Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás
 
Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   154 / 178
(#) nedudgi válasza Epu2 hozzászólására (») Jan 16, 2021 /
 
Ezt nem szeretem, de nem haragszom érte Rád. Kína azt gyárt, amit megvesznek. Ha a hülye/csóró fehérember olcsót akar, akkor azt is vehet tőlük.
(#) huggybear hozzászólása Jan 31, 2021 /
 
Sziasztok!

Nem biztos, hogy jó topicba írom, bocs, ha nem ide kellene.

Segítséget szeretnék kérni, ugyanis vettem két darab ledes mennyezeti lámpát (Avide) amihez távirányítók is vannak. Nos az egyik, ami a nappaliba lett felszerelve a távirányítóval történő kikapcsolást követően teljesen kikapcsol, a kisszoba azonban nagyon halványan világít. A különbség, hogy a kisszoba most esett át egy teljes felújításon, a régi alu vezetékek cserélve lettek rézre. Arra gondolok, hogy nagyon minimális áramot kap a lámpa és ezért világít. Lehet ez ellen tenni valamit? Nagyon köszi. G.
(#) proli007 válasza huggybear hozzászólására (») Jan 31, 2021 / 1
 
Hello! Nem szabad visszajelzős kapcsolót használni. Vagy lehet hogy a távrángató a nullát kapcsolja ki, ezért világít. A lámpába jövő két vezeték felcserélésével a hiba megszűnhet.
(#) spgabor hozzászólása Feb 1, 2021 /
 
Sziasztok!

Led szalaggal kapcsolatban van kérdésem, pontosabban a táplálással kapcsolatban. Tudnátok tanácsot adni megfelelő tápegység vásárlásban?
Adott két konyhai szekrény, egymással szemben. Négy szalag van rajtuk. Kettő erősebb fent, kettő kisebb lent. A két típust egymástól függetlenül, de a típuson belül együtt szeretném kapcsolni őket. A gyengébb 1m-en kb 1,3A-t vesz fel. Az erősebb 1,8A-t. Mind a négy csík 1,3m hosszú. Tehát összesen 3,2A illetve 3,6A lenne a terhelésem.
A két szekrény egymástól kb 12-13m vezetékelési távolságra van. Tehát úgy tudom megoldani, hogy egyik oldali szekrény tetejére rakok egy 3A-s és egy 4A-s tápot ami megy a hozzá közelebbi ledszalaghoz 1m távolsára és a távolabbihoz 12m-es kábelhosszal. Vagy szerencsésebb a 230V-ot átvinnem és külön tápról meghajtani őket a feszültség esés csökkentése miatt? Ha nem feltétlenül szükséges, akkor nem vennék kettő tápot a 4 helyett.
Illetve a kérdésem az, hogy műanyag vagy fém házas tápot nézzek? Melyik tartósabb? A fém házasokon szokott lenni kimeneti fesz állító csavar, hogy a feszültség esést kompenzálja kicsit? Ti hogy oldanátok meg? Esetleg Aliról vagy ebay-ről van valakinek megbízható minőségű eladója, vagy nézzek inkább itthoni boltban?

Köszönöm előre is az információkat!

Üdv:
spgabor
(#) Bakman válasza spgabor hozzászólására (») Feb 1, 2021 / 1
 
Olyan tápegységet javaslok, amelyiknél állítható a feszültség. Nem azért hogy kompenzálni tudd a kábelen eső feszültséget, hanem azért, hogy a 12 V-ot csökkenteni tudd. 11.5 V-ról sem világítanak sokkal kevésbé, cserébe hosszabb ideig élnek. Igaz, az élettartam elsősorban a LED szalag minőségén múlik. Célszerű a szükségesnél nagyobb fényerejűt venni és 11-10.5 V-ra csökkenteni a tápfeszültséget. Ha így leméred a felvett áramot, lehet, hogy kisebb tápegység is elég.

Mean Well tápegységet vegyél, azok bírják a strapát. 12 m nem probléma akkor, ha 3-4 A-t kell átvinned, 0.75 - 1 mm2 keresztmetszetű réz kábel elég.
(#) spgabor válasza Bakman hozzászólására (») Feb 1, 2021 /
 
Köszönöm, akkor így lesz. Megmérem a számomra ideális fényerőt és áramfelvételt.
(#) nedudgi válasza spgabor hozzászólására (») Feb 1, 2021 /
 
Konyhában zártabb tápegység ajánlatos, vagy védett (zárt) helyre kell tenni.
Árban tudtommal minimális a különbség a 2A és 4A tápok között. LED szalag esetén, főleg ilyen hosszúságnál nincs szemmel észrevehető különbség, ha egy 24m hosszú, 1,5mm2 vezetéken kapja a tápot.
(#) spgabor válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 1, 2021 /
 
Igen, a pára miatt lehet, hogy a zárt jobb. Vagy pluszba berakom egy műanyag dobozba.
(#) nedudgi válasza spgabor hozzászólására (») Feb 1, 2021 / 2
 
Nem a pára, hanem a lecsapódó zsiradék okozhat gondot.
(#) spgabor válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 1, 2021 /
 
Erre nem is gondoltam.
(#) Bakman válasza spgabor hozzászólására (») Feb 1, 2021 /
 
Rakd a szekrénybe. A polc "mennyezete" mindig szabad, nem akadozik senkinek.
(#) spgabor válasza Bakman hozzászólására (») Feb 1, 2021 / 1
 
Igen, tudok is megfelelő helyet számára.
(#) Bakman válasza spgabor hozzászólására (») Feb 1, 2021 / 2
 
Igen, ezt elfelejtettem leírni, automatikusan oda szoktam rakni a tápegységeket. Eddig kb. senkit nem érdekelt a dolog, lévén csak akkor nyitják ki az ajtót, ha edényt/poharat vesznek ki vagy raknak be.

Ha lehet, ne közvetlen a bútorlapra csavarozd a tápegységet, hanem valamilyen hőálló anyag legyen a tápegység és a szekrény között. Én a tápegységet rövid távtartóval (alatta is tud szellőzni) üvegszálas lemezre csavarozom, azt pedig négy lábbal a szekrényre.
(#) spgabor válasza Bakman hozzászólására (») Feb 1, 2021 /
 
Köszönöm, ezt eddig még nem is láttam, hogy létezik ilyen is.
(#) Kovidivi válasza spgabor hozzászólására (») Feb 1, 2021 /
 
A többiek tanácsa is jó, én azért inkább törekednék arra, hogy a 230V-ot vezessem nagyobb távolságra, ne pedig a 12V-ot, mivel utóbbi befolyásolhatja a fényerőt! Ha gondolod, szerezz be valami dimmelhető kapcsolót/távirányítót, sokszor jól jön egy kis hangulatvilágítás este, ami nem süti ki a szemed, de mégis látsz valami. Én ezt ebay-es pár dolláros kütyüvel oldottam meg.
(#) spgabor válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 1, 2021 /
 
A nappaliban ilyesmit szeretnék. Tudsz mutatni egy linket, hogy te milyet használtál, ami bevállt?
A konyhában a fix kapcsolható fényerő elég. Azért is lesz kettő, mert az erősebb a munkalapot világítja főzéskor. A másik meg inkább csak hangulat és irányfénynek, pl éjjel, ha kimegyek inni.
(#) huggybear válasza proli007 hozzászólására (») Feb 1, 2021 /
 
Szia!

Normál kapcsolóm van, nincs benne visszajelző led. A lámpának nem lesz baja, ha felcserélem a fázist és a nullát? Most előírás szerint van bekötve. Köszi. G.
(#) Kovidivi válasza spgabor hozzászólására (») Feb 1, 2021 /
 
Ebay-en beütöd: led strip rf, és onnan tudsz válogatni. Nekem van egy sima fehér LED szalaghoz (kb. 1.5$-os), kevés gombbal, meg van RGB szalaghoz is, sok gombbal. Mindegyik bevált. Lehetne magasabb a kapcsolási frekvenciája, de megszoktuk, nem zavaró.
(#) proli007 válasza huggybear hozzászólására (») Feb 1, 2021 /
 
Tulajdonképpen azt kell ellenőrizni, hogy úgy a normál kapcsoló, mint a távszabályzó a fázisvezetőt szakítsa illetve szabályozza. Mert ha a nullát bontja valami, akkor a kapacitív áram hatására gyengén világíthatnak a Led-ek. A hosszan egymás mellett futó vezetékek között kialakuló kapacitás miatt is lehet ilyen jelenség, akkor is mikor a kapcsoló szabályosan a fázisvezetőt bontja meg. Ilyenkor a lámpával párhuzamosan egy X2 típusú 100..220nF-os 275Vac kondenzátort szoktunk kötni. Ez megakadályozza a nagyobb feszültség kialakulását kikapcsolt állapotban és így nem világítanak halványan a Led-ek. De mivel Te nyilván gyakorlatlan vagy villanyszerelésbe, ezért ezt biztonsági okból nem javasoltam..
(#) huggybear válasza proli007 hozzászólására (») Feb 1, 2021 /
 
Igen, jól látod, nem vagyok villanyszerelő. A villanykapcsoló a fázist kapcsolja, ez akkor azt jelenti, hogy a távirányító is? Vagy az alapból úgy van programozva? Erről a kondi bekötésről tudnál egy kicsit kifejtősebb leírást adni, mit-hova? Persze, csak ha nem teher. Nagyon köszi. G.
(#) proli007 válasza huggybear hozzászólására (») Feb 1, 2021 /
 
Nem tudom hova helyezted el a távirányítót. És meg kell vizsgálni, hogy az melyik szálát szakítja meg a vezetéknek. Ha a nullát, az gond.
A kondenzátort a fogyasztóval, vagy is itt a Led panellel kell párhuzamosan kapcsolni. De óvatosan, mert mindenhol 230V van és a feltöltött kondenzátorban is maradhat feszültség, ami nem veszélytelen. Ha pedig nem vagy járatos, inkább kérj segítséget gyakorlott szerelőtől.
(#) huggybear válasza proli007 hozzászólására (») Feb 1, 2021 /
 
Okés, köszi. Van villanyszerelő ismerősöm, ő vezetékelte át a szobát, de egy dolog nem tiszta nekem. Bocsáss meg, nem akarok akadékoskodni, de a távirányítót én csak használom, nem én hangoltam, kötöttem hozzá a lámpához. Esetleg félreértek valamit? Köszi. G.
(#) proli007 válasza huggybear hozzászólására (») Feb 1, 2021 /
 
Én nem ismerem a lámpádat. De ezek szerint a távrángató benne van a lámpában. Cseréld meg a lámpa két vezetékét (de ne a földelést ha van) és nézd meg mi történik. Ha meg van villanyszerelő ismerősöd, miért Te foglalkozol azzal, amihez nem értesz?
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2021
(#) huggybear válasza proli007 hozzászólására (») Feb 1, 2021 /
 
Csak mert minden érdekel és mindenből tudok tanulni egy kicsit. Lehet nem vagyok százas, de így legalább sok dolgot kipróbáltam és megcsináltam már, ami tök jó szerintem, legalábbis nekem .
(#) Epu2 válasza huggybear hozzászólására (») Feb 1, 2021 /
 
Baja nem lesz, de kellemetlenkedhet, hogy a nullát megszakítva éjjel láthatod a lámpát világítani.
(#) jenki hozzászólása Feb 7, 2021 /
 
Sziasztok!

Remélem ide tartozik.?
A képen látható lámpát szeretném megépíteni. Ha jól tudom COB LED-es megoldás. Hol találok ilyen LED-et? Miket kellene hozzá vásárolnom?

Adatok:
Teljesítmény: 5W
Tápegység: 5V / 1A
Fényerő: 130 Lumen
Fényhőmérséklet: 3500K (meleg fehér) - 6500K (hideg fehér)
Fényspektrum: Teljes spektrum.
(#) Gafly válasza jenki hozzászólására (») Feb 7, 2021 /
 
Nem tudom elolvasni a feliratokat a képen.
Nincs esetleg egy link az eredetire, amit után akarsz épiteni?
(#) uniman válasza Gafly hozzászólására (») Feb 7, 2021 /
 
Van link...persze pont ilyen speciális összetételű "növénytermesztő" LED-et nem tud olyan könnyen összehozni...ráadásul szabályozható színhőmérséklettel.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2021
(#) nedudgi válasza jenki hozzászólására (») Feb 7, 2021 /
 
A fő probléma a mechanika, az elektromos (LED) rész egy nagyságrenddel könnyebb. Hasonló téma már van itt a HobbiElektronikán.
1W3W ledekkel ennél komolyabb megoldást lehet találni.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2021
(#) jenki válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 7, 2021 /
 
Igen, ezt kerestem. Köszönöm az infót.
Következő: »»   154 / 178
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem