csatlakozo. (1 a Dimmernek, egy pedig a szinhomersekletnek)
(#) ronin75 válasza dobras55 hozzászólására (») Máj 19, 2018 /
 
Az érintőképernyők általàban kapacitív vagy rezisztív érzékelésüek. Nyomógomb helyett potival vagy kondikkal próbálkoznék azon a 4 póluson. De szerintem elég döglött ez a ló.
(#) nedudgi válasza dobras55 hozzászólására (») Máj 19, 2018 /
 
A kijelző valószínűleg egybe van építve az érintőpanellal. Azonos lábszámú kijelzőt valószínűleg lehet találni, talán érintőpanellel egütt is. Kérdés, hogy színes, pontmátrixos, vagy monokróm, karakteres kijelző volt az áldozat. A panel gyártója alapján csak lehet további infót gyűjteni, de sok idő, és türelem kell hozzá.
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2018
(#) dobras55 válasza ronin75 hozzászólására (») Máj 19, 2018 /
 
Igen arra rajottem, hogy nem sima nyomogombra van szuksegem. A szep a dologban, hogy a lampa gyartojanak se hire se hamva (weboldala nem el etc.) most probalom a kijelzot megtalalni, es ugy hozzakeresni az erinto kiegeszitot. Persze talaltam egy szamot a szalagon, de eddig nem segitett... a HST019010231 mond valakinek valamit?D
(#) nedudgi válasza dobras55 hozzászólására (») Máj 19, 2018 /
 
A web.archive.org segíthet megnézni a gyártó honlapját.
(#) dobras55 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 19, 2018 /
 
Sot annyira, hogy kiderult, hogy egy kollegame volt a ceg (kb. megismerkedesunk elott zarta be, nyilvan sose derult volna ki...), ugyhogy meglesz a megoldas.

KOSZONOM!
(#) dobras55 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 19, 2018 /
 
Az erinto kepernyo siman lejott a raragasztott foliaval egyutt. a kijelzo ep es egeszseges. Monokrom.
(#) RoliNyh válasza dobras55 hozzászólására (») Máj 19, 2018 / 1
 
A szalagkábellel semmire nem mész szerintem. A rajta lévő szám csak egy típusszám, de az érzékelőhöz nem biztos, hogy sok köze van. Azt kell kideríteni, hogy rezisztív vagy kapacitív érzékelőről van -e szó. Ha ez megvan, más gyártó hasonló méretű érzékelőjével kis szerencsével helyettesíthető is...

Esetleg vedd fel a kapcsolatot velük, ha mázlid van, hátha az ő termékük a kijelző...
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2018
(#) dobras55 válasza RoliNyh hozzászólására (») Máj 19, 2018 /
 
az ovek nagyon ugy nez ki, Koszonom. Irok is nekik.
(#) davtsik1 hozzászólása Máj 19, 2018 /
 
Sziasztok,
megkértek, hogy nézzek meg egy vw phaeton ledes hátsó lámáját. A probléma, hogy 3 db helyzetjelző piros led nagyon halványan világít, de az index sárgája hibátlan.
2 színű, 4 lábú ledek vannak a panelon. A 3 db hibás szerintem sorba van kötve. Mikor hozzám került, a fényerejük kicsit erősebb volt, de a bal alsó led 2 lába oxidálódott volt, azt átforrasztottam de csak még halványabb lett. Állítólag ilyen led való bele.
A panelon az ellenállásokat megmértem, azok ugyan akkorák. A nyák 2 oldalú, az átvezetőt átforrasztottam, a helyzet nem javult. A hátoldalon van egy fekete alkatrész, 5 lába van, nem tudom mi célt szolág. A panelon 15 db led van, a hátoldalon 5 db ebből a fekete alkatrészből. A ledeket kellene cserélnem, vagy mi lehet a gond?
Ilyen 4 lábú ledet még nem forrasztottam, jól gondolom, hogy olyan széles páka hegy kell ami egyszerre átéri a 2 lábát?
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) Bakman válasza davtsik1 hozzászólására (») Máj 19, 2018 /
 
A fekete alkatrészeken milyen felirat van?
Következő: »»   117 / 179
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem